Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PRETUL MIERII 2015, 2016...

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Dec 2019, 15:08

Foarte adevarat. Mierea romaneasca era foarte apreciata la export. Problemele au aparut odata cu miile de tone de maglavaisuri ce au intrat in tara si au fost vandute apicultorilor. E si asta o cauza pentru faptul ca mierea romaneasca a ajuns la acelasi pret cu mierea din China.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Closcutz » 17 Dec 2019, 22:22

Oameni buni dar de ce pt mierea poliflora care corespunde toate criteriilor și analizelor se oferă 7lei??? Eu nu tratez niciodată în timpul sezonului ci doar după ultima extracție, mi-am luat sublimator, vreau sa aplic tratamente cat mai aproape de bio. Dar mierea tot la 7-8 lei mi se ia....
Closcutz

Mesajde Balian » 17 Dec 2019, 22:53

Closcutz scrie:Oameni buni dar de ce pt mierea poliflora care corespunde toate criteriilor și analizelor se oferă 7lei??? Eu nu tratez niciodată în timpul sezonului ci doar după ultima extracție, mi-am luat sublimator, vreau sa aplic tratamente cat mai aproape de bio. Dar mierea tot la 7-8 lei mi se ia....

Vă dau dreptate. Mierea d-voastră ar trebui să fie apreciată la un preț mai mare.
O miere cu proveniență diferită de cea produsă de albine să fie indicată pe etichetă și șă fie mai ieftină.
Problema vine dacă o parte din cumpărători este mulțumiți și cu această marfă. Că așa se întâmplă.
Din totalul de cumpărători automat vor fi în număr mai puțini care ar vrea să cumpere marfa d-voastră
de calitate. Astfel piața se supraîncarcă și se blochează. Ceea ce constatăm din nefericire.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 17 Dec 2019, 22:59

In eu mierea de la producator ajunge la un procesator.
El ambaleaza mierea din butoaiele in care le a colectat in borcane de diferite dimensiuni, revanzand catre lanturi de magazine retail, lanturi de restaurante/hoteliere etc.

Procesatorii nostrii nu fac mai nimic cu mierea.
O primesc la butoi (o amesteca) si o dau mai departe iar la butoi, exact ca un exportator chinez, dar din interiorul EU.
Pana noi nu avem procesatori care sa faca direct legatura intre apicultor si piata de retail, avand doar niste revanzatori, care dau mai departe mierea noastra catre un procesator european adevarat, pret mai bun nu vom primi.
Diferenta de pret intre ce primeste un apicultor din vest si ce primim noi e "mancat" de veriga in plus, de comerciantul nostru de miere.

Poate vad lucrurile gresit, insa nicaieri in eu nu exista doi procesatori, doi intermediari intre apicultor si supermarket.
Aici sunt 2 solutii, ori acei procesatori din vest vor deschide depozite la noi, cu facilitati de ambalare, ori procesatorii nostrii vor investi in capacitati de ambalare, sa nu mai vanda mierea vrac catre alt ambalator.

Insa pana noi vindem la.acest pret nu cred ca vor fi schimbari, lor le convine, cumpara cu 2 eur, o vand cu 3, poate 3.5.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 17 Dec 2019, 23:19

Sa nu ma imtelegeti gresit.
Nu procesatorii nostrii sunt de vina pt situatia in care ne aflam. E un cumul de factori.
Unul.ar fi ca majoritatea apicultorilor sunt f mici, productii mici, putere financiara, si informationala precara, fara posibilitati de a cauta solutii de vanzare alternative.

Poate daca se vor dezvolta ferme apicole cu productii de 5-10 tone si peste, se vor cauta si dezvolta canalel de distributie mai adecvate.
Acei apicultori se vor grupa, organiza mai bine, avand oarecum interese similare, i si vor proteja intresele mai eficient, in contradictie cu mediul.asociativ de azi, unde apicultorul cu 150 de familii nu se intelege cu cel care are 40, unde cel autorizat pe material biologic, nu se implica in problematica vanzarii de miere, si unde se discuta haotic si mai tot timpul in contradictoriu.
kovacslg

Mesajde tiih » 18 Dec 2019, 09:43

Au si procesatorii mari o parte din vina....
Exemplu concret.
Am vrut sa dau in vara asta o parte din miere, 1000-1500kg,nu mai dadusem din 2015 cind kg de miere scazuse la 10 lei...Ma uitam cum se procedeaza..Nu tu probe ptr analiza,nu tu scrierea numelui pe butoi.Mierea mea provenita de la stupi fara tratamente,zona izolata,aproape bio ,era pusa la gramada...alaturi de mierea altor stupari mai mult sau mai putin corecti...
Nu asa se proceda prin ani 2010---2015cind mierea mai avea inca un pret bun,se gasea mai putina in tara si nu se bazau pe mierea ieftina cumparata de la vecini.... :oops:
tiih

Mesajde Closcutz » 18 Dec 2019, 10:19

Nu știu cu ce procesator ați lucrat dvs, dar ăștia cu care am avut eu contact fac analize, eticheteaza butoaiele, le sigilează, iau mierea pe baza de proces verbal, iar banii....banii in 30 sau mai multe zile!
Closcutz

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2019, 12:24

Foarte adevarat.
Dar tot in butoi le dau mai departe.
Normal ca fac analize ( analize complexe in afara de catre lab certificate) si pun o eticheta.

In vest mierea predata de apicultor catre procesator e ambalata in borcane, recipiente mici, la plic etc si ajunge in magazin, hotel etc.

Al nostru procesator (mai mult comerciant), se multumeste sa dea mierea mai departe vrac.
Noi apicultorii din Romania avem un intermediar in plus fata de apicultorul din vest.
Ori in magazine mierea avand aceeasi pret, e normal ca cineva plateste acel intermediar in plus. Chinezul, romanul si altii.

Din pacate sau din fericire inca nu am lucrat cu ei.
Am un mare avantaj, am albine, si locuiesc in Cluj.
Insa urmaresc fenomenul.

Poate gresesc, dar am prieteni care au lucrat la ferme apicole in Canada, NZ, si mierea de la apicultor e predat la un procesator / ambalator de unde ajunge direct in magazin.
Adica unul care desface sortimentul industrial in sortiment comercial, intr o uzina automatizata, cu multi bani investiti in utilaje, o companie care investeste mult efort in a plasa mierea, catre lanturi de magazine hiteliere, etc, si nu la un alt procesator.
kovacslg

Mesajde Closcutz » 18 Dec 2019, 19:55

Majoritatea procesatorilor mari fac si ambalare de miere la borcane de diferite gramaje, plicuri si caserole de 20 gr(Apis Blaj, M** *******, Apicola Pastoral, ACA, Apisrom, etc). Problema este ca in Romania consumul de miere este redus, veniturile reduse, vanzarile de miere in consecinta nu duduie, romanii sau mai bine spus majoritatea vor hrana pe principiul ,,ieftin, mult si bun(mai la urma bun si mai de bazat ieftin si mult)". Grosul profitului procesatorii romani il vizeaza din exportul de miere la butoaie.
Closcutz

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2019, 22:23

Atata vreme cat procesatorii nostrii vand mierea vrac, si mierea e preponderent fs, pret mai mare decat cea chineza noi nu vom primii.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2019, 22:25

Oare un procesator din Germania care achizitioneaza miere de la apicultorii de acolo, ar refuza 2-3 tone de la un apicultor roman?
kovacslg

Mesajde jonny_it » 18 Dec 2019, 22:49

kovacslg scrie:Oare un procesator din Germania care achizitioneaza miere de la apicultorii de acolo, ar refuza 2-3 tone de la un apicultor roman?

Am dat acum cativa ani catre Austria, mai bine zis catre un apicultor din Austria. Au venit cu masina proprie, au luat cateva tone de la mine si alti cativa apicultori din zona. Au testat umiditate + alti parametri. Banii pe loc, ceva mai mult fata de cat obtineam eu daca o puneam in borcane. Toata mierea aia era pentru turta dulce, au luat doar poliflora, fara alte amestecuri.
Au mai vrut sa vina si in anii urmatori dar nu am mai avut cu cine sa ma unesc aici in zona sa le pot da toata cantitatea.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 18 Dec 2019, 23:05

kovacslg scrie:Oare un procesator din Germania care achizitioneaza miere de la apicultorii de acolo, ar refuza 2-3 tone de la un apicultor roman?
aia achizitioneaza orce ...este o cerere imensa .....in special produse de calitate la pret mic din tari sarace(care isi permit luxul sa dea ieftin ;) )......

si de acolo trimit miere noastra in amerca de nord franta ..chiar si australia ...la pret de 17-20 euro per kg

in germania eu am dat cu 10 e retail.....se cauta mult rapita..(cred ca deaia e si ieftina in romania :lol: )
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2019, 23:42

Europa e un importator net de miere.
Exporta putin.
Mierea noastra aproape toata intra in consum.
Numai ca pe o filiera similara cu cea chineza.
Adica
Apicultor,
Procesator (mai mult comerciant), trader mai exact
Procesator adevarat din vest,
Lant magazine, hotel etc
Consumator final
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 18 Dec 2019, 23:55

kovacslg scrie:Europa e un importator net de miere.
Exporta putin.
Mierea noastra aproape toata intra in consum.
Numai ca pe o filiera similara cu cea chineza.
Adica
Apicultor,
Procesator (mai mult comerciant), trader mai exact
Procesator adevarat din vest,
Lant magazine, hotel etc
Consumator final
toti sunt comercianti in afara de apicultor ...care e producator....

...a si consumator ...cel care se linge pe deste...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 19 Dec 2019, 08:10

jonny_it scrie:Au mai vrut sa vina si in anii urmatori dar nu am mai avut cu cine sa ma unesc aici in zona sa le pot da toata cantitatea.

Și marmota .... :lol:

P.S. La ce preț ai dat kg?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE