yuonyuon scrie:eu am zis ca o scoatem la capat ..dar se pare ca nu si nu!!!
eu nu fac lucrari in stupi care nu au impact pozitiv....adica:stimulari,ceaiuri,protofil,spart cuiburi,scuturat rame cu puiet..sau date la centrifuga ,dat fum aiurea...verificat din 5 in 5 zile...turte proteice ,tratamente fara rost.lapte praf.vitamine...si lista continua....
asta inseamna ca 80 % din volumul de munca lam scutit
dar in schimb am grija sa fie mereu hrana, temperatura si spatiu la pontat...lucrurile astea nu lipsesc chiar si daca e lipsa in natura...pentru ca exista rezerva.....
Yuan pentru mine esti un mister...ori ai o zona deosebita din punct de vedere a
bazei melifere..ori multe afirmatii sunt facute asa in doru lelii... fara acoperire practica
Sa nu imi spui mie ca chiar daca ai rezerva in stupina..nu au imact pozitiv stimularile facute la timp,corecte...Inseamna ca jucam in alta liga !!!
Ptr cultura dumita apicola tin sa spun ca prima mea "teza de doctorat",adica articol transmis in Apicultura din Romania se refera tocmai la influenta stimularilor asupra dezvoltarii familiilor de albine in luna august..
pe timp normal.ploios,secetos...dupa observatii minutioase facute ani de zile...fel si fel de curbe..parabole,hiperbole.....
......../..................................................
"Cine a inteles ca egalizarea familiilor in stupina - pentru a putea lucra la toate familiile la fel si pentru a obtine, in viitor, o stupina echilibrata - inseamna "egalizarea puterii", adica o lucrare pe care ai fi nevoit s-o executi an de an si pe intreg sezonul, chiar se afla in "culmea culmilor"...!!!

"
...................................................
Nimeni nu e obligat sa faca egalizare an de an in intregul sezon...dar trebuie sa intelegi ca
si daca ai face-o si o singura data pe an..tot nu ai mai putea face o
adevarata selectie a calitatii matcii,a adevaratei sale valori...ori eu tocmai asta urmaresc...selectie,selectie,ani de zile la rand....