Adi Hodis scrie:Albinel scrie:Adi..colegul nostru nu a spus nici sa batem in stupi si nici sa le bagam fum pe urdinis..
el a dat de inteles doar pentru cine stie sau vrea sa priceapa ..faptul ca pana si zgomotul sau fumul agita albina si produce efectul de consum suplimentar..de aici desigur se pot trage si alte concluzii despre urmari..
sunt convins ca stiai despre ce este vorba ,dar esti pus pe shotii..
ps..mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI..ca era doar o gluma a lui Adi..
Sa lasam shotiile ... cititi urmatoarele dar prin ochii unui incepator.
Ce intelege oare ?.
peterneamt scrie: MAI CITESTE ODATA POSTARILE MELE , DACA AI BANI DE FORTAT ALBINELE POTI SA O FACI , DAR STIMULAREA SE POATE FACE SI DIND FUM PE URDINIS SAU BATIND IN STUPI ,IMPORTANT ESTE SA INTELEGI CA NU SE MERITA EFORTUL NICI PENTRU TINE NICI PENTRU ELE.
Albinel scrie:...o sa vedeti ca asa cum spunea cineva mai sus..chiar si lovitul in stupi poate stimula ,iesirea albinelor cateva zile la rand la zbor ,fara a avea nimic de cules in natura si chiar fara ados de suplimente in stup..aduce dupa sine declansarea pontei..
Totusi, ma bucur ca ati precizat " .mai colegi incepatori...NU DATI IN STUPI "
Iar shotiile se pot distinge de seriozitatea mea.
Eu nu sustin ca fumul si batutul in lada are efect stimularea ... adica cresterea ritumului ouatului, ca asta-i scopul final.
Poate va suparati ca va contrazic ... imi asum vina.
Va salut si ... da-ti tare pe cocoasha, ca tzine ...

Aditza , personal ma intereseaza orice metoda de stimulare cat mai putin intruziva pentru cuib incepand cu 10-15 martie.
Asta pe de o parte, pe de alta parte ma intereseaza toate masurile de a scapa de coroanele din cuib , deschizand cat mai rar cuibul cand timpul e capricios.
Eu simt ca daca Peter spune aceste lucruri, asta denota ca le-a testat si validat in stupina lui.
Pe mine ma intereseaza degajarea coroanelor, cu ocazia asta ma prezentat metoda trioletului.
Eu consider ca pana la 10-15 martie nu facem stimulare, neexistand conditiile biologice sa o facem(penurie totala de polen si nectar naturale). Pana la acea data nu putem face decat completare, unde trebuie.
Pun si eu o intrebare: daca am completa blana, pana la ultima celula ramele care formeaza cuibul de iarna, v-ati mai gandi sa "stimulati" incepand cu februarie? Ca sa obtinem CE?