Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

fenomen

Mesajde luciancarasanu » 08 Feb 2012, 15:07

desi afara zapada masoara juma de metru si termometru arata -4 grade la unele famili am avut zbor
de ce oare?
e bine sau rau?
luciancarasanu

Re: fenomen

Mesajde bogdannn » 08 Feb 2012, 15:26

posibil varroa in numar mare

la -4 grade banuiesc ca au zburat numai dus nu ?
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde luciancarasanu » 08 Feb 2012, 15:29

bogdannn scrie:posibil varroa in numar mare

la -4 grade banuiesc ca au zburat numai dus nu ?

dus si intors
acuma nu va imaginati zbor puternic
5 6 albine
luciancarasanu

Mesajde bogdannn » 08 Feb 2012, 15:42

nu cred sa poata zboara mult albina la -4 grade, dupa parerea mea in maxim 1 minut ingheata

mai este varianta cu apa, daca au puiet mult au si mare nevoie de apa dar de obicei la inceput de februarie condensul care se formeaza in stup satisface nevoie de apa, cum sunt impachetati stupii ?
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde valy55 » 08 Feb 2012, 15:56

lipsa apa pt puiet sau incarcare abdomen(nevoie zbor curatire)
valy55

Mesajde luciancarasanu » 08 Feb 2012, 15:58

valy55 scrie:lipsa apa pt puiet sau incarcare abdomen(nevoie zbor curatire)

ultimul zbor de curatire a fost pe 23 ianuarie
si era zbor nu ca acuma 5 6 albine
afara erau atunci +15 grade
luciancarasanu

Mesajde ADITZU » 08 Feb 2012, 16:40

nevoie mare de zbor chiar daca ai avut pe 23.01.2012 , pentru ca si la mine am constatat acelasi lucru , si am deschis stupul , era un roi facut cam tarziu si a intrat cu 4 rame in iarna i-am pus pe 15 ianuarie o turta de miere era cam sus , si deoarece a fost frigul asta mare albina putina , consum mare a consumat toata turta si erau saracile cu abdomenul plin , plus ca dupa parerea mea au cam depus saracutele armele mai erau cam un pumn de albine majoritatea erau moarte cu capul in celule l-am pierdut , cu toate ca aveau abdomenul plin le-am mai pus astazi o turta , cu toate ca sigur stiu ca nu va scapa , mai este o tura de frig si sa speram ca poate nu se mai intampla nenorociri :oops:
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde bogdannn » 08 Feb 2012, 16:56

ADITZU scrie:nevoie mare de zbor chiar daca ai avut pe 23.01.2012 , pentru ca si la mine am constatat acelasi lucru , si am deschis stupul , era un roi facut cam tarziu si a intrat cu 4 rame in iarna i-am pus pe 15 ianuarie o turta de miere era cam sus , si deoarece a fost frigul asta mare albina putina , consum mare a consumat toata turta si erau saracile cu abdomenul plin , plus ca dupa parerea mea au cam depus saracutele armele mai erau cam un pumn de albine majoritatea erau moarte cu capul in celule l-am pierdut , cu toate ca aveau abdomenul plin le-am mai pus astazi o turta , cu toate ca sigur stiu ca nu va scapa , mai este o tura de frig si sa speram ca poate nu se mai intampla nenorociri :oops:

albina nu moare de frig, moare ca o omoara stuparul, s-a tot scris pe toate forumurile sa nu mai umblati in stupi ca in butoiul cu varza si degeaba

zici ca pe 23.01 ai avut zbor de curatenie si ca acum are abdomenul plin, pai il are plin daca i-ai bagat porcarii, stupii din zona Buzau, Hargita, Covasna, etc au zboruri de curatenie si la 3-4-5 luni, acolo de ce nu se umple abdomenul ?

sper sa nu te superi pe mine dar asta-i realitatea
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde trantor » 08 Feb 2012, 17:05

luciancarasanu scrie:desi afara zapada masoara juma de metru si termometru arata -4 grade la unele famili am avut zbor
de ce oare?
e bine sau rau?

Probabil ca acele familii au parte de stupi colorati mai inchis, si la ce soare este afara probabil ca se incalzeste suficient peretele stupului astfel incat sa pacaleasca cateva albine care nu-si mai pot tine beierele pungii...
asta daca si la tine este ca pe la noi prin Pitesti; ma uit la televizor vad prapadul din sud-estul tarii si parca suntem din lumi diferite.
....
trantor

Mesajde nae » 08 Feb 2012, 17:32

Sunt situatii cand ,iarna ,te bronzezi binisor pe gheata ... Probabil aveti fund fix sau AV cu subarul bagat +mancare.. /burta plina ,zapada curatata de pe capace ,un gram de soare si fetele afara ...
Am niste emotii ... :roll:
nae

Mesajde ADITZU » 08 Feb 2012, 17:37

bogdannn scrie:
ADITZU scrie:nevoie mare de zbor chiar daca ai avut pe 23.01.2012 , pentru ca si la mine am constatat acelasi lucru , si am deschis stupul , era un roi facut cam tarziu si a intrat cu 4 rame in iarna i-am pus pe 15 ianuarie o turta de miere era cam sus , si deoarece a fost frigul asta mare albina putina , consum mare a consumat toata turta si erau saracile cu abdomenul plin , plus ca dupa parerea mea au cam depus saracutele armele mai erau cam un pumn de albine majoritatea erau moarte cu capul in celule l-am pierdut , cu toate ca aveau abdomenul plin le-am mai pus astazi o turta , cu toate ca sigur stiu ca nu va scapa , mai este o tura de frig si sa speram ca poate nu se mai intampla nenorociri :oops:

albina nu moare de frig, moare ca o omoara stuparul, s-a tot scris pe toate forumurile sa nu mai umblati in stupi ca in butoiul cu varza si degeaba

zici ca pe 23.01 ai avut zbor de curatenie si ca acum are abdomenul plin, pai il are plin daca i-ai bagat porcarii, stupii din zona Buzau, Hargita, Covasna, etc au zboruri de curatenie si la 3-4-5 luni, acolo de ce nu se umple abdomenul ?

sper sa nu te superi pe mine dar asta-i realitatea

nu ai inteles gresit eu nu am avut zbor pe 23.01. scrisese colegul mai sus ca a avut zbor da stiu ca am gresit dar daca nu interveneam de atunci cu siguranta il pierdeam de atunci nu am de ce sa ma supar cand stiu ca roiul respectiv nu avea suficiente rezerve , si de lacom ce am fost nici nu am unificat in toamna
ADITZU

Mesajde bogdannn » 08 Feb 2012, 17:58

ma bucur ca ai inteles unde ai gresit :D

pentru anul viitor ideal este sa le asiguri din august, maxim septembrie, necesarul de hrana
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde luciancarasanu » 08 Feb 2012, 18:01

nae scrie:Sunt situatii cand ,iarna ,te bronzezi binisor pe gheata ... Probabil aveti fund fix sau AV cu subarul bagat +mancare.. /burta plina ,zapada curatata de pe capace ,un gram de soare si fetele afara ...
Am niste emotii ... :roll:

fund fix
mancare este
sa speram ca e de bine
luciancarasanu

Mesajde ADITZU » 08 Feb 2012, 18:08

bogdannn scrie:ma bucur ca ai inteles unde ai gresit :D

pentru anul viitor ideal este sa le asiguri din august, maxim septembrie, necesarul de hrana

am realizat ca eu le-am facut-o cu mana mea asa ca ce sa mai ma c.c pe mine , adevarul este ca fiind ultimul roi natural care a plecat anul trecut nu prea m-am ocupat si de el crezand ca am suficienta hrana l-am lasat sa se gospodareasca singur , si uite ca am gresit , celelalte familii sunt bine le- pusesem si lor turte dar astazi am vazut ca nu prea s-au atins de ele ghemurile sunt jos albina suficienta cred ca vor iesi cu bine , deci cu toata modestia pot sa spun ca am impachetat bine cuibul , le-am lasat destule rezerve , si asta v-am zis se vede la celelalte familii , rusinica cu roiul micut , recunosc :x
ADITZU

Mesajde peterneamt » 08 Feb 2012, 21:55

luciancarasanu scrie:desi afara zapada masoara juma de metru si termometru arata -4 grade la unele famili am avut zbor
de ce oare?
e bine sau rau?

Exista suspiciunea de nosema daca nu se mai intorc la stupii lor. :(
peterneamt

Mesajde badea marian2012 » 08 Feb 2012, 23:55

Suspiciuni sint prea multe: Lipsa matca, lipsa mincare, infestatie masiva de varoua, soarici,,, Cu siguranta nu este normal sa iasa la zbor. Colegul Bogdan are dreptate, albina poate sa ,,duca'' mult, nu toata ziua caca p*si. Problema este interna. Fra, ai punctat bine ,,toata ziua umblati in stupi ca-n butoiul cu varza'' :D Ma intreb oare de ce trebuie sa necajim amarita de albina cu ,,vizite'', cu serbeturi desi au mincare... cred ca ne facem de lucru... afara-i iarna, in casa-i cald si ne inebuneaste muierea, hai sa tabarim pe amarite...
Cu stima!
badea marian2012

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR