dogvet scrie:Eu cred ca Johnny are dreptate referitor la distanta de 1- 1,5 cm.Cei 7 mm recomandati de obicei duc la o strivire a abinelor intre corpuri,mai ales daca lucrezi mai rapid si nu mai elimini din puntile create de albine.In plus,daca toti stim ca inaltimea corpului de ME e de 240 mm de unde aceasta idee cu cei 7mm?Haideti sa vedem:7mm proveniti de la faltul stupului+230mm rama+3mm=240mm.Deci distanta e de 7+3=10 mm,in niciun caz de 7mm.acest lucru fiind posibil doar daca inaltimea corpului e sub 240mm.Pe de alta parte,multi producatori de stupi(vezi T____m din Lugoj) fac corpuri de ME cu H=245,iar Dadant cu H= 315mm.Oare de ce?Varianta ca vara se usuca scindura si se scurteaza inaltimea e o naivitate.Albina urca sus in corpul 2 la ME si la 10 si la 15 mm,alta e ,,smecheria '' cu urcatul sus si ea e legata de marimea coronitelor din corpul 1 si de momentul instalarii frigului.
Ioan Guist scrie:Important la Mer este ca ghemul sa se pozitioneze pe miere inaintea frigului.Sa zicem ianuarie.
Teoretic ,daca acopera5 rame de 1/2 pline , sunt 7 kg de hrana.Intr-o ianuarie geroasa , manaca 2-maxim 3 kg.Chiar daca are puiet .
Cum facem ?
ANITEI scrie:Mie mi se parea ca spatiul acela dintre corpuri e un avantaj astfel albinele pot trece de pe un interval pe altul (vezi orificiul practicat de multi la rama Dadant). Eu nu am inca experienta dar ma pregatesc intensiv sa iernez pe un corp Dadant si unul mer deasupra plin cu miere.
Nebunu_R scrie:asta la stupii mei
ce am citit in carte: ghemul la ME se formeaza jos si urca in timpul iernii in cel de sus (sunt si cazuri in care nu urca, etc.)
ce s-a intamplat in practica: ghemul se formeaza de toamna intre corpuri si cand vine gerul (Bobotezii) este mai mult ca sigur in corpul doi.
Bambucha scrie:ca de altfel si la ME. Daca pana la sfarsit de ianuarie nu e in c2 pe miere, atunci trebuie intervenit musai. Controlul din ianuarie este decisiv!
andrei_calinescu scrie:dar daca nu ai fereastra in ianuarie? Adica frig, ger, etc.
Bambucha scrie:andrei_calinescu scrie:dar daca nu ai fereastra in ianuarie? Adica frig, ger, etc.
Improvizatie: se cracaneaza corpurile si se baga turta! nu doresc insa la nimeni astfel de permutari!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 30 vizitatori