hai ca mai scriu odata ....voi complicati lucrurile ...nu eu !!!
deci lucrarile ce le fac la o familie iernata pe 6 rame de la 1 martie la 1 iunie....deci 3 luni de primavara..(prima jumatate a sezonului activ):
1. la 1 martie verific ..starea familie....pun diafragma la perete ...apoi rama cu pastura si toate rame ce contin puiet (inca 2 -3)....apoi diafragma si restul ramelor cu miere dupa diafragma..(2-3)
2 la 15-25 martie pun rama la ouat ...atat ...desfac pun rama langa diafragma din margine unde sunt ramele cu miere (nu la perete)...verfic sa aiba hrana ...daca nu are dau o rama plina de la rezerva cu miere
3..la inceputul lunii aprilei...daca e cald si stupii tind sa se dezvolte puternic ...pun FA si inlocuiesc diafragma de la perete cu o rama inchisa unde va baga polen si mai tarziu puiet(posibil)...
4. la 15 aprilie am 5 rame de puiet si a 6 de la perete cu polen de papadie ... acum pun catu!...iau ramele de dupa diafragma si se pun incat ......deci o sa am jos 6... gratia haneman si sus 10 rame ....
5. la extractie de la cires/paducel sau rapita ...las sus 4 rame cu miere necapacite ca rezerva si...daca matca a poontat cele 6 rame integral inclusiv acea rama inchis data la perete pentru polenul de papadie inluna aprilie .... iau o rama cu puiet capacit care va ecluziona in urmatoarea saptamana si o pun in catt pentru roi..sau in celelalt caz iau rama del perete cu polen si opun in cat ....jos raman 5 table de puiet + o alta rama goala la perete..
(nu fac roi direct pentru ca e tabla de puiet din colt in colt...si nu am nevoie de asa ceva pentru)
6.fac roi... iau rama cu puiet din cat si inca una cu miere si polen din cat si fac un roi cu botca....in loc pun FA in cat.....
nu las acea rama sa ecluzioneze in stup ...se va incarca de albina....tot atunci la 1-10 mai pun si al doilea cat 1/1(daca nu l a m pus la rapita )...si nu mai ma uit la ei pana la extractia la salcam...
acum poate ploua 2 saptamani ca nu roieste
dupa salcam nu mai ma intereseaza....faceti ce vreti voi ...important sa valorificat culesurile de primavara si sa dezvoltati liniar...la data de 1 iunie o sa aveti un stup pe 25 de rame de albine ful si un roi pe 3-4 rame ....plus culesurile...(daca au mers

)....
deci am explicat exact metodic ...pas cu pas...fara bilogie(si alte tampenii) si de ce asa si nu asa...
exact babeste.....ca la fabrica...sau armata...