yuonyuon scrie:stii foarte bine ca nu are legatura numarul de celule....de ce intrebi?
Credeam ca ma intrebi de dimensiunea celulei
yuonyuon scrie:stii foarte bine ca nu are legatura numarul de celule....de ce intrebi?
okjonny_it scrie:yuonyuon scrie:stii foarte bine ca nu are legatura numarul de celule....de ce intrebi?
Credeam ca ma intrebi de dimensiunea celulei, si o dadeam intr-o alta discutie legata de legatura dintre dimensiunea celulei si perioada necesara pentru a avea dintr-un ou o albina. Dar poate facem o alta discutie despre faguri cand o sa avem mai multi chef si timp.
tiih scrie:Dl Ignatov,nu prea ma urmariti cu atentie..Am zis de cateva ori ca multi din cei care posteaza pe You Tube sunt in primul rand " mari comercianti" isi promoveaza in primul rand marfa,(matci ,roiuri ,familii de albine...miere...suptil,totul numai de bine...) firma...Bravo lor..asa as face si eu daca as avea mai mult timp ptr apicultura,dotarea video corespunzatoare..ajutoare...etc
In al doilea rand nu sunt profesor..din contra sunt primul pe forum care recunoate ca nu m-am inscris pentru a promova propiile mele tehnici de lucru sau "mici secrete"(ma intereseaza lupta comuna impotriva prigoriilor,viespilor,stropirilor,diminuarii bazei melifere....)
Dar cand vad ca uneori cineva "sare calul" intervin..fie el si dl IGNATOV!!!
Clar?
yuonyuon scrie:Da din ce vad pe youtub stupii stagneaza desii nea ilie arata puiet de prin februarie...??
tiih scrie:Bibliografie:Revista Romana apicola nr 3 din martie 2019,de la sediile ACA,nu costa mai mult 6...7 lei.Plus alte informatii cel putin interesante,despre depopulari...de la adevarati stupari!
Dl Ignatov,nu prea ma urmariti cu atentie.
"mici secrete"
Dar cand vad ca uneori cineva "sare calul" intervin..fie el si dl IGNATOV!!!
Clar?
albina de iarna dupa ce a crescut puiet mai traieste vreo 15 zile ...daca puietul "nu a avut succes"....albina se pierde orcum....cornelioandanciu scrie:jonny_it scrie:yuonyuon scrie:Da din ce vad pe youtub stupii stagneaza desii nea ilie arata puiet de prin februarie...??
Ajungem iar la discutia cu durata de viata a albinelor ..
Poate fi vorba despre schimbarea generației de albine care au iernat, poate fi vorba despre nosemoza, când se produce depopulare .Dar mai mult ca sigur ca este vorba despre schimbarea generației de albine care au iernat.
nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...stefanbad scrie:Urmaresc cu atentie acest post, si ii multumesc lui yuonyuon ca a avut ideea sa deschida topicul si sa isi exprime ideile aici.
Eu, fiind incepator si mai nepriceput in primii ani in analize de genul asta: puiet capacit la o anumita data, raport culegatoare etc, am inceput sa privesc altfel dezvoltarea familiilor de albine. Mi-am mai lamurit si cate ceva in privinta iernarii, asa ca mi se pare ca timpul trece cam greu
Am stupii in apropiere de Bucuresti si sambata pe 30 martie am verificat cam jumatate din ei. Dupa restrangerile de la inceputul primaverii acum stupii sunt majoritatea pe 4-5 rame (Dadant) si au cam 1-2 rame de puiet capacit full si 2-3 rame de puiet capacit cam o fata (deja a eclozionat si in loc sunt oua sau puiet larvar).
Intrebarea mea, la cei din zona, se mai mentine data de 1-5 mai pentru inflorirea salcamului?
Cealalta intrebare ar fi: merita sa ii ajut pe unii cu 1 rama full de puiet capacit? 1 rama de puiet capacit si 1 rama de pueit capacit pe jumatate nu ar fi prea mult sa primeasca, avand in vedere ca urmeaza iar o perioada rece?
yuonyuon scrie:nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...
tinei stransi pana atunci....
nu e vorba de numar....ci de procentu de culegatoare......si un stup mediu il poti pregatii de cules...stefanbad scrie:yuonyuon scrie:nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...
Din prognoza, temperaturi apropiate de 8 grade noaptea sunt undeva dupa 24 aprilieatunci, conform celor spuse mai sus, nu prea mai are rost sa ajut cu puiet capacit, pentru ca acele albine nu vor participa la Salcam1 (aproximativ in doua saptamani dupa 24 aprilie).
Mi-a venit alta idee: sa unific familiile 'vecine' care sunt pe 3-4 rame (astfel ar iesi la socoteala nr de rame de puiet capacit necesar la inceput de aprilie pentru un cules bun la salcam. Intrebarea e sa fac unificarile acum (sambata se anunta 18-20 de grade, sau sa le las asa momentan si sa le unific mai pe la sfarsitul lunii (albinele culegatoare vor fi aceleasi, practic)
marco68 scrie:Inainte cu cit timp , aproximativ se intaresc stupii cu puiet capacit(doica aferenta) sau chiar si necapacit ?, avind in vedere ca mai avem o luna buna pina la salcim
nu ar fi greu de socotit ... cu toti stim ca puietul capacit va ecluziona peste 2 saptamani (15 zile) iar ca acea albina sa devina culegatoare inca 25 zile....la o aproximare corecta pentru inceputul culesului ....cam 35-40 de zile... desii culesul de desfasoare pe 2 saptamanimarco68 scrie:multumesc
stefanbad scrie:yuonyuon scrie:nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...
Din prognoza, temperaturi apropiate de 8 grade noaptea sunt undeva dupa 24 aprilieatunci, conform celor spuse mai sus, nu prea mai are rost sa ajut cu puiet capacit, pentru ca acele albine nu vor participa la Salcam1 (aproximativ in doua saptamani dupa 24 aprilie).
Mi-a venit alta idee: sa unific familiile 'vecine' care sunt pe 3-4 rame (astfel ar iesi la socoteala nr de rame de puiet capacit necesar la inceput de aprilie pentru un cules bun la salcam. Intrebarea e sa fac unificarile acum (sambata se anunta 18-20 de grade, sau sa le las asa momentan si sa le unific mai pe la sfarsitul lunii (albinele culegatoare vor fi aceleasi, practic)
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 81 vizitatori