Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde jonny_it » 02 Apr 2019, 09:30

yuonyuon scrie:stii foarte bine ca nu are legatura numarul de celule....de ce intrebi?

Credeam ca ma intrebi de dimensiunea celulei :) , si o dadeam intr-o alta discutie legata de legatura dintre dimensiunea celulei si perioada necesara pentru a avea dintr-un ou o albina. Dar poate facem o alta discutie despre faguri cand o sa avem mai multi chef si timp. :)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 09:36

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:stii foarte bine ca nu are legatura numarul de celule....de ce intrebi?

Credeam ca ma intrebi de dimensiunea celulei :) , si o dadeam intr-o alta discutie legata de legatura dintre dimensiunea celulei si perioada necesara pentru a avea dintr-un ou o albina. Dar poate facem o alta discutie despre faguri cand o sa avem mai multi chef si timp. :)
ok

ma refeream la faptul ca dintr o rama de puiet capacit (indiferent decare) , albina ecluziionata va acoperii doua rame

Sau ca reper daca la data X avem x puiet in stup ...inseamna ca peste 21 de zile vom avea X *2 plus ce mai e in lada ... ne putem face o idee cum evoluiaza stupul..
Da din ce vad pe youtub stupii stagneaza desii nea ilie arata puiet de prin februarie...?? :shock:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 02 Apr 2019, 09:39

tiih scrie:Dl Ignatov,nu prea ma urmariti cu atentie..Am zis de cateva ori ca multi din cei care posteaza pe You Tube sunt in primul rand " mari comercianti" isi promoveaza in primul rand marfa,(matci ,roiuri ,familii de albine...miere...suptil,totul numai de bine...) firma...Bravo lor..asa as face si eu daca as avea mai mult timp ptr apicultura,dotarea video corespunzatoare..ajutoare...etc
In al doilea rand nu sunt profesor..din contra sunt primul pe forum care recunoate ca nu m-am inscris pentru a promova propiile mele tehnici de lucru sau "mici secrete"(ma intereseaza lupta comuna impotriva prigoriilor,viespilor,stropirilor,diminuarii bazei melifere....)
Dar cand vad ca uneori cineva "sare calul" intervin..fie el si dl IGNATOV!!!
Clar?

Multi din cei care incarca filme pe youtube o fac sa vanda ceva asa cum spuneti si dumneavoastra, dar in acelasi timp arata si cum lucreaza ei. Ca este bine sau rau pentru altii eu as zice ca fiecare trebuie sa filtreze informatiile si sa aleaga/incerce si unele lucruri de la altii, cine vrea, nu este obligatoriu.
A zis vreodata unul din cei 3(daca tot discutam aici) ca trebuie sa faceti obligatoriu ca ei? Si eu pun filme destul de des, dar arat cu bune si cu rele, de multe ori multi se supara ca le arat ceva negativ.
Zilele trecute am incarcat un film si mi-a scos ochii unu ca am 2 pete de diaree la urdinis .. da, si? Nu am spus ca arat familia perfecta sau ca asa ar trebui sa fie. Am aratat ce am, cu bune si cu rele. Doua pete dupa ce am iernat pe cel putn 50% miere de mana este o performanta as zice eu :lol:
Daca maine imi sta o gogoasa in gat poate vreodata fiul meu sau nepotii o sa se uite la ce am filmat eu..

Daca vreti sa filmati si nu are cine pot sa va ajut, in 1 ora si ceva sunt la Barlad.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 02 Apr 2019, 09:40

yuonyuon scrie:Da din ce vad pe youtub stupii stagneaza desii nea ilie arata puiet de prin februarie...?? :shock:

Ajungem iar la discutia cu durata de viata a albinelor .. :)
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 02 Apr 2019, 09:50

tiih scrie:Bibliografie:Revista Romana apicola nr 3 din martie 2019,de la sediile ACA,nu costa mai mult 6...7 lei.Plus alte informatii cel putin interesante,despre depopulari...de la adevarati stupari!

De aia zic io ca esti profesor...in citate! :lol:

Dl Ignatov,nu prea ma urmariti cu atentie.

N-am avut motiv!

"mici secrete"

Aici se vede cat esti de ramas pe linia mosnegilor din trecut.
"Secrete"...?!? Ma faci sa rad!

Dar cand vad ca uneori cineva "sare calul" intervin..fie el si dl IGNATOV!!!
Clar?

Arata-mi macar un loc unde eu am "sarit calul" in chestiuni apicole... si-mi cer scuze!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 11:04

cornelioandanciu scrie:
jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:Da din ce vad pe youtub stupii stagneaza desii nea ilie arata puiet de prin februarie...?? :shock:

Ajungem iar la discutia cu durata de viata a albinelor .. :)

Poate fi vorba despre schimbarea generației de albine care au iernat, poate fi vorba despre nosemoza, când se produce depopulare .Dar mai mult ca sigur ca este vorba despre schimbarea generației de albine care au iernat.
albina de iarna dupa ce a crescut puiet mai traieste vreo 15 zile ...daca puietul "nu a avut succes"....albina se pierde orcum....

tre sa ne asiguram ca albina aia nu munceste degeaba...
yuonyuon

Mesajde stefanbad » 02 Apr 2019, 11:13

Urmaresc cu atentie acest post, si ii multumesc lui yuonyuon ca a avut ideea sa deschida topicul si sa isi exprime ideile aici.
Eu, fiind incepator si mai nepriceput in primii ani in analize de genul asta: puiet capacit la o anumita data, raport culegatoare etc, am inceput sa privesc altfel dezvoltarea familiilor de albine. Mi-am mai lamurit si cate ceva in privinta iernarii, asa ca mi se pare ca timpul trece cam greu :)
Am stupii in apropiere de Bucuresti si sambata pe 30 martie am verificat cam jumatate din ei. Dupa restrangerile de la inceputul primaverii acum stupii sunt majoritatea pe 4-5 rame (Dadant) si au cam 1-2 rame de puiet capacit full si 2-3 rame de puiet capacit cam o fata (deja a eclozionat si in loc sunt oua sau puiet larvar).
Intrebarea mea, la cei din zona, se mai mentine data de 1-5 mai pentru inflorirea salcamului?
Cealalta intrebare ar fi: merita sa ii ajut pe unii cu 1 rama full de puiet capacit? 1 rama de puiet capacit si 1 rama de pueit capacit pe jumatate nu ar fi prea mult sa primeasca, avand in vedere ca urmeaza iar o perioada rece?
stefanbad

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 12:22

stefanbad scrie:Urmaresc cu atentie acest post, si ii multumesc lui yuonyuon ca a avut ideea sa deschida topicul si sa isi exprime ideile aici.
Eu, fiind incepator si mai nepriceput in primii ani in analize de genul asta: puiet capacit la o anumita data, raport culegatoare etc, am inceput sa privesc altfel dezvoltarea familiilor de albine. Mi-am mai lamurit si cate ceva in privinta iernarii, asa ca mi se pare ca timpul trece cam greu :)
Am stupii in apropiere de Bucuresti si sambata pe 30 martie am verificat cam jumatate din ei. Dupa restrangerile de la inceputul primaverii acum stupii sunt majoritatea pe 4-5 rame (Dadant) si au cam 1-2 rame de puiet capacit full si 2-3 rame de puiet capacit cam o fata (deja a eclozionat si in loc sunt oua sau puiet larvar).
Intrebarea mea, la cei din zona, se mai mentine data de 1-5 mai pentru inflorirea salcamului?
Cealalta intrebare ar fi: merita sa ii ajut pe unii cu 1 rama full de puiet capacit? 1 rama de puiet capacit si 1 rama de pueit capacit pe jumatate nu ar fi prea mult sa primeasca, avand in vedere ca urmeaza iar o perioada rece?
nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...
tinei stransi pana atunci....
nu se merita sa ajuti stupii slabi ... atentia trebuie acordata stupilor buni ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 12:25

urmareste stupii buni. vezi de ce sunt buni .. in fiecare situatia ... si fai pe toti buni..

stupii slabi nu i baga in seama ...daca le dai un deget iti iau toata mana .....

desfiintari/unificari/sau pentru tei/floarea soarelui...
yuonyuon

Mesajde stefanbad » 02 Apr 2019, 12:34

yuonyuon scrie:nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...

Din prognoza, temperaturi apropiate de 8 grade noaptea sunt undeva dupa 24 aprilie :shock: atunci, conform celor spuse mai sus, nu prea mai are rost sa ajut cu puiet capacit, pentru ca acele albine nu vor participa la Salcam1 (aproximativ in doua saptamani dupa 24 aprilie).
Mi-a venit alta idee: sa unific familiile 'vecine' care sunt pe 3-4 rame (astfel ar iesi la socoteala nr de rame de puiet capacit necesar la inceput de aprilie pentru un cules bun la salcam. Intrebarea e sa fac unificarile acum (sambata se anunta 18-20 de grade, sau sa le las asa momentan si sa le unific mai pe la sfarsitul lunii (albinele culegatoare vor fi aceleasi, practic)
stefanbad

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 12:56

stefanbad scrie:
yuonyuon scrie:nu umbla sa scoti rame din stupi . sa dai de la unu la altu pana nu se incalzeste (8-10 grade noapea)...

Din prognoza, temperaturi apropiate de 8 grade noaptea sunt undeva dupa 24 aprilie :shock: atunci, conform celor spuse mai sus, nu prea mai are rost sa ajut cu puiet capacit, pentru ca acele albine nu vor participa la Salcam1 (aproximativ in doua saptamani dupa 24 aprilie).
Mi-a venit alta idee: sa unific familiile 'vecine' care sunt pe 3-4 rame (astfel ar iesi la socoteala nr de rame de puiet capacit necesar la inceput de aprilie pentru un cules bun la salcam. Intrebarea e sa fac unificarile acum (sambata se anunta 18-20 de grade, sau sa le las asa momentan si sa le unific mai pe la sfarsitul lunii (albinele culegatoare vor fi aceleasi, practic)
nu e vorba de numar....ci de procentu de culegatoare......si un stup mediu il poti pregatii de cules...

Asigurate sa aiba hrana (cel putin 1-2 rame pline de miere) in permanenta. stupii stransi bine ca sa sti ca ce ecluzioneaza de calitate (nu mult si prost/sau boli ale puietului)..
unificarile trebuiau facute in martie....acum nu faci altceva decat sai dereglezi pe toti...

se anunta o saptamana de racoare ... nu ai ce deschide stupii...doar cu riscuri inutile...

salcamul infloreste devreme anul acesta ....in zona de campie daca mai bate si vantul se trece intro saptamana...in schimp in zonele de deal sunt versani nordici si sudici si lipsa vantului...deci nu e tot aia.
yuonyuon

Mesajde marco68 » 02 Apr 2019, 13:53

Inainte cu cit timp , aproximativ se intaresc stupii cu puiet capacit(doica aferenta) sau chiar si necapacit ?, avind in vedere ca mai avem o luna buna pina la salcim
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 14:13

marco68 scrie:Inainte cu cit timp , aproximativ se intaresc stupii cu puiet capacit(doica aferenta) sau chiar si necapacit ?, avind in vedere ca mai avem o luna buna pina la salcim

Inainte cu 35 de zile numeri ramele cu puiet capacit...acelea vor fi posibile culegatoare....
yuonyuon

Mesajde marco68 » 02 Apr 2019, 14:27

multumesc
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 14:45

marco68 scrie:multumesc
nu ar fi greu de socotit ... cu toti stim ca puietul capacit va ecluziona peste 2 saptamani (15 zile) iar ca acea albina sa devina culegatoare inca 25 zile....la o aproximare corecta pentru inceputul culesului ....cam 35-40 de zile... desii culesul de desfasoare pe 2 saptamani
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 02 Apr 2019, 15:29

stefanbad scrie:

Poti lua o rama full de puiet capacit si s-o dai celor slabi, dar aduci in loc o rama cu puiet tanar (sau cu puiet).
Din familia slaba se scoate o rama cu puiet (sau rama cu puiet pe care o are, daca e singura) si se da unei familii puternice, iar de la familia puternica se aduce o rama full cu puiet capacit (in ordinea asta, nu invers). Langa acea rama se pune o rama cu hrana (polen si miere) si spatiu la ouat. Se descapaceste o rama dupa diafragma, ca sa creasca temperatura. Nu se va da sirop! Faci un fel de echilibrare, lucru care te va ajuta enorm peste 10-12 zile.

Mai poti face un lucru, adica sa desfiintezi familii puternice, dar cu matci mai batrane si ajutate cele slabe, dar cu matci tinere si de calitate.
La unele dai doar puietul (cele care pot incalzi) iar la altele dai doar albina.
Pe locul celei puternice pui o familie slaba,
Vei ramane surprins cat de repede se vor dezvolta.

(albinele culegatoare vor fi aceleasi, practic)

Da, dar repartizate cu totul altfel!
Daca vrei mai multe lamuriri, suna-ma la 0741204717.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR