Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 23 Iul 2023, 09:04

acum 2 ani a fost un cules infernal la tei dar era foarte apos" mai pe romaneste apa chioara cu o tenta de zahar....
toti se plangeau ca e cules dar nu e miere....
in cazul meu aveam 3 caturi 1/1 ca la final sa am 1.5 caturi de miere...dupa ventilatie foarte multa apa s a evaporat

dar cei cu un cat 1/1 sau trei sferturi nu prea au avut ce sa scoata

asta e un caz in care "teiul nu da"(se intampla si la sacam mai rar) si multi din cei care nu folosesc "caturi multe" nu fac productie deloc desii este de facut....
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iul 2023, 09:32

Urmārind permanent cântarul/cântarele am putut observa cā spațiul gol
deasupra grariei/cuibului stimuleazā mult culesul. Vāzând asta țin larg
blocul de magazii. Nu las niciodatā sā fie umplutā mai mult de 40% magazia
de peste gratie, şi intercalez cu un cat gol.

Este f important sā fie potrivit numārul de stupi în exploatare şi inventarul
necesar pentru deservirea lor. În prezent la un cules bun.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Iul 2023, 09:45

un singur cantar nu este relevant....desi da informatii exacte ...dar e pe un singur stup....
la mine apar diferente de cules...chiar mari ...mai ales pe final de fs...aproape 20 % nu corespunde cu media....adica ori au adus aproape dublu ori au adus pe jumate cat media...
trebuie sa lucrez mai mult la egalizare ...probabil si la calitatea matcilor dar cred ca e bine asa cum e....nu fac performanta olimpica la mine in gradina...nici nu dau examen sau am norma....
cred ca se acepta ca 10 % sa fie prosti" si 10 % recordisti...
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iul 2023, 10:02

Am douā feluri de cântārire, şi urmeazā al treia. Am câte douā cântare la sistemul de urmārire. La astea de obicei pun o familie bunā şi una vai de el sā vād intervalul. Astea
dau diagramā deci urmārire permanentā. Am un cântar cu SMS care mai are 4 sateliți.
Deci 5 cântare care māsoarā şi dā un singur mesaj unificat pentru toate.

Cum spuneți media ar fi mai relevant. Pregātesc al treilea mod: cântātesc un suport întreg pe care sunt aşezați 4-5 stupi. La interogare cântāreşte tot, apoi scade din cifrā cântārirea de ieri şi înparte la 4 sau 5, astfel obțin media sporului a 4-5 de stupi. Am
tot la el numai ar trebui sā le asamblez. Informer mi-a fācut. E artist în domeniu! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2023, 21:44

viewtopic.php?f=4&t=2697&start=3888

crisandp2 scrie:Buna ziua,
totul e frumos, sublim si mirific cu MER-ul insa daca dl Ion din Braila face cu 4-5 rame TABLA de albine 4 caturi de miere pe sezon atunci MER-ul nu mai este chiar atat de spectaculos, nu ?
Chiar si cu BK dl Vidican am inteles ca trebuie sa le puna frana serios in aprilie pentru ca in mai sa faca salcam si nu escalada.
Am si eu MER pe 9R 32mm, e un stup comod insa metoda dlui Ion mi se pare mai eficienta.
Voi incerca sa vad ce inseamna sa tii matca la 1 corp MER, echivalentul a 4-5 rame tabla 1/1, cu un eventual Demaree(sau doua) preventiv sau cand da semne de roit, sunt foarte curios daca se poate frana familia pentru a nu urca in copaci in mai.
Sanatate tuturor !
P.S. Nu am dat cu parul, am pus "frontala" pe un subiect interesant , cel al dlui Ion.

tre sa fac un "update" la metoda ...
acolo am mentionat ca se lasa cuibul pe 7 rame ...dar de trei ani(cam de 4-5 folosesc haneman) nu prea mai am un stup pe asa...majoritatea ii tin pe 6 sau 5...
am facut niste filmari dar acolo deja saltasem 1-2 rame cu puiet capacit in cat si am facut roi ...deaceia mi a u ramas pe 4-5 de puiet...
o alta chestie este ca da se fac peste 4 caturi de miere dar eu nu am rame marginase in cuib si aparent pare mult...si totusi este ...peste 50 KG pentru multi pare exagerat...

la MER ...nu cred ca este valabil cu ingradirea matcii pe un singur corp 1/2.....cuibu sta mai bine p e verticala decat pe orizontala....
incercat cu diafragme sau un alt sistem sa tineti totusi pe 2 caturi dar mai putine rame ...e mult mai bine vertical...si natural....albina lucreaza mai bine...

la partea cu roitul...nu are cum sa roiasca atat timp cat hrana si polenul sunt in cat si puietul este jos....aglomeratia este sus in cat nu jos peste puiet si matca...
eu inapoi la 10 rame e clar ca nu ma mai intor niciodata si consider ca dadantu pe 10 cu 1/1 sai mai rau cel de 12 rame sunt inventii gresite in care multi inca isi chinuie talentul pentru ca e prea "lat" cuibul...si nu verticalizeaza ..practic este un dejavantaj din start pentru multi apicultori...
e mai bine ca stupul sa plece direct in sus nu intai stanga apoi dreapta si la final cand sa plece in cat deja sa blocat si roieste...nu e natural si normal...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2023, 21:47

crisandp2 scrie:
Balian scrie:Rama 1/1 are ínālțime de 300mm. Se taie cu circularā în douā. Iese cca. 145. Se pune un leț la fiecare de 15mm şi iese 160. Corpul se taie sā iasā partea de sus 170 iar cel de jos se ajusteazā la 170 cu un leț cu falț pentru umārul ramei. Se pune colțare de tablā ca sā nu se deplaseza corpurile. E chestie de decizie numai.

Buna ziua, daca dorim sa facem "schema Ion" va trebui sa umplem cu niste diafragme in stanga si dreapte celor 5-6 rame MER in fiecare corp. Asa pe doua corpuri vom avea echivalentul a 5-6 rame 1/1.
Intrebarea mea pt. dl Ion e : cat spatiu se paote lasa intre peretele corpului, in stanga si dreapta, si diafragma groasa (e.g. 5cm extrudat) ?
Pentru corpul meu de 31cm latime, 6 rame de 32mm = 19cm, imi raman 12cm de "acoperit", cu 2 difragme de 5cm mai ramane cate 1cm in fiecare parte.
Pentru corp de 37cm latime, 6 rame de 37mm = 22cm, raman asadar 15cm de acoperit, cu 2 diafragme de 5cm tot raman 2.5cm in fiecare parte.
Din ce am vazut in clipurile dvs dle Ion nu umpleti tot spatiul dintre peretele stupului si diafragma ...
Multumesc anticipat.
nu conteaza ..poti tine si pe 3 rame ..albine se va duce mereu in sus....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2023, 21:53

daca i ti pe un corp MER adica pe orizontala ...in c2 deasupra gratiei haneman...vei avea un cat goll si matca se va chinuii mereu sa urce sus ...nu e normal...
o matca buna trebuie sa bata 2000 de oua la zi ca sa isi faca damblaua....deci socotim :D :....2000 x 21 de zile...= 42.000 ...cred ca e destul

42.000/7000(o rama aprox)= 6 rame
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 04 Aug 2023, 09:19

Tpate bune si frumoase, metoda o sa mearga in anii cand culesurile de rapita, salcam, tei se incadreaza in limite normale. Ce se intampla daca intr-un an merge foarte bine culesul de nectar si polen la rapita, se extrage totul cum e normal pentru ca rapita sa nu polueze salcamul, si salcamul si teiul nu secreta nectar, sau secreta foarte putin, in cuib nefiind miere deloc?
Si inca ceva, nu mai amintesti nimic de cele 10 kg de sirop pe familie de care ne spuneai cu ceva timp in urma?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde crisandp2 » 04 Aug 2023, 10:43

Vasile_Bucovineanu scrie:Tpate bune si frumoase, metoda o sa mearga in anii cand culesurile de rapita, salcam, tei se incadreaza in limite normale. Ce se intampla daca intr-un an merge foarte bine culesul de nectar si polen la rapita, se extrage totul cum e normal pentru ca rapita sa nu polueze salcamul, si salcamul si teiul nu secreta nectar, sau secreta foarte putin, in cuib nefiind miere deloc?
Si inca ceva, nu mai amintesti nimic de cele 10 kg de sirop pe familie de care ne spuneai cu ceva timp in urma?

Buna ziua,
dl Ion spunea ca tine pe familie in cat 4 rame (minim) de 1/1 reprezentand rezerva de mancare a familiei.
Si Transilvania Queen (a se cauta pe YouTube) spune ca 1 cat de miere se tine pe familie pana in ultima clipa cand incepi pregatirea de iernare.
crisandp2

Mesajde Balian » 04 Aug 2023, 13:05

Balian scrie:
Rama 1/1 are ínālțime de 300mm. Se taie cu circularā în douā. Iese cca. 145. Se pune un leț la fiecare de 15mm şi iese 160. Corpul se taie sā iasā partea de sus 170 iar cel de jos se ajusteazā la 170 cu un leț cu falț pentru umārul ramei. Se pune colțare de tablā ca sā nu se deplaseza corpurile. E chestie de decizie numai.
Yuonyuon scrie:
am si rame 1/2 destule///de 145...

Dacă aveți de 145, de ce nu le folosiți?
Dacă înțeleg bine: în cuib doriți să aveți rame întregi de 1/1, în magazii folosiți rame tot de 1/1 ca să puteți
ridica ramă cu puiet căpăcit și rame cu miere și polen sus în magazie, dar atunci în familie nu mai e 4-6 rame
de puiet în cuib ci mai mult, și este împrăștiat peste tot.
Pe mine mă interesează metoda, deși ar fi f complicat să o folosesc. Deci nu voi folosi, dar este interesant.
E de luat în calcul numai dacă spuneți chiar cum este, nu să citim noi între rânduri.
Jos 5 rame de puiet și sus în magazii nu mai știm câte, este derutant. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 04 Aug 2023, 22:10

Vasile_Bucovineanu scrie:Tpate bune si frumoase, metoda o sa mearga in anii cand culesurile de rapita, salcam, tei se incadreaza in limite normale. Ce se intampla daca intr-un an merge foarte bine culesul de nectar si polen la rapita, se extrage totul cum e normal pentru ca rapita sa nu polueze salcamul, si salcamul si teiul nu secreta nectar, sau secreta foarte putin, in cuib nefiind miere deloc?

rapita nu da polen mai mult sau mai putin in functie de an ci de stadiul de dezvoltare al familiei de albine daca avem mult larvar si clime este cu umiditate in perioada rapitei...atunci aduce polen mult...

in a doua situatie daca ...in cazul dumneavoastra cum extrageti tot daca aveti rapita in cuib?....eu unu in nici un caz nu am nimic....deci situatia este un pic invers...

nu ne opreste nimeni sa lasam rame cu miere in cat ...eu la salcam am lasat 3 rame pline cu miere de salcam....si nu au ajuns pana la tei, a trebuit sa vin cu cva completari...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 04 Aug 2023, 22:25

Balian scrie:Balian scrie:
Rama 1/1 are ínālțime de 300mm. Se taie cu circularā în douā. Iese cca. 145. Se pune un leț la fiecare de 15mm şi iese 160. Corpul se taie sā iasā partea de sus 170 iar cel de jos se ajusteazā la 170 cu un leț cu falț pentru umārul ramei. Se pune colțare de tablā ca sā nu se deplaseza corpurile. E chestie de decizie numai.
Yuonyuon scrie:
am si rame 1/2 destule///de 145...

Dacă aveți de 145, de ce nu le folosiți?
Dacă înțeleg bine: în cuib doriți să aveți rame întregi de 1/1, în magazii folosiți rame tot de 1/1 ca să puteți
ridica ramă cu puiet căpăcit și rame cu miere și polen sus în magazie, dar atunci în familie nu mai e 4-6 rame
de puiet în cuib ci mai mult, și este împrăștiat peste tot.
Pe mine mă interesează metoda, deși ar fi f complicat să o folosesc. Deci nu voi folosi, dar este interesant.
E de luat în calcul numai dacă spuneți chiar cum este, nu să citim noi între rânduri.
Jos 5 rame de puiet și sus în magazii nu mai știm câte, este derutant. :)
metoda consta in restrangera cuibului pe 6 rame ...atat!!....faptul ca eu ridic rame in cat pentru ca sa le pun la roi mai tarziu asta e treaba mea :lol:
nu o sa iau niciodata o rama pontata 100% si sa o pun la roi pentru ca e risipa...

exemplu: azi pun o serie de matci si apoi le mut in stupi la crescut...a doua sau a treia zi intru pe un rand de stupi si ridic rame cu puiet care imi trebuie mie peste 10 zile ca sa fac roi...si in loc pun FA sau rame la ouat....sau nu mai pun nimic ca urmeaza un cules major si nu vreau sa am mult puiet...
cand se apropie data de ecluzionare a matcilor ...adun ramele cu puiet din cat si rame cu polen...le pun in lazi si pun botci
in felul asta ramele mele cu pyuiet sunt ocupate 50% si la ecluzionare(fara larvar si oua..orcum nu cconteaza) ...roii sunt formati cu albina tanara ..etc...

adica se practica la siteme cu rame egala..ridicatul ramelor pentru roi...cu atat mai mult daca se face cu matca imperecheata pentru ca nu tre sa avem oua-larve...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 04 Aug 2023, 23:14

metoda consta doar in restrangerea cuibului pe 6 rame...si doua caturi pentru depozitare(sau trei)....cam atat...restu interventiilor sunt cam generale...sunt lafel la orce sistem etajat...de exemplu:
1 adaugare caturilor si gestionarea lor 2 formarea roilor 3 cresterea matcilor 4 etc...deci sunt aceleasi ca si la orce sistem multietajat pe 10-12 rame...

la aceasta metoda se tine cont de doua lucruri cand vorbim de forma ...cele 6 rame sa fie mai pe centru in felul acesta mierea va fi in cat pe toate ramele.... altfel
in situatiile in care puietul este numa pe o parte si in cat mierea este pe aceiasi parte deasupra puietului...
si 2 ...obligatoriu 2 caturi de recolta 1/1 altfel se blocheaza sau ii bagam in roit...
nu se poate tine doar un cat 1/1 si cuibu de 6 ...dar acest lucru este valabil si la cuib pe 10 rame
colegii care folosesc sistemul cu 6 rame jos mereu intarzie cu al 2 lea cat ...au senzatia nu e nevoi pana deja e prea tarziu....

acum o sa intrebati " si care i faza cu sitemu asta?" de ce e mai bun asta ca celalalt?
pai avantaje ...sunt cam multe :lol: :
1 eficienta ...aceasta forma permite unui numar mic de albine sa ingrijeasca un numar mare de puiet si corect
2 eliminarea factorului" racirea puietului"...deci boli mai deloc
3 puiet compact= vitalitate=albina traieste mai mult
4 nu avem nevoie de matci top ...deoarece stupul este limita la 6 rame deci nu avem nevoie de ferrari daca emergem cu 30 la ora... orece masina poate face asta cu succes
5 se lucreaza usor si rapid in cuib ...cand este cazul
6 urdinisul superior permite ca o parte din culegatoare sa nu mai traverseze cuibul ...dar si ventilatia foarte rapida a mierii....
7 separa albina in stup ....albina doica si matca (jos) si albina culegatoare si doica batrana (sus)....in felul acesta nu intra in friguri ....
8 daca nu avem coronite suntem la 100 metri distanta de frigurile roitului si nici vorba de botci
9 vetricalizarea mierii 100%
10 egalizarea stupilor....lucru extrenm de usor cand vine vorba de gestionat in orce situatie...fie cules sau dezvoltare....
11..si cel mai important...putem controla structura familie de albine pentru culesurile importante....chiar in detaliu...nu o sa ne surprinda matca in nici o situatie ...6 rame sunt 6 rame....
12...avand structura ...un cat de 1/1 este floare la ureche la fiecare cules din sezon....

dezavantaje:
spuneti voi?
eu cred ca prin acesta metoda am eliminat toate problemele generale ale apiculturii...si un incepator oarecare ar putea sa faca acest lucru din 3 pasi simpli si va face miere extrem de usor...
suna ca la teleshoping??...este ??? :lol: :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Aug 2023, 10:24

Întradevăr sună a teleshoping, dar telershopingul de multe ori arată noutățile care
la urmă intră în obișnuință.

Metoda seamănă izbitor de metoda cuib în cat practicat de ff mult timp de apicultori
din Ungaria. Ei au o mărime de ramă cu înălțime de 360mm. La orizontale. Înainte de
cules cu 10 zile (în special salcâm) restrânge cuibul la 5 rame. 5x360=1800/300=6! și spun așa:
-dacă salcâmul dă producție atunci recolta este cu până la 50% mai mult. Dar dacă nu
dă e autogol și familia se ruinează cum spune domnul Bucovianul.
Să preconizezi situația salcâmului nu trebuie să fii Nostredamus, poți vedea înainte ce
va fi la salcâm. Dacă se preconizează producție bună faci dacă nu ocolești. Totul depinde
de luări de decizii în timp. Nu cred în noroc. El este suma deciziilor corecte. Ghinionul este
suma decizilor greșite. deci metoda d-voastră este f bună deși nu vă pronunțați complet.
Pentru începători ar fi corect să spunem ca ”mura în gură” altfel interpretarea iese difuză.
Mie teoria stioapătă. Dacă ridicăm puiet în magazii, ele ajung în mediu ultranepotrivit
conform teoriei d-voastră. Spuneți că nu practicați spargere de cuib, ori scoaterea unei
rame din cuib cu puiet și plasarea în magazie este o contestare crasă a propriei d-voastră
teorie. Nu există să scoți unitate de cuib din anturajul din întregul binesatabilit de albine.
E fatal error. Cuibul este întreg și nedivizibil. Dacă spargeți vă contraziceți singur. E greșeală.
Părerea mea. Deci este un paradox: țin cuibul pe 6 rame dar evident știu că acel spațiu este
extrem de mic. Atunci ridic puiet căpăcit sus în magazie să am loc pentru ponta mătcii.
Asta e fățărnicie. Cine vede familia de albine în ansamblu vede că e o manipulare în a găsi
răspuns la teorie.
Metoda este bună, dar nu este folosibilă universal. La d-voastră în condițiile de acolo merge.

Trecem peste toate...urdiniș superior este un lucru ff bun. Ajută extrem de mult la ventilarea
mierii, plus cum spuneți scapă cuibul de aglomerație prin separarea albinei doică de albina
culegătoare care cu urdiniș infertior permanent trece prin cuib. Altfel asdta e motivul principal
a metodei cuib în cat. Formezi cuibul lateral la orizontale și vechiul urdiniș al cuibului devine magazie!!!
Nu e ușor să obișnuiești albina cu urdiniș superior. Dacă nu inițiezi de primăvara nici nu se va
obișnui la urmă. Asta spun din experiență. Roii de acest an sunt toți cu urdiniș superior și circulă acolo.
Familiile de anul trecut deși au urdiniș superior nu circulă acolo, numai ventilează. Asta e. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Aug 2023, 10:57

yuonyuon scrie:

rapita nu da polen mai mult sau mai putin in functie de an ci de stadiul de dezvoltare al familiei de albine daca avem mult larvar si clime este cu umiditate in perioada rapitei...atunci aduce polen mult...

in a doua situatie daca ...in cazul dumneavoastra cum extrageti tot daca aveti rapita in cuib?....eu unu in nici un caz nu am nimic....deci situatia este un pic invers...

nu ne opreste nimeni sa lasam rame cu miere in cat ...eu la salcam am lasat 3 rame pline cu miere de salcam....si nu au ajuns pana la tei, a trebuit sa vin cu cva completari...

Culesul de polen la rapita depinde intradevar de puterea familiei de albine, dar depinde si de vreme. Eu nu ma refeream la situatia mea, eu neavand deloc rapita in zona.Ma refeream la situatia descrisa aici cand nu exista deloc miere in cuib si in cat nu pot fi lasate rezerve deloc pentru a nu altera salcamul. Asta presupune sa fie dat obligatoriu sirop, altfel familia moare de foame. La fel se intampla si dupa extractia de salcam, e nevoie de sirop pentru ca nu prea stiu cati apicultori accepta sa lase salcam familiei. Daca se dau cantitatille de care vorbeam in postarea anterioara si culesul merge bine si la floare, se ajunge usor la productia de care vorbesti.Astfel procedeaza si canadienii care dupa fiecare extractie dau 15 20 kg de sirop.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 05 Aug 2023, 11:37

Pregătirea satupilor la rapița este o procedură ff specială. Pentru rapiță se pregătește
din toamnă. Dacă nu inrtru în iarnă cu familii bune, nu am șansă la rapiță, e clar. Să am
familii potrivite pentru rapiță nu voi avea potrivite pentru salcâm. Numai dacă depun
lucru enorm de mult. Cine are părere diferită...nu știu. Eu așa văd...lucru enorm de mult
ca să potrivesc și rapița și salcâmul. Cine nu are rapiță este exclus din discuție. Eu așa
consider. Este ff greu să faci față la cele două culesuri care, ca produs este ff diferit și ca
procedura de cules tot este ff diferit. Așa mi-a sugarat situația să nu mă încordez să
le tratez cele două culesuri (curgător unu în celălalt) cu o separare obsesivă. Am depărtat
de la ideea de miere pe sortimente strictă. Nu e momentul potrivit. Părerea mea. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR