Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde kamy » 15 Feb 2012, 14:42

Ioan Guist scrie:Cand vorbim de o stupina mare , cred ca vorbim de cel putin 200 carati in pastoral.
Asta inseaman 200x4=800 de regine ce trebuiesc inchise ermetic.Intra multi factori aici.de la suprapopulari,sufocari la transport,lipsa spatiu de dezvoltare,control efectiv al situatiei / matca, extractia din 800 cate trei trame cu grija la matca si inchidere inapoi cu grija de rigoare,Materiale de izolare bune.Diafragme si site.Lazi complicate.Greu de intretinut.Urdinise multiple, deriva a albinelor,Nebunie.

Cred ca dumneavostra ati studiat teoretic.Practic lucrurile efectiv explodeaza.

Prefer sa am 800 de colonii individuale in tot felul de lazi simple si sa fac 400 de pastoral pe 12 de puiet in lazi de pastoral adevarat.Sa iau caturile de miere si sa stau la umbra, in loc sa ma dau cu capul de pereti in april sa fac matci din piatra seaca , si sa stau cu inima'n dinti la tansport sau in lipsa de cules..

Numai bine

suprapopulari DA,sufocari la transport NU,lipsa spatiu de dezvoltare DA prefer lipsa spatiu de dezvoltare decat sa am de vandut.grija la matca doar daca trece granita dinntre cuib si magazie prin haneman,se extrage doar magazia,diafragme DA,site nu neaparat,nu e greu de intretinut,deriva a albinelor normal ca la orice pavilion,nebunie DA
am facut practic asta am precizat in cearceaful pe care l-am scris
e perfect cu 12 de puiet,asta e si tinta mea.
o intrebare mai personala daca pregatiti la salcam 12 rame de puiet se mentin tot 12 pana-n august?
preferati 800 de colonii asta inseamna 800 de lazi cu dotarile aferente,nuiele si de toate,dupa metoda in discutie pot sa ma opresc din numarat la 400, si daca dvs spuneti ca e mai putin de lucru cu 800 decat cu 400 sant nevoit sa va cred.
la trnsport nu mor, eu am renuntat sa le inchid,le inchid doar cand populez pavilionu pt maxim 2 ore noaptea.
recunosc circul doar noaptea ziua pauza,o problema reala ar fi daca as face pastoral in finlanda unde noaptea tine vre-o 2 ore.
ba mai mult m-am deplasat in dobrogea cu incarcat descarcat iar incarcat iar descarcat fara a inchide stupii.
Ultima oară modificat de kamy pe 15 Feb 2012, 15:23, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde kamy » 15 Feb 2012, 15:19

lucky5strike scrie:Aaam... ce procente-s astea? Care inseminatori? Care parere generala?

Una e puterea potentiala a familiei, data de cantitatea de puiet prezenta la un moment dat, alta e puterea efectiva, data de cantitatea de albina prezenta la un moment dat.

Puietul unei colonii... e si nu e... isi spune cuvantul doar dupa 30 de zile... adica cuibul full de puiet la rapita va fi exact albina pentru salcam II.

Albina face culesul.

procentele le-am auzit le-am citit si daca le regasesc promit ca vi le trimit.inseminatorii aia de si-au publicat studiile,fara sa ceara cuiva sa faca vechime la poarta lor. parerea majoritatii apicultorilor cu procentu de inmultire de 20% e un procent bun.
nu e subiectul poza cu blit la o familie de albine cand am bubuit-o cu 15 rame de puiet si dupa 30 de zile tot la 8-10 ajunge,sau mai putin daca discutam de floarea soarelui.
etalonul atat pentru cules cat si pt iernat este rama de puiet si nu ramele goale
din ce-am experimentat cam de la salcam si pana-n august e plin cuibul cu puiet.Asadar discutam de perioada,constanta si nu despre un moment dat.
haideti sa zicem ca se inseala cei care au publicat procentele respective sper sa fiti de acord ca putem socoti o matca insaminata la 50%din capacitatea uneia imperecheata natural,chiar am discutat cu dl ing Man de la Cluj (care a avut bunavointa sa piarda cu noi 1/2 zi si ma simt obligat sa-i multumesc si pe aceasta cale )ne-a explicat cum sta treaba cu inseminatu si omu chiar are experienta,spunand nu e pentru comercial,70 maxim 80%, nu mai mult de un an durata de folosinta.deci matci DE UNICA FOLOSINTA.
HAIDETI SA FACEM OLEACA DE ALGEBRA
1 MATCA SUPER SELCTIONATA=100%,cu toate ca e discutabil
sa zicem 4 matci 50+50+50+50=100%
am si o propunere pt un experiment incrucisat si anume dvs imi trimiteti contra cost o matca de la dumneavoastra,eu va fac cadou 4 matci inseminate,testam acelasi lucru si eu si dvs in aceleasi conditii,daca nu aveti lada va trimit imprumut una pt un sezon cat tine experimentul,si-atunci concluzia sta pe 2 picioare.
va multumesc.
kamy

Mesajde lucky5strike » 15 Feb 2012, 15:45

vicpo scrie:
lucky5strike scrie:dl lucky daca 2 familii iernate in conditiile de mai sus(6 rame+6 rame)au la inceputul lui aprilie cel putin 5 rame de puiet in toate stadiile considerati ca matcile si-au facut treaba? ps;sint de acord ca una si buna este de ajuns dar eu (desi am cumparat si selectionate)nu am fost multumit in sensul ca nu am reusit de la o singura matca sa am cel putin 6 kg albina la salcim 1

6 kg. inseamna cam 21 de rame Dadant, la densitate apreciabila.

Nu stiu ce familie, chiar stimulata, ar cantari atata pe la 5 mai, in conditiile in care 15-16 rame e deja ff. bine!

Nu pot sa stiu exact ce caracteristici are vatra la dumneata... daca aveti sau nu polen cumsecade inainte de pomi. La mine, la 1 aprilie, 5 rame de puiet au familii foarte bune... rame ocupate ~75%, familii de 7 spatii restranse cu diafragma, sau cele care nu mai trebuiesc restranse. Variatii exista in functie de sezon, vatra... la 15 km sud de unde scriu acuma am alte conditii.

5 rame de puiet sa aiba ambele la un loc, sau matca din fiecare compartiment?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 15 Feb 2012, 15:50

6 kg de albina la salcam 1 e enorm.
Nici la Mediterana unde avem polen din februarie pe familii italiene nu avem 6 kg in mai. Si nici nu ai motive.
Moderatie moderatie moderatie
andrei_calinescu

Mesajde teinegru64 » 15 Feb 2012, 21:03

kamy scrie:am facut practic asta am precizat in cearceaful pe care l-am scris

Eu te cred ca ai facut asta....dar o foto acolo nu aI ? Treaba cu cearceafu tine la ....visatori.Da cica si ei stiu ca un himen costa 500e .Dar asa sunt ....cred si a doua oara ca sunt primii.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Ioan Guist » 15 Feb 2012, 21:32

[quote/]rapopulari DA,sufocari la transport NU,lipsa spatiu de dezvoltare DA ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ba mai mult m-am deplasat in dobrogea cu incarcat descarcat iar incarcat iar descarcat fara a inchide stupii.[/quote]

Dumneavoastra propuneti (cu alte cuvinte) unitati de productie pe trei rame 1/1.Cu cat 1/1.Cuplate cate 4 intr-o lada de 12.Fiecare familie este separata ermetic de celalalte.Pe acelasi rationament, putem face direct lazi pe 4-5-6 rame si sa le legam cu o chinga.Sa ramanem cu discutia la 3 rame.
Ce incercam eu sa va "propun " este urmatorul rationament:
Daca plecati cu 200 de lazi in care sunt 800 de regini,aveti de gadilit si ermetizat aceste 800 de regini Lada aia nu e simpla.Diafragme etanse.Hanemann mici pe fiecare cuib de 3 rame, podisor,urdinise,aerisire AV, etc etc.La transport, familiile de la mijloc sufera.Cele de pe margine mai putin dar sigur in pavilion sunt conditii extreme in luna iunie-iule.La extractie trebuie deschise si inchise fiecare astfel de familie.In lipsa de cules (dupe ultima extractie) familile nu au rezerve.Pericol deci.Aceste familii sunt greu de supraveghiat in numar mare.Reginele ce se "uita ca Bufnita" din varii motive, sunt generatoare de botci.Sunt multe la mijloc.MUULTE

Varianta cu 800 de regini cu lada ei fiecare.800 ca asta e in discutie.
Pot sa fie lazi de 5-7 rame sa zicem 400 care doneaza puiet si albina de cate ori este cazul, inainte de salcam si inainte de tei sa zicem.
Si astfel culegem munca de la 10-12 rame de puiet in permanenta.
400 lazi de pastoral 10-12 rame si caturi de recolta ce-mi da voie sa extrag acasa, pleaca in pastoral.
400 familii chele de puiet si asezate in sursa de polen si hranitor, nu mai am treaba lor.Sa dea inainte atata au de facut.
Si...important, nu ma scarpin la urechea stanga cu dreapta
Culeg cu 400.

Eu va urez succes.Sunteti genul de om care nu aveti stare.Doriti sa faceti pasi inainte, sa optimizati ,sa ...incercati.Felicitari si din nou, succes!
Am o rugaminte totusi.Dupa ce incercati si veti renunta (sunt sigur) sa ne povestiti si noua.

Numai bine si iernare uscata.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde nae » 15 Feb 2012, 21:36

vicpo scrie:
lucky5strike scrie:Cand m-am ocupat de treaba asta cu 2 matci in lada, despartite cu diafragma si-o plasa cu ochi de sarma, am vazut ca niciodata nu ouau la potential normal, nici macar 30% mai mult. Adica nu rezulta un stup mai tare cu 30%, 50% , 100%.
Era orizontal, dat in doua unitati 10 pe 10 si tin minte ca au urcat destul de greu intr-un cat.
Nu cred deci in chestiile astea, una si buna e de-ajuns.

dl lucky daca 2 familii iernate in conditiile de mai sus(6 rame+6 rame)au la inceputul lui aprilie cel putin 5 rame de puiet in toate stadiile considerati ca matcile si-au facut treaba? ps;sint de acord ca una si buna este de ajuns dar eu (desi am cumparat si selectionate)nu am fost multumit in sensul ca nu am reusit de la o singura matca sa am cel putin 6 kg albina la salcim 1

O matca selectionata scoasa din iarna cu ..nimic.. nu confirma ;daca a intrat in iarna pe 3 intervale la fel .
Sa zicem ,de dragul discutiei ,ca aveti o matca si 6 kg. de albina si o tehnologie (un cat1/1 sau 2x1/2 ,descapacit manual ,2 oamenix100 fam. )intalnita la >60% din stupine ,fam propusa de dv.va fi inferioara tehnologiei _ 3-5-7 caturi, descapacit auto. ,noaptea ,centrifuga de capacitate mare - aoto. ,etc .
N-o sa dam inainte doar cu matci bune sau 2-6 matci intr-un stup_____ asa vad eu .
nae

Mesajde reformistul » 15 Feb 2012, 22:59

Eu cred ca toata aritmetica se invarte defapt in jurul numarului de culegatoare si nu cate regine bagam in stupul de productie.
Eu vad lucrurile asa simplificat:

1. Detinem x familii de albine ce le vom folosi la cules (sa zicem ca x = 100). Familiile sunt in stupi pe 12 rame cu 2 magazii a cate 10-11-12 rame de 1/2.
2. Apoi, detinem 25 de lazi a cate 24 de rame fiecare lada. Fiecare lada va fi compartimentata (pt a face economie de material, etc.se subintelege) in 4. Fiecare compartiment va detine 6 rame + 1 regina. Aceste 25 de lazi pot fi catalogate drept familii donatoare de puiet.
3. Familiile donatoare vor putea dona in permanenta de la 3-5 rame de puiet. In permanenta ma refer cu precadere inaintea culesurilor mari, dar nu numai.
4. Astfel: sa zicem ca inaintea salcamului 1 suntem la 7-8 rame de puiet in stupul de 12 rame si la 3-4 in familia donatoare pe 6 rame. Avem posibilitatea sa luat din familia donatoare numarul de rame necesar cu puiet pentru a fi duse in familia din stupul de 12 rame ( de productie). Prin acest procedeu crestem puterea familiei din stupul de 12 rame si implicit numarul de albine culegatoare.

Mai sunt si alte operatiuni marunte care se fac pentru a putea avea aceiasi eficienta si pentru urmatorul cules mare.
reformistul

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 07:47

peterneamt scrie:Eu tot nu pricepui, adica scopu-la metoda ,adica care vasazica scoti mai mult decit bagi ? :roll:

scopu la metoda ar fi ala sa poti inmulti salbatic fara sa pierzi autosponsorizarea din partea albinelor,nefiind afectata productia/lada,dar cu conditia sa nu mulgi cuibul altfel vor ramane doar roi:o alta conditie matci tinere si nu roitoare.daca reusesti sa le faci pana la salcam poti sa faci pastoral sa le iei toata vara smantana.
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 08:05

reformistul scrie:Eu cred ca toata aritmetica se invarte defapt in jurul numarului de culegatoare si nu cate regine bagam in stupul de productie.
Eu vad lucrurile asa simplificat:

1. Detinem x familii de albine ce le vom folosi la cules (sa zicem ca x = 100). Familiile sunt in stupi pe 12 rame cu 2 magazii a cate 10-11-12 rame de 1/2.
2. Apoi, detinem 25 de lazi a cate 24 de rame fiecare lada. Fiecare lada va fi compartimentata (pt a face economie de material, etc.se subintelege) in 4. Fiecare compartiment va detine 6 rame + 1 regina. Aceste 25 de lazi pot fi catalogate drept familii donatoare de puiet.
3. Familiile donatoare vor putea dona in permanenta de la 3-5 rame de puiet. In permanenta ma refer cu precadere inaintea culesurilor mari, dar nu numai.
4. Astfel: sa zicem ca inaintea salcamului 1 suntem la 7-8 rame de puiet in stupul de 12 rame si la 3-4 in familia donatoare pe 6 rame. Avem posibilitatea sa luat din familia donatoare numarul de rame necesar cu puiet pentru a fi duse in familia din stupul de 12 rame ( de productie). Prin acest procedeu crestem puterea familiei din stupul de 12 rame si implicit numarul de albine culegatoare.

Mai sunt si alte operatiuni marunte care se fac pentru a putea avea aceiasi eficienta si pentru urmatorul cules mare.

e la albine e altfel nu au comitete,organe de conducere,personal tesa,mai devreme sau mai tarziu orice albina devine lucratoare,deci rama de puiet + niscai timp=culegatoare .la culegatoare se includ si cele de roua.
un alt factor care nu e deloc neglijabil este cantitatea de puiet deschis din timpul culesului,cu cat e mai putin mai multe doici vor fi botezate lucratoare,iar daca vrei sa faci din ele crescatoare de puiet sa ajuti familiile cu cate 0 matca,e mai multa munca.pune in cuib 2 matci tinere 6+6 deasupra o gratie haneman.o magazie goala peste,nu ai ca cauta in cuib decat in cazul in care observi anomalii cand iei magazia pt extras,rame goale in timp ce compartimentu vecin e plin,maleabilitatea cerii depe gratie,albinele care n-au puiet au o temperatura mai scazuta in cuib,dar mare atenrie sa nu le inchizi niciodata LE OMORI.
mie nu-mi place sa mut rame de puiet de la una la alta,interesul meu este sa am lada plina de musca tot sezonu nu doar un cules
plecand la pastoral o vara intreaga si lasand acasa roi sau in cazul expus de dvs familii ajutatoare nu poti fi in 2 locuri.
eu folosesc aceeasi rama 1/1 nu-mi plac caturile mici adica nu sant bigot imi plac avantajele nu-mi plac dezavantajele,si prefer cand plec in pastoral sa plec cu catel si purcel,ma refer la albine,ceea ce n-o sa se-ntample anu asta pt ca repun pe picioare cresc de matci.
Ultima oară modificat de kamy pe 16 Feb 2012, 09:22, modificat de 2 ori în total.
kamy

Mesajde Ioan Guist » 16 Feb 2012, 08:16

Buna dimineata.
vad ca sunteti matinal l araspunsuri.

Va rog scrieti la avatar si localitatetea de unde sunteti.
O descriere mai detaliata la Pagini personale , ne-ar bucura.Sa vedem niste lazi, tehnica si mod de lucru ne ajuta sa va intelegem si mesajul.
O foto face cat 100 de cuvinte sau cat un "cearcaf" cu spui dumneata.

Numai bine si o zi plina
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 08:31

teinegru64 scrie:
kamy scrie:am facut practic asta am precizat in cearceaful pe care l-am scris

Eu te cred ca ai facut asta....dar o foto acolo nu aI ? Treaba cu cearceafu tine la ....visatori.Da cica si ei stiu ca un himen costa 500e .Dar asa sunt ....cred si a doua oara ca sunt primii.

cearceaf se refere la suprafata scrisa dar imaginatia e libera,mi-ar place mai mult daca ati fi obiectivi focusati pe tehnic(praftic)si nu subiectivi.
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 08:47

Ioan Guist scrie:Buna dimineata.

O descriere mai detaliata la Pagini personale , ne-ar bucura.Sa vedem niste lazi, tehnica si mod de lucru ne ajuta sa va intelegem si mesajul.

Numai bine si o zi plina

cu d-tale am vorbit la telefon,sant bebelus pe forum,ma intereseaza niscai informatii,da tot ce voiti sa va faca voua oamenii faceti-le voi mai intai.Am oferit informatii despre experiente framantari si discutam despre idei practice si aplicabile,eu raman un nimeni al unui necunoscut din congo,denumirea de kamy e de la o firma de-a lui nevastame-a,cu alt nume n-am putut intra.
nu intentionez sa amenint in vre-un fel ierarhia existenta pe forum,am facut deja cunostinta cu albinele pazitoare ale forumului,si cand vine vine primavara trec pe silentio stampa ca ma apuc de lucru.
nu o sa am probabil niciodata o pagina personala,dar pana da coltul primaverii raspund la orice intrebare pot sau stiu,nu ma numar printre secretosi.
numai bine si o zi buna!
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 08:48

[attachment=0]]
Ioan Guist scrie:Buna dimineata.

Numai bine si o zi plina

http://anunturiapicole.stuparitul.com/v ... f=11&t=687
http://anunturiapicole.stuparitul.com/v ... ?f=7&t=852
si o poza in plus,dar sant de asta-vara,daca stiam ca se da verdictul dupa poze faceam mai multe acum o sa va rog sa aveti nitica rabdare pana se schimba decorul sa pot face poze

multumesc si o zi buna!
Fişiere ataşate
P1020193 (Copy).JPG
kamy

Mesajde catalin.profiri » 16 Feb 2012, 09:54

mai omule,
oamenii astia iti spun sa faci o pagina personala din cauza ca e imprasitata informatia despre tine. ai scris un "cearceaf" pe la pagina 2, si mai vii cu niste fotografii la pagina 4 si probabil pe la 6 sau 8 sa mai spui ceva.
Cand vei veni si vei face o afirmatie pe un alt topic, vor fi destui care vor spune "hai sa vad si eu cine este kamy asta, de pe unde e, ce face ... etc". nu va sta nimeni sa caute pe google/forum toate postarile tale. intelegi?
deci nu-ti cere nimeni adresa/numele/contul din banca. macar un copy / paste la locatie, "cearceaf" si pozele astea 3.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 12:15

catalin.profiri scrie:mai omule,
oamenii astia iti spun sa faci o pagina personala din cauza ca e imprasitata informatia despre tine. ai scris un "cearceaf" pe la pagina 2, si mai vii cu niste fotografii la pagina 4 si probabil pe la 6 sau 8 sa mai spui ceva.
Cand vei veni si vei face o afirmatie pe un alt topic, vor fi destui care vor spune "hai sa vad si eu cine este kamy asta, de pe unde e, ce face ... etc". nu va sta nimeni sa caute pe google/forum toate postarile tale. intelegi?
deci nu-ti cere nimeni adresa/numele/contul din banca. macar un copy / paste la locatie, "cearceaf" si pozele astea 3.

DECI TOTUSI CONTEAZA a cui din congo!obiectiv ar fi sa analizam afirmatia,analizand cine a spus-o=subiectiv
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE