Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde popa.stefan01 » 29 Mai 2025, 20:29

Shrek scrie:Pai povestește care-i faza cu magazii de 1/2?! O fo tamplaru' comod și nu o vrut sa lipească scandurile?! Au putrezit cuiburile de 1/1?!
Și drept sa-ti spun, la urdinis nu este trafic, asa, de cules intens! 5 kg de nectar nu-i tot una cu 5 kg de miere! Sa fim corecți și sa facem precizarile! Iar dumneata sa pomenești de botci, intr-un an în care eu, care nu ma pricep sa împiedic roitu', nu am văzut nici măcar potirase darămite botci, înseamnă că pe undeva nu este în regula!

:lol:
popa.stefan01

Mesajde yuonyuon » 29 Mai 2025, 23:24

Shrek scrie:Pai povestește care-i faza cu magazii de 1/2?! O fo tamplaru' comod și nu o vrut sa lipească scandurile?! Au putrezit cuiburile de 1/1?!
Și drept sa-ti spun, la urdinis nu este trafic, asa, de cules intens! 5 kg de nectar nu-i tot una cu 5 kg de miere! Sa fim corecți și sa facem precizarile! Iar dumneata sa pomenești de botci, intr-un an în care eu, care nu ma pricep sa împiedic roitu', nu am văzut nici măcar potirase darămite botci, înseamnă că pe undeva nu este în regula!
daca zici ca nu ai vazut potirase ...la urdinis te ai utat? ..zboara albina>??
are cine sa faca botci?? :lol:

eu am caturi de rame 14.5 ..daca pun doua fac exact de o rama 1/1....
yuonyuon

Mesajde Shrek » 30 Mai 2025, 08:18

Evident ca zboară albina, eu nu stau sa privesc cutiile cladite! Dar eu nu folosesc tehnologie academica " izvorata" din studii științifice, meandrele sinergicului, sau mai știu eu ce sofisticaturi. Este regula antica, simpla, verificata de generații întregi de apicultori " needucati" și anume, maxim 6 rame de puiet și regula celor trei saptamani! Cutii de 12 rame 1/1 și magazii de 1/2. În mod normal, la culesuri principale, salcâm și tei, culeg în medie 2 magazii la salcâm și 3 la tei. Exista și excepții, cu câte 4 magazii, chiar 5, la varfuri! Dar sunt exceptii!
Acuma, dumneata știi foarte bine ca nu neapărat numărul albinelor influențează roitul! Poate sa între în friguri și o familie pe 4 rame de puiet! Dar niciodată nu o sa roiasca natural o familie de albine dacă nu are un cules puternic înainte sau în desfășurare, și, de regula, niciodată după luna mai!
Ca sa revin la tehnologia " magazii de 1/1, am văzut la un stupar, cum lucra cu ele. Deși avea o rama speciala( alte dimensiuni decât cea de 1/1 dar foarte apropiate), considerata antifurt, lucrul era foarte greoi și, odată cu înaintarea în vârstă, acesta devine imposibil. În plus, obținerea sortimentelor curate de miere, nu este posibila, tocmai din considerentul acela cu cu urcatul ramelor din cuib în cat, când ponta, mai accelerata din cauza spațiului, scăpa de sub control! Domnia sa, lucra mai tot timpuo singur în dtupina și doar când avea extracție avea ajutoare. Dar era multă, foarte multa manopera, ceea ce pentru unii dintre noi, înseamnă timp, pe care nu îl mai avem disponibil!
Ozi faina ,tuturor!
PS. Am văzut în sud, în Slatina, ca a inflorit teiul în oras! Vremea pare sa o ia razna! După ce ca nu avem salcâm, teiul vrea sa fure startul! Cu 10 zile mai devreme!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 30 Mai 2025, 17:25

s ar putea sa ai dreptate ..in cazu de fata am scos o miere poliflora(cires paducel etc) cu salcam amestecat ... din cauza climei....si ramelor de 1/1 in cat...

mai e cva salcam ...orcum iese alb ca rapita.... :D :lol:
Fişiere ataşate
494823436_1326030571833018_2867976144161778904_n.jpg
494820731_737353871970555_446395082843922115_n.jpg
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 30 Mai 2025, 21:26

Buna seara,
cu adanca durere ma declar neputincios, dupa un sfarsit de aprilie cacacios si un mai infiorator am ajuns in situatia in care mi-au roit toti stupii.
Nu am avut chef de Demaree sau rupt botci, i-am spart ca oricum doream sa imi refac efectivul catre 30, am mai pierdut si cativa prin pomi, asta e.

Cum ati reusit sa tineti familiile in frau cu 4-5 saptamani de frig si ploi ?

Se mai poate salva sezonul cumva ? Eventual sa ii tin pe 3 rame 1/1 sau echivalent MER 1/2 in cuib si apoi caturi de strans ? Imi amintesc de episodul dlui Yuon cu roi tinuti pe 3 rame la floarea soarelui.

Reginele ar trebui sa iasa intr-o saptamana la majoritatea, pana se mai imperecheaza mai trece o saptamana, apoi teiul va fi in toi in Cluj-Napoca ...

Va multumesc anticipat!
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 30 Mai 2025, 22:44

crisandp2 scrie:Buna seara,
cu adanca durere ma declar neputincios, dupa un sfarsit de aprilie cacacios si un mai infiorator am ajuns in situatia in care mi-au roit toti stupii.
Nu am avut chef de Demaree sau rupt botci, i-am spart ca oricum doream sa imi refac efectivul catre 30, am mai pierdut si cativa prin pomi, asta e.

Cum ati reusit sa tineti familiile in frau cu 4-5 saptamani de frig si ploi ?

Se mai poate salva sezonul cumva ? Eventual sa ii tin pe 3 rame 1/1 sau echivalent MER 1/2 in cuib si apoi caturi de strans ? Imi amintesc de episodul dlui Yuon cu roi tinuti pe 3 rame la floarea soarelui.

Reginele ar trebui sa iasa intr-o saptamana la majoritatea, pana se mai imperecheaza mai trece o saptamana, apoi teiul va fi in toi in Cluj-Napoca ...

Va multumesc anticipat!
daca va intreb cate rame de puiet erau ..si cate caturi erau pe stupi...cu siguranta ....nu corespunde :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Mai 2025, 22:48

Shrek scrie:Evident ca zboară albina, eu nu stau sa privesc cutiile cladite! Dar eu nu folosesc tehnologie academica " izvorata" din studii științifice, meandrele sinergicului, sau mai știu eu ce sofisticaturi. Este regula antica, simpla, verificata de generații întregi de apicultori " needucati" și anume, maxim 6 rame de puiet și regula celor trei saptamani! Cutii de 12 rame 1/1 și magazii de 1/2. În mod normal, la culesuri principale, salcâm și tei, culeg în medie 2 magazii la salcâm și 3 la tei. Exista și excepții, cu câte 4 magazii, chiar 5, la varfuri! Dar sunt exceptii!
Acuma, dumneata știi foarte bine ca nu neapărat numărul albinelor influențează roitul! Poate sa între în friguri și o familie pe 4 rame de puiet! Dar niciodată nu o sa roiasca natural o familie de albine dacă nu are un cules puternic înainte sau în desfășurare, și, de regula, niciodată după luna mai!
Ca sa revin la tehnologia " magazii de 1/1, am văzut la un stupar, cum lucra cu ele. Deși avea o rama speciala( alte dimensiuni decât cea de 1/1 dar foarte apropiate), considerata antifurt, lucrul era foarte greoi și, odată cu înaintarea în vârstă, acesta devine imposibil. În plus, obținerea sortimentelor curate de miere, nu este posibila, tocmai din considerentul acela cu cu urcatul ramelor din cuib în cat, când ponta, mai accelerata din cauza spațiului, scăpa de sub control! Domnia sa, lucra mai tot timpuo singur în dtupina și doar când avea extracție avea ajutoare. Dar era multă, foarte multa manopera, ceea ce pentru unii dintre noi, înseamnă timp, pe care nu îl mai avem disponibil!
Ozi faina ,tuturor!
PS. Am văzut în sud, în Slatina, ca a inflorit teiul în oras! Vremea pare sa o ia razna! După ce ca nu avem salcâm, teiul vrea sa fure startul! Cu 10 zile mai devreme!
daca ai sti cata manopera fac eu la 60 de stupi.... :lol:
2 ore saptamana asta .... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Mai 2025, 23:12

verdict : salcam esec total!! :lol: ...e ca si cum nu a fost...
deci nu a fost nici o sansa de a culege...temperaturi intre 1-12 grade ...de pe 15 mai pana 26 mai..ultimele 2 zile au cules apoi au schimbat macazul pe poliflora...deci salcam pauza pe 2025....
balian ai castigat...pariul.. :lol:

2 cu botci atat(facut bucati) ...restu ok ...
cam multa albina in lazi...am dublat efectivul azi...asa d e nervi.... :lol:
orcum nu afecteaza puterea stupilor cu nimic ....era prea multa albina tanara....cu toate ca am ingradit matca....
la unii colegi am inteles ca nu secreta salcamul la 10 rame de puiet :lol: .... si botci cu sacul
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Mai 2025, 23:25

stupi cu 2 matci ...au iernat pe 3 cu 3 ....
au fost exceptionali la culesurile timpurii...la cires deja capaceau primul cat ....1/1

la moment au 4+4 de puiet ....cea ce e foarte mult ....a trebuit sa iau 2 de puiet si inca 2 de hrana ...deci 4 de albina ca sa i mentin in forma pe 2 caturi 1/1...
Fişiere ataşate
494827523_719245640494959_2190228003144770773_n.jpg
494692144_1230629564913449_1364472565742981755_n.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 01 Iun 2025, 00:29

nustiu de ce unii nu vad cand dau stupuii pe afara si tot nu reactioneaza...

probabil ....ca nu stiu ce sa urmareasca mai exact....

o intrebare ar fi pentru cei care le au roit stupii....ce urmareau mai exact sa nu se intmple?...si s a intamplat?(sa nu roiasca? :lol: )....ma refer ce anume sa nu ajunga sa roiasca ...(inainte de roire).

multi poate ati topit ceara la ceaun ..si ati pus prea multa ceara ...riscu e sa dea pe langa si sa ramaneti fara mustati....cu siguranta nu ati mai pus lemne pe foc ... :D
lafel si la albine....prea mult puiet in aprilie duce la riscul de a da pe afara in Mai....demulte ori e prea mult si efectul fiind intarziat(cu 21 de zile)....te surprinde de parca nu ati sti ce urmeaza cand ai 6 rame de capacit deodata ....si lada deja e plina ....e un mister :lol:
decateori verificati un stup uitativa la ramele de puiet ca sa stiti cum va arata familia la urmatioarea verificare in viitor,..."ecluzioneaza mult"..."are mult larvar"...."a ecluzionat deja prea mult".....etc...

demulte ori chiar si daca se iau rame cu puiet capacit ...daca structura e desfigurata e cam greu sa faci stupi buni de cules ...dar sa mai treaca si prin 2 sapt de ploaie continuu....
dezvoltarea liniara(ma refer in aprilie) e sfanta.....incet la foc mic....
Fişiere ataşate
494689156_1235462117944721_4823631585750231571_n.jpg
494690539_1031257892532264_7293043676741088348_n.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Iun 2025, 07:16

Văd că aveți corpuri de magazii de MER adevărat. Adică cu înălțime de 145mm. În două corpuri de acest tip intră perfect rama STAS 1/1. Când eram în trecere pe MER am folosit corpuri cu înălțime de 170mm pentru rama de 162mm. Rama mea de înainte nu era STAS era de 325mm. E un sistem vechi transilvănean. În două corpuri de 170mm care are 340 a intrat chiar bine mărimea mea de ramă. M-am gândit să folosesc paralel peste tot rame mari și mici. Nimic mai greșit. Matca nu acceptă ramă mică (dacă are posibilitate!) să lucreze pe ramă mare. Și dacă am pus lateral stânga-dreapta, cu gândul să scot când se eliberează de puiet, prefera să dividă cuibul în două, dar tot nu lucra în rama mică. Nu este pe placul albinei dacă are de ales. Eu însă sunt pe altă plăcere și am trecut pe MER. Și merge, ce demonstrează că e bine dacă obiceiul albinei este călăuzitor stuparului, dar progresul depinde de om nu de albină. Altfel și acum am chinui cu coșnite și tehnologii de 1900 toamna.:)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 01 Iun 2025, 17:51

Buna ziua,
poate si alti posesori de albine, eu unul asa ma definesc deoarece nu simt albine ca alti domni din acesta discutie de 20+ pagini, se vor regasi in situatia pe care o voi descrie.
Am pierdut lupta cu botcile in familii pe 2 corpuri de 5-6 rame 1/2 (echivalent asadar 5-6 rame 1/1). In corpul de sus aveam putina coronita, daca aveam, pe ramele 1 si 5/6. Nu stiu cat era de plin cu polen jos, nu m-am uitat, m-a interesat sa vad puiet compact in corpul 2. Peste cele 2 corpuri am pus gratie si 2 corpuri pentru strans. Nu mi s-a parut ca erau prea ingramadite albinele, poate ar fi trebuit inca 2 corpuri (4 in total peste gratie). Am avut pana in acest moment 6 saptamani cu vreme rece si ploioasa, nu stiu ce incantatii as fi putut sa le fac sa stea cuminti. Nu stiu nici cat polen e prea mult si e factor de roire. Sunt fineturi pe care apicultorii le stapanesc, restul ca si mine executam un algoritm si ne rugam sa ne iasa treaba :)).

Va multumesc anticipat pentru experienta dvs impartasita celor mai putin inzestrati pentru magia alba a apiculturii :).

Cu stima,
o duminica de vis !
crisandp2

Mesajde Shrek » 01 Iun 2025, 18:32

[quote="crisandp2"]Buna ziua, ......
Am pierdut lupta cu botcile in familii pe 2 corpuri de 5-6 rame 1/2 (echivalent asadar 5-6 rame 1/1). .......
Sunt fineturi pe care apicultorii le stapanesc, restul ca si mine executam un algoritm si ne rugam sa ne iasa treaba :)).
....l
Va salut!
Nu înțeleg de ce trebe sa va razboiti cu botcile?! V-au făcut ceva rău, v-au înțepat atât de tare?! Ele fac parte din evoluția unei familii de albine, o evoluție absolut naturala! A, ca apar în alte momente , nedorite de noi, cei ce îngrijim albinele, da, este neplăcut. Dar nu le putem ura atât de tare încât sa le declaram razboi! Ele însă sunt consecință unei " furajari" abundente și necontrolate la sfârșit de iarna și început de primăvară, de genu' " sporește, Doamne, sporeste"! Apoi, poate ca Dumnezeu îți dă, dar nu îți baga în traista, pardon în stup. Sau poate ca vrea sa îți aducă aminte cine-i " sefu'" și strica vremea! Sau poate ca apare o problema neprevazuta și nu poți ajunge la timp la stupi?!
Totuși, atunci când ai stupi în friguri, trebuie văzută partea plina a paharului: crești...septelul! Miere, poate la anul.
Nu știu dacă dumneata ai întrebat despre ce se poate face la tei, sa adune ceva miere. Răspunsul este simplu: unificari! Poți studia treaba cu unificării di apoi mai intrebi!
Bafta! Multa bafta!
Shrek

Mesajde crisandp2 » 01 Iun 2025, 18:36

Buna ziua dle Shrek,
intre "" am pierdut lupta, le-am folosit pentru a inmulti septelul.
Va multumesc pentru interventia dvs.
Ati putea sa detaliati, de curiozitate, metoda dvs cu "6 rame de puiet si interval de 3 saptamani" ?

Toate cele bune!
crisandp2

Mesajde Balian » 02 Iun 2025, 07:53

crisandp2 scrie:...Am pierdut lupta cu botcile in familii pe 2 corpuri de 5-6 rame 1/2 (echivalent asadar 5-6 rame 1/1). In corpul de sus aveam putina coronita, daca aveam, pe ramele 1 si 5/6. Nu stiu cat era de plin cu polen jos, nu m-am uitat, m-a interesat sa vad puiet compact in corpul 2. Peste cele 2 corpuri am pus gratie si 2 corpuri pentru strans. Nu mi s-a parut ca erau prea ingramadite albinele, poate ar fi trebuit inca 2 corpuri (4 in total peste gratie). Am avut pana in acest moment 6 saptamani cu vreme rece si ploioasa, nu stiu ce incantatii as fi putut sa le fac sa stea cuminti. Nu stiu nici cat polen e prea mult si e factor de roire. Sunt fineturi pe care apicultorii le stapanesc, restul ca si mine executam un algoritm si ne rugam sa ne iasa treaba :)).

Nu sunt finețuri. E raționament. Cum am înțeles eu tehnica d-lui Yuonyuon: ies din iarnă cu 6 rame, fără turte fără siropuri, primăvara apare puietul la mijloc, cum se dezvoltă se adaugă treptat rame închise goale dar menținând numărul de rame la 6, prima dată când nu se poate pune magazie, mâncarea se pune treptat în afara diafragmei, se dezvoltă cuibul până la 6 rame puiet după care prima dată se trage sus în magazie rame cu puiet căpăcit dar nu mai mult de 1-2 după care se face roiuri cu ele sau se intărește slabii, nici polen nu se lasă jos ci se ridică în magazie, despre coronițe nici nu se pune pronlema, nu este permis, cum aveți rame de 1/2 la apariția tendinței de coroniță se inversează corpurile. E muncă nu stat pe gânduri! Că e vreme proastă nu înseamnă că nu se coordonează familiile! Plus, lăsat loc mult mai mult în magazii cum s-ar gândi cineva care nu are experiență suficientă. Spor! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Iun 2025, 11:42

hai ca mai scriu odata ....voi complicati lucrurile ...nu eu !!! :lol: :lol:

deci lucrarile ce le fac la o familie iernata pe 6 rame de la 1 martie la 1 iunie....deci 3 luni de primavara..(prima jumatate a sezonului activ):

1. la 1 martie verific ..starea familie....pun diafragma la perete ...apoi rama cu pastura si toate rame ce contin puiet (inca 2 -3)....apoi diafragma si restul ramelor cu miere dupa diafragma..(2-3)

2 la 15-25 martie pun rama la ouat ...atat ...desfac pun rama langa diafragma din margine unde sunt ramele cu miere (nu la perete)...verfic sa aiba hrana ...daca nu are dau o rama plina de la rezerva cu miere

3..la inceputul lunii aprilei...daca e cald si stupii tind sa se dezvolte puternic ...pun FA si inlocuiesc diafragma de la perete cu o rama inchisa unde va baga polen si mai tarziu puiet(posibil)...

4. la 15 aprilie am 5 rame de puiet si a 6 de la perete cu polen de papadie ... acum pun catu!...iau ramele de dupa diafragma si se pun incat ......deci o sa am jos 6... gratia haneman si sus 10 rame ....

5. la extractie de la cires/paducel sau rapita ...las sus 4 rame cu miere necapacite ca rezerva si...daca matca a poontat cele 6 rame integral inclusiv acea rama inchis data la perete pentru polenul de papadie inluna aprilie .... iau o rama cu puiet capacit care va ecluziona in urmatoarea saptamana si o pun in catt pentru roi..sau in celelalt caz iau rama del perete cu polen si opun in cat ....jos raman 5 table de puiet + o alta rama goala la perete..
(nu fac roi direct pentru ca e tabla de puiet din colt in colt...si nu am nevoie de asa ceva pentru)

6.fac roi... iau rama cu puiet din cat si inca una cu miere si polen din cat si fac un roi cu botca....in loc pun FA in cat.....
nu las acea rama sa ecluzioneze in stup ...se va incarca de albina....tot atunci la 1-10 mai pun si al doilea cat 1/1(daca nu l a m pus la rapita )...si nu mai ma uit la ei pana la extractia la salcam...
acum poate ploua 2 saptamani ca nu roieste :lol:

dupa salcam nu mai ma intereseaza....faceti ce vreti voi ...important sa valorificat culesurile de primavara si sa dezvoltati liniar...la data de 1 iunie o sa aveti un stup pe 25 de rame de albine ful si un roi pe 3-4 rame ....plus culesurile...(daca au mers ;) )....

deci am explicat exact metodic ...pas cu pas...fara bilogie(si alte tampenii) si de ce asa si nu asa...
exact babeste.....ca la fabrica...sau armata... :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR