Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde Balian » 24 Sep 2023, 20:36

Corect! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2023, 21:03

crisandp2 scrie:Daca ai stupii la o distanta de cativa km sau zeci de km ce faci? Cari cu lada feigorifica mierea aia calduta? O cari in paturi ca pe o oala de sarmale? Asa nu mai bine pui banul jos, iei slanina de la magazinele apicole, le pui 7.5kg in cap de Craciun si le lasi in pace pana in martie Nu pricep de ce trebuie sa dam papica la limita, nu pricep de ce americanii si canadienii le infunda de mancare si stau linistiti. Sportul asta romanesc cu o bucatica de glucoza pe gusa la fiecare doua saptamani in iarna nu l-am priceput. Vederi ca si dl de la Transilvania Queen tot metoda cu 15-20l de sirop o aplica, adica bubuie stupii de mancare.

Domnule Ion va rog mai dati din casa cat puteti pana nu va supara cineva si dispareti.

Cati scot in stationar medie de 40kg pe stup? Adica 4 caturi 1/2 in fiecare an, nu in ani ca 2018 sau 2023 care au fost buni de tot in zona mea.
Si asta sa fie in zone mediocre/medii, uite cum e la mine in Cluj, nu in zone unde curge mierea din orice e verde...
caturi 1/1... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2023, 21:17

hai sa formulez altfel...pe timpul unui sezon am in mare 4 culesuri principale....minim doua din 4 merg....iar la fiecare cules (care merge) fac 2 caturi 1/1....
deci depinde mult de an...in special de ploi...

anul asta a mers salcamul. teiul si FS :lol: :lol:
anu trecut doar cel de primavara si salcamul ...apoi s a ales praful...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 24 Sep 2023, 22:56

yuonyuon scrie:
crisandp2 scrie:Daca ai stupii la o distanta de cativa km sau zeci de km ce faci? Cari cu lada feigorifica mierea aia calduta? O cari in paturi ca pe o oala de sarmale? Asa nu mai bine pui banul jos, iei slanina de la magazinele apicole, le pui 7.5kg in cap de Craciun si le lasi in pace pana in martie Nu pricep de ce trebuie sa dam papica la limita, nu pricep de ce americanii si canadienii le infunda de mancare si stau linistiti. Sportul asta romanesc cu o bucatica de glucoza pe gusa la fiecare doua saptamani in iarna nu l-am priceput. Vederi ca si dl de la Transilvania Queen tot metoda cu 15-20l de sirop o aplica, adica bubuie stupii de mancare.

Domnule Ion va rog mai dati din casa cat puteti pana nu va supara cineva si dispareti.

Cati scot in stationar medie de 40kg pe stup? Adica 4 caturi 1/2 in fiecare an, nu in ani ca 2018 sau 2023 care au fost buni de tot in zona mea.
Si asta sa fie in zone mediocre/medii, uite cum e la mine in Cluj, nu in zone unde curge mierea din orice e verde...
caturi 1/1... :lol:

Buna seara, 4 caturi de 1/2 pline sunt 40kg .
Cati au asa medie in stationar in zona cat de cat ok ?
Cand vorbiti de 4 caturi 1/1 cred ca se tin toti de masa si de scaune ...
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2023, 23:25

Daca vrei sa iti faci dusmani rapid...laudate cu productiile record...colegilor care debia fac 20kg pe sezon....

Asta spuneam si unor incepatori ce folosesc metoda mea sa nu ma deschida subiectu ...
Anu trecut chiar a iesit un mic scandal ...in toamna toti la dunare puneau sirop iar un " elev" de al meu scotea miere de mana si se vb ca vinde miere cu sirop....pentru ca in conceptia unora este imposibil sa faci peste 50kg...

Eu scriu pe forum doar pentru oamenii ce stiu sa fure meserie...sau mai bine zis pentru oameni ce inteleg ce inseamna discutii libere....
Mai devreme sau mai tarziu selectia isi v a spune cuvantu iar productiile de 50 kg vor fi un standard...doar o constatare...nu ma bucura cu nimik si nici nu ma deranjeaza ;)
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 25 Sep 2023, 15:36

Buna ziua,
nici un profet, folosim "", nu e bine primit in tara lui.
Apoi mai stim ca asa cum se f.. romanii intre ei nu se f... nici o alta natie, nu ?

Sa va dea Dzeu sanatate dle Ion si sa postati cat de mult puteti si doriti.
Daca ati fi amabil sa ne aratati cum e un stup la iernare, cum rame ochi de albina ar fi extraordinar.

Daca le lasati pe rame pline de mancare, cat consuma pana in martie ? Cat puiet apuca sa ponteze si pe cate rame ? E.g. ponteaza pe 3 rame, pe o latime de 10cm deasupra leaturilor inferioare a ramelor de 1/1, pe o lungime de 20 cm .

Considerati ca e o greseala ca la aceasta ora sa mai descapacesc rame dupa diafragma (sau la o distanta de 5-10cm de ramele de cuilb) ca sa stea pe rame cat mai pline de miere ? Se uzeaza albina desi stau cu turta proteica in cap ?

Multumesc !
crisandp2

Mesajde crisandp2 » 25 Sep 2023, 15:42

Buna ziua,
mai am o intrebare : ce conditii trebuie indeplinite pentru ca albina sa isi traga mierea din rame situate sub cele pe care isi face cuibul ? Cei de la Apis Secara au precizat intr-un clip recent ca au hranit roii abundent, ca unii si-au depozitat mierea sub cuib, in corpul 1, asta deoarece in corpul 2 nu mai era loc DAR pe masura ce iese puietul mierea de jos o vor pune sus. Nu am aplicat niciodata aceasta tehnica, corp cu miere sub cuib, am incercat tot timpul sa le pun sirop cat s-a putut deasupra puietului.

Multumesc.
crisandp2

Mesajde paul » 25 Sep 2023, 20:18

yuonyuon scrie:Asta spuneam si unor incepatori ce folosesc metoda mea sa nu ma deschida subiectu ...

Iaca ... ciuciu ! :)
Eu sunt incepator cu metoda ta si abia astept sa vina iarna si s-o dezbatem de-a fir a par. Inca nu mi-e clara deloc treaba cu intrarea masiva in roit, cu adaugarea primului cat si a ramelor date la ouat. Si mai am. Oricum, pot afirma un lucru ... anul trecut prin metoda conventionala am scos o medie de aproape 20 kg iar anul asta prin metoda neconventionala Yuon am scos 56 de kg pe aceeasi locatie , in stationar. Vorba celui mai cel youtuber ... traiti-ar familia Yuoane ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 25 Sep 2023, 22:01

crisandp2 scrie:Buna ziua,
nici un profet, folosim "", nu e bine primit in tara lui.
Apoi mai stim ca asa cum se f.. romanii intre ei nu se f... nici o alta natie, nu ?

Sa va dea Dzeu sanatate dle Ion si sa postati cat de mult puteti si doriti.
Daca ati fi amabil sa ne aratati cum e un stup la iernare, cum rame ochi de albina ar fi extraordinar.

Daca le lasati pe rame pline de mancare, cat consuma pana in martie ? Cat puiet apuca sa ponteze si pe cate rame ? E.g. ponteaza pe 3 rame, pe o latime de 10cm deasupra leaturilor inferioare a ramelor de 1/1, pe o lungime de 20 cm .

Considerati ca e o greseala ca la aceasta ora sa mai descapacesc rame dupa diafragma (sau la o distanta de 5-10cm de ramele de cuilb) ca sa stea pe rame cat mai pline de miere ? Se uzeaza albina desi stau cu turta proteica in cap ?

Multumesc !

albina trage repede mierea de pe rame mai descise...

albiana se uzeaza cand face ceva dificil ...cum ar fi cresterea de puiet si culesurile...faptul ca muta miere dintr o parte in alta este egal cu zero....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Sep 2023, 22:21

crisandp2 scrie:Buna ziua,
mai am o intrebare : ce conditii trebuie indeplinite pentru ca albina sa isi traga mierea din rame situate sub cele pe care isi face cuibul ? Cei de la Apis Secara au precizat intr-un clip recent ca au hranit roii abundent, ca unii si-au depozitat mierea sub cuib, in corpul 1, asta deoarece in corpul 2 nu mai era loc DAR pe masura ce iese puietul mierea de jos o vor pune sus. Nu am aplicat niciodata aceasta tehnica, corp cu miere sub cuib, am incercat tot timpul sa le pun sirop cat s-a putut deasupra puietului.

Multumesc.
albina mereu isi va muta mierea desupra puietului pentru ca in iarna gemul va pleca din locul unde a iesit ultimul puiet si va urca pe miere....pana in primavara locul se elibereaza si incepe ponta.....
in cazul in care s a dat mult sirop deodata e si normal sa il puna pe unde are loc...

eu unul fac hranirile si rezervele din timp...adica sunt gata de peste o luna...si acum doar asez ramele...pentru ca orcum ii verificam ...nu ca as face o munca in plus...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Sep 2023, 22:29

paul scrie:
yuonyuon scrie:Asta spuneam si unor incepatori ce folosesc metoda mea sa nu ma deschida subiectu ...

Iaca ... ciuciu ! :)
Eu sunt incepator cu metoda ta si abia astept sa vina iarna si s-o dezbatem de-a fir a par. Inca nu mi-e clara deloc treaba cu intrarea masiva in roit, cu adaugarea primului cat si a ramelor date la ouat. Si mai am. Oricum, pot afirma un lucru ... anul trecut prin metoda conventionala am scos o medie de aproape 20 kg iar anul asta prin metoda neconventionala Yuon am scos 56 de kg pe aceeasi locatie , in stationar. Vorba celui mai cel youtuber ... traiti-ar familia Yuoane ! :lol:

da sunt cateva etape/praguri de stapanit... care daca sunt intelese apoi vei uita de ele( de roit :D ) pentru toteauna....
sincer acum daca ma intrebati ceva de roit nici nu mai stiu ce sa zic...anu asta am avut zero botci ...nici nu mai stiu cum se manifesta...
sunt lucruri care raman in urma ...lafel ca bolile in stupina ...lucruri care odata intelese nu mai apar niciodata

"
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Sep 2023, 23:06

legat de ultima generatie de albine care intra pe iarna....
...cum se formeaza acesta generatie ?
si aici ma refer din punctul de vedere al albinelor, cum apare ea in stup...

albiele in a doua parte a sezonului au instinctul de conservare a resurselor mai ridicat decat in primavara ...resursele in lumea albinelor inseamna trei lucruri:
1 hrana calorica
2 pastura si polen pentru cresterea de puiet
3 albina de rezerva ..albina noua (neuzata) care sa treaca iarna(si nu doar iarna poate fi si o perioada de seceta...sau albina ce roieste..)....adica albina care nu creste puiet si nu este pusa la munca..

teoretic in a doua jumatate a sezonului in perioada formarii albinei de iarna ...familia de albine are surplus de hrana (pentru ca a adunat toata vara)..iar stupul poate foarte usor sa cresca o generatie si jumate de albine destinate iernarii...bineinteles ca apicultorii(doAR UNII) in acea perioda "chelesc stupii " si fac numa contra...dar nu discutam despre asta....

la finalul ultimului cules mai abundent fi el tei/fs /poliflora sau ce o mai fi...vom vedea ca ponta matcii se intensifica pentru o ultima data in sezon...vor aparea multe rame cu larvar ....acela este puietul ce va devenii albina de iarna...
matca va ponta complet cuibul si inca odata doar jumatate...apoi se opreste....sau merge la "relatiu"...deci asta inseamna ca avem albina de iarna cam cate rame avem in cuib plus inca jumate...

CE TREBUIE SA FACEM NOI CA SA NU STRICAM RITMUL??
practic nu trebuie sa facem nimic :lol:

dar totusi am sa zic ce fac eu... :lol:

dupa ultimul cules cand matca a ocupat tot volumul cuibului cu puiet (in mare parte larvar)
1 extrag ramele capacite si le las pe cele necapacite...mierea necapacita creaza activitate in stupina ...ca si cum treaba inca nu sa terminat...
2 fac completari imediat dupa extractie ...adica completez...peste mierea ce am lasat o de la ultimul cules...(DECI RAMANE CATUL PE STUP IAR PUIETUL JOS CU SPATIU LA DISCRETIE)
3 ii las in pace sa isi termine cresterile pana se raceste ...adica nu mai fac nimic o luna...sau 21+21...doua generatii de puiet (adica una jumate)
orice stimulare sau adugare de hrana/turte nu face altceva decat sa prelungeasca cresterile de puiet...adica uzura si consum in plus...in perioada rece....si nu castigam nimic cu a creste o generatie in plus

tre sa intelegem ca din doar 5 rame de puiet crescute corect sunt 10 rame de albina la iernat... nici nu trebuie mult puiet :lol: ... e vorba de calitatea acestui puiet...
idea de stimulari in luna august-septembrie este un cosmar...care se repeta an de an...
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Sep 2023, 07:47

Perfect cum faceți și cumva rezultă din logică că așa trebuie făcut. Puteți face că aveți rame egale!
În sistemul mixt de asta văd după ultima extracție stupi pe un corp. Și de ce nu se completează
hrana la începutul lui august (asta văd cum vin după F40 la sfârșitul lui septembrie sau chiar în
octombrie)? Pentru că nu ar fi loc și pentru puiet și pentru hrană întrun singur corp 1/1. Se lasă
în august să se descurce. În septembrie când începe să scadă micșoreze puietul, încep completările.
Fac că aia dintrun șut este și stimulare. Așa colonia e nevoită să suprapună toate lucrările ce are de
făcut pentru iernare.
Ar fi soluție și pentru sistemul mixt: după ultima stoarcere se pune înapoi magazia cu atâta rame
cât se dorește să fie lăsată pentru iernare, încep imediat completările cu hrană. Jos sau se restrânge
sau la urmă. Astfel colonia ar primi hrană în timp, loc la ”discreție” pentru puiet, s-ar forma coroana
de miere/păstură înainte de a ieși albina de iarnă, loc pentru înpachetaj plus primăvara o destindere
fără intervenții că ar avea loc suficient pentru dezvoltare. Numai o părere. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Sep 2023, 09:40

Balian scrie:Perfect cum faceți și cumva rezultă din logică că așa trebuie făcut. Puteți face că aveți rame egale!
În sistemul mixt de asta văd după ultima extracție stupi pe un corp. Și de ce nu se completează
hrana la începutul lui august (asta văd cum vin după F40 la sfârșitul lui septembrie sau chiar în
octombrie)? Pentru că nu ar fi loc și pentru puiet și pentru hrană întrun singur corp 1/1. Se lasă
în august să se descurce. În septembrie când începe să scadă micșoreze puietul, încep completările.
Fac că aia dintrun șut este și stimulare. Așa colonia e nevoită să suprapună toate lucrările ce are de
făcut pentru iernare.
Ar fi soluție și pentru sistemul mixt: după ultima stoarcere se pune înapoi magazia cu atâta rame
cât se dorește să fie lăsată pentru iernare, încep imediat completările cu hrană. Jos sau se restrânge
sau la urmă. Astfel colonia ar primi hrană în timp, loc la ”discreție” pentru puiet, s-ar forma coroana
de miere/păstură înainte de a ieși albina de iarnă, loc pentru înpachetaj plus primăvara o destindere
fără intervenții că ar avea loc suficient pentru dezvoltare. Numai o părere. :)
cam asa este cum ziceti dar eu tot nu as extrag tot la ultimul cules....si nu as extrage imediat dupa ce se termina culesul...
mai astept o saptamana sau doua si apoi fac lucrarile....pentru a nu deranza procesul lor de pregatire de iarna

daca nu as avea sistem cu rama egala...as aloca 5 % din numarul de stupi exlusiv pentru "donatori de rame " pline cu hrana...adica 5% din o vatra de 40 de stupi ...sunt 2-3 stupi (o nimica toata :D ) la care as da sirop cu galeata si as pune 2 caturi 1/1 pe ei special sa fac minim de 3 rame pline per stup ...adica 3 X 40 +120 de rame asta inseamna cate 4 caturi de fiecare...iar o nimica toata :D
apoi nu as mai fi asa agresiv cu stimularile si nici cu deranjul in lunile august septembrie....

soluntii sunt destule cand punem nevoile albinelor pe primul loc si lasam deoparte tampeniile de pe Youtube :lol:

daca dam caturile jos imediat dupa ultimul cules si luam toata miere imediat si apoi venim cu "stimulari" e ca si cum dam cu picioru acele familii de albine... parerea mea :)
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Sep 2023, 11:34

Dacă se caută vatră pentru fs sau ultimului cules cu cât mai multe parcele semănate în timp diferit
și soiuri diferite, culesul ține lung-lung. Cum ați mai spus, e lăcomie și egoism să nu lași finalul pentru ele.
Astfel creez o trecere lină din stadiu de activitate intensă la repaus Și albinele vor mulțumi prin
starea lor de bine fundamentând rezultatele bune anului următor. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Sep 2023, 14:38

Nu inteleg de ce trebuie hranite albinele cand sunt pe 2 corpuri si nu pot fi hranite dupa ce se ia corpul de sus . Hranirea pe 2 corpuri si aranjarea ramelor in cuib presupune munca in plus .In acelasi timp daca sunt hranitepe un singur corp ele isi pun hrana unde au ele nevoie pentru ca ele stiu mai bine ca noi cum trebuie depozitata.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR