Majoritatea stuparilor este bricolator. Nu suntem suficient de diferențiat, împărțiți
pe categorii de lucru. Vrem să facem tot și iese cam ghiveci și din lucrul ce facem.
O familie se pregătește întrun fel pentru producție de miere, de polen, de lăptișor,
de multiplicat mătci... Inclusiv numai pentru miere se diferențiează lucrul. Pentru
rapiță pregătim întrun fel, pentru salcâm altfel....
Că ”cei mai buni trântori vor participa la împerechere” se referă la vitalitatelor, nicidecum
la caracrerul de roire, producție și așa mai departe...
Activitatea de multiplicare la apicultorul de rând poate avea o armată de probleme laterale.
Și dacă să zicem, eu ca apicultor simplu fac selecția cu cea mai mare seriozitate, cei
din jurul meu care fac cum fac îmi influențează rezultatul cu contribuția trântorilor lor să
zicem superviabili, dar cu caractere dorite complet diferite. Poate de asta rezultatul amintit
de d-nul Bucovianu nu a ieșit cum ar fi dorit dânsul.
În concluzie activitatea de multriplicat mătci este o MESERIE (părerea mea) nu ceva de bricolat.
Noi simpli apicultori ar trebui să ne ocupăm de ce avem condiții bune/potrivite și să lăsăm
munca de selecție la cei care au condiții speciale și pricepere pentru a face acest lucru.
Numai că noi vrem s-o practicăm apicultura tot mai ieftin, zis eficient

pe cât posibil pe gratis.
Ex. banii primiți din proiecte pe cât posibil folosim pentru altcerva și albinele vor trăi
și ele ca și cum au trăit milioane de ani. Astfel proiectele ne aduc (nu toate și nu la toți)
o adevărată avalanșă de pericole de toate felurile.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.