Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde yuonyuon » 13 Aug 2020, 18:03

la cum ponteaza as putea sa zic ca sunt "atent selectionate" ...cand ele defapt sunt niste maidaneze..de "2 lei"..

matcile rosii le am eliminat demult ...
Fişiere ataşate
gfdgdfdfgfgfg.jpg
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2020, 18:19

ignatov andrei scrie:"Atunci", dar si "acum", pentru mine, nosemoza nu reprezinta decat "o boala" pe care o fac copiii cand manaca prune verzi si beau lapte prospat muls! :lol:
Cum vine, asa si pleaca!

Sunt de aceeasi parere. Ma gandesc sa vand microscopul, in ultima perioada gasesc nosema doar pe la prieteni. :lol:
Un crescator de regine spunea ca problema cu nosema este "o chestiune de selectie", eu as zice ca este una ce tine mai mult de hrana(PH).
jonny_it

Mesajde Balian » 13 Aug 2020, 18:30

yuonyuon scrie:la cum ponteaza as putea sa zic ca sunt "atent selectionate" ...cand ele defapt sunt niste maidaneze..de "2 lei"..

Hu. Model, model ce e pe poză, ce să spun. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 13 Aug 2020, 18:38

yuonyuon scrie:la cum ponteaza as putea sa zic ca sunt "atent selectionate" ...cand ele defapt sunt niste maidaneze..de "2 lei"..

Hai mai Yuoane, poza asta o pui de cand te-ai inscris pe forum, la diferite sectiuni . ;)
LE ... mai schimba poza cu una mai actuala ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 13 Aug 2020, 18:40

Balian scrie:

Hu. Model, model ce e pe poză, ce să spun. :)
sunt foite insarmate vertical de anu asta...unele sau mai ondulat
viewtopic.php?f=11&t=7846&start=16
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Aug 2020, 18:54

ignatov andrei scrie:
Pana sa curga mierea pe urdinis, e cale lunga...
Sa spui ca familiile nu se dezvolta din cauza vremii, sau ca au regresat puternic din cauza vremii, atunci cand e vremea dezvoltarii... e clar ca undeva cunostintele sunt ramase in urma. A avea, sau a nu avea miere... e alta socoteala!
Una e sa te plangi, la salcam, ca stupii sunt pe 20 rame 1/1 in loc de 25 si alta e sa strigi EVRICA cand reusesti sa-l vezi pe 10-12, dupa ce l-ai iernat pe zahar si l-ai stimulat cu rumegus! :lol:

Cand am amintit de vreme nu ma refeream la perioada de dezvoltare a familiilor ci la apicultura in general si la productia de miere.Faptul ca iernarea pe zahar duce la uzura albinelor si nu permite o dezvoltare normala a familiilor de albine e un mit. Eu iernez numai pe zahar in proportie de 80-90% de aproape 40 de ani si majoritatea familiilor arata ca in filmuletul urmator la iesirea din iarna: https://www.youtube.com/watch?v=DLrKnZk5ihs&t=12s
Nu fac nici un fel de stimulare, nici cu rumegus nici cu altceva.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2020, 19:03

Vasile_Bucovineanu scrie:Cand am amintit de vreme nu ma refeream la perioada de dezvoltare a familiilor ci la apicultura in general si la productia de miere.Faptul ca iernarea pe zahar duce la uzura albinelor si nu permite o dezvoltare normala a familiilor de albine e un mit. Eu iernez numai pe zahar in proportie de 80-90% de aproape 40 de ani si majoritatea familiilor arata ca in filmuletul urmator la iesirea din iarna: https://www.youtube.com/watch?v=DLrKnZk5ihs&t=12s

Si unde este mierea, vad doar cateva petice. La cum arata au consumat de au rupt sau a fost o alta problema? :?
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Aug 2020, 19:37

Mancarea e acolo unde trebuie sa fie: pe ramele marginase si in partea din spate a ramelor. Filmul e facut la iesirea din iarna, nu la inceput.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2020, 20:21

Vasile_Bucovineanu scrie:Mancarea e acolo unde trebuie sa fie: pe ramele marginase si in partea din spate a ramelor. Filmul e facut la iesirea din iarna, nu la inceput.

Si a supravetuit fara alte interventii pana la primul cules?
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Aug 2020, 21:15

A supravietuit si a fost intre recordiste in anul resoectiv. Primul cules nu era departe, a fost la salcie.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2020, 21:29

Vasile_Bucovineanu scrie:Faptul ca iernarea pe zahar duce la uzura albinelor si nu permite o dezvoltare normala a familiilor de albine e un mit. Eu iernez numai pe zahar in proportie de 80-90% de aproape 40 de ani si majoritatea familiilor arata ca in filmuletul urmator la iesirea din iarna: https://www.youtube.com/watch?v=DLrKnZk5ihs&t=12s

M-ai auzit, dumneata, pe mine sa spun ceva de "uzura albinelor"...?!?
Ce li se uzeaza, lagarele, viblochenul, sau ce...?!?
Familiile iernate pe zahar, nu se compara cu familiile iernate pe miere! La dumneata exista o scuza, faptul ca trebuie sa extrageti mana, dar cine va opreste sa pastrati ceva rame cu miere de la culesurile anterioare...?!?
Ca sa-l copii pe amicul nostru tiih, spun:
- Puscasu de la Tulcea ii demonstra de fiecare data lui Malaiu, ca roii facuti in octombrie, in Delta si iernati pe 4 rame, numai cu miere, dadeau clasa familiilor iernate la institut, dupa "tehnologiile Malaiu"! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Aug 2020, 22:21

Asa se spune peste tot, ca albinele iernate pe zahar au viata mai scurta si nu au sanse sa se dezvolte normal. Pe mine, dupa aproape 40 de ani de cand iernez numai asa, nu ma poate convinge nimeni.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 14 Aug 2020, 08:38

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:Sa fie clar,egalizarea cantitatii de albine sa face prima data cand faci roii in mai-iunie....Apoi familiile respective stau sub observatie si sunt ingrijite la fel, cel putin un an ...Cum altfel sa iti dai seama de caractere precum "rezistenta la iernare",rezistenta la boli. dezvoltarea exploziva in primavara,cantitatea globala de miere produsa de familia respectiva(a nu se confunda cu cantitatea de miere extrasa)....si in final calitatea matcii respective?

PS.Iar apoi ciclu se repete,an de an....zeci de ani...cu matci si roi din familiile cele mai performante....... :idea:

tiih scrie:Aveti matci din alea venetice ,galbejite,interzise teoretic la comercializare

Ai ce ai matale cu peretii...!
Nu te lasi pana nu termini nucile! :lol:
Pe bune, nene tiih, las-o moarta, ca e departe de matale lucrul adevarat cu familia de albine!
Mai era cineva pe aici care spunea ca albina nu citeste ce mai scriem "unii"...!!!
Voi vorbiti de arcul cu sageti in casa unde sunt arme cu laser! :lol: ------care arme cu laser,alea de au atacat tancurile sovietice in 68?????
Va respectam varsta, va respectam ca oameni, dar... cand nu le aveti...

Surprize,surprize...!
Sa ma ataci si dumita acolo unde ma ateptam mai putin ,sa nu ma incurajati cand critic "martcile venetice" dupa ce cu ceva ani in urma pe acest forum, eram fani ai Carpatinei.... iar in ultimul timp sunteti si "sef" al "Grupului iubitorilor de Carpatina" pe fb???? :o .Cum se mai schimba omul ...cand se schimba interesul!
Respectati varsta,ca si eu o respect pe a dumitale,care este foarte apropiata de vartsa mea...da nu m-a contraziceti pe mine in privinta selectiei ,chiar daca ideile mele lovesc in cantitatile de matci ,facute la foc automat ,si care se gasec de vanzare,cata frunza si iarba...si mai lovesc si in vanzarile unora!
Pana la urma.graul se va separa de neghina....si treba nu va dura prea multi ani..si cei care au habar de apicultura si nu au interese comerciale ascunse imi vor da dreptate...... ;)
Spre binele apiculturii din aceasta tara!!!!
tiih

Mesajde tiih » 14 Aug 2020, 09:25

Vasile_Bucovineanu scrie:Asa se spune peste tot, ca albinele iernate pe zahar au viata mai scurta si nu au sanse sa se dezvolte normal. Pe mine, dupa aproape 40 de ani de cand iernez numai asa, nu ma poate convinge nimeni.

Asa este cum ziceti dumnevoastra...dupa zeci si zeci de ani de practica apicola,greu sa ne mai schimbam stilul fiecare!Sunteti un caz fericit,probabil aveti destul polen si pastura in fagurii ramasi peste iarna,probabil complectariile au rol si de stimulare..probabil stupii dvs. intra in iarna perfect sanatosi.....si nu se vede diferenta....!!!!
Dar eu nu cred,si nici dumitale la fel...ca daca ma duc la un mare magazin si cumpar un borcan cu serbet de zahar si arome placute si imbietoare...pentu organismul nostru a e la fel cum am consuma un borcan de miere de albine poliflora sau de salcam,luate de pe acelasi raft al magazinului.
Chiar daca preturile sunt apropiate ;)
tiih

Mesajde Balian » 14 Aug 2020, 10:10

Aveți dreptate, dar vremurile se shimbă. Cei tineri preferă să consumă preparate
pe bază de indulcitori industriali nicidecum din miere, în nefericirea noastră. :(
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 14 Aug 2020, 10:26

tiih scrie:
ignatov andrei scrie:
tiih scrie:Sa fie clar,egalizarea cantitatii de albine sa face prima data cand faci roii in mai-iunie....Apoi familiile respective stau sub observatie si sunt ingrijite la fel, cel putin un an ...Cum altfel sa iti dai seama de caractere precum "rezistenta la iernare",rezistenta la boli. dezvoltarea exploziva in primavara,cantitatea globala de miere produsa de familia respectiva(a nu se confunda cu cantitatea de miere extrasa)....si in final calitatea matcii respective?

PS.Iar apoi ciclu se repete,an de an....zeci de ani...cu matci si roi din familiile cele mai performante.......

tiih scrie:Aveti matci din alea venetice ,galbejite,interzise teoretic la comercializare

Ai ce ai matale cu peretii...!
Nu te lasi pana nu termini nucile! :lol:
Pe bune, nene tiih, las-o moarta, ca e departe de matale lucrul adevarat cu familia de albine!
Mai era cineva pe aici care spunea ca albina nu citeste ce mai scriem "unii"...!!!
Voi vorbiti de arcul cu sageti in casa unde sunt arme cu laser! ------care arme cu laser,alea de au atacat tancurile sovietice in 68?????
Va respectam varsta, va respectam ca oameni, dar... cand nu le aveti...

Surprize,surprize...!
Sa ma ataci si dumita acolo unde ma ateptam mai putin ,sa nu ma incurajati cand critic "martcile venetice" dupa ce cu ceva ani in urma pe acest forum, eram fani ai Carpatinei.... iar in ultimul timp sunteti si "sef" al "Grupului iubitorilor de Carpatina" pe fb???? :o .Cum se mai schimba omul ...cand se schimba interesul!
Respectati varsta,ca si eu o respect pe a dumitale,care este foarte apropiata de vartsa mea...da nu m-a contraziceti pe mine in privinta selectiei ,chiar daca ideile mele lovesc in cantitatile de matci ,facute la foc automat ,si care se gasec de vanzare,cata frunza si iarba...si mai lovesc si in vanzarile unora!
Pana la urma.graul se va separa de neghina....si treba nu va dura prea multi ani..si cei care au habar de apicultura si nu au interese comerciale ascunse imi vor da dreptate...... ;)
Spre binele apiculturii din aceasta tara!!!!

Ai inteles taman pe dos! Beleaua e ca, in ultimul timp, tot pe dos, pe dos, pe dos...
Nu sustin decat matcile autohtone!
Postarea mea a vrut sa spuna:
- de ce vorbesti de matci venetice, cand nu ai vazut ce are omul...?!?
In privinta selectiei, dar si a ameliorarii, nu contrazic pe nimeni!
Astept doar, ca si ceilalti sa ajunga la nivelul meu de conoastere teoretica si practica!
Iertata-mi fie lipsa de modestie, dar de-ar trai si 10 vieti, majoritatea nu vor ajunge la nivelul la care sunt eu!
Nu-ti fa probleme, nici prin cap nu-mi trece sa-mi pun mintea cu cei ce fac selectie! Sunt satul de gargaragiii din domeniu! :lol:

Si eu, "tot spre binele apiculturii din tara asta"!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR