caturi 1/1...crisandp2 scrie:Daca ai stupii la o distanta de cativa km sau zeci de km ce faci? Cari cu lada feigorifica mierea aia calduta? O cari in paturi ca pe o oala de sarmale? Asa nu mai bine pui banul jos, iei slanina de la magazinele apicole, le pui 7.5kg in cap de Craciun si le lasi in pace pana in martie Nu pricep de ce trebuie sa dam papica la limita, nu pricep de ce americanii si canadienii le infunda de mancare si stau linistiti. Sportul asta romanesc cu o bucatica de glucoza pe gusa la fiecare doua saptamani in iarna nu l-am priceput. Vederi ca si dl de la Transilvania Queen tot metoda cu 15-20l de sirop o aplica, adica bubuie stupii de mancare.
Domnule Ion va rog mai dati din casa cat puteti pana nu va supara cineva si dispareti.
Cati scot in stationar medie de 40kg pe stup? Adica 4 caturi 1/2 in fiecare an, nu in ani ca 2018 sau 2023 care au fost buni de tot in zona mea.
Si asta sa fie in zone mediocre/medii, uite cum e la mine in Cluj, nu in zone unde curge mierea din orice e verde...
yuonyuon scrie:caturi 1/1...crisandp2 scrie:Daca ai stupii la o distanta de cativa km sau zeci de km ce faci? Cari cu lada feigorifica mierea aia calduta? O cari in paturi ca pe o oala de sarmale? Asa nu mai bine pui banul jos, iei slanina de la magazinele apicole, le pui 7.5kg in cap de Craciun si le lasi in pace pana in martie Nu pricep de ce trebuie sa dam papica la limita, nu pricep de ce americanii si canadienii le infunda de mancare si stau linistiti. Sportul asta romanesc cu o bucatica de glucoza pe gusa la fiecare doua saptamani in iarna nu l-am priceput. Vederi ca si dl de la Transilvania Queen tot metoda cu 15-20l de sirop o aplica, adica bubuie stupii de mancare.
Domnule Ion va rog mai dati din casa cat puteti pana nu va supara cineva si dispareti.
Cati scot in stationar medie de 40kg pe stup? Adica 4 caturi 1/2 in fiecare an, nu in ani ca 2018 sau 2023 care au fost buni de tot in zona mea.
Si asta sa fie in zone mediocre/medii, uite cum e la mine in Cluj, nu in zone unde curge mierea din orice e verde...
yuonyuon scrie:Asta spuneam si unor incepatori ce folosesc metoda mea sa nu ma deschida subiectu ...
crisandp2 scrie:Buna ziua,
nici un profet, folosim "", nu e bine primit in tara lui.
Apoi mai stim ca asa cum se f.. romanii intre ei nu se f... nici o alta natie, nu ?
Sa va dea Dzeu sanatate dle Ion si sa postati cat de mult puteti si doriti.
Daca ati fi amabil sa ne aratati cum e un stup la iernare, cum rame ochi de albina ar fi extraordinar.
Daca le lasati pe rame pline de mancare, cat consuma pana in martie ? Cat puiet apuca sa ponteze si pe cate rame ? E.g. ponteaza pe 3 rame, pe o latime de 10cm deasupra leaturilor inferioare a ramelor de 1/1, pe o lungime de 20 cm .
Considerati ca e o greseala ca la aceasta ora sa mai descapacesc rame dupa diafragma (sau la o distanta de 5-10cm de ramele de cuilb) ca sa stea pe rame cat mai pline de miere ? Se uzeaza albina desi stau cu turta proteica in cap ?
Multumesc !
albina mereu isi va muta mierea desupra puietului pentru ca in iarna gemul va pleca din locul unde a iesit ultimul puiet si va urca pe miere....pana in primavara locul se elibereaza si incepe ponta.....crisandp2 scrie:Buna ziua,
mai am o intrebare : ce conditii trebuie indeplinite pentru ca albina sa isi traga mierea din rame situate sub cele pe care isi face cuibul ? Cei de la Apis Secara au precizat intr-un clip recent ca au hranit roii abundent, ca unii si-au depozitat mierea sub cuib, in corpul 1, asta deoarece in corpul 2 nu mai era loc DAR pe masura ce iese puietul mierea de jos o vor pune sus. Nu am aplicat niciodata aceasta tehnica, corp cu miere sub cuib, am incercat tot timpul sa le pun sirop cat s-a putut deasupra puietului.
Multumesc.
paul scrie:yuonyuon scrie:Asta spuneam si unor incepatori ce folosesc metoda mea sa nu ma deschida subiectu ...
Iaca ... ciuciu !![]()
Eu sunt incepator cu metoda ta si abia astept sa vina iarna si s-o dezbatem de-a fir a par. Inca nu mi-e clara deloc treaba cu intrarea masiva in roit, cu adaugarea primului cat si a ramelor date la ouat. Si mai am. Oricum, pot afirma un lucru ... anul trecut prin metoda conventionala am scos o medie de aproape 20 kg iar anul asta prin metoda neconventionala Yuon am scos 56 de kg pe aceeasi locatie , in stationar. Vorba celui mai cel youtuber ... traiti-ar familia Yuoane !
cam asa este cum ziceti dar eu tot nu as extrag tot la ultimul cules....si nu as extrage imediat dupa ce se termina culesul...Balian scrie:Perfect cum faceți și cumva rezultă din logică că așa trebuie făcut. Puteți face că aveți rame egale!
În sistemul mixt de asta văd după ultima extracție stupi pe un corp. Și de ce nu se completează
hrana la începutul lui august (asta văd cum vin după F40 la sfârșitul lui septembrie sau chiar în
octombrie)? Pentru că nu ar fi loc și pentru puiet și pentru hrană întrun singur corp 1/1. Se lasă
în august să se descurce. În septembrie când începe să scadă micșoreze puietul, încep completările.
Fac că aia dintrun șut este și stimulare. Așa colonia e nevoită să suprapună toate lucrările ce are de
făcut pentru iernare.
Ar fi soluție și pentru sistemul mixt: după ultima stoarcere se pune înapoi magazia cu atâta rame
cât se dorește să fie lăsată pentru iernare, încep imediat completările cu hrană. Jos sau se restrânge
sau la urmă. Astfel colonia ar primi hrană în timp, loc la ”discreție” pentru puiet, s-ar forma coroana
de miere/păstură înainte de a ieși albina de iarnă, loc pentru înpachetaj plus primăvara o destindere
fără intervenții că ar avea loc suficient pentru dezvoltare. Numai o părere.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori