Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde s.catalin » 07 Apr 2025, 12:11

ignatov andrei scrie:3. Ce legatura e intre inlaturarea caturilor si cresterea albinei pentru iarna...?!?

In modul cum vad eu lucrurile, cu cat se dau mai repede caturile jos si se completeaza cu hrana in cuib, cu atat mai repede se opreste cresterea de albina de iarna. Personal gasesc o legatura intre cele doua.
s.catalin

Mesajde popa.stefan01 » 07 Apr 2025, 13:31

s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:3. Ce legatura e intre inlaturarea caturilor si cresterea albinei pentru iarna...?!?

In modul cum vad eu lucrurile, cu cat se dau mai repede caturile jos si se completeaza cu hrana in cuib, cu atat mai repede se opreste cresterea de albina de iarna. Personal gasesc o legatura intre cele doua.

Dacă vrei sa blochezi ponta, scoți ramele goale și bagi rame cu miere capacita. Nu ai ce sa mai cauți cu sirop pt completare. Dacă tu ai ponta pana toamna târziu, acolo sunt probleme, în sensul ca ele nu reușesc sa își fac albină de iarna, datorita unor greșeli din trecut.
popa.stefan01

Mesajde s.catalin » 07 Apr 2025, 14:11

popa.stefan01 scrie:în sensul ca ele nu reușesc sa își fac albină de iarna, datorita unor greșeli din trecut.

Greseala, ce am inteles eu pana acum, consta in:

1. Panta descendenta, sau sfarsitul pontei trebuei sa fie cat mai abrupt - daca se insista cu siroape aceasta tot o sa coboare dar o sa coboare lin.
2. Cu cat puietul este mai compact, centrat pe mijloc, va fi mai bine incalzit
s.catalin

Mesajde popa.stefan01 » 07 Apr 2025, 14:19

s.catalin scrie:
popa.stefan01 scrie:în sensul ca ele nu reușesc sa își fac albină de iarna, datorita unor greșeli din trecut.

1. Panta descendenta, sau sfarsitul pontei trebuei sa fie cat mai abrupt - daca se insista cu siroape aceasta tot o sa coboare dar o sa coboare lin.

Dacă este greșeala ce am spus, atunci procedează cum crezi tu.
popa.stefan01

Mesajde s.catalin » 07 Apr 2025, 14:53

popa.stefan01 scrie:
s.catalin scrie:

Dacă vrei sa blochezi ponta, scoți ramele goale și bagi rame cu miere capacita. Nu ai ce sa mai cauți cu sirop pt completare. Dacă tu ai ponta pana toamna târziu, acolo sunt probleme, în sensul ca ele nu reușesc sa își fac albină de iarna, datorita unor greșeli din trecut.

Nu am spus ca este gresita afirmatia dvs., din contra, incercam sa dezvolt, din perspectiva mea, in ce consta greseala. Sper ca m-ati inteles.
s.catalin

Mesajde Balian » 07 Apr 2025, 14:55

După relatările de pe acest forum culesul de fs este de mulți ani destul de bun. (unde este fs)
Dacă așa este, care ar putea fi motivul să mai dăm un strop de sirop toamna? Ce motiv pot
avea, să fiu așa de neinspirat să scot peste măsură (în situația de azi când se aude numai de stocuri)
când am avantajul ca pot lăsa fără să mișc degetul miere pentru iarnă? Și pot aștepta să se
termine activitatea brusc. Și chiar și se termină. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 14:55

s.catalin scrie:

de ce nu folosesti cuvinte romanesti...??...va ajuta mult pe cei care incearca sa iti raspunda...

la punctu 1 ....dupa ultimul cules(asa incepe cresterea albinei de iarna).....matca ponteaza destul de bine de la sine pentru ca are un cat plin deasupra capului....si continua o perioada pana face albina destula ..adica doica destul de multa care nu a crescut puiet pentru a ramane peste iarna....apoi ponta matci incepe sa scada in intensitate ...treptat pana la zero.....

in cazul in care dai sirop ...matca ponteaza in continuu si nu se mai opreste iar albina ce trebuia sa intre pe iarna acum va creste inca o generatie de puiet in plus ...si cu cat ne intindem cu atat natura nu mai ofera resurse si vom fi nevoiti sa facem "scara pisicii" cu soia s zahar ...astfel ajungem sa facem ultima generatie care va intra pe iarna in perioada tarzie cu frig si hranita cu zahat si soia...cea ce nu e calitativ si nu va da rezultate peste iarna ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 15:00

Balian scrie:După relatările de pe acest forum culesul de fs este de mulți ani destul de bun. (unde este fs)
Dacă așa este, care ar putea fi motivul să mai dăm un strop de sirop toamna? Ce motiv pot
avea, să fiu așa de neinspirat să scot peste măsură (în situația de azi când se aude numai de stocuri)
când am avantajul ca pot lăsa fără să mișc degetul miere pentru iarnă? Și pot aștepta să se
termine activitatea brusc. Și chiar și se termină. :)
mai vb la vara ..cand pretul angro la materie prima (alimente) ajunge de rasul curcilor :lol:
se pare ca productia de hrana nu mai e ceva WAW...a ajuns echivalent cu potcoavele si rotile de lemn de alta data ..
(....am incheiat paranteza.....!!!)
....continuati cu albina de iarna si cum se formeaza aceasta..... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Apr 2025, 15:26

Așa este. Să nu deviez subiectul. Eu cum fac. Înainte cu cca. 35 de zile de fs (că mie fs este un punct sigur și ff important)
fac tot posibilul să mă pregătesc pentru cules. Asigur loc destul în cuib, hrană polen sau inlocuitori să am popor la fs. Și am!!
Se decurge culesul și determin punctul optimal când nu mai iau mai multă miere. De obicei nu storc numai două runde, sau
a treia cu mare atenție să rămână suficient pentru iarnă. Cuibul este pe trei corpuri 1/2, deci am loc suficient permanent
pentru albine, puiet și hrană. Sunt f atent la cantitatea și calitatea polenului și suplimentez dacă trebuie. Fac tratamentele
și las în mare liniște familia să poată să pregătească albina de iernare. Și nu-mi moare nici o familie. Primăvara nu am vestitul
scădere de populație la sfârșit de martie început de aprilie și intru pregătit în culesul meu principal - rapița. Atât. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 07 Apr 2025, 17:56

ignatov andrei scrie:...?
Daca cineva iti spune ca esti habarnist, adica iti spune adevarul, nu inchipuiri, e lipsit de bun simt...?!?
....

Eh, nu chiar tot! O mare parte ( de bun simt vorbesc)!
Acu' dacă dumneata ne tot dai teme pentru acasă și noi, aia din ultima...banca, nu le facem, ne mai iartă. Sau lasa-ne repetenti! Dar tot aici o sa fim.
Nu știu dacă ați observat domnul Andrei, dar eu nu am nominalizat cine are sau nu mai mult bun simt. Eu doar am întrebat. Nu afirmație, doar o intrebare! În plus, nu știu dacă domnu' cu care conversam este abilitat sa facă evaluări cu privire la cât sunt " unii" habarnisti sau pe langa"! Dar, eu am întotdeauna ceva de împărțit cu...scamatorii ( aia de aduna scame, dau pe periuța, își tuguie buzele, etc)!
Shrek

Mesajde popa.stefan01 » 07 Apr 2025, 21:12

Shrek scrie:
ignatov andrei scrie:...?
Daca cineva iti spune ca esti habarnist, adica iti spune adevarul, nu inchipuiri, e lipsit de bun simt...?!?
....

Eh, nu chiar tot! O mare parte ( de bun simt vorbesc)!
Acu' dacă dumneata ne tot dai teme pentru acasă și noi, aia din ultima...banca, nu le facem, ne mai iartă. Sau lasa-ne repetenti! Dar tot aici o sa fim.
Nu știu dacă ați observat domnul Andrei, dar eu nu am nominalizat cine are sau nu mai mult bun simt. Eu doar am întrebat. Nu afirmație, doar o intrebare! În plus, nu știu dacă domnu' cu care conversam este abilitat sa facă evaluări cu privire la cât sunt " unii" habarnisti sau pe langa"! Dar, eu am întotdeauna ceva de împărțit cu...scamatorii ( aia de aduna scame, dau pe periuța, își tuguie buzele, etc)!

Dacă ai analiza mai bn, nu am nominalizat "habarnistii". din câte observ eu, tu ai ce ai cu Younyoun, care fata de tine a tot încercat sa explice fenomenul"apicultura", fără a jigni pe cineva și fără a avea un interes, însă tu mereu vii cu afirmații de "Ion Creangă" și îl tot ataci. Ce crezi ca ar putea învăța un începător ca S. Cătălin care încearcă sa afle ceva pe forum și nu își poate da seama care spune adevărul și care bate câmpii. Eu înțeleg ca sistemul în care lucrezi te a adus la nivelul de orator, însă îți recomand. sa îl contactezi telefonic pe colegul tău, Marian Godina, pentru a scrie o carte. Apropo, dacă ai știi apicultura nu te ai contra cu Younyoun.
popa.stefan01

Mesajde Balian » 07 Apr 2025, 21:41

Nu e vorba de adevār sau care bate câmpii ci rezultatele multianuale demonstrate cu ceva palpabil nu teoretic. Pārerea mea. :)
Balian

Mesajde Shrek » 07 Apr 2025, 21:50

popa.stefan01 scrie:
Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze cu albina recomandarea este sa citească mesajele lui Younyoun și Ignatov Andrei, restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!

Textul colorat îți apartine!este o afirmație pe care în mod logic și corect trebuie argumentata , altfel este o lipsa crasa de bun simt. Ca sa fiu mai direct, este o nesimțire sa scrii asa ceva! Dacă speri ca tzucandu-i în dos pe domnu' Ignatov și pe Yonn, te vor lua în partidu' lor și îți vor oferi protecție, te înșeli amarnic! Primul, are experienta de viata și abilități didactice dar și o pregătire teoretica în domeniu! Are un singur betesug: este direct. Dar nu tine ranchiuna, altfel nu s-ar fi întors pe forum. Yonn, crede-ma, chiar dacă pare mai " sensibil" își poate duce singur " bataliile". Nu are nevoie de " carja"!
În lipsa unui CV care sa ne dee pe spate, pe noi, cei " pe lângă și gargaragisti", nu ai căderea de face astfel de evaluari!
PS. " meciul" dintre mine și Yonn, nu este despre apicultura. Este între tehnologie și traditionalism!
Ii mențin ideea ca ar trebui sa lăsăm albina sa trăiască cât mai aproape de ritmul ei natural, chiar dacă asta duce inevitabil la pierderi de populație și producție decât sa o " exploatam" albina în numele unei tehnologii apicole care poate aduce producții mai mari dar și o degradare genetica!
Shrek

Mesajde popa.stefan01 » 07 Apr 2025, 22:15

Shrek scrie:
popa.stefan01 scrie:
Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze cu albina recomandarea este sa citească mesajele lui Younyoun și Ignatov Andrei, restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!

Textul colorat îți apartine!este o afirmație pe care în mod logic și corect trebuie argumentata , altfel este o lipsa crasa de bun simt. Ca sa fiu mai direct, este o nesimțire sa scrii asa ceva! Dacă speri ca tzucandu-i în dos pe domnu' Ignatov și pe Yonn, te vor lua în partidu' lor și îți vor oferi protecție, te înșeli amarnic! Primul, are experienta de viata și abilități didactice dar și o pregătire teoretica în domeniu! Are un singur betesug: este direct. Dar nu tine ranchiuna, altfel nu s-ar fi întors pe forum. Yonn, crede-ma, chiar dacă pare mai " sensibil" își poate duce singur " bataliile". Nu are nevoie de " carja"!
În lipsa unui CV care sa ne dee pe spate, pe noi, cei " pe lângă și gargaragisti", nu ai căderea de face astfel de evaluari!
PS. " meciul" dintre mine și Yonn, nu este despre apicultura. Este între tehnologie și traditionalism!
Ii mențin ideea ca ar trebui sa lăsăm albina sa trăiască cât mai aproape de ritmul ei natural, chiar dacă asta duce inevitabil la pierderi de populație și producție decât sa o " exploatam" albina în numele unei tehnologii apicole care poate aduce producții mai mari dar și o degradare genetica!

Ai înțeles totul greșit, nu ma interesează tabăra nimănui. Între a nominaliza și a spune la general e diferența. Nu trebuie sa îți prezint ție niciun CV, pe forum întru doar sa citesc msg, nu am timp de dispute, pt ca sunt pierderi de timp și eu nu am timp. Însă în ultima perioadă vii ca un "Ion Creanga" cu niște afirmații de doi bani. Poate sistemul în care lucrezi tu, mai pe direct MAI, te a făcut asa deștept, cum sunt și alții pe care vremurile bune i a făcut deștepți. Încă o data îți recomand sa iei legătura cu Godina sa scrieți împreună o carte despre.......
popa.stefan01

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 22:43

Domnu Catalin veniti si faceti rezumatul la cea ce ati inteles pana acum!! ...ca domnii au terminat disputa... :lol:
va dati seama ca deja ma simt responsabil ..( nu pot dormii noaptea) ..daca ati inteles gresit??!! ...soarta si viitorul celor 3 stupi este in joc... :lol:
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 08 Apr 2025, 22:00

s.catalin scrie:

La mine, caturile stau pana pe 10-20 octombrie, iar hrana pentru iarna e asigurata 100% in ramele pentru iernare. Puiet nu mai e de la sfarsitul lui septembrie.
Caturile cu miere, daca sunt tinute pana mai tarziu, ajuta la finisarea zonei unde se va forma ghemul de iernare.
De aceea nu fac mai mult de 1-2 tratamente, pentru ca nu tratez pana nu dau caturile jos.
Eu tratez NUMAI cu Varachet, de aceea nu fac tratament pana nu dau caturile jos.
De multe ori, cand dau caturile jos, albina nu incape in 10 rame si sunt nevoit sa iau cate 3-4-5 rame pline cu albina si sa le dau la roii din lazile duble sau ajut cate un stupar necajit, pe care il chem la mine si-l injur cu 2-3 lazi pline de albina!
Abia dupa aia fac tratamentul, daca ma mai lasa vremea.
Apoi, sa mai stii una: in jurul meu, mor stupii ca soldatii pe front si le fac, saracii stupari, cate 10-12 tratamente... :lol:
Cred ca Varroua si "sutele de virusuri pe care le aduce" au prins scarba de mine si de familiile mele! :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR