Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde glaliona » 14 Feb 2012, 11:42

Daca vremea se adevereste ,trecem din o extrema in alta ,in unele zone ale tarii va fi jale.
glaliona

Mesajde badguy_goodguy » 14 Feb 2012, 12:51

Nu stie cineva, daca stupii sunt complet ingropati in zapada e vreo problema? daca au fund varroua?
badguy_goodguy

Mesajde pin » 14 Feb 2012, 13:14

Si eu am aceeasi problema. Chiar daca au sita pe fund e tot in zapada asa ca nu au cum sa se aeriseasca. Am inteles insa ca rezista 2 zile si sper ca joi sa ajung sa dau zapada.
pin

Mesajde pescaru » 14 Feb 2012, 16:12

orcum stupii cu fund anti varoua au sanse in plus stati linistiti :)
pescaru

Mesajde badguy_goodguy » 15 Feb 2012, 17:55

Oricum, mai sunt crapaturi pe marginele lazilor,pe la sita pe la capac. Nu cred ca ati pus cauciuc sa inchideti stupul cat mai emetic,etc.
badguy_goodguy

Re: Stimulare

Mesajde Frincu Ion » 15 Feb 2012, 19:17

peterneamt scrie:Cu temperaturile numai Dumnezeu stie cum va fi, noi putem doar presupune. In legatura cu stimulatul trebuie sa iei in calcul deaca le duci la rapita sau nu. Daca le duci la rapita, poti incepe stimularea incepind din 15 Februarie, dar numai dupa un zbor de curatire . Pentru a nu le uza prematur cu prelucrarea stimulentului dar in special cu cresterea de puiet, hrana stimulenta ar trebui sa contina si proteine +vitamine + minerale. Siropul il poti administra numai dupa ce albinele incep sa aduca polen si numai deasupra cuibului ( la punga sau la borcan ) nu dupa diafragma in hranitoarele clasice.
Daca nu ai rapita in zona stimularea ar trebui sa o incepi cu data de 1 Martie. O data inceputa administrarea de hrana stimulenta ea trebuie continuata pina ce temperatura se stabilizeaza la peste 18 grade C si albinele isi pot asigura din cules necesarul de hrana, altfel exista riscul sa ramina fara si rezultatele sa fie tocmai pe dos decit ne-am propus, pentru ca stimulatul va duce la intensificarea cresterii de puiet dar si consumul va creste proportional cu ponta ( nu Victor ).
:P
Frincu Ion

Mesajde gabimihai » 15 Feb 2012, 21:22

Stai linistit, ai mei aveau zapada pana la jumatate, sub stup aveau un gol pentru aerisire, iar zapada nu era lipita de stup. Uite poza
Fişiere ataşate
Imagine1178.jpg
Imagine1177.jpg
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde badguy_goodguy » 16 Feb 2012, 00:55

Un prieten a desfacut albinele, si a strans pe unele de burta...mi-a zis ca erau atata de "incarcate" incat au pocnit.

Oricum dupa asemenea frig...cateva zile de caldura si vor incepe sa creasca la puiet :)
badguy_goodguy

Mesajde akmm » 16 Feb 2012, 09:29

badguy_goodguy scrie:Un prieten a desfacut albinele, si a strans pe unele de burta...mi-a zis ca erau atata de "incarcate" incat au pocnit.

Oricum dupa asemenea frig...cateva zile de caldura si vor incepe sa creasca la puiet :)

Interesant.Ce insemneaza o stimulare cu hrana proteica acum cand intestinele dau sa pocneasca, iar vremea nu da semne ca ar face vre-o fereastra de zbor?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde badguy_goodguy » 17 Feb 2012, 04:06

Cu tot respectul nimeni nu a pomenit de stimulare cu hrana proteica...nu , nu pe vremea noastra.
Ce doar hranire cu turte.
Ar trebui sa precizam pt. ca f. multi incepatori cauta pe forum solutiii , si sa nu ii zapacim de cap. Sa nu creada ca nu trebuie puse turte deloc.
badguy_goodguy

Mesajde vicpo » 17 Feb 2012, 08:44

akmm scrie:
badguy_goodguy scrie:Un prieten a desfacut albinele, si a strans pe unele de burta...mi-a zis ca erau atata de "incarcate" incat au pocnit.

Interesant.Ce insemneaza o stimulare cu hrana proteica acum cand intestinele dau sa pocneasca, iar vremea nu da semne ca ar face vre-o fereastra de zbor?

d-le akmm la dv albinele au intestinele gata sa pocneasca?saptamina trecuta discutam cu un stupar vecin despre turta proteica pe care am dat-o la unele familii discutie in contradictoriu binenteles ,iarna grea lipsa zbor curatire etc , ieri a venit pe la mine ,am luat capacul unui stup hranit astfel si am privit prin folie ,totul in regula la care colegul zice ;da dar mortalitatea?,cu riscurile de rigoare am ridicat stupul deasupra ca sa poata vedea sita ,din spusele lui nu sint 50 de albine moarte.
vicpo

Mesajde un OM » 17 Feb 2012, 21:22

Internetul ca internetul. Una vorbim alta se intelege.Ar trebui un dictionar cu intentiile de explicare a fiecarei postari.
D-l Akm vorbea despre pericolul pe care l-ar intampina hranirea cu turte proteice.Pana la zborul de curatire. Alta este problema cu turtele glucidice. ;)
un OM

Mesajde vicpo » 17 Feb 2012, 22:53

pai asta scrie turda proteica pt crestere de puiet glucidica nu bag
vicpo

Mesajde raduku » 18 Feb 2012, 23:03

vicpo scrie:
akmm scrie:

d-le akmm la dv albinele au intestinele gata sa pocneasca?saptamina trecuta discutam cu un stupar vecin despre turta proteica pe care am dat-o la unele familii discutie in contradictoriu binenteles ,iarna grea lipsa zbor curatire etc , ieri a venit pe la mine ,am luat capacul unui stup hranit astfel si am privit prin folie ,totul in regula la care colegul zice ;da dar mortalitatea?,cu riscurile de rigoare am ridicat stupul deasupra ca sa poata vedea sita ,din spusele lui nu sint 50 de albine moarte.

Posibil PE SAMBATA 11*C in Olt pana atunci sa ne rugam;eu am gasit unul cu ceva pete sper sa ramana doar asa
raduku

Mesajde badguy_goodguy » 18 Feb 2012, 23:26

Am fost astazi la stupi... am dat vreo 1 ora la lopata sa ajung la ei. Am 19 stupi in acel loc, le-am dat la fiecare (ramasi in viata bineinteles) cate 1 kg de apifonda .

Am sa va scriu cateva observatii:

A. In Stupi
Din 19 stupi:
I
14 si-au inceput activitatea, adica bateau din aripi se plimbau pe rame,etc. Nu stiu daca e din cauza ca si-au inceput activitatea de crestere a puietului, le-am deranjat eu un pic ( am fost cu mai multi prieteni [baieti si fete]), din cauza celor +4 grade afara, sau din alte cauze
2 erau inca in ghem ,desi i-am dezvelit stateau ghem: "miscari lente, vedeam albinele cum se schimba incet in ghem,etc [stiti miscarea], la fel ca si cum era in decembrie.
3 au murit: 1 de foame, 1 din lipsa matcii (stiam demult de problema lui) si unul ca un prost de pe 5 rame s-a pus doar pe 2 rame (3 intervale) si a murit de frig, bineinteles ca a avut grija sa fie pe ramele cu mancare mai putina... dincolo rama era mancare... 3 rame de mancare... Ultima rama nu o contorizez este rama tip hranitor ca sa intelegi diferenta de ce 5 rame, si nu 6 rame.
II
Am pus la fiecare cate o turta de 1 kg de apifonda. M-am uitat peste o ora si au inceput s-o ia la intrebari fara comentarii. Eu invelesc apifonda in hartie prin care fac gauri cu perforatorul. Motivul? Daca tai in 15 felii de 1 kg, si le pun in vailing sa le duc inapoi la albine, acestea se sudeaza la loc.
III
Acuma se vede ca sunt pe toata rama albine.Pana acuma cand te uitai la ele ziceai ca sunt doar in partea din fata a ramei, acuam sunt din partea din fata a stupului pana in partea din spate (ghemul s-a ridicat sus cred, sau s-a extins?!).

Din pacate nu am apucat sa le fac poze, pt. ca mi s-au terminat bateriile la aparatul foto :(

B. In afara stupilor:
Ori din cauza ca le-am deranjat, cu interventia mea cu turte, sau din cauza zgomotului, sau din cauza turtelor. (pe unele poate ca le-am suparat, cum erau in unele locuri sus pe rama (desi mai aveau mancare, adica se vedea cu ochiul liber ca mai sus sau mai jos aveau mancare) au inceput sa mai iasa afara albinutze, la inceput cam 10-20 dupa care cam 1 la vreo 5 minute. Au facut "Caca' pe zapada si pe noi... pete maro. In stupi nu e urma de diaree. Ceea ce inseamna ca albinele sunt incarcate. Apropo, vorbeam de un alt prieten care a strans albinele de burta, nu eu le-am strans pe ale mele. Deci banuiesc ca sunt cam incarcate (intestinal) la toata lumea.
Este prima stimulare, altele nu am mai facut din octombrie in coace.

Concluzii: Duceti-va fuguta cu cate o turta de apifonda/zahar la albine si nu mai asteptati. Chiar au nevoie de ajutorul vostru.
badguy_goodguy

Mesajde Badea Alin » 19 Feb 2012, 09:29

stupul îngropat în zăpadă la controlul de ieri avea mortalitate de 90%. A stat circa 6 zile, nu am avut cum ajunge la ei.
Fişiere ataşate
18feb1.jpg
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR