Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PNA 2020-2022

Mesajde cristi_vidican » 28 Iul 2020, 18:08

Closcutz scrie:Este atâta birocrație cavsa accesezi PNA încât iti vine sa te declari crescător de struți sau de chincila:)

Ce anume ți se pare greu?

Am depus pentru PNA, ce-i drept doar pentru medicamente, dar nu mi s-a părut greu deloc.
Din timp mi-am scos adeverința de la Anarz.
Am cumpărat tratamentele și am pus de-o parte factura și adeverința de la magazin.
Am scos extras cu nr de cont.
Am completat 3 minute carnetul de stupină.
Am făcut copii după celelalte documente.
Și m-am prezentat la APIA Bihor unde la PNA este o doamnă super amabilă, cum rar vezi printre funcționari.

Asociația din care fac parte a colectat probele pentru analizele la miere, a negociat prețul cu laboratorul și le-a trimis calup.
Azi au venit facturile, nu știu dacă și rezultatul analizelor, că pe mine nu m-a interesat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde eugen_c » 28 Iul 2020, 21:45

cristi_vidican scrie:
eugen_c scrie:iar apicultorilor care nu au produs miere li se taie dreptul de a accesa PNA-ul.

explicați vă rog!

In primul rand vreau sa va spun ca nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu in acest an! In unele zone ale tarii s-a produs ceva miere, insa in judetul Calarasi situatia este critica!
-culturile de rapita au fost intoarse din cauza secetei din toamna 2019, iar cele ramase au secretat putin nectar-suficient doar pentru intretinere
-de salcam nu este cazul sa mai amintesc, situatia fiind generala in aproape toata tara
-floarea soarelui a fost afectata de seceta, varful de cules fiind de 800gr , iar totalul pe cules- 6.3 kg

In aceste conditii, in care stupii nici macar nu si-au facut rezerve pentru iarna si sunt ajutati cu sirop, de unde naiba sa extrag miere pentru a duce la analize?
“Apicultorii care dețin peste 75 familii de albine și care solicită sprijin pentru oricare dintre măsurile B, C, și D ale Programului trebuie să efectueze cel puțin un set de bază de analize fizicochimice ale mierii”

Stiu ca sunt suficiente doar 500gr de grame (si solutii se gasesc), insa nu mi se pare normal sa fie impusa o astfel de conditie aberanta!
Daca nu am extras gram de miere, este normal sa nu pot deconta tratamentele? Anul acesta seceta a afectat si alte ramuri ale agriculturii, insa fermierii nu au pierdut subventia, ci din contra…au primit si despagubiri!

Cei care au aprobat conditiile din PNA ori au cerebelul atrofiat ori fac parte dintr-un grup infractional organizat si urmaresc ca o buna parte din fonduri sa fie directionate catre anumite laboratoare!
eugen_c

Mesajde Balian » 28 Iul 2020, 22:07

eugen_c scrie:In primul rand vreau sa va spun ca nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu in acest an! In unele zone ale tarii s-a produs ceva miere, insa in judetul Calarasi situatia este critica!
-culturile de rapita au fost intoarse din cauza secetei din toamna 2019, iar cele ramase au secretat putin nectar-suficient doar pentru intretinere
-de salcam nu este cazul sa mai amintesc, situatia fiind generala in aproape toata tara
-floarea soarelui a fost afectata de seceta, varful de cules fiind de 800gr , iar totalul pe cules- 6.3 kg

In aceste conditii, in care stupii nici macar nu si-au facut rezerve pentru iarna si sunt ajutati cu sirop, de unde naiba sa extrag miere pentru a duce la analize?
“Apicultorii care dețin peste 75 familii de albine și care solicită sprijin pentru oricare dintre măsurile B, C, și D ale Programului trebuie să efectueze cel puțin un set de bază de analize fizicochimice ale mierii”

Stiu ca sunt suficiente doar 500gr de grame (si solutii se gasesc), insa nu mi se pare normal sa fie impusa o astfel de conditie aberanta!
Daca nu am extras gram de miere, este normal sa nu pot deconta tratamentele? Anul acesta seceta a afectat si alte ramuri ale agriculturii, insa fermierii nu au pierdut subventia, ci din contra…au primit si despagubiri!

Cei care au aprobat conditiile din PNA ori au cerebelul atrofiat ori fac parte dintr-un grup infractional organizat si urmaresc ca o buna parte din fonduri sa fie directionate catre anumite laboratoare!

Fs nu prea este afectată de secetă. În 2012 când porumbul vara era uscat pai și nu s-a făcut
producție aproape deloc fs a mers bine. Am stors bine de pe ea.
În rest aveți dreptate de ce să fiu obligat să fac analize pentru PNA cănd sunt calamitat și nu am producție. :shock:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde eugen_c » 28 Iul 2020, 22:42

[/quote]
Fs nu prea este afectată de secetă. În 2012 când porumbul vara era uscat pai și nu s-a făcut
producție aproape deloc fs a mers bine. Am stors bine de pe ea.
În rest aveți dreptate de ce să fiu obligat să fac analize pentru PNA cănd sunt calamitat și nu am producție. :shock:[/quote]

Nu vreau sa va contrazic si va doresc din toata inima sa aveti in fiecare an cules la floarea soarelui! Poate nu a fost de vina seceta... poate a fost alta cauza de nu a secretat nectar, cert este ca ceva s-a intamplat. Eu am dat vina pe seceta pentru ca in fiecare zi dupa ora 11 plantele se ofileau.
eugen_c

Mesajde Balian » 28 Iul 2020, 23:04

La fs există metodă de polenizare și fără albine. Cu cât gradul de
autofertilizare este mai mare cu atât randamentul melifer la acea
parcelă este mai mic.
Azi toate (!!) soiurile de fs în circulație sunt autofertilizante. Diferă
numai gradul lui.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde stefanmadalin » 28 Iul 2020, 23:08

Unde in Calarasi?
Eu in Alexandru Odobescu am avut ani mult mai grei ca acesta.
Anul asta am facut cate putin din toate. Rapita, salcam, fs.
Graul si orzul au capitulat im fata secetei, si cu prognoza din zilele urmatoare ni vad bine nici porumbul si fs.

In ce asociatie esti?
stefanmadalin

Mesajde eugen_c » 28 Iul 2020, 23:44

stefanmadalin scrie:Unde in Calarasi?
Eu in Alexandru Odobescu am avut ani mult mai grei ca acesta.
Anul asta am facut cate putin din toate. Rapita, salcam, fs.
Graul si orzul au capitulat im fata secetei, si cu prognoza din zilele urmatoare ni vad bine nici porumbul si fs.

In ce asociatie esti?

Eu am stupina in comuna Ileana, dar aceeasi situatie a fost si in zona Tamadau/Sarulesti.
eugen_c

Mesajde eugen_c » 28 Iul 2020, 23:47

Balian scrie:La fs există metodă de polenizare și fără albine. Cu cât gradul de
autofertilizare este mai mare cu atât randamentul melifer la acea
parcelă este mai mic.
Azi toate (!!) soiurile de fs în circulație sunt autofertilizante. Diferă
numai gradul lui.

Asa este, aveti perfecta dreptate!
eugen_c

Mesajde Apilex » 29 Iul 2020, 09:23

eugen_c scrie:
cristi_vidican scrie:
eugen_c scrie:Multumesc frumos! Acum imi este clar :D

Să păstrezi cutiile (tratamentelor) goale sau care încă nu le-ai folosit pentru un eventual control

Multumesc pentru sfat.
Intr-un final m-am decis sa renunt… in ghid sunt mai multe cerinte idioate care nu fac altceva decat sa puna bete in roate apicultorilor. Din nou, noi apicultorii, suntem considerati cei mai fraieri dintre agricultori!
In acest an catastrofal pentru agricultura, pe langa subventie fermierii primesc si ajutor de la stat, iar apicultorilor care nu au produs miere li se taie dreptul de a accesa PNA-ul.

Eugen, dacă începi să te interesezi de program cu două zile înainte de a se închide perioada de depunere a dosarelor, cu siguranță că sunt multe lucruri idioate! Trebuie să le iei din timp. Suntem mulți care beneficiază de acest sprijin!
Călător prin viață!
Apilex

Mesajde eugen_c » 29 Iul 2020, 12:30

Apilex scrie:
eugen_c scrie:
cristi_vidican scrie:
eugen_c scrie:Multumesc frumos! Acum imi este clar :D

Să păstrezi cutiile (tratamentelor) goale sau care încă nu le-ai folosit pentru un eventual control

Multumesc pentru sfat.
Intr-un final m-am decis sa renunt… in ghid sunt mai multe cerinte idioate care nu fac altceva decat sa puna bete in roate apicultorilor. Din nou, noi apicultorii, suntem considerati cei mai fraieri dintre agricultori!
In acest an catastrofal pentru agricultura, pe langa subventie fermierii primesc si ajutor de la stat, iar apicultorilor care nu au produs miere li se taie dreptul de a accesa PNA-ul.

Eugen, dacă începi să te interesezi de program cu două zile înainte de a se închide perioada de depunere a dosarelor, cu siguranță că sunt multe lucruri idioate! Trebuie să le iei din timp. Suntem mulți care beneficiază de acest sprijin!

Observ ca aveti un punct de vedere diferit si vi-l respect. Departe de mine gandul de a intra in vreo polemica, eu am scris doar ce am constatat la o simpla rasfoire a ghidului…
1)Chiar nu vad cum pot fi efectuate analizele din moment ce apicultorul a avut productia calamitata 100%
2) De ce doar cei care au peste 75 de familii sunt obligati sa efectueze setul de analize? Acestia vand mierea la procesator si nu risca sa o falsifice, plus ca procesatorul nu da doi bani pe acel buletin de analize.
3) Pentru decontarea lazilor, de ce sunt obligat sa fac pastoral? Cutiile fixate pe pavilion nu sunt mai bine protejate de intemperii? Oare nu se deterioreaza mai repede cele care sunt asezate afara, in soare, ploaie, ninsoare, vant, etc?
4)De ce sunt constrans sa folosesc doar anumite tratamente care au un pret nesimtit de mare? Un litru de amitraz costa 140 ron , iar un anumit producator il revinde cu 8000 ron!!!!
5) exemplele pot continua….

Din pacate foarte multi bani sunt sifonati si cei care ies in pierdere suntem noi, apicultorii!
eugen_c

Mesajde Closcutz » 29 Iul 2020, 14:29

Am un amic care a început anul asta apicultura. Are în prezent 9 unități. A cheltuit atâția bani încât a ajuns imediat în scandal cu soția! Ar fi vrut sa își ia o centrifuga sau sa-l ajut eu pt ca sunt înregistrat dsvsa, anarz, registrul agricol, apia, etc Surpriza doar asociațiile apicole pot cumpăra centrifuga prin PNA. Eu am luat cu toate documentele(op, factura, etc) un banc de descapacit...surpriză nu se încadrează (doar cutit, furculița, sita de filtrare miere)! Pare o gluma proasta! Pai furculița e achiziție importanta? Pare ca un ageamiu întocmește procedurile! Nu mai spun perioada de depunere a documentelor! O persoana cu creierul atins de covid (ca tot e la moda) cred ca alegea o perioada mai buna!
Closcutz

Mesajde cristi_vidican » 29 Iul 2020, 14:43

Oameni bun,
în timp ce noi stăm și ne aruncăm mesaje peste gard aici, cine e puțin deștept zilele acestea are dosarul gata și îl depune.
Rolul analizelor la miere este și acela de a face puțin curat în mierea din România.
Și la noi se fac mari falsificări. Dacă tu ai o probă dintr-un anumit lot, poți să o vinzi (dacă ai acest drept) în magazine și te bazezi pe acele analize.
Dacă faci falsuri, poți fi tras la răspundere.

Cloșcut, nu te pui să cumperi ceva pt PNA până nu vezi ghidul final.

Despre medicamente și prețul lor. Peste tot, medicamentele antivarroa sunt scumpe. Nu doar în România. Asta e piața.
Eu cumpăr doar medicamente autorizate, îmi scot o mare parte din cheltuieli prin PNA si sunt foarte mulțumit.
Anul acesta am luat Apivar, care e unul dintre cele mai scumpe tratamente, dar eu zic că se merită.
cristi_vidican

Mesajde Closcutz » 29 Iul 2020, 15:45

Eu nu pot sa fac achiziții doar cum le trasneste prin cap celor care scriu PNA. Dacă mie îmi trebuie banc de descapacit nu pot lua doar furculița și cutit ca și asa am foarte bune deja! Nu zic ca e bine ca sunt și ele pe lista, dar centrifuga, bancul sunt indispensabile pt orice apicultor indiferent de mărimea stupinei. La cum merge cu prețul la miere dc statul nu sprijină apicultorii cum sa își ia amicul cu 9 unități centrifuga? Când strânge el bani din miere ca sa își cumpere? Dar asta este poate sunt eu prea ,,open mind". Eu ieri mi-am trimis deja dosarul prin curier cu confirmare de primire cum mi s-a solicitat.
Closcutz

Mesajde stefanmadalin » 29 Iul 2020, 15:51

Cred ca investitiile mari gen centrifuga, banc descapacit le poti lua prin celelalte masuri pndr.
Bineinteles, daca ai destule familii sa intrunesti punctajul.
Colegii ce n-au suficiente familii subt invitati la cooperativa. Cred ca asta se doreste ca si in culturile vegetale, comasarea maselor de apicultori.
Ceea ce mi se pare ok. Decat sa orbecaim singuri in intuneric si saracie mai bine ne punem toti la masa si vorba aia: unde-s multi puterea creste!

Nu se mai poate singuri!
Trebuie sa facem ceva si daca cineva nu apare sa fim noi aia de au curaj si sa deschida discutiile cu ceilalti apicultori.
Ne vaitam ca nu ajunge mierea noastra in supermarketuri, sau cel putin nu la un pret corect. Ce facem?
E simplu, in loc sa vindem fiecare 2-300 kg, nu mai bine ne stragem toti si adunam 20-30 tone?
Investesti intr-o linie de ambalare si ai intrat in supermarket.
stefanmadalin

Mesajde cristi_vidican » 29 Iul 2020, 16:06

Closcutz scrie:Eu nu pot sa fac achiziții doar cum le trasneste prin cap celor care scriu PNA. Dacă mie îmi trebuie banc de descapacit nu pot lua doar furculița și cutit ca și asa am foarte bune deja! Nu zic ca e bine ca sunt și ele pe lista, dar centrifuga, bancul sunt indispensabile pt orice apicultor indiferent de mărimea stupinei. La cum merge cu prețul la miere dc statul nu sprijină apicultorii cum sa își ia amicul cu 9 unități centrifuga? Când strânge el bani din miere ca sa își cumpere? Dar asta este poate sunt eu prea ,,open mind". Eu ieri mi-am trimis deja dosarul prin curier cu confirmare de primire cum mi s-a solicitat.

PNA nu înseamnă că te ajută să-ți iei tot ce ai nevoie în apicultoru. El este un program gândit să sprijine anumite aspecte. Cât de eficient este, asta e altă discuție.
De exemplu, știam că se discută subvenționarea remorcilor în noul PNA. Mie îmi trebuia remorcă în primăvară. Așa că am dat comandă și în aprilie am avut-o. Am scos 16000 de lei din buzunar și n-am mai așteptat să văd eu ce și cum.
Mi-am luat la început o centrifugă cu 300 de lei SH de la un stupar care murise. Ani de zile am tras cu ea.
Când am prins puteri, mi-am luat una pe 20 de r radial.
Și tot așa. Dacă mi-am permis, am cumpărat, dacă nu am mai așteptat până am putut.
N-am așteptat de la stat nimic. Dacă a venit, a fost bine-venit. Dacă nu, m-am descurcat cum am putut.
cristi_vidican

Mesajde Apilex » 31 Iul 2020, 09:20

eugen_c scrie:Observ ca aveti un punct de vedere diferit si vi-l respect. Departe de mine gandul de a intra in vreo polemica, eu am scris doar ce am constatat la o simpla rasfoire a ghidului…
1)Chiar nu vad cum pot fi efectuate analizele din moment ce apicultorul a avut productia calamitata 100%
2) De ce doar cei care au peste 75 de familii sunt obligati sa efectueze setul de analize? Acestia vand mierea la procesator si nu risca sa o falsifice, plus ca procesatorul nu da doi bani pe acel buletin de analize.
3) Pentru decontarea lazilor, de ce sunt obligat sa fac pastoral? Cutiile fixate pe pavilion nu sunt mai bine protejate de intemperii? Oare nu se deterioreaza mai repede cele care sunt asezate afara, in soare, ploaie, ninsoare, vant, etc?
4)De ce sunt constrans sa folosesc doar anumite tratamente care au un pret nesimtit de mare? Un litru de amitraz costa 140 ron , iar un anumit producator il revinde cu 8000 ron!!!!
5) exemplele pot continua….

Eugen, spune bine ce spune Cristi.
Nu trebuie să facem apicultura pentru că ne dă statul. Dacă îmi completează ce am eu în plan, atunci e numai bine.

Ca posibile răspunsuri pentru întrebările tale:

1. Din păcate asta e o problemă. Dar la cel puțin 75 de familii, cumva-cumva trebuie să găsim câtea grame pentru analize. Din ce știu, chiar asociațiile sau federația a propus ministerului.
2. Îți răspund cu o întrebare. Cum ar fi fost să fie obligativitatea aceasta pentru toți, chiar și cei care au câțiva stupi?
3. Simplu, se presupune că miști de mai multe ori o cutie (încărcare, descărcare, mutare...) plus că de la bun început înlocuirea cutiilor a putut fi inclusă doar la măsura raționalizarea stupăritului pastoral. Este o logică totuși
4. Nu este o constrângere, trebuie doar să fie autorizate de către o instituție abilitată. În zilele noastre, cred că o reglementare este chiar benefică. Citez din HG - medicamentele achiziţionate trebuie să fie autorizate prin procedură naţională sau proceduri comunitare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de uz Veterinar - ICPBMV sau prin procedura centralizată de către Agenţia Europeană a Medicamentelor "EMA"
5. Pentru orice exemple...asociațiile ne-au reprezentat la madr.

Numai bine
Călător prin viață!
Apilex

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA