Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde liviu__ » 23 Mar 2022, 15:03

Exista vreun stupar pe sistem MER prin zona capitalei/Ilfov ?
liviu__

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2022, 20:41

liviu__ scrie:Exista vreun stupar pe sistem MER prin zona capitalei/Ilfov ?

Era Bambucha. Nu mai știu nimic de el. cred că și Dan Mirea era tot pe acolo.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde elixir » 27 Mar 2022, 19:53

salutare!
un sfat, va rog!
experimentez cu un stup mer, e prima iarna.
in toamna, intrat cu puietul jos si mancarea sus.
acum jos e cam gol, matca a inceput sa oua sus, dar nu prea are spatiu.
sa fac inversarea acum?
elixir

Mesajde Balian » 27 Mar 2022, 20:39

elixir scrie:salutare!
un sfat, va rog!
experimentez cu un stup mer, e prima iarna.
in toamna, intrat cu puietul jos si mancarea sus.
acum jos e cam gol, matca a inceput sa oua sus, dar nu prea are spatiu.
sa fac inversarea acum?

Nu. În nici un caz. Înlocuiți rame cu miere de lângă puiet cu rame cu puțină miere
în care este loc pentru ouat. O parte... peste câterva zile în partea cealaltă.
Treptat când vor avea suficientă albină acoperitoare vor coborâ ele și în corpul de jos. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde elixir » 28 Mar 2022, 08:47

multumesc!
elixir

Mesajde liviu__ » 28 Mar 2022, 12:39

Istoric pe scurt: am avut albine un sezon acum vreo 10 ani, insa mentorul meu s-a stins rapid (cancer). La fel si albinele mele mu au rezistat iernii , am avut in cap cai verzi pe pereti (albina "rezista" fara tratamente, rame naturale etc). Anii au trecut , cele cateva lazi le-am dat, am ramas cu centrifura manuala pe 3 rame 1/1 si dalta apicola. Stiu despre albine cat sa imi dau seama ca habar nu am de nimic. Stiu 1%, exact cat e nevoie ca sa dau un rasol de toata frumusetea.

Ma apropii de 50 de ani in mare viteza, sar parleazu' in 2-3 luni. Copii usor-usor se pregatesc de facultate, raman cu nevasta si e timpul sa imi gasesc un hobby nou.

Initial am vrut acvariu dar mi-am dat seama ca nu pot pleca in concediu fara sa am grija de pesti. Albinele s-ar descurca ok, chiar mai bine decat cu nasul meu in cuibul lor, zilnic :)

Din start cred ca stiu ca vreau:

- albine doar pt stationar. Probabil max 5 familii (miere/polen pt consum in familie)
- nu vreau Dadant. Nu am nici o pasiune in a ridica rame grele, de a extrage si din cuib, etc.
- vreau rama unica cuib/cat, ori 3/4, ori 1/2.
- vreau sa merg pe ceva cat mai standard. Vreau sa gasesc de cumparat rame/lazi fara sa ma apuc de tamplarie.
- vreau BK. Initial ma gandeam sa fiu patriot (carpatina) dar cred ca e mai bine sa ma impac cu vecinii. 1 kg in plus sau in minus la cantar e irelevant.

In ultimele zile am rascolit internetul despre MER (am zis sa incep cu catul cel mai mic), din pacate in zona mea actuala (Bucuresti) nu gasesc nici un MER-ist de la care sa fur ceva meserie. Am ajuns pe la pagina 80 din acest topic, mai am de rumegat, nu am inteles totul.

O sa citesc si tot topicul cu ME si cel cu Antonescu/Activ. Layens ?

Voi ce m-ati sfatui sa fac ?
liviu__

Mesajde cristi_vidican » 28 Mar 2022, 15:40

liviu__ scrie:Voi ce m-ati sfatui sa fac ?

Mergi pe MER. :lol:
cristi_vidican

Mesajde liviu__ » 28 Mar 2022, 15:48

O idee buna, probabil. O sa incerc sa invat cat mai mult, probabil revin cu intrebari.

Prima intrebare: oameni buni, de unde va luati lazile si mai ales ramele pt MER ? Am vazut ca sunt niste chichite la distante intre rame/corpuri.
Lemn/polistiren/poliuretan ?
liviu__

Mesajde Balian » 28 Mar 2022, 17:33

liviu__ scrie:O idee buna, probabil. O sa incerc sa invat cat mai mult, probabil revin cu intrebari.

Prima intrebare: oameni buni, de unde va luati lazile si mai ales ramele pt MER ? Am vazut ca sunt niste chichite la distante intre rame/corpuri.

Sunt târguri apicole sau o grâmadă de magazine online. Practic orice este pe piață.
Gama este largă din care să aleagă. Lemn/polistiren/poliuretan....fiercare are
avantajele lui. Pentru staționar este bun oricare. Important să fie omul hotărât și
hotărârea să fie serioasă. În rest se va învăța. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 28 Mar 2022, 20:17

liviu__ scrie:O idee buna, probabil. O sa incerc sa invat cat mai mult, probabil revin cu intrebari.

Rama de 1/2 este o ramă des întâlnită. foarte mulți o folosesc pentru magazii.
dar, să mergi pe rama de 162 mm înălțime, pt că sunt mai multe variante.
Cea de 162 mm e oarecum cea STAS.

Faci corpuri de 1/2, capac, fund și gata stupul.
Îți trebuie un tâmplar bun și îți faci după modelul tău.
Mergi pe stupi din lemn.

Problema e că între timp cheresteaua s-a scumpit rău de tot.
cristi_vidican

Mesajde marco68 » 28 Mar 2022, 20:59

Ai pomenit Layens...eu am Layens, pentru mine perfecti.... pentru tine va trebui sa faci tot singur, sau pe comanda=bani, adica proiect, rame,centrifuga,presa ,foite, nu gasesti nimic in comert ,alt sistem de lucru( sezonul rece, foarte usor), in rest albina ta e si albina mea , te va invata ce sa faci ,trebuie doar sa o asculti , sa o observi si sa inveti de la ea, cel mai important -sa inveti de la ea, de aici in sus e foarte usor , odata ce ai inteles-o si stii sa o asculti, totul devine placere....sint anumiti stupari pe aici care citesc albina cum isi cunosc CNP-ul...restul e ,ciripit de pasarele , ca tot vine primavara. Albina are zeci de milioane de ani, noi ? nu e nimic stabilit...da-i inainte cu ce alegi...noroc
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 28 Mar 2022, 22:22

multi apicultori se "prind" in tamplarie si mecanica si nu mai ajung sa invete sau sa se apropie de biologia albinei....(din pacate....)
si trateaza totul intr un mod distant si metodic.....

e bine ca inceputul sa fie cu putini stupi ...timpul liber iti va fi de folos in a observa si invatata mult mai repede ...si corect
yuonyuon

Mesajde liviu__ » 29 Mar 2022, 10:22

@marco68 multumesc frumos, aveti ceva spirit poetic in Dvs.
@yuonyuon clar am sa merg pe ceva cat mai putin customizat. Standardizarea are avantajele. ei.

Intrebare1 (nu am apucat sa citesc decat prima suta de pagini din topic). Care e distanta recomandata intre rame (pe verticala, evident) ?
Intrebare2 recomandati tamplar bun prin Bucuresti/Ilfov ?
liviu__

Mesajde Cristian IONITA » 29 Mar 2022, 11:57

ptr recomandare tamplar ma inscriu si eu :)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 29 Mar 2022, 14:29

liviu__ scrie:......Intrebare1 (nu am apucat sa citesc decat prima suta de pagini din topic). Care e distanta recomandata intre rame (pe verticala, evident) ?

Corpul de 1/2 are înălțime de 170mm. Rama 162mm. Deci distanța dintre rânduri de rame este 8mm. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2022, 21:23

Balian scrie:
liviu__ scrie:......Intrebare1 (nu am apucat sa citesc decat prima suta de pagini din topic). Care e distanta recomandata intre rame (pe verticala, evident) ?

Corpul de 1/2 are înălțime de 170mm. Rama 162mm. Deci distanța dintre rânduri de rame este 8mm. :)
daca e mai mare de 8 mm albina face punti de ceara , iar dca e mai mica ..zdrobim albina.....explicati domnu Balian complet sa inteleaga omu !!! :lol:

orce raspuns are si anexa "de ce?"...asta e secretul in a invata rapid....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR