Întradevăr sună a teleshoping, dar telershopingul de multe ori arată noutățile care
la urmă intră în obișnuință.
Metoda seamănă izbitor de metoda cuib în cat practicat de ff mult timp de apicultori
din Ungaria. Ei au o mărime de ramă cu înălțime de 360mm. La orizontale. Înainte de
cules cu 10 zile (în special salcâm) restrânge cuibul la 5 rame. 5x360=1800/300=6! și spun așa:
-dacă salcâmul dă producție atunci recolta este cu până la 50% mai mult. Dar dacă nu
dă e autogol și familia se ruinează cum spune domnul Bucovianul.
Să preconizezi situația salcâmului nu trebuie să fii Nostredamus, poți vedea înainte ce
va fi la salcâm. Dacă se preconizează producție bună faci dacă nu ocolești. Totul depinde
de luări de decizii în timp. Nu cred în noroc. El este suma deciziilor corecte. Ghinionul este
suma decizilor greșite. deci metoda d-voastră este f bună deși nu vă pronunțați complet.
Pentru începători ar fi corect să spunem ca ”mura în gură” altfel interpretarea iese difuză.
Mie teoria stioapătă. Dacă ridicăm puiet în magazii, ele ajung în mediu ultranepotrivit
conform teoriei d-voastră. Spuneți că nu practicați spargere de cuib, ori scoaterea unei
rame din cuib cu puiet și plasarea în magazie este o contestare crasă a propriei d-voastră
teorie. Nu există să scoți unitate de cuib din anturajul din întregul binesatabilit de albine.
E fatal error. Cuibul este întreg și nedivizibil. Dacă spargeți vă contraziceți singur. E greșeală.
Părerea mea. Deci este un paradox: țin cuibul pe 6 rame dar evident știu că acel spațiu este
extrem de mic. Atunci ridic puiet căpăcit sus în magazie să am loc pentru ponta mătcii.
Asta e fățărnicie. Cine vede familia de albine în ansamblu vede că e o manipulare în a găsi
răspuns la teorie.
Metoda este bună, dar nu este folosibilă universal. La d-voastră în condițiile de acolo merge.
Trecem peste toate...urdiniș superior este un lucru ff bun. Ajută extrem de mult la ventilarea
mierii, plus cum spuneți scapă cuibul de aglomerație prin separarea albinei doică de albina
culegătoare care cu urdiniș infertior permanent trece prin cuib. Altfel asdta e motivul principal
a metodei cuib în cat. Formezi cuibul lateral la orizontale și vechiul urdiniș al cuibului devine magazie!!!
Nu e ușor să obișnuiești albina cu urdiniș superior. Dacă nu inițiezi de primăvara nici nu se va
obișnui la urmă. Asta spun din experiență. Roii de acest an sunt toți cu urdiniș superior și circulă acolo.
Familiile de anul trecut deși au urdiniș superior nu circulă acolo, numai ventilează. Asta e.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.