Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stuparii si libertatea .

Mesajde cristi_vidican » 24 Sep 2021, 08:37

Donbazil scrie:D-apăi doară cei care nu mai scriu p-aici, n-or muritu!....Num-o leacă s-or hodinitu !...
(Sau în cazul meu s-or cam scârbit)....

Asta-i situația!
A dispărut ”motivația”!....

Sau, s-au ajuns. cum se zice ...
Cândva era interes, să mai aflăm ceva, să mai vindem ceva ... și atunci lumea era interesată să se implice.
Îmi amintesc cum mergeam cu bicicleta (pe atunci era un semn de sărăcie) la Salonta la net cafe să copiez pe 20 de dischete ceea ce scriau listașii pe yahoou groups.
Și apoi toată săptămâna aveam ce citi și rumega. Când reveneam după ală porție, eram copleșit de mulțimea informației. La un moment dat nu mai reușeam să citesc tot.

Hai că am deveni nostalgic....

Eu zic că am pierdut anumite lucruri, dar poziția apicolă în care mă găsesc eu, de exemplu, n-aș schimba-o cu absolut nimic din trecut.
Chiar dacă uneori umblu după hârtii, când umblu știu că vin și ceva bănuți.

N-am accesat niciodată vreun proiect European, decât PNA-ul. Nu consider că sunt păcătoși cei care au pus mâna pe bani.
Mie nu mi s-a potrivit și, e adevărat, am vrut să am libertate. Am considerat că dacă sun la 141 sau la 112 îmi pierd libertatea.
Uneori n-aveam chef să merg la stupi. Și nu mergeam. Dar, dacă ai proiect, te biciuie de la spate. Și am destule bice. Nu mai vreau altul.

Îmi amintesc despre ce zicea Daniel Popovici. Mai că nu l-au rușinat stuparii că nu s-a lipit și el de un proiect. Omul a spus simplu: nu vreau stres. La ce rost să mă stresez?

Nea Vasile, mai ai albine? Pe la Felix mai mergi? Dă mâna cu Balian să te ducă odată la Lotus Therme, că el știe tot ce mișcă prin lumea bună a Felixului.
Sperăm să se ducă covidul ăsta odată de unde a venit și să trag tare să te ajung la numărul de vizite în Israel.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 24 Sep 2021, 09:47

cristi_vidican scrie:......N-am accesat niciodată vreun proiect European, decât PNA-ul. Nu consider că sunt păcătoși cei care au pus mâna pe bani.
Mie nu mi s-a potrivit și, e adevărat, am vrut să am libertate. Am considerat că dacă sun la 141 sau la 112 îmi pierd libertatea.
Uneori n-aveam chef să merg la stupi. Și nu mergeam. Dar, dacă ai proiect, te biciuie de la spate. Și am destule bice. Nu mai vreau altul.

Îmi amintesc despre ce zicea Daniel Popovici. Mai că nu l-au rușinat stuparii că nu s-a lipit și el de un proiect. Omul a spus simplu: nu vreau stres. La ce rost să mă stresez?

Nea Vasile, mai ai albine? Pe la Felix mai mergi? Dă mâna cu Balian să te ducă odată la Lotus Therme, că el știe tot ce mișcă prin lumea bună a Felixului.
Sperăm să se ducă covidul ăsta odată de unde a venit și să trag tare să te ajung la numărul de vizite în Israel.

Îți dau perfectă dreptate. Un proiect poate să te ajute mult dar și te ghidează fără să vrei întro direcție. Ce dictează
schema proiectului.
PNA am accesat la începutul anilor 2010 dar nu mai văd în el mare ajutor. Am și făcut un program pe calculator care
setat datele inițiale pe prima pagină scoate toată documentația pentru PNA la un buton. Nu am curaj să dau în public
programul că mă sancționează. :D
Felixul este minunat. Acolo găsești ofertă bună pentru toate categoriile. Am încercat tot ce am în jurul meu. Este cel
mai bun. Are și România vraja ei. Trebuie doar găsită. Recomand pentru toată lumea.
Învestesc tot ce scot din stupărit în Felix. Merită! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mircea » 25 Sep 2021, 00:03

Nu multi stiu sa produca miere si de aia nu esti un oarecine .
Cand vinzi un produs, cumparatorii nu vad decat acel produs . Vinzi un borcan cu miere, ei vad doar mierea din borcan . De fapt tu vinzi mult mai mult, vinzi o parte din sudoarea ta, o parte din viata ta pe care ai fi putut sa o traiesti altfel si vinzi chiar o parte din libertatea ta . Un stat stie ca tu vinzi mult mai mult decat un borcan cu miere si totusi in conditiile astea vrea sa te cumpere cu totul aruncand pe caldaram maruntis . O suma infima, cativa banuti pentru amagire . Nici macar acei banuti nu-ti raman, fiind papati de alti profitori . Ce ai pierdut ? Cam cati stupi trebuie sa ai ca sa traiesti decent ? Acum cred ca-ti trebuie cam de doua ori mai multi, daca nu de trei ori . Si ca sa inteleaga tot poporul, cat din poporul asta apicol si-a permis sa-si plateasca o cotizatie pentru o pensie decenta ? Bun, un stat vrea contribuabili la vedere, dar si statul ala trebuie sa inteleaga ca nu poate cumpara mai mult decat poti da . Iar tu stuparule trebuie sa intelegi ce pierzi, pentru ca altfel in zadar sunt toate pe care le faci .
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde Donbazil » 25 Sep 2021, 01:01

Salut!

Cristi :D :lol: :D

...”Nea Vasile, mai ai albine? Pe la Felix mai mergi? Dă mâna cu Balian să te ducă odată la Lotus Therme, că el știe tot ce mișcă prin lumea bună a Felixului.
Sperăm să se ducă covidul ăsta odată de unde a venit și să trag tare să te ajung la numărul de vizite în Israel.”

-Da !
-Nu știu !
- Poate !
-Sperăm !
-Să te-ajute Bunul-Dumnezeu !
Donbazil

Mesajde paul » 25 Sep 2021, 07:17

On topic si de maxima actualitate ... cu totii suntem sclavi, doar ca speranta ne impiedica sa vedem acest lucru !!! Semnatura lui Ioan Puiu !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 26 Sep 2021, 14:06

paul scrie:On topic si de maxima actualitate ... cu totii suntem sclavi, doar ca speranta ne impiedica sa vedem acest lucru !!! Semnatura lui Ioan Puiu !
o banuiala ...vad ca totusi exista ... :lol: .... speranta moare ultima!!
yuonyuon

Mesajde lucky5strike » 26 Sep 2021, 17:03

Timpurile se schimba. Stacheta se ridica.
In anii '90, daca gaseai 2-3 stupari in judet cu peste 100 de stupi. Azi nu mai faci mare branza cu 100 de familii, nici cu 200.
Timpul de odinioara s-a dus. Cine mai doarme in cort in pastoral cu 40 de familii?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 26 Sep 2021, 18:54

lucky5strike scrie:.....
Timpul de odinioara s-a dus. Cine mai doarme in cort in pastoral cu 40 de familii?

Evident, doarme in masina! Aer conditionat, pat, net, frigider, basca încărcător solar.....
Mulți care citesc p-aci, află de la uica yon, cum ca face mai mult de 50kg de miere pe an, ba chiar 80-100 kg, dar nah, trebe sa stie dichisu' ! Si începe omul cu abacu' sa socotească, 200 stupi ori 50 kg, face cam 10 t, de miere pe an deci cam douaj' de mii de oioro! Banet tata nu gluma! Ba chiar mai mult daca se nimere fun polonez pa piata!
Realitatea este alta! Poate prinzi un an beton si dai lovitura! Dai mierea la procesatori ( iti tocesti nervii după hârtii, analize, poate si o spaguta sa fie analizele cum trebe) stai cu inima îndoită sa nu fie țeapă, fata vaca cand intra banii in cont. Apoi trece timpul se gata banii, o iei de la capat, un an prost! Miere loc, mortalității peste așteptări, cade pretul la miere, dezastru! Sudui din rarunchi toți " responsabilii" si cand ajungi acasa surprais! A murit vitelu'! Tadula de la fisc ca trebe sa dai nus ce bani înapoi, plus penalizări, plus ca iti blochează conturile( de parcă ai fi bancher), ce mai, pușcărie curata și faliment scrie pa curul tau! Muncești ca sclavul pentru stat, ca nah, te lasa sa lucri in tara!
Si cand te gândesti ce frumos sunau planurile......
Shrek

Mesajde Balian » 26 Sep 2021, 19:01

Shrek scrie:.... stai cu inima îndoită sa nu fie țeapă, fata vaca cand intra banii in cont......

:!:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Re: Stuparii si libertatea

Mesajde peterneamt » 26 Sep 2021, 23:03

si un sfat de acum ceva ani de la Deperado (disperat-oo)

https://www.youtube.com/watch?v=e8yMtjgDo5Q

Decat sa cerem ...mai bine...

https://www.youtube.com/watch?v=94EfbIIHLpk

ca de >

https://www.youtube.com/watch?v=7s8glZ-efMg

:evil:
peterneamt

Mesajde Bezna Zorilor » 26 Sep 2021, 23:59

O clienta bogata, dar si muncitoare, mi'a spus niste lucruri...spre surprinderea mea:

Prima oara ca de ce am miere atat de ieftina, apoi, cand a vazut ca pe la tara nu stiu ce vecini vand miere cu 15-20 de lei la galeata, a zis ca totusi a mea e cam scumpa. A cumparat in continuare, ca nu gaseste la altii sortimentele pe care le am eu. A continuat cu tot felul de impunsaturi, ca ce mare lucru fac si stuparii astia, ca munca la gaini sau la vaci e mai mare. I'am zis fara suparare, sa isi ia albine, ca pana nu vezi despre ce e vorba, nu ai cum sa contorizezi munca altuia. O trebui platita bine si munca fizica, dar in fiecare borcan de miere sunt forumuri citite noapte de noapte, iarna de iarna, frustrari peste frustrari, ani de pierderi, nervi, pentru ca albinele sunt putin cam...contraintuitive, fata de vietuitoarele domestice ale curtii. Nu ma spetesc muncind, Dumnezeu stie, mai iau miere de la vreo cativa si o dau mai departe. Cred ca nimeni nu are dreptul sa iti sugereze macar, daca nu chiar sa iti spuna, ca munca ta este mai prejos decat a altora. Ca sa tin legatura cu cativa stupari, niste meseriasi, normal, trebuie sa stiu cum sa vorbesc cu ei, sau, in unele situatii, m'a recomandat cate un prieten, ca sunt negustoreasa de incredere, dar si in aceasta situatie, tot la felul cum pun problema se reduce totul. Cineva trebuie sa faca si asta. Sa compari munca de la un animal cu munca de la un alt animal mi se pare o mizerie. In final ne'am dat block. M'am saturat de femei de 40+ ani, cucuvele cu pretentii, care au impresia ca sunt trecute prin viata si simt asa sa ia la perpules pe una mai tanara. Sunt situatii in care cucuvele de 40+, pentru ca nu au stiut si in continuare nu stiu sa isi gestioneze niste frustrari (care, daca e sa le urmam firul, sau doar intuitia, tot la ajutorul din batatura se ajunge...adica la barbat. Nu la un anume barbat musai, ci la imaginea barbatului...ca simbol!) si'au exersat foarte bine si practica fraza cu fraza, deprinderea de a te face sa te simti vinovat pentru ca gandesti anume chestii sau pentru ca gandesti liber...in general. Ma rog, sa se simta vinovati aia care le permit cucuvelelor sa fie niste invadatoare castratoare.

Nu'i prima oara cand m'am intalnit cu asta. Multi oameni practica aceasta tehnica invaziva...parca si pe aici am fost numita o fatuca nascuta tarziu (nu le stiam cu comunismul) si in alte situatii...o tuta. Apropo, or fi iesit de sub masa baietii carora le'am recomandat sa stea acolo pana la urmatoarea revolutie? Ca simt ca se apropie, deci e timpu' sa iasa.

Nu prea am probleme cu oamenii de pe fb care cumpara miere, majoritatea s'au obisnuit cu postarile mele (chiar si cu cele de pe profilul de persoana), dar mai parasuteaza cate'o vietate de asta, ocazie cu care imi dau seama ca nu conteaza ce spui si cum spui, locul lor e direct la balaceanca. Daca le deschizi vreo carte din cele cu sufletul, se transforma in diavoli sub exorcizare.

Am intrat in ceva curti de stupari, sunt multe de zis. Unii n'au vreme o clipa sa bea un strop de apa. Apoi, neavenitii se vad de pe fb, aia care isi bat joc si de albine si de miere si se gandesc numai la cascaval.

Si ca sa mai zic ceva de cucuveaua mai sus amintita, imi zice intr'o zi chiar ca stuparii stau cu burta la soare cu saptamanile in timp ce albinele aduc miere. Si ca mierea nu e a stuparilor... Ii zic, f..., nebuno, dar si tu ai grija de gaini asa cum stuparii au grija de albine, vezi ca ou' gainii nu e ou' tau. S'a blocat.

Pretul de 15-20 de lei / kg de miere la tara, la vecinul peste gard, nu e un pret corect, dar bietii oameni, pentru ca nu exista putere de cumparare la cucuietii din deal, vand si ei cu cat pot, tot sa vanda... I'am explicat cucuvelei si nu intelegea.

Si mai e o chestie cu bogatii, mai ales cu aia care spun ca ei sunt mai altfel decat restul bogatilor - nuuu, sunt exact la fel, ca de aia si spun ca sunt mai speciali - nu stiu cum se face, ca toti se despart foarte greu de bani. Tu iti faci treaba, le trimiti pachetul, dar pana sa iti trimita banii, se caca de nu stiu cat ori pe ei. Dar tu esti singrurul vinovat, ca nu intelegi ca ei au niste probleme de rezolvat si de asta nu ti'au putut face transferul cand au zis... Oribila atitudine!
The image of the hero was set up for all in every age through the appetite for imitation. Therefore the hero was murdered, since we have all been aping him. Do you know why you cannot abandon apishness? For fear of loneliness and defeat.
Bezna Zorilor

Mesajde Bezna Zorilor » 27 Sep 2021, 01:37

N'au pierdut, mircea, nimic - au permis! Asa se intampla cand ceri ajutoare de la stat. Ei se gandesc ca au dreptul sa ceara, in contul taxelor pe care statul le cere. Dar cu cat ceri ajutor pe cap de oaie, vaca, albina, cu atat statul intra si mai mult in curtea ta. Ca de principiu nu e bine sa te amesteci, ca stat, peste producatori...e alta discutie. Momentan operam cu ce avem.

Vis a vis de permisivitatea asta, cred ca problema incepe mai din fasa, de atunci de cand lasi primul client sa te invadeze.
Daca cineva vine la tine si iti plateste un serviciu, e pentru ca el nu isi poate asigura singur acel serviciu. De aici, cred ca fiecare merita, de la bun inceput, o minima curtoazie...
Pentru ca nu ai cum sa intri in curtea cuiva, sa cumperi ceva de la el, si in acelasi timp sa ii iei in bascalie munca. Da fa'o tu!
Pentru ca cine face asta e pur si simplu un nesi***mtit!
The image of the hero was set up for all in every age through the appetite for imitation. Therefore the hero was murdered, since we have all been aping him. Do you know why you cannot abandon apishness? For fear of loneliness and defeat.
Bezna Zorilor

Mesajde cristi_vidican » 27 Sep 2021, 07:17

Shrek scrie: ... Muncești ca sclavul pentru stat, ca nah, te lasa sa lucri in tara!

Mâine vom muri! Probabil :lol: :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 27 Sep 2021, 08:57

Shrek scrie:
lucky5strike scrie:.....

Evident, doarme in masina! Aer conditionat, pat, net, frigider, basca încărcător solar.....
Mulți care citesc p-aci, află de la uica yon, cum ca face mai mult de 50kg de miere pe an, ba chiar 80-100 kg, dar nah, trebe sa stie dichisu' ! Si începe omul cu abacu' sa socotească, 200 stupi ori 50 kg, face cam 10 t, de miere pe an deci cam douaj' de mii de oioro! Banet tata nu gluma! Ba chiar mai mult daca se nimere fun polonez pa piata!
Realitatea este alta! Poate prinzi un an beton si dai lovitura! Dai mierea la procesatori ( iti tocesti nervii după hârtii, analize, poate si o spaguta sa fie analizele cum trebe) stai cu inima îndoită sa nu fie țeapă, fata vaca cand intra banii in cont. Apoi trece timpul se gata banii, o iei de la capat, un an prost! Miere loc, mortalității peste așteptări, cade pretul la miere, dezastru! Sudui din rarunchi toți " responsabilii" si cand ajungi acasa surprais! A murit vitelu'! Tadula de la fisc ca trebe sa dai nus ce bani înapoi, plus penalizări, plus ca iti blochează conturile( de parcă ai fi bancher), ce mai, pușcărie curata și faliment scrie pa curul tau! Muncești ca sclavul pentru stat, ca nah, te lasa sa lucri in tara!
la masa rotunda cand sa "discutat" capitalismul.....argumentul de baza a fost .... omul daca crede ca munceste pentru el (si nu pentru stat) este de 10 ori mai productiv...si uite asa a inceput discoteca adica lacomia.....
e si normal sa existe astfel de victime in lupta pentru avutiie....mereu exista posibilitatea unei refinantari.... ;)

razi tu shrek dar daca protagonistul tau stia sa faca miere si era un pic mai putin lacom era mult mai bine....chiar foarte bine...
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Sep 2021, 10:59

yuonyuon scrie:......razi tu shrek dar daca protagonistul tau stia sa faca miere si era un pic mai putin lacom era mult mai bine....chiar foarte bine...

Absolut adevărat. Nu ești obligat să faci zeci de tone de miere, și să plângi la urmă că nu poți vinde
numai la preț de nimic. Dacă faci calculat o cantitate potrivită cât poți vinde la un preț mai bun,
poate obții exact atâția bani cu trudă mai puțină sau mult mai puțină. Și nici piața nu încarci peste măsură! :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE