Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 15:49

COLECTOR DE POLEN SI HRANITOR DE FUND
Fişiere ataşate
10R MER FUND+COLECTOR .jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 21:04

COLECTOR DE POLEN SI HRANITOR DE FUND - v2
Fişiere ataşate
10R MER FUND+COLECTOR .jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde un OM » 21 Ian 2012, 21:40

O remarca de care ar trebui sa tineti cont, este aceea ca deasupra placii active a colectorului degeaba se pune un acoperis . Afirmatia nu imi apartine mie ci Maestrului Gica intr-una dintre convorbirile telefonice. Albina nu asteapta sa cada resturile din stup prin sita, le va cara pe cele de pe asa zisul acoperis catre iesire. Surpriza... vor ajunge o parte tocmai in sertarul cu polen.
un OM

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 21:46

un OM scrie:O remarca de care ar trebui sa tineti cont, este aceea ca deasupra placii active a colectorului degeaba se pune un acoperis . Afirmatia nu imi apartine mie ci Maestrului Gica intr-una dintre convorbirile telefonice. Albina nu asteapta sa cada resturile din stup prin sita, le va cara pe cele de pe asa zisul acoperis catre iesire. Surpriza... vor ajunge o parte tocmai in sertarul cu polen.

Le duce intr-adevar ... insa are iesire directa de pe acoperis
Nu ajung in sertarul cu polen
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 14:46

Adi Hodis scrie:
Crisan Dorel scrie:...
PS Daca miine ti-ai face prima lada MER, cu ce dimensiune de rama l-ai face ? Da sincer :D
Tot cu 162 ? Chiar daca ai avea de trecut 100 D -> MER ?

Daca musai e Dadantul ca reper, respectiv stupul vertical ... zic asa:
- cel de 10 rame 1/1 pt. unele colonii este putin.
- cel de 12 rame 1/1 pt. alte colonii este cam mare.
- cel de 11 rame 1/1 este intre cele doua.

Daca facem niste masuratori si calcule, MER-l cu cuib in 2 caturi, a cate 10 rame si cu rama de 162 care are speteaza de 12 mm grosime iar shipca de sub rama de 10 mm grosime, este cam la nivelul verticalului de 11 rame 1/1.
Agumentul meu preferat este spatiul pt. ponta ... nu faptul ca pot taia foitza de fagure in doua la fix.

In concluzie, ceea ce prefer eu, nu pretind sa sustina altcineva, fiecare cu ceea ce considera ca e mai bine pt. ´mnealui.

Eu incerc sa va luminez putin daca nun te superi Adi
DB/10 rame cu magazii1/2= stup ptru productie se poate lucra industrial cu el, depinde cum se construiesc partile componente, ma refer la falturi coltare si alte feronarii si site , deci sa stii ce comanzi si cum la tamplar,
ME/10 cu 2 corpuri si magazii lafel, acelasi lucru,
DB/12 cu magazine 1/2 este stupul ideal pentru stationar in tara noastra s au tarile cu ierni aspre , ierneaza mai mult s au are posibilitatea sa ierneze mai mult pe mierea lui , deoarece in cuib are loc si de miere si de puiet , deci are unde sa si faca rezerve,
Stupul pe 9 rame micsorate in lungime cu 3 corpuri s au 2 corpuri si magazii realizare personala , intrunesta conditiile la toti ceilalti, mai ales ca pe stationar da productii de 40-70 de Kg
Stupul pe 10-12 rame de 162 / mai multe corpuri este o ingreunare a intretinerii a exploatarii etc sa nu zic ca este cea mai mare prosti e.. BA NU... pentru cine are timp de pierdut este bun , vreau sa arat ca rama /inaltime mai mica de 230 mm pentru cuiburi
este o rusine adusa tehnicii si utilajelor apicole , ATENTIE: PENTRU cei care vorsa lucreze industrial , pentru invatatura si hobii sunt buni ca ti ocupa mult timp la controale , prosti la iernare etc, deci mare atentie ca investia este mare ,
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde redoo » 22 Ian 2012, 14:47

Nu mai stiu pe unde a scris Nea Gica ca inversarea corpurilor face mai mult rau decat bine.Ce parere aveti de lucrul asta?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 14:55

Am citi pe aici ca treceti ceara prin masina de tocat nu stiu care ,
Fa ti frate un teasc modelul celui de struguri s au cumpara din comerti daca nu poti face din tei si brad deci numai brad , nu molid ca i diferenta si pune fagurii acolo stoarce bine(cu un surup si piesa de strans = reductor s au altfel dar sa strnga puternic- au italienii , austr, franczii, ) si sa fezi treaba --- si miere si ceara si timp util de munca
giovanni

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 15:02

redoo scrie:Nu mai stiu pe unde a scris Nea Gica ca inversarea corpurilor face mai mult rau decat bine.Ce parere aveti de lucrul asta?

Dumnezeu sa l ierte , avea dreptate, mai ales daca ii tii pe stationar , se pot si inversa dar trbuiesc respectate unele reguli stricte si asta inseamna sa i tii des sub observatie , dupa care se inverseaza fiecare la timpul sau, nu toti odata , si in acest caz vor fii necesare gratii hanneman ,caci corpul de sus cu coroana de miere va fii sub cel fara coroana si atunci sigur Regina va urca sus in mag. de productie,
giovanni

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 15:04

dar sa stii ca in literatura de specialitate nu vei gasii decat tehnica de inversare a corpurilo
giovanni

Mesajde Adi Hodis » 22 Ian 2012, 15:05

giovanni scrie: Eu incerc sa va luminez putin daca nun te superi Adi
....
Stupul pe 10-12 rame de 162 / mai multe corpuri este o ingreunare a intretinerii a exploatarii etc sa nu zic ca este cea mai mare prosti e.. BA NU... pentru cine are timp de pierdut este bun , vreau sa arat ca rama /inaltime mai mica de 230 mm pentru cuiburi
este o rusine adusa tehnicii si utilajelor apicole
, ATENTIE: PENTRU cei care vorsa lucreze industrial , pentru invatatura si hobii sunt buni ca ti ocupa mult timp la controale , prosti la iernare etc, deci mare atentie ca investia este mare ,

Cum poti sa speri ceva ( sa nu ma superi ) ... cand postezi de asa maniera precum mai sus !.
Aceeasi maniera am observat-o si in alte postari d´ale matale ... dar acuma nu mai trec cu vederea.

Am mai spus si ... readuc:
Adi Hodis scrie:...
In concluzie, ceea ce prefer eu, nu pretind sa sustina altcineva, fiecare cu ceea ce considera ca e mai bine pt. ´mnealui.

Dar nici nu ti-am adus ofense d-le Givani !!! ... nici macar indirecte.

Ca atare, am sa evit discutiile cu dumneata.

D-le Crisan, acum ai inteles de ce ma abtin de la dezbateri ?. :(

ps
Si pt. ca ar insemna sa rescriu tot ce am scris despre MER.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 15:29

Adi nu te ambala , ia o usor eu am generalizat nu anume despre ce s adiscutat in pagina asta si nici decum nu m am referit ca mai deranjat cu ceva , departe gandul, am dat de inteles ca daca vrea cineva sa lucreze profesional are de unde alege, am ales sa postez acolo ca faceai referire la modelele acelea pur si simplu nu stiu ce ai inteles cu ofensatul,
giovanni

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 16:03

Aha, a, pai io acuma vad ca zici sa rescrii de MER ,inseamna ca smti ranit in orgoliu , daca ai preamarit MER ul , numai ca daca lucrezi cu asa ceva pana la urma tot la concluziz mea ai sa ajungi , binenteles daca ai sa capeti experienta si cu celelalte tipuri ,altfel nu ai cum , sincer eu nu stiu ca erai frate cu MER ul nu te supara nu a fost nimic intentionat (ca si daca te superi ,tot tu ai de pierdut , tu ai mai multe de nvatat)eu am pus cativa cu rama de 162 si nu mi place mai ales cum ierneaza , pai daca faci 500-1000 de astia nu vad pe nimeni bine, singura problema este ca trebuie sa acorzi prea mult timpn ptru expl. lor in rest ai vazut se dezvolta si sub stup si in palarie daca se asaza acolo , acolo se descurca ,
giovanni

Mesajde jiji » 22 Ian 2012, 16:29

salut
giovanii descrie ne si noua te rog avantajele si dezavantajele la mer cu rama de 162 si stupul care crezi tu ca ar fi cel mai bun, din punctul tau de vedere (cred ca me iti este pe plac ) .
jiji

Mesajde Crisan Dorel » 22 Ian 2012, 16:40

se poate confectiona /cumpara o lisa apicola care sa permita ridicarea si mentinerea ridicata a cat-urilor, efectuarea interventiilor din cuib iar prin mecanizarea operatiilor se elimina dejavantajele MER-ului fata de ME la capitolul mai multa manopera.
celelalte avantaje ramin

ai putea giovanni sa dezvolti subiectul despre experienta ta cu MER-ul ?
ce alte neajunsuri i-ai mai gasit ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde alin m » 22 Ian 2012, 17:04

giovanni scrie: singura problema este ca trebuie sa acorzi prea mult timpn ptru expl. lor in rest ai vazut se dezvolta si sub stup si in palarie daca se asaza acolo , acolo se descurca ,

Explicati va rog in ce consta acest "prea mult timp pt exploatare"

O indoiala personala in privina MER -ului este fracturarea mult mai accentuata a continuitatii cuibului pe inaltime fata de ME care si el la rindul lui face acest lucru dar totusi mai putin comparind 2 corpuri ME cu 3 MER de 162 rama.
In natura fagurii sint continui iar albina nu are constiinta etajelor si de aceea ar fi natural ca deasupra oricarei noi zone cu puiet sa fie o coronita de miere. La ME se inverseaza corpurile se face sa dispara bariera formata din coronita veche albina facind o noua coronita cu miere deasupra noului puiet aparut. La MER se pare ca ar fi cam la fel dar fiind rama mai mica pe inaltime stresul ruperii continuitatii ar trebui sa fie mare. Deci o rama si mai mica pe inaltime adica cea de 146, 15x ar creste si mai mult ... puietul fiind si mai apropiat de stinghiile de lemn ale ramei (parerea mea)

PS
1. Adi citind ce eu insumi am scris, acum poti spune si tu ca si rama de 230 e o rusine :lol:
2. Ma gindesc sa trec pe MER - probabil pt ca e la moda :P
alin m

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2012, 18:38

giovanni scrie:
Eu incerc sa va luminez putin...........

Stupul pe 9 rame micsorate in lungime cu 3 corpuri s au 2 corpuri si magazii realizare personala , intrunesta conditiile la toti ceilalti, mai ales ca pe stationar da productii de 40-70 de Kg
este o rusine adusa tehnicii si utilajelor apicole , ATENTIE: PENTRU cei care vorsa lucreze industrial , pentru invatatura si hobii sunt buni ca ti ocupa mult timp la controale , prosti la iernare etc, deci mare atentie ca investia este mare ,

maestre Giovanni,
pai daca tot veni vorba, hai domnule si lumineaza-ne !

deci, stupul pe 9 rame micsorate in lungine este o realizare personala ? Hai, lauda-l, sa vedem stupul minune care da 40-70. Ca daca vii doar si scrii ca marele atuu este ca ai taiat 5 centrimetri din lungimea ramei... si asta e tot...pai punem niste poze cu astfel de rame cu vechime cat varsta mea, realizare a Dumnezeu mai stie cui !
deci, stupul pe 10-12 rame de 162 este cea mai mare prostie ? Pai cati ani ai folosit acest sistem ? Pe ce-ti bazezi afirmatiile ? Aaaa... daca vii cu ideea ca cineva trebuie sa te creada doar pentru ca zici, fara sa argumentezi ce si de cum, eu unul prefer sa raman neluminat :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR