da pai ...daca renteaza...cand tragi linie...Shrek scrie:Dacă vrei sa culegi rapiță cu .....tri mani , ii dai rame cu puiet! Tehnica se numește în " dialectul" stuparilor, cu familii ajutatoare! Acu', cititorii sunt inte resati sa știe, când și ce rame se dau?! Avantaje și dezavante, etc! Nu, domnu' Ion?
cristi_vidican scrie:
La corpurile parafinate să ai grijă cu condensul iarna. Lemnul nu suge apa și trebuie să ai în ladă aer curat.
ati cam exagerat cu tamplariaBalian scrie:Stupii mei sunt toți roi formați din anul trecut din 25 mai. Roi la pachet.
Culesul meu principal este rapița. Acum așa arăt:
Chiar f puțin m-am ocupat cu ei și toamna și primăvara. Este important
să fie matca cât mai tânără. Care a luat înainte la rapiță am luat magazia
de sus și am pus celui mai slab. Cu albină cu tot. Numai să fie cules! Așa
este la care azi am pus a patra magazie. În acest an rapița are putere merliferă.
yuonyuon scrie:...dumneavoastra sunteti cu cantarele ....eu sunt cu okii....
ati observat o plafonare a cantarului pe finalul culesului ...ma refer la aportu de nectar ...fara a lua in calcul catu 3-4-5 care se adauga pe parcurs....
intrebarea nr
1: de ce nu punem toate caturile odata....
2: de ce punem caturile mereu in partea e jos..
3 : ati luat in calcul puterea stupui in raport cu numarul de caturi....(* aici e o problema)
la un cules mediu de 5 kg la zi ..un cat de 1/2 se incarca in 2 zile... atunci la un cules de 10 zile aveti 5 caturi pe plus....adica 3+5 =8 caturi....
de ce va intreb? pentru ca vreau sa va explic cum pierdeti (poate nu voi...vorbim in general) pe putin 30% din marfa pe an...(excludem frigurile roitului sau faptul ca stupii nu sunt pregatiti de cules....sa presupunem ca sunt perfect de cules si totusi pierdem la gestionarea caturilor)
sa va vad daca aveti timp sa raspundeti![]()
yuonyuon scrie:mult puiet si noptile reci inseamna ca nu verticalizeaza....
daca mai aveti rapita faceti testul cu un stup ...luati cele trei caturi cu miere si adagati doua golale...si dupa asta ne spuneti daca a mai umplut doua...
hai sa va zic si de ce ...macar una din cauze....
albina cand isi atinge limitele consumului raportat la puterea stupului...declanseaza una din cele doua etape....in functie de structura....ori se pregateste de roit ..ori se intinde cu puietul pentru a forma albina de rezerva.....si asta inseamna ca o mare parte din albina ce mergea la cules se apuca de altceva....
se poate observa daca la urinis incepe sa creasca aportu de polen...asta e semn de plafonare.....
la rapita desii stupii sunt pe 20 de rame nu este nevoie sa aduca 70 kg de miere de rapita pentru ca ei sa treaca la urmatoarea etapa(desii ei pot sa faca lucrul asta)... e destul 25 kg
luatile caturile si vedeti cum se mobilizeaza..
i am zis asta unui coleg apicultor la floarea soarelui si chiar a facut testul...la sfarsit a ramas cu uimit cum de a pierdu atata miere ..pentru ca facuse doar la un stup ...si cum e posibil asa ceva..
sper sa mai aveti rapita
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 32 vizitatori