Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 12 Sep 2022, 17:26

jonny_it scrie:Sa inteleg ca se lucreaza greu cu MER? :lol:

De fiecare dată când intru în stupină țin un moment de reculegere pentru cei care mai sunt pe rama de 1/1 în cuib. :lol:

La MER este mult mai puțin de lucru de-a lungul unui sezon față de Dadant.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 12 Sep 2022, 17:40

cristi_vidican scrie:

De fiecare dată când intru în stupină țin un moment de reculegere pentru cei care mai sunt pe rama de 1/1 în cuib. :lol:

Sunt de acord cu "mai puțin de lucru", am avut ME(mai am si acum cativa) si vad diferenta fata de dadant.
Ce nu imi placea la ME: nu puteam pleca de pe loc fara chingi. Acum inchid urdinisul si plec.

Totusi mai conteaza si cum programeaza si organizeaza apicultorul totul. Am aprox 200 si nu ma simt obosit decat la extractii. Pentru un apicultor de weekend este bine zic eu. Daca ma ocupam doar de asta 500-600 ar fi fost un numar corect(+ajutoare la extractie). :lol:
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 12 Sep 2022, 20:01

Ce o fi asa multa munca la dadant ?..chiar nu stiu :lol:

Tre sa faci flotari cu stupu in spate?

Una din smecherii cred ca este sa ai stupii la inatimea de 50 cm fata de sol...fundu stupului...( cei pe stationar) si rezerve de rame si hrana....( Miere si polen)....
....deja 80% din munca sa rezolvat.....

Tre sa recunosc ca mi sa acrit de caturile 1/1....aici tre sa tin eu un moment de sinceritate......trec pe 1/2... :lol: ...doar caturile
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 12 Sep 2022, 21:30

yuonyuon scrie:Ce o fi asa multa munca la dadant ?..chiar nu stiu :lol:

Bagă rama, scoate rama!

În pregătirea stupilor pentru iernare, în acest sezon, am avut cel mai puțin timp de ei.
S-au și înmulțit și când am mers la ei am preparat siropul, l-am pus în pungi și am mai schimbat câteva regine.
Așa s-a potrivit.
Dar, sunt cu totul în grafic la ora asta. Miercuri mai dau ultima tură de sirop și probabil voi face un fum de varachet (benzile le-am pus după FS)
Urmează să mai schimb câteva regine și să-i pregătesc de nani, adică gratii la urdiniș și polistiren în capac la toată lumea.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 12 Sep 2022, 21:53

Eu mai am de schimbat mătci care nu sunt bune. Ultima mișcare - scot ramele cu miere
din zona cuibului și storc. Anul trecut a ieșit ceva de culoare închisă , mare parte
necăpăcită pe care nu-mi place să rămână în stup pentru ierenare.
Ultima rundă de miere de fs am lăsat în stup pentru iernare nu le-am stors. Hrana de
iarnă am avut gata la începutul lui august. Nu fac de ani de zile completări toamna,
numai medicamente dau în 2-3 runde câte jumat de litru sirop și atât.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 12 Sep 2022, 21:55

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:Ce o fi asa multa munca la dadant ?..chiar nu stiu :lol:

Bagă rama, scoate rama!

mai nou nu mai baga-scoate nimeni rame.ti doar stupi buni si iernezi cu toate ramele....simplu ca bunazua
Si sa nu uiti ca toate ramele la mine inseamna 8,asa ca nu e deranj si greutate.Ce iti da dureri de cap is fam slabe,acolo pierzi vreme,dar alea le ai si pe mer fara doar si poate,iar rezolvarea la ambele e la fel!!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 13 Sep 2022, 05:41

Slabele dau cel mai mult de lucru. Dacā sunt mătci de tezervā automat rezultā rezolvarea.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 13 Sep 2022, 09:08

Balian scrie:Slabele dau cel mai mult de lucru. Dacā sunt mătci de tezervā automat rezultā rezolvarea.

exact asta zic,rezolvarea e aceasi in ambele sisteme
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 13 Sep 2022, 09:30

Vad ca multi au ramas cu sechele...din vremea cand se lucra prost pe dadant :lol: ...
...lucrurile sau mai schimbat intre timp.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Sep 2022, 09:33

Problemele se rezolva usor....se desfiinteaza ...
Unificari cu urmatorii pe scara ierarhica...

Pentru ca la cei buni nu se face nimik....

Practic in apicultura lucrarile sunt defapt de egalizare...toti vrem sa avem stupi buni..adica egali...
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Sep 2022, 09:48

yuonyuon scrie:Vad ca multi au ramas cu sechele...din vremea cand se lucra prost pe dadant :lol: ...
...lucrurile sau mai schimbat intre timp.....

Cu pași mărunți vă îndrerptați spre MER. :)
Balian

Mesajde Balian » 13 Sep 2022, 15:52

Azi m-am uitat la câteva familii la care mă gândeam că trebuie schimbată matca.
Nu schimb că sunt suficient de bune pentru a trece iarna. Și cât albină au, nu am
reușit să găsesc pe nici o matcă. :lol:
Tot mai mult mă gândesc să-mi formez un protocol de rotație a familiilor. O metodă
să am suficiente mătci/nuclee cu care să pot remedia o problemă apărută, oricând
în timpul anului. Inclusiv iarna. Grosul manoperei este consumată de familii șubrezite
de diferite motive care dacă nu am posibilitate (pregătită în timp) de shimbare
imediată, îmi consumă manoperă degeaba fără rezultat în producție.

PS: surprinzător de uniforme sunt familiile de un timp. Este exclus să fac ceva mai
bine că totul fac la fel de ani de zile. :lol: Pentru explicație nu mi-a rămas altceva
decât o infestare f scăzută de varroa. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2022, 16:56

Balian scrie:Tot mai mult mă gândesc să-mi formez un protocol de rotație a familiilor. O metodă
să am suficiente mătci/nuclee cu care să pot remedia o problemă apărută, oricând
în timpul anului. Inclusiv iarna.

Cum fac eu treaba asta?
Peste iarnă trec câteva nuclee ca să am rezervă de regine primăvara. Se întâmplă uneori ca să fie nevoie. Primăvara asta n-a fost deloc nevoie.
Înainte să intru în rapiță, am luat câte 1 ramă de puiet căpăcit cu albina de pe el de la fiecare stup și am mai scuturat albina de pe rama clăditoare, care avea larvar la ora aia.
Și am adunat așa o mulțime de rame, le-am strâns frumos în corpuri de 1/2 și le-am pus apoi peste aceste nuclee. Am făcut niște monstruleți de stupi. Am pregătit în același timp și botcile și am mutat acei monstruleți plini de albină tânără pe o altă vatră și i-am rupt în bucăți - 3-4 rame pline de albină în fiecare nucleu și botca pregătită. Era deja finalul rapiței și începutul salcâmului.
Făcuți devreme se dezvoltă prea bine ca să-i ții pentru regine de schimb. Eu îi fac atunci pt că atunci am albină pentru așa ceva.
Am mai lăsat și alte nuclee care le-am lăsat să se dezvolte de capul lor și am mai făcut o tură de nuclee după salcâm, tot așa, rupând o familie în 10 nuclee.

Regina o schimb în felul următor...
În perioada asta, când e puiet în regres, iau C2 și-l pun pe un suport. Caut regina în el. Mă uit mai bine pe ramele cu puiet. Dacă nu o găsesc, caut în C1. Dacă nu găsesc în C1, mai iau odată ramele lui C1 la mână. Dacă nu o găsesc nici așa, mai iau odată C2 la mână. De regulă o văd la prima trecere. Sunt cazuri când pot căuta toată ziua după ea, că nu se lasă găsită.
Atunci închid stupul și revin în altă zi.

Foarte rar las în stupi regine care au 2 sezoane active (plus anul nașterii). În anul 3 unele cad tocmai primăvara, când ar trebui să dea randament.
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 13 Sep 2022, 17:05

jonny_it scrie:
cristi_vidican scrie:

Sunt de acord cu "mai puțin de lucru", am avut ME(mai am si acum cativa) si vad diferenta fata de dadant.
Ce nu imi placea la ME: nu puteam pleca de pe loc fara chingi. Acum inchid urdinisul si plec.

Totusi mai conteaza si cum programeaza si organizeaza apicultorul totul. Am aprox 200 si nu ma simt obosit decat la extractii. Pentru un apicultor de weekend este bine zic eu. Daca ma ocupam doar de asta 500-600 ar fi fost un numar corect(+ajutoare la extractie). :lol:

pai .... tu ai stupii pe un singur corp sau cum?

revenind la ideea de pastoral versus stationar .... poate nu ar strica de pus pe hartie si socotit .... tinand cont de:
- cheltuieli efective in pastoral (cost transport, inchiriere locatie, cazare, plocoane, etc);
- uzura inventarului apicol in pastoral;
- oboseala, inconvenientele si riscurile practicarii pastoralului (nopti nedormite, vreme rea, evenimente rutiere, etc)
- (si mai ales) uzura familiilor de albine in pastoral.

Cu aceste chestii formalizate in bani bugetate pe maxim 4-5 ani cred ca se poate achizitiona o parcela (sau mai multe) de teren in zona propice stationarului.

Dupa mine zona propice stationarului ar insemna:
- campie (altitudine sub 200 m);
- cat mai multa suprafata de padure (de soiuri diferite) in raza de zbor;
- lunca de rau sau zona mlastinoasa in raza de zbor;
- localitati in care suprafetele agricole sunt cat mai putin comasate (parcelele mici asigura cules de mai lunga durata).

Daca cauti in sate mai departe de drumuri nationale (dar care sa indeplineasca cerintele de mai sus) gasesti gospodarii cu suprafere de 2-3000 mp la pret de 10-15.000 Euro (un exemplu - https://www.olx.ro/d/oferta/casa-batran ... ast_resort ) ... , cati bani (si restul de incoveniente) se praduiesc in pastoral in 4-5 ani? .... cred ca in marea majoritate mult mai mult (doar rca si asigurare la mijlocul de transport sare de 500 euro/ an).

Bineniteles stationarul vine la pachet cu dezavantajele lui:
- miere mai putina (aici este relativ) si mai greu de sortimentat;
- cheltuieli ptr intretinerea si imbunatatirea locatiei (gard, acces, etc);
- riscuri ca in anumiti ani sa fie calamitat culesul pe aceea zona
etc.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 13 Sep 2022, 17:46

Cristian IONITA scrie:pai .... tu ai stupii pe un singur corp sau cum?

Sunt pe dadant 12 rame + cat 1/2 de prin 2015. ME doar 4 mai am.

Cristian IONITA scrie:revenind la ideea de pastoral versus stationar .... poate nu ar strica de pus pe hartie si socotit ....

Io-s pe dos. Cand multi renunta la pastoral eu cred ca incep sa il fac. :lol:
La Iasi/Vaslui dupa Salcam+tei nu mai este nici un cules care sa conteze(floarea soarelui ar mai fi dar este cala 6/49, se folosesc multi hibrizi care nu dau nectar). Asa ca dupa tei vreau sa duc o buna parte din familii la munte pt tei si miere de mana. In special pt ca de cativa ani iulie/august sunt fara precipitatii in zona de est.
jonny_it

Mesajde Balian » 13 Sep 2022, 18:17

Fiecare dintre noi calculăm și practicăm cum este mai avantajos și potrivit pentru noi.
Pe lângă cele două forme de stupărit - staționar și pastoral ar mai fii o formă pe care o practic
în ultima vreme:
- iau în calcul un număr de vetre în câte doresc să le împart stupina
- discut cu proprietarii, locații pentru un număr de 2-3 ori mai mare decât numărul de vetre
- în fiecare iarnă aleg dintre aceste locații în funcție de cultura semănată în jur sau pronosticul
de înflorire a pădurii respective, (care ar fi probabil mai avantajos pentru acel an) un număr
potrivit numărului de vetre
Practic țin o vatră de iernare pentru toată stupina și vetre tot staționare dar nu neapărat
în același locații în fiecare an. O singură deplasare fac primăvara la începutul lui aprilie.
Concret am trei platforme de 20 de familii dintre care două le țin staționar cum am scris
și o platformă de tineret cu mătci din anul anterior pe care tot deplasez întrun cerc de 170km.
De la platforma pastorală scot cu cca. 30-50% mai multă miere decât de la restul, și miere
spacială potrivit locului unde o duc.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR