Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde badguy_goodguy » 19 Ian 2012, 00:29

adi , 2 ani , 2 ierni ... in prima iarna am invatat lectia, acuma doar pun in practica si trag linia :)
badguy_goodguy

Mesajde catalin_valenii » 19 Ian 2012, 19:58

Intr-un final nu prea am inteles cand e bine sa se inceapa stimularea in conditiile iin care vremea tine cu noi. INcepem pe 15 februarie sau in martie cand incepo familiile sa aduca polen proaspat? Daca familiile au rezerve suficinte de mancare nu mai are rost stimularea? Un caz practic este al meu care am mancare suficienta in familii dar as dori sa stiu daca mai e nevoie sa le stimulea pentru a avea la rapita (daca se va gasi) suficinte albine care sa culeaga.
catalin_valenii

Mesajde peterneamt » 19 Ian 2012, 21:10

catalin_valenii scrie:Intr-un final nu prea am inteles cand e bine sa se inceapa stimularea in conditiile iin care vremea tine cu noi. INcepem pe 15 februarie sau in martie cand incepo familiile sa aduca polen proaspat? Daca familiile au rezerve suficinte de mancare nu mai are rost stimularea? Un caz practic este al meu care am mancare suficienta in familii dar as dori sa stiu daca mai e nevoie sa le stimulea pentru a avea la rapita (daca se va gasi) suficinte albine care sa culeaga.

MAI CITESTE ODATA POSTARILE MELE , DACA AI BANI DE FORTAT ALBINELE POTI SA O FACI , DAR STIMULAREA SE POATE FACE SI DIND FUM PE URDINIS SAU BATIND IN STUPI ,IMPORTANT ESTE SA INTELEGI CA NU SE MERITA EFORTUL NICI PENTRU TINE NICI PENTRU ELE.
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 20 Ian 2012, 01:16

Se poate face primavara stimulare din momentul in care albinele pot iesi afara zile succesive.

Asta vine undeva dupa 10-15 martie... sau ma rog, cu schimbarile astea climatice e posibil si mai devreme.

Dar nu are sens sa le deranjati daca nu pot si iesi.

:!:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 09:15

Asa este . Trebuie sa incercam sa le intelegem . Ce s-ar intimpla cu noi daca am fi siliti sa mincam cind nu ne este foame, sau sa bem cind nu ne este sete ?
peterneamt

Mesajde gabi bee » 20 Ian 2012, 09:25

stimularea cu turte proteice se face pana nu apare polenul in natura pt ca odata cu aparitia polenului in natura albinele refuza turtele in favoarea polenului . normal ar fi ca stimularea sa se inceapa la jumatatea lui februarie sau si mai devreme dar asta presupune ca inainte sa avem un zbor bun de curatire sau cateva zile legate de zbor . stimularea cu siropuri sau rame cu miere se poate face in martie dupa aparitia polenului ! deci stimulare cu turte pana la apatitia polenului , pe baza unei cantitati bune de hrana energetica in stup si stimularea cu siropuri sau miere pe baza unui bun aport de polen din natura ! ;)
Ultima oară modificat de gabi bee pe 20 Ian 2012, 10:33, modificat 1 dată în total.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 09:50

Luna Martie este foarte capricioasa, si chiar daca in natura incep sa gaseasca polen , vremea le poate tine in stupi si o saptamina pina sa mai le dea o fereastra de zbor. Polenul proaspat adus chiar si in cantitati mai mici ,da defapt adevaratul start al primaverii . Pentru a aduce si nectar temperatura trebuie sa urce de la 18-20 de grade C in sus . Atunci este cu adevarat momentul cind putem sa influentam pozitiv dezvoltarea familiilor . Din pacate nimeni nu poate spune cu exactitate cind pentru ca nici un an nu seamana cu altul si clima este diferita de la o zona la alta .
peterneamt

Mesajde proapis13 » 20 Ian 2012, 10:17

peterneamt scrie: Din pacate nimeni nu poate spune cu exactitate cind pentru ca nici un an nu seamana cu altul si clima este diferita de la o zona la alta .

Mare dreptate ai avut aici
Trebuie ca toti incepatorii sa aiba cunostinta de cele scrise mai sus
Ar trebui mentionat ca se potriveste la mine nu e indicat in alte zone
Eu unul am pus o felie de apifonda la ultimul control dupa primil zbor de curatire
Am un coleg care dupa acelasi zbor de pe 3 ianuarie a umplut hranitorul cu apiinvert
Altul deja a trecut de a treia turta cu zahar si miere
Altul mai destept se pregateste sa bage proteica pt ca asa a inteles el din cartile citite
Fiecare dintre noi trebuie sa-si definitiveze un calendar al hranirilor in functie de ce
au bagat la iernat si implicit de puterea roilor sau a familiilor
Exceptie de la regula este atunci cand in loc sa le plingi lipsa mai bine le duci grija
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde horia_ch » 20 Ian 2012, 10:25

Însumând în câteva cuvinte cele spuse până acum, stimularea de primăvară s-ar putea face cam aşa:
- te hotărăşti că vrei s-o faci (nu toată lumea stimulează)
- faci turtele proteice şi siropul (dacă îl foloseşti)
- nu ai avut zbor de curăţire (nu ai zboruri periodice - nu zic zilnice!): pui turtele şi siropul... la păstrare :P
- ai avut zbor de curăţire şi ai zboruri cât de cât: poţi pune turtele în stup. Dacă eşti cu rezervele aproape de limita (5 kg), bagi şi sirop. Sub limită "stimularea" este completare, nu are efect asupra creşterii populaţiei - asta oricând în cursul anului, verificat.
- apare polenul în natură în cantităţi satisfăcătoare: renunţi la turte, dai sirop.
- apare cules satisfăcător de nectar: renunţi şi la sirop.
Dacă există rame cu miere, acestea înlocuiesc siropul (descăpăcire).
Momentele din an în care se fac toate astea... depinde de condiţiile fiecăruia.
Cam asta-i, cred.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde gabi bee » 20 Ian 2012, 10:50

cu stimularea cam asta ar fi dar am vazut ca sunt doua cazuri si anume , unii nu vor sa stimuleze prea tare de teama ca stupii ar putea roi inainte de salcam iar altii vor sa aiba stupii cat mai tari inainte de salcam . daca ai matci bune , cu instinct de roire slab sau matci f tinere imperecheate in toamna si familiile au spatiu suficient , nu e bine sa fie dezvoltati la maxim , daca se poate ? si asta nu la salcam ci de la rapita [in anii cu rapita , ca acum ...] ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 11:50

gabi bee scrie:cu stimularea cam asta ar fi dar am vazut ca sunt doua cazuri si anume , unii nu vor sa stimuleze prea tare de teama ca stupii ar putea roi inainte de salcam iar altii vor sa aiba stupii cat mai tari inainte de salcam . daca ai matci bune , cu instinct de roire slab sau matci f tinere imperecheate in toamna si familiile au spatiu suficient , nu e bine sa fie dezvoltati la maxim , daca se poate ? si asta nu la salcam ci de la rapita [in anii cu rapita , ca acum ...] ?

nu exista stimulare tare ,ci doar stimulare si indiferent de calitatea matcilor ,de provenienta lor..rolul nostru si al stimularii in sine ,este sa avem albina cat de multa mai ales in timpul sezonului activ si al culesurilor importante..
restul ?? intrarea in frigurile roitului..e o alta poveste care in mare parte se produce datorita noua ..:
interventia noastra intarziata din necunostinta sau lipsa de timp.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 12:03

referitor la perioada cand se incepe stimularea de primavara ..poi..aici intervin cativa factori destul de importanti..
cum ar fi ..vremea ,zboruri de curatire ,cantitatea de albina din cuib ,rezervele de miere ,cu ce se face acea stimulare..hrana solida sau lichida ..,energetica sau proteica cat si interesul nostru ..cand vrem sa obtinem primele albine pe anul acesta ..
de fapt cred ca ar trebui stabilit foarte clar ,ce inseamna de fapt stimulare..?? desi pare un subiect de ras..o sa vedeti ca asa cum spunea cineva mai sus..chiar si lovitul in stupi poate stimula ,iesirea albinelor cateva zile la rand la zbor ,fara a avea nimic de cules in natura si chiar fara ados de suplimente in stup..aduce dupa sine declansarea pontei..
Albinel

Mesajde valentin » 20 Ian 2012, 14:24

una din cauza declanseri pontei este stimularea dar in mare masura sunt conditiile meteo ca daca afara sunt-8-10 grade si mai sunt si vinturi poti sa le bagi si papa domneasca si matca tot no se apuce de treaba.vremea este cea care declanseaza ponta matci .la noi in zona de sud se cultiva foarte multa rapita si vin in pastoral din toate zonele tarii Mures.Bihar,Arges,vilcea e.t.c si pleaca de aici la salcim,si abia atunci li se urca albina in cat pe cind eu la pomi fructiferi sunt nevoit sa pun caturile.eu stau cu punga de miere(nu cu zahar sau alti inlocuitori)inca din decembrie deasupra ghemului si sunt familii carei prind aprilie si nu se uita la ea .eu zic dar nu zic ca detin adevaru absolut ca adevarata stimulare a pontei este incalzirea vremii si in lipsa culesului, siropu dupa diafragma sau in afara stupului.turta este un fel de hrana de complectare ,sa aiba mincare deasupra capului daca vin vremuri grele :lol:
valentin

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 15:01

sigur ca asa este..de fapt a fost primul factor din cei enumerati de mine..
ce ne facem in situatia cand venim cu adaosul de hrana pe fondul unor temperaturi ridicate de plus 5-12 sau mai multe grade o perioada mai indelungata..dupa care vine o alta perioada lunga cu temperaturi asa cum spui cu mult sub 0 grade..??? in cazul asta ..adaugarea suplimentului de hrana ,fie ea de orice fel...dauneaza ;)
prin urmare..trebuie sa alegem cu mare grija perioada adaugarii hranirilor suplimentare ,iar pe timpul iernii sa nu intervenim cu asa ceva ,decat in cazuri de lipsa de hrana ,avand ca scop doar salvarea familiilor de la moarte..ceea ce nu ar trebui sa se intample ..
Albinel

Mesajde Adi Hodis » 20 Ian 2012, 15:04

Oameni buni, am facut si eu gafe destule si mai fac uneori dar vad ca nu sint singurul. :lol:
Cand vad ce zic unii, nu pot sa nu rad ... auzi una "stimulare intensaaa, de prin februarie ! " ... auzi alta "stimulare prin lovire stup/i !" ... si inca una " stimulare cu fum dat pe urdinish ! "

Tare mult as vrea sa-l vad pe careva bocanind in stupi prin sfarshit de februarie si prin luna martie ... si sa-l intreb ... ce faci ma ? :shock: ... poi ce sa fac, stimulez ponta matcilor !!! ... ca asa scrie pe forum ... dau si cu fum da´ inca nu-i incins asa ca ... bocanesc, nu pierd timpu´ 8-)

Sa privim si de-a seriosul treaba ... daca cineva arunca pietre in geamul casei voastre, voi ashterneti masa ? ... s-au puneti mana pe maciuca, a ?.
Daca soba scoate fum, va simtiti bine si va ashezati confortabil la masa ori la taifas ?.

Nici matca nu creste ritmul ouatului cand colonia da semne de pericol. Fumul si bocaniturile sint un real pericol pt. ele si faptul ca a-si umple gusile cu miere, o fac pt. a se asigura pt. cateva zile, in caz ca trebuie sa paraseasca stupul.
Una e cand sint in situatia aceasta si cu totul alta cand sint linistite si cara sirop din hranitor ... s-au nectar din natura. :idea:

ps
Gabi bee ... ia stupii la bocaneala ... ca sa vezi rezultate. Ai cherestea pt. lazi ?. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde pescaru » 20 Ian 2012, 15:17

cand Balasbebe deschisese topicul ,,Turta la putere '' in forumul vechi ,unii tabarasera pe el ca e prea devreme turta ,de parca turta de orce ar fi , face rau ca sta deasupra ghemului si nu ar face bine .la unii stupi albinele o coboara in rame altii nu ,fiecare stup decide ,dar sa fie turta ca daca nu ie atunci e problema :| si tine loc de stimulare si de salvarea coloniei in lipsa de hrana . Valentin are dreptate, dar sa nu uitam fiecare din ce zona atarii este.
pescaru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR