s.catalin scrie:ignatov andrei scrie:3. Ce legatura e intre inlaturarea caturilor si cresterea albinei pentru iarna...?!?
In modul cum vad eu lucrurile, cu cat se dau mai repede caturile jos si se completeaza cu hrana in cuib, cu atat mai repede se opreste cresterea de albina de iarna. Personal gasesc o legatura intre cele doua.
La mine, caturile stau pana pe 10-20 octombrie, iar hrana pentru iarna e asigurata 100% in ramele pentru iernare. Puiet nu mai e de la sfarsitul lui septembrie.
Caturile cu miere, daca sunt tinute pana mai tarziu, ajuta la finisarea zonei unde se va forma ghemul de iernare.
De aceea nu fac mai mult de 1-2 tratamente, pentru ca nu tratez pana nu dau caturile jos.
Eu tratez NUMAI cu Varachet, de aceea nu fac tratament pana nu dau caturile jos.
De multe ori, cand dau caturile jos, albina nu incape in 10 rame si sunt nevoit sa iau cate 3-4-5 rame pline cu albina si sa le dau la roii din lazile duble sau ajut cate un stupar necajit, pe care il chem la mine si-l injur cu 2-3 lazi pline de albina!
Abia dupa aia fac tratamentul, daca ma mai lasa vremea.
Apoi, sa mai stii una: in jurul meu, mor stupii ca soldatii pe front si le fac, saracii stupari, cate 10-12 tratamente...
Cred ca Varroua si "sutele de virusuri pe care le aduce" au prins scarba de mine si de familiile mele!