Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 15:18

Adi..colegul nostru nu a spus nici sa batem in stupi si nici sa le bagam fum pe urdinis.. :)
el a dat de inteles doar pentru cine stie sau vrea sa priceapa ..faptul ca pana si zgomotul sau fumul agita albina si produce efectul de consum suplimentar..de aici desigur se pot trage si alte concluzii despre urmari..
sunt convins ca stiai despre ce este vorba ,dar esti pus pe shotii.. ;)
ps..mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI..ca era doar o gluma a lui Adi.. :D :D :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde valentin » 20 Ian 2012, 15:27

cu batutu si cu fumu va dau mare dreptate.ca la cite ciocanituri iau de la sticleti iarna ar trebui sa nu inceteze deloc ponta.iar daca ii supunem la rele tratamente in primavara degeaba ii mai ciocanim sa iese la treaba ca nu mai are cine :roll:
valentin

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 15:31

pescaru scrie:cand Balasbebe deschisese topicul ,,Turta la putere '' in forumul vechi ,unii tabarasera pe el ca e prea devreme turta ,de parca turta de orce ar fi , face rau ca sta deasupra ghemului si nu ar face bine .la unii stupi albinele o coboara in rame altii nu ,fiecare stup decide ,dar sa fie turta ca daca nu ie atunci e problema :| si tine loc de stimulare si de salvarea coloniei in lipsa de hrana . Valentin are dreptate, dar sa nu uitam fiecare din ce zona atarii este.

pescalule..spui "ca tine loc de stimulare si de salvare a coloniei in lipsa de hrana "...ce te faci in acest caz..??
avem o familie fara hrana..vii cu hrana suplimentara cum au facut deja multi ,vremea favorizeaza ponta..apare puietul din ce in ce mai mult..,consumul creste vazand cu ochii ,de unde hrana :?: si unde mai pui ca te loveste si o perioada cu temperaturi sub 0 grade..??
Albinel

Mesajde Adi Hodis » 20 Ian 2012, 15:45

Albinel scrie:Adi..colegul nostru nu a spus nici sa batem in stupi si nici sa le bagam fum pe urdinis.. :)
el a dat de inteles doar pentru cine stie sau vrea sa priceapa ..faptul ca pana si zgomotul sau fumul agita albina si produce efectul de consum suplimentar..de aici desigur se pot trage si alte concluzii despre urmari..
ps..mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI..ca era doar o gluma a lui Adi.. :D

Sa lasam shotiile ... cititi urmatoarele dar prin ochii unui incepator.
Ce intelege oare ?.

peterneamt scrie: MAI CITESTE ODATA POSTARILE MELE , DACA AI BANI DE FORTAT ALBINELE POTI SA O FACI , DAR STIMULAREA SE POATE FACE SI DIND FUM PE URDINIS SAU BATIND IN STUPI ,IMPORTANT ESTE SA INTELEGI CA NU SE MERITA EFORTUL NICI PENTRU TINE NICI PENTRU ELE.

Albinel scrie:...o sa vedeti ca asa cum spunea cineva mai sus..chiar si lovitul in stupi poate stimula ,iesirea albinelor cateva zile la rand la zbor ,fara a avea nimic de cules in natura si chiar fara ados de suplimente in stup..aduce dupa sine declansarea pontei..

Totusi, ma bucur ca ati precizat " .mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI "
Iar shotiile se pot distinge de seriozitatea mea.
Eu nu sustin ca fumul si batutul in lada are efect stimularea ... adica cresterea ritumului ouatului, ca asta-i scopul final.

Poate va suparati ca va contrazic ... imi asum vina.
Va salut si ... da-ti tare pe cocoasha, ca tzine ... :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde badguy_goodguy » 20 Ian 2012, 16:05

Ele cat de mult se ridica sus pe rame daca raman fara mancare? Ma gandeam sa le pun turte in caserole de 250/500 grame de plastic... in acest fel nu le va "cadea mancarea in cap" si nu "vor fi nevoite sa o duc in celule".

Totusi eu cred odata ce se incalzeste vremea, oricum va cara turta in stup :) Adica daca cara mierea de pe ramele puse dincolo de diafragma, de ce nu ar cara si pasta de miere + zajar pusa in caserola?
badguy_goodguy

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 16:06

"dati tare pe cocoasa".. :?:
nu va inteleg..??
no' si a nu se intelege ca sunt chiar incepator..,pot sa spun ca in '79 ..aveam primul contact cu albina ,fiind elev al Liceului Apicol la acea vreme ,mare pacat ca l-au distrus..se pare ca ar fi fost singurul din Europa..
poate ma invatati si pe mine cum sa-mi schimb nickul fara sa-mi sterg contul asta ,este posibil..??
Albinel are 25 de ani si este fiul meu..as fi vrut totusi sa-l schimb..fara stergerea contului daca-i posibil.. :?:
va salut si eu si nu ma supar niciodata ..cei ce au vazut postarile mele au sesizat faptul ca nu am spus nimanui sa faca ca mine..ci am spus doar.. asta fac eu..de e bine sau rau ..sa discearna ei !!
Albinel

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 16:17

badguy_goodguy scrie:Ele cat de mult se ridica sus pe rame daca raman fara mancare? Ma gandeam sa le pun turte in caserole de 250/500 grame de plastic... in acest fel nu le va "cadea mancarea in cap" si nu "vor fi nevoite sa o duc in celule".

Totusi eu cred odata ce se incalzeste vremea, oricum va cara turta in stup :) Adica daca cara mierea de pe ramele puse dincolo de diafragma, de ce nu ar cara si pasta de miere + zajar pusa in caserola?

uneori se ridica datorita temperaturii ridicate ,chiar si avand hrana in cuib..
e bine totusi ca in cazul cand administram turta ,sa ne asiguram ca nu riscam sa naclaim albinele..diverse metode ..cum ar fi impachetarea turtei in hartie absorbanta a excesului de umiditate din partea dinspre cuib..
daca nu au hrana ..cu siguranta o vor ataca .. ;)
Albinel

Mesajde Adi Hodis » 20 Ian 2012, 16:18

Albinel scrie:"dati tare pe cocoasa".. :?:
nu va inteleg..??

m-am referit la replica pe care o asteptam. :)
In rest, avem pareri diferite, atit.

Modificarea nikname, daca nu merge din optiunea Panou utilizatorului + Profil utilizator + Modificarea setarilor contului, atunci contactati administratorul.

Va salut.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 16:28

Adi Hodis scrie:
Albinel scrie:"dati tare pe cocoasa".. :?:
nu va inteleg..??

m-am referit la replica pe care o asteptam. :)
In rest, avem pareri diferite, atit.

Modificarea nikname, daca nu merge din optiunea Panou utilizatorului + Profil utilizator + Modificarea setarilor contului, atunci contactati administratorul.

Va salut.

multumesc mult ..!! mai am multe de invatat cum sa folosesc forumul asta ..
parerile le putem avea diferite..purul adevar numai albina il cunoaste.. :!:
Va salut si eu !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 16:46

Adi Hodis scrie:
Albinel scrie:Adi..colegul nostru nu a spus nici sa batem in stupi si nici sa le bagam fum pe urdinis.. :)
ps..mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI..ca era doar o gluma a lui Adi.. :D

Sa lasam shotiile ... cititi urmatoarele dar prin ochii unui incepator.
Ce intelege oare ?.

peterneamt scrie: MAI CITESTE ODATA POSTARILE MELE , DACA AI BANI DE FORTAT ALBINELE POTI SA O FACI , DAR STIMULAREA SE POATE FACE SI DIND FUM PE URDINIS SAU BATIND IN STUPI ,IMPORTANT ESTE SA INTELEGI CA NU SE MERITA EFORTUL NICI PENTRU TINE NICI PENTRU ELE.

Albinel scrie:...o sa vedeti ca asa cum spunea cineva mai sus..chiar si lovitul in stupi poate stimula ,iesirea albinelor cateva zile la rand la zbor ,fara a avea nimic de cules in natura si chiar fara ados de suplimente in stup..aduce dupa sine declansarea pontei..

Totusi, ma bucur ca ati precizat " .mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI "
Iar shotiile se pot distinge de seriozitatea mea.
Eu nu sustin ca fumul si batutul in lada are efect stimularea ... adica cresterea ritumului ouatului, ca asta-i scopul final.

Poate va suparati ca va contrazic ... imi asum vina.
Va salut si ... da-ti tare pe cocoasha, ca tzine ... :lol:

Aditza , personal ma intereseaza orice metoda de stimulare cat mai putin intruziva pentru cuib incepand cu 10-15 martie.
Asta pe de o parte, pe de alta parte ma intereseaza toate masurile de a scapa de coroanele din cuib , deschizand cat mai rar cuibul cand timpul e capricios.
Eu simt ca daca Peter spune aceste lucruri, asta denota ca le-a testat si validat in stupina lui.
Pe mine ma intereseaza degajarea coroanelor, cu ocazia asta ma prezentat metoda trioletului.
Eu consider ca pana la 10-15 martie nu facem stimulare, neexistand conditiile biologice sa o facem(penurie totala de polen si nectar naturale). Pana la acea data nu putem face decat completare, unde trebuie.
Pun si eu o intrebare: daca am completa blana, pana la ultima celula ramele care formeaza cuibul de iarna, v-ati mai gandi sa "stimulati" incepand cu februarie? Ca sa obtinem CE?
andrei_calinescu

Mesajde valy55 » 20 Ian 2012, 16:53

eu procedez asa:in jur de 15 01 verific familiile si la care ghemul a urcat sub podisor pun o turta de 1kg;verific la 10 / 15 zile si dau turte la cei care au consumat turta data anterior cat si celor care au urcat sub podisor ulterior.Dau turte pe masura ce le consuma pana devine necesara largirea cuibului.Largirea o fac saptamanal cu rame cu miere descapacita pana apare un cules deintretinere.Ramele cu miere ce se descapacesc sunt cele in care s-a crescut in toamna ultimul puiet si au cam 1 kg miere.Familiile slabe iernate pe 4/5 rame la salcam le pun catul iar din cei iernati pe 6/7 rame fac primi roi din sezon
valy55

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 16:54

badguy_goodguy scrie:Ele cat de mult se ridica sus pe rame daca raman fara mancare? Ma gandeam sa le pun turte in caserole de 250/500 grame de plastic... in acest fel nu le va "cadea mancarea in cap" si nu "vor fi nevoite sa o duc in celule".

Raule-bun,

Gandeste simplist. Toate intrebarile tale si implicit framantari, s-ar eradica daca dupa 10 Martie ai razui cu dalta coroanele din ramele din cuib. Razuit, nu descapacit . In felul asta ele mananca cat au nevoie, degaja acele coroane care vor deveni celule de puiet si nu in ultimul rand nu-ti mai pui problema daca albinele tale se vor coafa stil "permanent" cu miere.
Ce spui?
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 16:59

Strict legat de intrebarea ta, se ridica permanent, zona cuibului fiind in permanenta concurenta cu calota de miere.
Am vazut ca cineva vorbea de amestecul turtei cu malai, ceea ce mi se pare perfect ca efect.
Noi in franta toamna amestecam smochinele recoltate si care mustesc de zeama, le amestecam in faina si le pastram toata iarna.
Cred ca malaiul sau faina ar avea acelasi efect , fiind absorbante.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 17:34

[quote="andrei_calinescu
Pun si eu o intrebare: daca am completa blana, pana la ultima celula ramele care formeaza cuibul de iarna, v-ati mai gandi sa "stimulati" incepand cu februarie? Ca sa obtinem CE?

sunt total de acord cu absolut tot ceea ce spuneti mai sus..am sa incerc sa raspund doar intrebarii dumneavoastra ..
se stie ca din stadiul de ou si pana la ecozionarea albinei ..trec 21 de zile..adaugam la acestea si viata albinei tinere petrecuta in sanul familiei ,pana la zborul de recunoastere si intrarea ei in viata de culegatoare..asta inseamna ca dintr-un ou depus la 15 februarie ,va rezulta o albina culegatoare cam pe 15 martie..in cazul asta in zonele sudice..schimbul de generatie va fi sau nu tarziu..???
las sa raspunda colegii.. :?:
Albinel

Mesajde pin » 20 Ian 2012, 17:56

andrei_calinescu scrie:Gandeste simplist. Toate intrebarile tale si implicit framantari, s-ar eradica daca dupa 10 Martie ai razui cu dalta coroanele din ramele din cuib. Razuit, nu descapacit . In felul asta ele mananca cat au nevoie, degaja acele coroane care vor deveni celule de puiet si nu in ultimul rand nu-ti mai pui problema daca albinele tale se vor coafa stil "permanent" cu miere.
Ce spui?

Va rog sa ne explicati diferenta dintre razuit si descapacit. Cu ce le razuiti?
pin

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 18:50

pin scrie:
andrei_calinescu scrie:Gandeste simplist. Toate intrebarile tale si implicit framantari, s-ar eradica daca dupa 10 Martie ai razui cu dalta coroanele din ramele din cuib. Razuit, nu descapacit . In felul asta ele mananca cat au nevoie, degaja acele coroane care vor deveni celule de puiet si nu in ultimul rand nu-ti mai pui problema daca albinele tale se vor coafa stil "permanent" cu miere.
Ce spui?

Va rog sa ne explicati diferenta dintre razuit si descapacit. Cu ce le razuiti?

Asa: http://www.youtube.com/watch?v=bzok6TQ1kM8 Era in postul pastelui, intr-o zona subcarpatica transilvaneana, anul trecut.
Asta poti face mult mai devreme la campie, dar dupa ce ai polen "potop" - martie.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR