Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde kovacslg » 06 Dec 2020, 19:50

Eu in magazii as dori rame albe ca regula.

Motivul e simplu. Atât la MER cât și la verticali de 10 rame, trebuie sa ai un stoc de rame de 1/2, peste cele 10/20 care se afla efectiv în uz.

Daca ai ramele amestecate, cuib/strânsură,
Păstrarea acestora ridica numeroase probleme.
(Comparativ cu cele albe)

Daca acceptam idea ca in magazii sa nu avem rame negre, atunci menținerea cuibului pe rame relativ noi implică aceeași operațiuni ca la dadant.
Dar cu două corpuri in "lucru", și cu 20 de rame.

Mulțumesc, de răspunsuri, promit sa nu mai ridic subiectul. :)
kovacslg

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Dec 2020, 20:59

La mine situatia e putin diferita. La ultima extractie eu am grija ca in cuib sa ramana pe cat posibil rame cu cat mai putine celule de trantor si in care a fost crescuta una, cel mult doua generatii de puiet si am grija sa nu ramana in cuib nici o rama alba, in care nu a fost crescut deloc puiet. Neavand salcam nu are importanta ce rame voi avea pentru recolta. In fiecare an reformez cam 30% dintre rame. La reforma merg ramele negre, dar si rame mai noi care nu au fost crescute corect. Am foarte multe rame albe puse la pastrare, din care in primavara o parte vor ajunge in cuiburi. Procedand asa nu pot spune ca lucrez cu catul.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde cristi_vidican » 06 Dec 2020, 22:51

Vasile_Bucovineanu scrie:Asta inseamna ca la rezerva raman foarte putine rame. Dar ce te faci daca la un moment dat culesul cere urgent corpuri cu rame. Pana sa creasca albinele rame noi, culesul s-a terminat.Intotdeauna e bine sa existe niste corpuri cu rame de rezerva. Altfel poti pati la fel ca si colegul Kovacs in 2008.

Mi-am propus să am 5 (cinci) magazii pentru miere pentru fiecare stup.
Problema e că dacă crești numărul stupilor cu 10, atunci mai trebuie 50 de caturi.
Am ajuns în această toamnă să am 3 caturi pe stup. (am mărit cu 10 numărul stupilor)
Dar, dacă rapița merge bine, mai fac 1 cat la fiecare stup, ceea ce e ok dacă rapița nu e ca în acest an iar salcâmul ca în 2018, când în 2 zile de la debut a umplut un cat, iar eu eram cu doar 1 cat pe stupi și restul erau în camera de extras cu rapiță.

Problema mea e culesurile de rapiță și salcâm. Sunt foarte apropiate, uneori suprapuse și în acele câteva zile ai nevoie de caturi ca să nu pierzi salcâmul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Dec 2020, 22:57

Așa arată un cat la culesul de rapiță.
A fost pus peste gratie.
Doar rame cu foiță
Peste au mai fost 2 caturi pline.
Într-un asemenea cules clădești de n-ai rame destule.
Fişiere ataşate
IMG_20200513_133936.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 07 Dec 2020, 10:39

cristi_vidican scrie:
tiih scrie:Pentru clientii pretentiosi si pentru poze cu borcane cu miere de salcam prin care se distinge valoarea monedei aflata in partea cealalta a borcanului...extrag miere de salcam din ramele puse la cladit in timpul culesului de salcam.....
Stiu ....e multa migala....dar o asemenea miere naturala e incolora,nu cristalizeaza ani de zile,contine peste 95% miere de salcam(conform indicelui polenic)...si se vinde acum ..cu peste 50 lei kg.....!

Uite că mie mi-e foarte greu să cred că așa ceva există.
Adică la fiecare salcâm pui la clădit doar foițe?
Și apoi ce faci cu acele rame? Nu le lași să mai prindă alte culesuri.
Sau le țineți doar pentru culesul de salcâm?
Sunt năucit.

Vă rog să faceți niște poze, video anul viitor să vedem și noi.

Exista... dar nu am dat detalii suficiente poate
Daca salcamul infloreste pe 10 mai atunci ,sau cu 1-3 zile inainte pun catul cu 8 rame cladite albe-galbene (de la FS cladite... in nici un caz rame in care s-a crescut puiet) la stupii dadant sau rame albe -galbui la orizontali (nu conteaza tipul stupului)
Aproape de mijlocul culesului( la 5 zile de la inflorire..pun f.a la crescut si umplut....la dadant in mijlocul catului(il ia mai repede la crescut) la orizontali incepand cu penultima rama de la diafragma..tot 2...3 rame max)
La sfarsit fac extractie separata.....
Anul viitor se repeta procedeul...caci intre timp ramele respective pot deveni rame in care se creste si puiet...nu conteaza....
La mijloc de octombrie dupa restrangerea totala a cuiburilor , eu am ramele la depozit separat pe 8 categorii:
1.albe-galbui fara miere 1/1
2 albe -galbui cu miere putina max.0,5kg.1/1
3.negre ptr cuib-primavara cu putina miere.1/1
4,5,6 idem pentru rame 1/2
7.Rame 1/1 cu 1,5-3 kg miere(albe si negre)-rezerva strategica pentru periode lipsite de cules si stimulare la orizontali
8.Rame 1/2 cu minim 1kg miere(albe si negre)-rezerva strategica pentru periode lipsite de cules si stimulare la Dadant(10 rame1/1+ caturi 10rame 1/2)
PS.Rame pentru miere-salcam calitatea I,nu exista la rezerva....
PS2.Aveti dreptate pentru potentialul extraordinar de cladire la culesul de rapita.....Cine nu a avut niciodata rapita si stupi puternici nu poate sa isi imagineze. :!: ....
Anul asta -care pentru mine a fost cel mai rau an din punct de vedere a productiei de miere si roiuri, din ultimii 25 ani-din 400 rame mari nou clatite...mai mult de 200 au fost la rapita,din 100 rame 1/2 nou cladite mai mult de 50 au fost la rapita.....din 100 stupi!
Ultima oară modificat de tiih pe 07 Dec 2020, 10:59, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde Balian » 07 Dec 2020, 10:54

Câte rame poate reforma apicultorul depinde de multe. Câte foițe au construit în sezon,
cât de tari sunt stupii, dacă a mărit stupina, câte roiuri a vîndut, ce tehnologie de stors
are (dacă stoarce toți stupii deodată sau pe reprize), cât de mare ține cuibul....
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 07 Dec 2020, 11:58

Referitor la " tehnica" d-lui tih, am o observație, cu precizarea că nu doresc sa intru in polemica si nici sa tin isonul lui cv.
Spuneati mai ' nainte ca la salcam obțineți miere calitate " deluxe " din rame crescute si capacite la salcam. Nu? Daca gresesc, corectati-ma. In cele mai multe locuri si in anii buni ( o dată la ...7ani), culesul se întinde pe 4-5 zile, maxim. In rest ploua, bate vântul sau ii da câte o piatră. Asta daca nu este vre-o bruma târzie. Imi este destul de greu sa cred ca in acest timp, poti riscă să pui caturi cu rame necladite, pe care sa le storci separat. Cu toata prognoza din zilele noastre, imi este imposibil sa cred ca cineva poate clădi si stoarce rame noi ,apoi sa le bagi din nou în stup, în acest interval. Da, poti face experimental pentru un stup, în rest, se dau rame gata crescute.
Un amic a avut " curiozitatea" sa meargă în pastoral la răpită, în pusta. La noi este zona împădurită și nu exista răpită. A fost foarte încântat ca a clădit mute rame, a făcut inca 15-20 kg miere de stup, familiile beton. Chiar il invidiam. Apoi a făcut si salcam, tot cam 15 kg de miere de stup. Diferenta intre mine si el, a fost ca salcamul lui a cristalizat înaintea teiului meu din anul anterior. Cu alte cuvinte, mierea de salcam, " contaminata" cu rapita, nu va avea in veci aceleași calități cu mierea de salcam, normală, în stationar. Oricât de bine ai stoarce răpită, tot va mai rămâne ceva, iar daca o dai la lins, tot în magazie o duce. Ideal ar fi rame si magazii numai pentru salcam, pentru a scoate miere perfectă. Asta costă bani. Dar eu am văzut că oamenii prefera mierea nu neaparat albă, ci limpede si aroma specifică salcamului.
Shrek

Mesajde tiih » 07 Dec 2020, 14:59

Shrek scrie:Referitor la " tehnica" d-lui tih, am o observație, cu precizarea că nu doresc sa intru in polemica si nici sa tin isonul lui cv.
Spuneati mai ' nainte ca la salcam obțineți miere calitate " deluxe " din rame crescute si capacite la salcam. Nu? Daca gresesc, corectati-ma. In cele mai multe locuri si in anii buni ( o dată la ...7ani), culesul se întinde pe 4-5 zile, maxim. In rest ploua, bate vântul sau ii da câte o piatră. Asta daca nu este vre-o bruma târzie. Imi este destul de greu sa cred ca in acest timp, poti riscă să pui caturi cu rame necladite, pe care sa le storci separat.

Daca nu da bruma si ploile, salcamul la mine tine mai mult de 7 zile..e ceva salcam pe lunca si pe deal, cu o inflorire esalonata
Nu in toti anii poti obtine mierea aia "deluxe" iar atunci cand obtii ,cantitatea nu e nici 30 % din intreaga cantitate de miere DE SALCAM obtinuta in acel an....
Pentru clienti "de luxe" si care platesc preturi "de luxe" se merita si pentru simplu fapt ca mierea aia e aproape bio....ceara aia in care se depune mierea nu a venit in contact cu nici o substanta sau fum cu care se trateaza paduchii.... ;) printre altele....
Nu are rost sa mai insist....nu toti stuparii isi pot permite respectiva tehnologie,mai ales daca fac pastoral...nici nu renteaza,daca singura sursa de venit e doar apicultura....dar sa nu ma "vrajeasca" pe mine cineva ca daca mierea de salcam e mai galbena sau amestecata cu rapita,glades,paducel...mai are savoarea si aroma si parfumul specific de salcam autentic 100%!
Asta doar daca nu au mancat niciodata asa ceva....
PS.Cati dintre stupari au obtinut miere de salcie si cum arata?
Cati au obtinut miere de mar?
A mancat cineva miere de papadie 90-100%.?Va vine sa credeti ca la gust e mai mult amara decat dulce?????
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 07 Dec 2020, 16:19

Am in multi ani sortimentele de miere de care e vorba in post scriptum dar de putine ori reusesc sa o extrag separat. Stiu aroma si gustul fiecarui sortiment. De obicei se extrage o singura data amestecata. Este o miere deosebita cu o aroma exceptionala cunoscuta drept "miere de mai" cu proprietati medicinale si e foarte cautata si apreciata de catre cei care o cunosc.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 07 Dec 2020, 17:05

Vasile_Bucovineanu scrie:Am in multi ani sortimentele de miere de care e vorba in post scriptum dar de putine ori reusesc sa o extrag separat. Stiu aroma si gustul fiecarui sortiment. De obicei se extrage o singura data amestecata. Este o miere deosebita cu o aroma exceptionala cunoscuta drept "miere de mai" cu proprietati medicinale si e foarte cautata si apreciata de catre cei care o cunosc.

Cred ca am mai bine de 10 ani de cand nu am mai extras asa ceva... la munte in ultimii ani mai si iunie sunt foarte ploioase.
jonny_it

Mesajde Balian » 07 Dec 2020, 18:33

cristi_vidican scrie:Avantaje MER
2. Se lucrează mai mult cu corpul, decât cu rama.

Nu pot să zic că lucrez doar cu corpul, dar MER-ul îți dă această posibilitate.
Am să vă prezint trei situații în care se poate face foarte bine acest lucru.

1. La formare de roi........

Asta este formularea corectă. Mai mult cu corpul decât cu rama. Mai ales în magazii.
Acolo aproape numai. Am un dispozitiv de ridicat cu un cântar. Bag furca peste
gratie și ridic tot blocul cu capac cu tot. Totodată și cântăresc. Cam știu care este
grautatea max la magazii. Lucrez în cuib (tai construcția din rama de clădit în 10 în
12 zile, verific cuibul stânga/dreapta și pun foițe dacă e cazul ridicând 1-2 rame
în magazie sau scot și dau la familii mai slabe). Este lucru cu rama, dar merge
destul de repede.
La stoarcere folosesc izgonitor sau/și suflantă. Aici lucrez numai cu corpul.

La formare roi, fac roi scuturate imediat după salcâm (sfârșitul lui mai) cu albina
din magazii de peste gratie. (nu trebuie căutată matca). În zona mea nu am
cules însemnat până la fs. Până atunci se refac.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 07 Dec 2020, 22:10

Vasile_Bucovineanu scrie:Am in multi ani sortimentele de miere de care e vorba in post scriptum dar de putine ori reusesc sa o extrag separat. Stiu aroma si gustul fiecarui sortiment. De obicei se extrage o singura data amestecata. Este o miere deosebita cu o aroma exceptionala cunoscuta drept "miere de mai" cu proprietati medicinale si e foarte cautata si apreciata de catre cei care o cunosc.

Toata stima si consideratia!
Asa se vede ce insemna un apicultor realist...!
Unii, mai viseaza - dupa ce au gustat un capat de dalta - cum ar fi sa aiba cateva bidoane din...
ignatov andrei

Mesajde Shrek » 07 Dec 2020, 22:51

tiih scrie:.....
Nu in toti anii poti obtine mierea aia "deluxe" iar atunci cand obtii ,cantitatea nu e nici 30 % din intreaga cantitate de miere DE SALCAM obtinuta in acel an....
Pentru clienti "de luxe" si care platesc preturi "de luxe" se merita si pentru simplu fapt ca mierea aia e aproape bio....ceara aia in care se depune mierea nu a venit in contact cu nici o substanta sau fum cu care se trateaza paduchii.... ;) printre altele....
Nu are rost sa mai insist....nu toti stuparii isi pot permite respectiva tehnologie,mai ales daca fac pastoral...nici nu renteaza,daca singura sursa de venit e doar apicultura....dar sa nu ma "vrajeasca" pe mine cineva ca daca mierea de salcam e mai galbena sau amestecata cu rapita,glades,paducel...mai are savoarea si aroma si parfumul specific de salcam autentic 100%!
Asta doar daca nu au mancat niciodata asa ceva....

Deci, asa cum ati mai nuanțat, Mierea este " aproape bio" si nu se obtine in fiecare an. De fapt, corect, era o dată la 7 ani! Presupune munca multa si nu se renteaza, dar dumneavoastra o practicanți ( tehnologia).
Dar, fiindcă sunteti un om...modest, va dezvălui eu o tehnologie de obținere a mierii de salcam , completamente bio , dar fără atestat. Deci, înainte de salcam , din magazie se scoate o rama, din margine, în așa fel sa ramana spatiu gol. La stupi aceștia nu se mai ridică capacul, până nu se gata culesul. Fagurii crescuți si plini cu miere de salcam se recoltează, cu mâna goală si se pun in recipiente apicole dar eu recomand vase de sticla sau ceramica. Fagurii se storc prin presare ( in aceleasi recipiente ) tot cu mana si se strecoară prin tifon, fără a atinge mierea cu obiecte metalice sau de plastic, nealimentar. Mierea se păstrează în borcanele de sticla cu capac tot de sticla. Eu obtin cam 1,5 max 2 kg pe an si o folosesc numai pentru combinatii terapeutice. Sau pentru analize specifice!
Iar miere " de mai" cum spune d-lui Bucovinean, sigur au gustat foarte multi cititori. Unii din stupina lor, altii de la precini.....Garantat nu ati inventat-o dumneavoastră.
Shrek

Mesajde tiih » 08 Dec 2020, 09:05

Shrek scrie:
tiih scrie:.....
1.Deci, asa cum ati mai nuanțat, Mierea este " aproape bio" si nu se obtine in fiecare an. De fapt, corect, era o dată la 7 ani! Presupune munca multa si nu se renteaza, dar dumneavoastra o practicanți ( tehnologia).
2.Iar miere " de mai" cum spune d-lui Bucovinean, sigur au gustat foarte multi cititori. Unii din stupina lor, altii de la precini.....Garantat nu ati inventat-o dumneavoastră.

........
1.Am mai zis ,eu o practic pentru ca imi permit....sa vrea unii sa o practice si...nu pot. Ideea de baza pe care trebuie sa o retineti fara mistocareala este: exista MIERE DE SALCAM CALITATEA I...si exceptand anul 2020 eu am obtinut in fiecare an de la 30....50kg (in anii 2019;2016;2014..) pana la 100kg in anii extrem de favorabili(2013;2015.....)
2.Cand am afirmat eu ca am inventat mierea "de mai"?....sau mai precis.... "de aprilie"?
Cu siguranta au gustat-o multi...dar putini au si produs-o......
Ultima oară modificat de tiih pe 08 Dec 2020, 09:24, modificat de 2 ori în total.
tiih

Mesajde kiloz » 08 Dec 2020, 09:22

Mai prindem poate la 3÷4 ani odata. Si atunci o cantitate destul de mică.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Balian » 08 Dec 2020, 09:35

Cu cât deviem și plantăm în capul clientelei ideea mierii ”de lux”, miere care nu cristalizează
are culoare transparentă, gust fenomenal.... cu atât dăm apă la moara falsificării și producerii
industrial ce dorește clientul. Apicultorul de rând se descurcă mai greu.
O miere descrisă mai sus chiar are supercalități, dar cum a recunoscut colegul mai sus rar o poate
obține. Pentru marfă excepțională nu trebuie reclamă. :)
Despre gust excepțional, industria chimică alimentară ar putea spune multe. Dar nu spune! :(
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR