Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Shrek » 30 Apr 2023, 13:50

Dacă vrei sa culegi rapiță cu .....tri mani , ii dai rame cu puiet! Tehnica se numește în " dialectul" stuparilor, cu familii ajutatoare! Acu', cititorii sunt inte resati sa știe, când și ce rame se dau?! Avantaje și dezavante, etc! Nu, domnu' Ion?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2023, 14:14

Shrek scrie:Dacă vrei sa culegi rapiță cu .....tri mani , ii dai rame cu puiet! Tehnica se numește în " dialectul" stuparilor, cu familii ajutatoare! Acu', cititorii sunt inte resati sa știe, când și ce rame se dau?! Avantaje și dezavante, etc! Nu, domnu' Ion?
da pai ...daca renteaza...cand tragi linie...
sa strici un stup ca sa afaci alti 5 ...e posibil sa faci mai multa miere dar pierzi un stup....
fiecare face ce vrea la el acasa
....iedeea e ca daca vrei sa mananci cires/rapita tre sa iesi cu stupi puternici.....si sa "dresezi" la rame mai putine cu puiet cand se apropie de cules....7-8 rame sau echivalentul a 7 rame este extrem de mult pentru rapita(adica la intrarea in culesul de rapita)

eu nu am practicat metoda cu familii ajutatoare(sau cumparate) dar de la aia puternici am dat la aia slabi....
treaba i simpla ...cand ai albina faci detoate.......!
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Apr 2023, 20:55

[quote="yuonyuon"da pai ...daca renteaza...cand tragi linie...
sa strici un stup ca sa afaci alti 5 ...e posibil sa faci mai multa miere dar pierzi un stup....
fiecare face ce vrea la el acasa

....iedeea e ca daca vrei sa mananci cires/rapita tre sa iesi cu stupi puternici.....si sa "dresezi" la rame mai putine cu puiet cand se apropie de cules....7-8 rame sau echivalentul a 7 rame este extrem de mult pentru rapita(adica la intrarea in culesul de rapita)

eu nu am practicat metoda cu familii ajutatoare(sau cumparate) dar de la aia puternici am dat la aia slabi....
treaba i simpla ...cand ai albina faci detoate.......![/quote]

Asta că pierzi un stup nu e grav, dar dacă trebuie să ai stupii la număr, că ești obligat,
nu mai face ”fiecare ce vrea la el acasă”. Că apicultura este ajutată, e un lucru f bun.
Condițiile de acordare șchioapătă rău. Asta ce am descris mai sus este valabil pentru
stupine pe picioarele lor. Când ești nevoit să tot înmulțești cu totul că chiar pentru
asta ai primit bani, cam rămâne înmulțirea orfană fără bani. Adio rapița și familii puternice.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 02 Mai 2023, 17:35

Stupii mei sunt toți roi formați din anul trecut din 25 mai. Roi la pachet.
Culesul meu principal este rapița. Acum așa arăt:
WhatsApp-kép, 2023-05-02, 17.18.48.jpg

Chiar f puțin m-am ocupat cu ei și toamna și primăvara. Este important
să fie matca cât mai tânără. Care a luat înainte la rapiță am luat magazia
de sus și am pus celui mai slab. Cu albină cu tot. Numai să fie cules! Așa
este la care azi am pus a patra magazie. În acest an rapița are putere merliferă.
Fişiere ataşate
WhatsApp-kép, 2023-05-02, 17.18.26.jpg
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 02 Mai 2023, 21:46

Acum înțeleg eu de ce s-a scumpit scândura! :lol:
La corpurile parafinate să ai grijă cu condensul iarna. Lemnul nu suge apa și trebuie să ai în ladă aer curat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 02 Mai 2023, 21:56

cristi_vidican scrie:
La corpurile parafinate să ai grijă cu condensul iarna. Lemnul nu suge apa și trebuie să ai în ladă aer curat.

:lol: se ocupa nenea,baga bine suberele :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 03 Mai 2023, 06:09

Şi corpurile vechi erau date înāuntru cu cearā. Acum cu parafinā tot. Cum vedeți am şi urdiniş superior. Nu folosesc iernare tip clopot. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Mai 2023, 21:21

Balian scrie:Stupii mei sunt toți roi formați din anul trecut din 25 mai. Roi la pachet.
Culesul meu principal este rapița. Acum așa arăt:
WhatsApp-kép, 2023-05-02, 17.18.48.jpg

Chiar f puțin m-am ocupat cu ei și toamna și primăvara. Este important
să fie matca cât mai tânără. Care a luat înainte la rapiță am luat magazia
de sus și am pus celui mai slab. Cu albină cu tot. Numai să fie cules! Așa
este la care azi am pus a patra magazie. În acest an rapița are putere merliferă.
ati cam exagerat cu tamplaria :lol: ...detalii nu gluma...
si nu e doar tamplarie ci si apicultura.... ;)
yuonyuon

Mesajde Balian » 04 Mai 2023, 16:59

Trecerea de la rapiță la salcâm este tot timpul la limită. Când să storci mierea de rapiță să
nu fie cu umiditate că se strică, și să fii pregătit pentru plecare la salcâm. Salcâmul ca floare
este destul de greu de apreciat în ce zi va înflori. Luat după evoluția înfloririi gutuiului sau al
castanului sălbatic, poate ajută la aprecierea/planificarea trecerii de pe rapiță la salcâm.
În trecut era un punct sigur de luat în calcul. În ultimul timp însă nu se suprapune perfect
aceste date. E puțin defazat/întârziat pentru salcâm. După experiența anului trecut această
întârziere ar putea fi de mare ajutor dacă nu ar fi fost înghețat. Deci cu cât salcâmul va înflori
mai târziu cu atât se poate separa de rapiță și cu cât avansăm cu înflorirea mai înainte cu atât
mai probabil ca nopțile/zilele să aibă temperaturi mai ridicate, ce favorizează mult secreția
salcâmului. Vă doresc multă miere la salcâm că rapița este darnică! Cel puțin în vestul țării. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 04 Mai 2023, 22:10

Anul acesta salcâmul este afectat. Vom vedea în ce măsură.
Pentru mine personal, salcâmul este foarte important. Este o miere pe care o vând în majoritatea ei la borcan. Clienții mei preferă salcâmul. Ce-i drept, dacă le ofer FS lichidă la preț mai mic, cumpără mulți FS. Dar, și salcâmul trece foarte bine. Așa că ... Să fie cât de mult că tot se vinde. Nu am auzit pe nimeni să mai aibă pe stoc salcâm din 2018.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Mai 2023, 16:19

yuonyuon scrie:...dumneavoastra sunteti cu cantarele ....eu sunt cu okii....
ati observat o plafonare a cantarului pe finalul culesului ...ma refer la aportu de nectar ...fara a lua in calcul catu 3-4-5 care se adauga pe parcurs....

intrebarea nr
1: de ce nu punem toate caturile odata....
2: de ce punem caturile mereu in partea e jos..
3 : ati luat in calcul puterea stupui in raport cu numarul de caturi....(* aici e o problema)

la un cules mediu de 5 kg la zi ..un cat de 1/2 se incarca in 2 zile... atunci la un cules de 10 zile aveti 5 caturi pe plus....adica 3+5 =8 caturi....
de ce va intreb? pentru ca vreau sa va explic cum pierdeti (poate nu voi...vorbim in general) pe putin 30% din marfa pe an...(excludem frigurile roitului sau faptul ca stupii nu sunt pregatiti de cules....sa presupunem ca sunt perfect de cules si totusi pierdem la gestionarea caturilor)

sa va vad daca aveti timp sa raspundeti :lol: :lol:

La postarea asta era înghesuită f multă informație și f multe întrebări, să poți gestiona dintr-un singur răspuns.
Am înțeles ce sugerați: ca la jumătatea culesului când câteva magazii sunt umplute, teoretic producția ar fi cu
cel puțin 30% mai mult dacă am schimba magaziile umplute cu goale. Asta tot pentru ocolirea plafonării cântarului.
Să ne uităm mai detailat la condiții:
1. suntem la rapiță!
2. nopțile sunt reci și zilele câteodată, mierea se cristalizează în ramă dacă pierzi timpul
3. culesul de salcâm ne forțează să acționăm cât mai repede și mai eficient că ieșim din perioada rezervată rapițrei
Întreb în aceste condiții: dacă am înlocui magaziile cu miere de rapiță neterminată cu goale, ce am face cu ei?
Exact așa se întâmplă și cu tei urmat rapid cu fs. Nu este timp pentru maximalism. Trebuie neapărat ținut un
compromis. Practica este cartușul întrodus pe țeavă făcut chiar în condiții reale.

PS: Ne place să ne mândrim cu sporurile zilnice de dimineața până seara. Asta nu este miere. Este nectar. Luat o
perioadă de 7 zile cu spor de 6kg/zi, nu este 7x6=42 ci undeva la 25-30kg/perioadă în funcție de consumul familiei
noaptea și gradul de umiditate a nectarului. Deci nu 4 magazii a 10kg ci 2 de 15kg! Asta este diferența dintre teorie
și situația în front. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Mai 2023, 23:48

mult puiet si noptile reci inseamna ca nu verticalizeaza....
daca mai aveti rapita faceti testul cu un stup ...luati cele trei caturi cu miere si adagati doua golale...si dupa asta ne spuneti daca a mai umplut doua...

hai sa va zic si de ce ...macar una din cauze....
albina cand isi atinge limitele consumului raportat la puterea stupului...declanseaza una din cele doua etape....in functie de structura....ori se pregateste de roit ..ori se intinde cu puietul pentru a forma albina de rezerva.....si asta inseamna ca o mare parte din albina ce mergea la cules se apuca de altceva....
se poate observa daca la urinis incepe sa creasca aportu de polen...asta e semn de plafonare.....

la rapita desii stupii sunt pe 20 de rame nu este nevoie sa aduca 70 kg de miere de rapita pentru ca ei sa treaca la urmatoarea etapa(desii ei pot sa faca lucrul asta)... e destul 25 kg :lol:
luatile caturile si vedeti cum se mobilizeaza.. :lol:

i am zis asta unui coleg apicultor la floarea soarelui si chiar a facut testul...la sfarsit a ramas cu uimit cum de a pierdu atata miere ..pentru ca facuse doar la un stup ...si cum e posibil asa ceva.. :lol:

sper sa mai aveti rapita :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Mai 2023, 12:17

yuonyuon scrie:mult puiet si noptile reci inseamna ca nu verticalizeaza....
daca mai aveti rapita faceti testul cu un stup ...luati cele trei caturi cu miere si adagati doua golale...si dupa asta ne spuneti daca a mai umplut doua...

hai sa va zic si de ce ...macar una din cauze....
albina cand isi atinge limitele consumului raportat la puterea stupului...declanseaza una din cele doua etape....in functie de structura....ori se pregateste de roit ..ori se intinde cu puietul pentru a forma albina de rezerva.....si asta inseamna ca o mare parte din albina ce mergea la cules se apuca de altceva....
se poate observa daca la urinis incepe sa creasca aportu de polen...asta e semn de plafonare.....

la rapita desii stupii sunt pe 20 de rame nu este nevoie sa aduca 70 kg de miere de rapita pentru ca ei sa treaca la urmatoarea etapa(desii ei pot sa faca lucrul asta)... e destul 25 kg
luatile caturile si vedeti cum se mobilizeaza..

i am zis asta unui coleg apicultor la floarea soarelui si chiar a facut testul...la sfarsit a ramas cu uimit cum de a pierdu atata miere ..pentru ca facuse doar la un stup ...si cum e posibil asa ceva.. :lol:

sper sa mai aveti rapita :lol:

Am vândut majoritatea stupiulor, deci am timp și pasiune să încerc orice metodă care mi se pare valabilă.

Prima propoziție din postarea d-voastră ...nu înțeleg. Nu găsesc relație între verticalizare, temp. nocturne și puiet. Familia
este tare, populată!? Cele două etape 1. pregătire pentru roire 2. formare de albină de rezervă, dacă înțeleg bine sunt același...
pregătire pentru roire.
WhatsApp-kép, 2023-05-06, 11.57.31.jpg
Cântarul după aplicarea metodei propuse de d-voastră

Vedeți sunt ascultător. :D Azi am fost la albine să văd ce este în timp real. Sunt pe rapiță. Miere este cât cuprinde polen puțin.
Nu prea aduce. Cuiburile nu sunt blocate. Botci este cam la 15% din efectiv. Momentan sunt pe 7 corpuri 1/2: 3 cuib+gratie+
1corp gol pus azi+2corpuri cu miere+izgonitor+o magazie pentru luat mâine poimâine.
Cel ce se vede pe diagramă: 3 corpuri de cuib (a avut botci!)+gratie+3corpuri cu miere schimbate cu 3 corpuri goale.
(nu trebuia puse chiar 3 goale, dar ca să am tara egală cu ce am luat am pus 3. Diferență 40kg cum spuneați, dar nu sunt toate
familiile așa tari, deși nu am ales să fie pe cântar ceva deosebit.
Rapița mai ține dar e trecut de jumătate. Familia asta este cam golită bine de miere. Să vedem cât va mai băga. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Mai 2023, 13:06

si eu astept rezultatul :lol: ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Mai 2023, 13:12

la rapta si salcam noaptea este rece...si nu poate ventila mierea...pentru ca raceste cuibu...si trebuie multa albina sa cloceasca pe puiet...deci dimineata la 4 in cat nu e nimeni...

mai ales la rapita ca sunt 10 rame cu puiet(nu la mine) si albina inca nu e la apogeu...deci un raportcam mare de puiet...
daca stam bine sa ne gandim miere se matureaza pe o zi pe alta...cam in doua zile de la finalul culesului ar fi coapta...dar frigu si mult puiet face ca sa se ventileze mai greu/

in schimb la tei la ora 5 lada e goala...si puietul sta cu 3 albine...
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Mai 2023, 13:28

Sistmul clopot pentru toată familia, eu nu consider potrivit. Mai ales la rapiță. Acolo este ascuțit tot
și trebuie să treci de la mierea de cea mai slabă calitate (eu nu așa văd!) la mierea cea mai bună.
Dacă nu dai aerisire superioară pe capac sau urdiniș superior mierea se maturizează mai greu, și asta
atunci când ar trebui să te grăbești mai tare. Sistemul horn în această situație pentru ventilație este
mai eficientă. Părerea mea. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE