eu daca nu as face roi nu ar trebuii sa umblu in cuib tot anul....e destul sa ridic rama din mijloc din C1 sa imi dau seama ce e jos...dar din lipsa de ocupatie ...ce sa faci mai casti okiicristi_vidican scrie:aș fi curios cum ați vedea sistemul pe MER?
Problema mea e că am început să gândesc un sistem în care să pun mâna mai puțin pe rame.
Și acest sistem presupune o oarecare mânuire a lor.
sincer MER ul ma intereseaza de cva timp ...sau un sistem de ridicat caturi....una din doua se va intampla la anul...timpul trece si ridicatul greutatilor nu mai este o pasiune....
din observatiile mele este clar ca 6 rame de puiet este mult mai mult decat 8 rame la liber ...si la capitolul albina dar si la productie....ceva imi spune ca familia de albine merge mai bine pe un cuib mai vertical...si mai redus pe plan orizontal....
smecheria acestui sistem consta intr un comportament biologic care imi va fi greu mie sa expun aici...totul se leaga de forma cuibului si modul cum albina inceraca mereu sa puna mierea desupra puietului si atat timp cat nu reuseste...este un stup de productie si activ...
dar daca resuseste sa puna miere capacita deasupra puietului capacit este "inceputul sfarsitului" adica problemelor si interventiilor aiurea in stup....pentru ca: LADA nu are subsol....modul normal de extindere a familiei de albine este in jos......dar noi(sau cineva) ne a pus lada asta in mana de 10 rame sau mai rau de 12 si acum trebuie sa ne chinuim cum putem ....
consider ca lada daca era de 8 rame totul avea sens si era extraordinar de usor pentru multi apicultori...