Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde Closcutz » 08 Aug 2020, 19:00

Nu te-am vorbit de rau asa ca nu vad care-i relevanta! Nu vrei sa spui cate familii lucrezi si ce culesuri ai, sa fii sanatos!
Closcutz

Mesajde marius_sl » 09 Aug 2020, 12:20

Ieri am dat jos ultimele etaje neacoperite de albina. Cuiburile erau blocate la jumatate din familii. Numarul de rame CU puiet era intre 1 si 5. Am observat totusi multa albina avand corpul gras format. Am scos cate doua rame pline din cuib de la jumatate din stupi, am extras mierea si le-am pus inapoi. Am pus cate 500 gr. de sirop din miere la fiecare. Credeti ca matca va oua in ramele din care am extras toata mierea? Ramele respective sunt negre si, dupa ecluzionarea ultimului puiet si le voi da la tpopit.
marius_sl

Mesajde ignatov andrei » 09 Aug 2020, 12:32

marius_sl scrie:Ieri am dat jos ultimele etaje neacoperite de albina. Cuiburile erau blocate la jumatate din familii. Numarul de rame CU puiet era intre 1 si 5. Am observat totusi multa albina avand corpul gras format. Am scos cate doua rame pline din cuib de la jumatate din stupi, am extras mierea si le-am pus inapoi. Am pus cate 500 gr. de sirop din miere la fiecare. Credeti ca matca va oua in ramele din care am extras toata mierea? Ramele respective sunt negre si, dupa ecluzionarea ultimului puiet si le voi da la tpopit.

Cum arata, ca mie mi s-a stricat aparatul de detectat albine cu corp gras...?!? :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 09 Aug 2020, 12:41

marius_sl scrie:Ieri am dat jos ultimele etaje neacoperite de albina. Cuiburile erau blocate la jumatate din familii. Numarul de rame CU puiet era intre 1 si 5. Am observat totusi multa albina avand corpul gras format. Am scos cate doua rame pline din cuib de la jumatate din stupi, am extras mierea si le-am pus inapoi. Am pus cate 500 gr. de sirop din miere la fiecare. Credeti ca matca va oua in ramele din care am extras toata mierea? Ramele respective sunt negre si, dupa ecluzionarea ultimului puiet si le voi da la tpopit.

Depinde numai de configuratia cuibului!
ignatov andrei

Mesajde marius_sl » 09 Aug 2020, 12:50

Poate ma insel, dar am observat un lucru umbland la stupi mai spre iarna. Cand scutur albina, cazand pe rame face un zgomot diferit, mai " infundat". De asemenea, albina pare mai grea, parca ar fi umeda.
marius_sl

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2020, 13:11

marius_sl scrie:Poate ma insel, dar am observat un lucru umbland la stupi mai spre iarna. Cand scutur albina, cazand pe rame face un zgomot diferit, mai " infundat". De asemenea, albina pare mai grea, parca ar fi umeda.
:lol: :lol: albinele de iarna stau parca sunt moarte ...sunt mai mici si mai inchise ,nu zboara cand scuturi o rama ...

le vezi dupa comportament nu aparente..
sti ca si au facut corpul gras cand ai pastura/polen in stup din abundenta .....
yuonyuon

Mesajde Shrek » 09 Aug 2020, 13:17

marius_sl scrie:Poate ma insel, dar am observat un lucru umbland la stupi mai spre iarna. Cand scutur albina, cazand pe rame face un zgomot diferit, mai " infundat". De asemenea, albina pare mai grea, parca ar fi umeda.

Ai de....mine! A' mele, cand le scuturam mai zilele trecute, zornaiau ca grindină! Or fi fost obeze? Or fi murit din cauza...cardiace?! Că umede nu erau, poate umpic reci!
Shrek

Mesajde Shrek » 09 Aug 2020, 13:19

yuonyuon scrie:....
sti ca si au facut corpul gras cand ai pastura/polen in stup din abundenta .....

De exemplu, prin aprilie, nu?!
Shrek

Mesajde marius_sl » 09 Aug 2020, 14:41

yuonyuon scrie:
:lol: :lol: albinele de iarna stau parca sunt moarte ...sunt mai mici si mai inchise ,nu zboara cand scuturi o rama ...

le vezi dupa comportament nu aparente..

Am spus " albinele cazand pe rame" si nu zburand pe rame. Si da, sunt mai inchise la culoare. Prima data cand am vazut asta, am crezut ca tot condensul din stup a fost absorbit de corpul albinelor.
marius_sl

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2020, 14:47

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:....

De exemplu, prin aprilie, nu?!
cum aprilie ? eu zic ca toata vara, toamna si iarna tre sa ai pastura .....in primavara si vara ai mai mult polen ce va deveni pastura pentru perioadele cand numai va fi polen(toamna si martie la primul puiet...)
yuonyuon

Mesajde marius_sl » 09 Aug 2020, 15:36

Extragand mierea din ramele din cuib, am gasit mai multe cu pastura, una fiind pe jumatate cu pastura.
marius_sl

Mesajde ignatov andrei » 09 Aug 2020, 20:17

marius_sl scrie: Prima data cand am vazut asta, am crezut ca tot condensul din stup a fost absorbit de corpul albinelor.

Nu-i de ras, e de plans, deoarece nu crede nimeni cand descoperi "un secret" din apicultura...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde tiih » 10 Aug 2020, 07:43

Shrek scrie:

Ai de....mine! A' mele, cand le scuturam mai zilele trecute, zornaiau ca grindină! Or fi fost obeze? Or fi murit din cauza...cardiace?! Că umede nu erau, poate umpic reci!

Interesant....si posibil ;)
Un pic reci acum..."reci" de-a binelea in ...februarie :lol:
tiih

Mesajde marius_sl » 10 Aug 2020, 15:35

Nu ma dau rotund pe acest site ca nu am cu ce...deocamdata. Mai stam de vorba peste cativa (zeci de) ani. La afirmatia mea ma asteptam sa fiu luat in bascalie de dl. Ignatov A. si nu de unii cu un bagaj apicol subtirel si, mai ales cu putine postari constructive. Nu ma supar cand cineva rade de "perlele" mele daca imi explica unde gresesc si cum sa procedez.
Cu toate acestea, nu doresc nimanui "albine reci" in februarie, dar daca se ia in deradere ceea ce se discuta aici, nu vreau sa ma gandesc la consecinte
marius_sl

Mesajde Shrek » 10 Aug 2020, 16:05

Nu inteleg de ce te superi, dar sper ca nu te așteptai să zic" wow, ce chestie a descoperit nenea acesta?!". Cu toate astea esti primul care a descoperit/auzit cum cad albine pe rame. Si cum fac, cad ca migurile, mai înfundat asa? Poti sa reproduci? Inregistreaza cu telefonul sa vedem si noi.
Cum zicea si domnu' Ignatov : daca nu stii, mai bine asiști la discuții. In orice caz, nu o sa auzi....avioane! Hai pa!
Shrek

Mesajde ignatov andrei » 10 Aug 2020, 16:14

marius_sl scrie:Nu ma dau rotund pe acest site ca nu am cu ce...deocamdata. Mai stam de vorba peste cativa (zeci de) ani. La afirmatia mea ma asteptam sa fiu luat in bascalie de dl. Ignatov A. si nu de unii cu un bagaj apicol subtirel si, mai ales cu putine postari constructive. Nu ma supar cand cineva rade de "perlele" mele daca imi explica unde gresesc si cum sa procedez.
Cu toate acestea, nu doresc nimanui "albine reci" in februarie, dar daca se ia in deradere ceea ce se discuta aici, nu vreau sa ma gandesc la consecinte

Albine cu corp gras se gasesc tot timpul anului, poate chiar mai multe la tei si FS decat la intrarea in iarna!
Chestia asta cu "corpul gras" a fost scrisa de cei care au crezut ca albinele fac acest corp gras numai la intrarea in iarna. Nimic mai fals. Corpul gras se formeaza la toate albinele pana la varsta de 6-7 zile si este "intretinut", pentru a nu se epuiza repede, in perioada de secretie de laptisor, cand dispare (corpul gras). Daca nu se secreta laptisor, albina traieste pana la 250 de zile.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR