un OM scrie:O remarca de care ar trebui sa tineti cont, este aceea ca deasupra placii active a colectorului degeaba se pune un acoperis . Afirmatia nu imi apartine mie ci Maestrului Gica intr-una dintre convorbirile telefonice. Albina nu asteapta sa cada resturile din stup prin sita, le va cara pe cele de pe asa zisul acoperis catre iesire. Surpriza... vor ajunge o parte tocmai in sertarul cu polen.
Adi Hodis scrie:Crisan Dorel scrie:...
PS Daca miine ti-ai face prima lada MER, cu ce dimensiune de rama l-ai face ? Da sincer![]()
Tot cu 162 ? Chiar daca ai avea de trecut 100 D -> MER ?
Daca musai e Dadantul ca reper, respectiv stupul vertical ... zic asa:
- cel de 10 rame 1/1 pt. unele colonii este putin.
- cel de 12 rame 1/1 pt. alte colonii este cam mare.
- cel de 11 rame 1/1 este intre cele doua.
Daca facem niste masuratori si calcule, MER-l cu cuib in 2 caturi, a cate 10 rame si cu rama de 162 care are speteaza de 12 mm grosime iar shipca de sub rama de 10 mm grosime, este cam la nivelul verticalului de 11 rame 1/1.
Agumentul meu preferat este spatiul pt. ponta ... nu faptul ca pot taia foitza de fagure in doua la fix.
In concluzie, ceea ce prefer eu, nu pretind sa sustina altcineva, fiecare cu ceea ce considera ca e mai bine pt. ´mnealui.
redoo scrie:Nu mai stiu pe unde a scris Nea Gica ca inversarea corpurilor face mai mult rau decat bine.Ce parere aveti de lucrul asta?
giovanni scrie: Eu incerc sa va luminez putin daca nun te superi Adi
....
Stupul pe 10-12 rame de 162 / mai multe corpuri este o ingreunare a intretinerii a exploatarii etc sa nu zic ca este cea mai mare prosti e.. BA NU... pentru cine are timp de pierdut este bun , vreau sa arat ca rama /inaltime mai mica de 230 mm pentru cuiburi
este o rusine adusa tehnicii si utilajelor apicole , ATENTIE: PENTRU cei care vorsa lucreze industrial , pentru invatatura si hobii sunt buni ca ti ocupa mult timp la controale , prosti la iernare etc, deci mare atentie ca investia este mare ,
Adi Hodis scrie:...
In concluzie, ceea ce prefer eu, nu pretind sa sustina altcineva, fiecare cu ceea ce considera ca e mai bine pt. ´mnealui.
giovanni scrie: singura problema este ca trebuie sa acorzi prea mult timpn ptru expl. lor in rest ai vazut se dezvolta si sub stup si in palarie daca se asaza acolo , acolo se descurca ,
giovanni scrie:
Eu incerc sa va luminez putin...........
Stupul pe 9 rame micsorate in lungime cu 3 corpuri s au 2 corpuri si magazii realizare personala , intrunesta conditiile la toti ceilalti, mai ales ca pe stationar da productii de 40-70 de Kg
Stupul pe 10-12 rame de 162 / mai multe corpuri este o ingreunare a intretinerii a exploatarii etc sa nu zic ca este cea mai mare prosti e.. BA NU... pentru cine are timp de pierdut este bun , vreau sa arat ca rama /inaltime mai mica de 230 mm pentru cuiburi
este o rusine adusa tehnicii si utilajelor apicole , ATENTIE: PENTRU cei care vorsa lucreze industrial , pentru invatatura si hobii sunt buni ca ti ocupa mult timp la controale , prosti la iernare etc, deci mare atentie ca investia este mare ,
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori