Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde catalin_viezure_6 » 12 Feb 2012, 13:01

cu familiile slabe si roiurile sunt problema chiar si in cazul in care au mancare deorece au consumat fr mult sa fim sincer curand se face o luna fara nici macar o zi cu plus sau macar 0 grade ... mie mi au murit 2 roiurii desi aveau mancare au consumat prea mult .. sincer acum ramane ce e puternic sau ce a fost neglijat de apicultor
catalin_viezure_6

Mesajde proapis13 » 12 Feb 2012, 13:02

cornelioandanciu scrie:
proapis13 scrie:Ca sa parafrazez titlul,marea lovitura in aceasta iarna NU o v-a primi apicultura ci apicultorul :!:
Se stie care ,,apicultor'' :!:
salve :D

Zise cineva dintr-o zona cu climat submediteranean.(Sau oricum , aproape submediteranean).Cu respect, am zis-o fara rautate, numai bine! :mrgreen:

Lasa nea Cornele,ca de cand cu marele cutremur Japonia ce a deplasat
axa Pamantului cu 10 cm s-a schimbat clima si la noi si s-o mai schimba
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 13:12

inmultirea excesiva nu-i cauza de mortalitate ,ci faptul ca acei roi sunt bagati in iarna in paralel cu familiile foarte bune..
zici ca procedezi la fel ca altii ..n-ar fi mai bine sa echilibrezi puterea familiilor la inceputul toamnei ??????
spui : "Cine te opreste sa intervii in forta cu turte energetice acum ???? Sau cine te-a oprit sa intervii in ianuarie cand vremea era buna ?"
nu cred ca-i o solutie ..ideal ar fi fost sa aibe hrana din belsug si sa stam linistiti acum ,"fara interventii in butoiul cu varza" cum spunea cineva ...
turtele fie ele chiar si numai energetice ,reprezita o incercare de salvare ..dar nu intotdeauana reprezinta o reusita ..motivele le-am enumerat in postarea anterioara ..
nu a spus nimeni ca matcile si-au inceput ponta in decembrie ,ci doar faptul ca in luna decembrie si prima jumatate a lunii ianuarie au fost temperaturi destul de ridicate care pe fondul administarii turtelor au dus la declansarea pontei mai devreme decat normal..
problema cu selectia matcilor tale carpatine care ponteaza sau nu mai devreme sau mai tarziu decat altele ..s-o lasam stiintei si genetiticii zic eu.. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde kissi » 12 Feb 2012, 13:17

Eu am iernat roi pe 3 rame cate doi in lada orizontala si au iesit mai bine din iarna decat unele familii pe 5 rame(pastrand proportiile)
kissi

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 13:21

proapis13 scrie:
cornelioandanciu scrie:
proapis13 scrie:Ca sa parafrazez titlul,marea lovitura in aceasta iarna NU o v-a primi apicultura ci apicultorul :!:
Se stie care ,,apicultor'' :!:
salve

Zise cineva dintr-o zona cu climat submediteranean.(Sau oricum , aproape submediteranean).Cu respect, am zis-o fara rautate, numai bine!

Lasa nea Cornele,ca de cand cu marele cutremur Japonia ce a deplasat
axa Pamantului cu 10 cm s-a schimbat clima si la noi si s-o mai schimba

proapis..te salut !! cu respect ..un "oltean" botezat ;) :D
Albinel

Mesajde florinake » 12 Feb 2012, 13:42

salut tuturor... da e foarte adevarat este o iarna foarte grea .
dar totuşi am fost ieri la stupi şi am fost curios sa vad care albine sunt moarte pe fundul stupului
-Surpriză intre 10-12 albine erau moarte.
De murit nu am descoperit nici unul din câţi am.
Vom vedea după frigurile astea.
Dar ce m-a ingrijorat este condensul din stup care s-a transformat in gheata
florinake

Mesajde Dragos2006 » 12 Feb 2012, 13:46

Albinel scrie:: "Cine te opreste sa intervii in forta cu turte energetice acum ???? Sau cine te-a oprit sa intervii in ianuarie cand vremea era buna ?"
nu cred ca-i o solutie ..ideal ar fi fost sa aibe hrana din belsug si sa stam linistiti acum ,"fara interventii in butoiul cu varza" cum spunea cineva ...
turtele fie ele chiar si numai energetice ,reprezita o incercare de salvare ..dar nu intotdeauana reprezinta o reusita ..

Scroafa este moarta in cotet si tu vii cu teorie ... timpul nu se mai intoarce inapoi ! oamenii au acum familiile de albine cu rezervele de hrana pe terminate ! decat sa punem placa cu hrana data in aug-sept. Mai bine ser cu turtele le ei si se salveaza ! cu vorbe sigur nu se vor hrani !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 14:00

mi-as permite totusi sa fac o recomandare celor ce au ajuns in situatia data ..sa foloseasca pe cat se poate mierea in detrimentul altor turte ,pana la revenirea vremii la normal ..
Albinel

Mesajde Nebunu_R » 12 Feb 2012, 14:28

incepator fiind, am ascultat mereu de cei batrani. am ME. il sun pe nea Gica dupa ce am extras la FS. "Nebunule, verifici daca au miere suficienta in corpul doi, le pui corpul trei inapoi si nu te mai atingi de ei pana nu ai doua saptamani cu temperaturi sub 7 grade noaptea. Tot atunci verifici si cum s-a format cuibul." si asa am facut. prin ianuarie a fost un vant de mi-a mutat stupii la propriu. la unul i-a zburat capacul, podisorul nu. de ce? de bine propolizat ce era! de ce? pentru ca nu am umblat in "butoiul cu varza". la inceput de ianuarie au avut toti zbor de curatire. la inceput de februarie am ascultat la urdinisuri si erau toti ok. vedem ce va urma.
p.s. - ascultati de cei batrani (experimantati)
Nebunu_R

Mesajde ilalexandru » 12 Feb 2012, 14:56

Azi am administrat o turta la cel fara matca....din cate am observat ghemul este pe 4 intervale, albina insa uzata. Daca se incalzeste si pot sa bag un nucleu peste el, l-am salvat. Daca nu, prima pierdere. Si apropo: am verificat toate cele 12 nuclee, iernate pe cate 2 sau 3 rame. Toate au raspuns prezent, au consumat turta de deasupra ghemului si au cuibul pe la jumatatea ramelor. Deci daca pe gerul de a fost, doua rame intrate la iernat(ca acum sigur nu mai sunt doua intregi) reusesc sa supravietuiasca, inseamna ca albina nu moare de ger daca are mancare. Moare din alte cauze...
ilalexandru

Mesajde Ioan Guist » 12 Feb 2012, 15:03

Am bagat si eu o geana in cativa .Ridicat capace si privit albina.
Aia mari, zici ca-s morti.Nu misca.Se ocupa cu taiat de menta si cafelele de rigoare.Parca sunt nitel umflati la -7.Cred ca ...clocesc ceva.
Aia mici, sunt ceva mai vioi.Se pare ca au "furat" startul si acu sunt nitel ...cu treaba.
E bine.Slava Domnului.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde silviu b » 12 Feb 2012, 15:20

Sa traiasca domnu Dragos sa stiti ca de la dumneavoastra si de la domnu Puisoru noi incepatori avem multe de invatat va multumim,cu respect silviu de la Valcea.
silviu b

Mesajde kissi » 12 Feb 2012, 15:31

Ioan Guist scrie:Am bagat si eu o geana in cativa .Ridicat capace si privit albina.
Aia mari, zici ca-s morti.Nu misca.Se ocupa cu taiat de menta si cafelele de rigoare.Parca sunt nitel umflati la -7.Cred ca ...clocesc ceva.
Aia mici, sunt ceva mai vioi.Se pare ca au "furat" startul si acu sunt nitel ...cu treaba.
E bine.Slava Domnului.

Sa traiti d-nul Ioan Guist, mi-am luat o piatra de pe inima si la mine se prezinta la fel, cei mai slabi misca, iar lor le-am pus ieri miere zaharisita pe sita, cu toate ca le-am lasat cred ca destula. Acum ce-o da domnul.
kissi

Mesajde reformistul » 12 Feb 2012, 15:40

Dragos2006 scrie:Cate cunostinte apicole are un om care da un asemenea titlu de topic : Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna ?????
Oare i-a luat mult timp sa ajunga la aceasta concluzie ??????? Oare prostia doare ?
Anul trecut o mare apicultorita din zona Iasi care cica este si crescatoare de matci se vaita ca a luat loca din sud-est , tot o "mare lovitura "

Initiatorului ii pot da exemplu de mare lovitura : marele atac de loca din anii "80.

"Anul trecut o mare apicultorita din zona Iasi care cica este si crescatoare de matci se vaita ca a luat loca din sud-est , tot o "mare lovitura ""

Ce legatura are asta cu subiectul deschis? Poate domnul doctor ne explica mai pe larg. O cunosteti pe dna respectiva? ca vad ca spuneti ironic ce spuneti. Sa ne luminam si noi astia mai prosti de la Iasi (vorbesc in numele meu...e vorba de mine doar cand folosesc cuvantul prost). Poate stiti dvs mai multe de acolo decat unii de pe aici despre dna in ceea ce priveste nivelul sau de cunostinte si experienta apicola. Va rog sa raspundeti, altfel daca nu aveti un raspuns justificat, va rog sa va cereti scuze pentru ca vorbiti de persoane in lipsa care nu se pot apara.
Cu respect, multa sanatate si iernare usoara!
reformistul

Mesajde almasel » 12 Feb 2012, 16:16

vorba unui coleg de lista, albinele au murit si vor mai muri iarna. conteaza din vina cui... de obicei albina moare nevinovata.
vorbeam zilele trecute cu un "mare" stupar din zona mea (are in jur de 250 de stupi), se plangea ca albinele lui o sa moara de foame... i-am reamintit ca in toamna se lauda cu tonele de miere pe care le-a obtinut si le-a vandut (ii luceau ochii la gandul banilor obtinuti). i-am reamintit ca orice stupar trebuie sa isi imparta productia cu albinele- o parte pentru comercializare, o parte pentru hrana... e bine sa nu fi zgarcit, daca vrei ca in anul urmator sa nu ajungi calic. e bine sa nu te arunci cu capul inainte, pentru ca nu vei ajunge prea departe.
almasel

Mesajde Dragos2006 » 12 Feb 2012, 16:58

reformistul scrie:
"Anul trecut o mare apicultorita din zona Iasi care cica este si crescatoare de matci se vaita ca a luat loca din sud-est , tot o "mare lovitura ""

Ce legatura are asta cu subiectul deschis? Poate domnul doctor ne explica mai pe larg. O cunosteti pe dna respectiva? ca vad ca spuneti ironic ce spuneti. Sa ne luminam si noi astia mai prosti de la Iasi (vorbesc in numele meu...e vorba de mine doar cand folosesc cuvantul prost).

Pe doamna respectiva nu o cunosc dar am inteles ca detine o mare crescatorie de regine .
1) cand ai crescatorie comerciala de regine si spui ca ai loca in secunda doi trebuie instaurata carantina deoarece dai o "mare lovitura apiculturii " vanzand material biologic contaminat .
2) doamna acuza stuparii din sud -estul tarii ca ar fi luat de la ei loca cu ocazia pastoralului efectuat de dansa !? nu am vazut documentele de pastoral si actele sanitar - veterinare care sa ateste ca a luat loca din sud -est si nu a avut cumva loca dinainte si astfel a plecat in pastoral cu colonii bolnave contaminand astfel si pe altii.

Cazul doamnei este exemplu de "mare lovitura" !

O alta "mare lovitura" aplicata apiculturii romaneste o reprezinta faptul ca o groaza de neaveniti au devenit experti in apicultura peste noapte .
Moartea a 5 -10% din efective nu este nici o "mare lovitura " deoarece se incadreaza in limitele statistice multianuale .
Daca in iarna ar muri 600000 de colonii in Romania atunci ar fi o mare lovitura !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE