Ioan Guist scrie:Cand vorbim de o stupina mare , cred ca vorbim de cel putin 200 carati in pastoral.
Asta inseaman 200x4=800 de regine ce trebuiesc inchise ermetic.Intra multi factori aici.de la suprapopulari,sufocari la transport,lipsa spatiu de dezvoltare,control efectiv al situatiei / matca, extractia din 800 cate trei trame cu grija la matca si inchidere inapoi cu grija de rigoare,Materiale de izolare bune.Diafragme si site.Lazi complicate.Greu de intretinut.Urdinise multiple, deriva a albinelor,Nebunie.
Cred ca dumneavostra ati studiat teoretic.Practic lucrurile efectiv explodeaza.
Prefer sa am 800 de colonii individuale in tot felul de lazi simple si sa fac 400 de pastoral pe 12 de puiet in lazi de pastoral adevarat.Sa iau caturile de miere si sa stau la umbra, in loc sa ma dau cu capul de pereti in april sa fac matci din piatra seaca , si sa stau cu inima'n dinti la tansport sau in lipsa de cules..
Numai bine
suprapopulari DA,sufocari la transport NU,lipsa spatiu de dezvoltare DA prefer lipsa spatiu de dezvoltare decat sa am de vandut.grija la matca doar daca trece granita dinntre cuib si magazie prin haneman,se extrage doar magazia,diafragme DA,site nu neaparat,nu e greu de intretinut,deriva a albinelor normal ca la orice pavilion,nebunie DA
am facut practic asta am precizat in cearceaful pe care l-am scris
e perfect cu 12 de puiet,asta e si tinta mea.
o intrebare mai personala daca pregatiti la salcam 12 rame de puiet se mentin tot 12 pana-n august?
preferati 800 de colonii asta inseamna 800 de lazi cu dotarile aferente,nuiele si de toate,dupa metoda in discutie pot sa ma opresc din numarat la 400, si daca dvs spuneti ca e mai putin de lucru cu 800 decat cu 400 sant nevoit sa va cred.
la trnsport nu mor, eu am renuntat sa le inchid,le inchid doar cand populez pavilionu pt maxim 2 ore noaptea.
recunosc circul doar noaptea ziua pauza,o problema reala ar fi daca as face pastoral in finlanda unde noaptea tine vre-o 2 ore.
ba mai mult m-am deplasat in dobrogea cu incarcat descarcat iar incarcat iar descarcat fara a inchide stupii.