Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dinamica ghemului iarna in stupul ME(R)

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2012, 11:30

ca de altfel si la ME. Daca pana la sfarsit de ianuarie nu e in c2 pe miere, atunci trebuie intervenit musai. Controlul din ianuarie este decisiv!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 28 Feb 2012, 12:32

dogvet scrie:Eu cred ca Johnny are dreptate referitor la distanta de 1- 1,5 cm.Cei 7 mm recomandati de obicei duc la o strivire a abinelor intre corpuri,mai ales daca lucrezi mai rapid si nu mai elimini din puntile create de albine.In plus,daca toti stim ca inaltimea corpului de ME e de 240 mm de unde aceasta idee cu cei 7mm?Haideti sa vedem:7mm proveniti de la faltul stupului+230mm rama+3mm=240mm.Deci distanta e de 7+3=10 mm,in niciun caz de 7mm.acest lucru fiind posibil doar daca inaltimea corpului e sub 240mm.Pe de alta parte,multi producatori de stupi(vezi T____m din Lugoj) fac corpuri de ME cu H=245,iar Dadant cu H= 315mm.Oare de ce?Varianta ca vara se usuca scindura si se scurteaza inaltimea e o naivitate.Albina urca sus in corpul 2 la ME si la 10 si la 15 mm,alta e ,,smecheria '' cu urcatul sus si ea e legata de marimea coronitelor din corpul 1 si de momentul instalarii frigului.

Pentru a nu se cladi punti de ceara spatiul ar trebui sa fie de 8mm, ce este peste 1 cm este prea mult.
Am mai scris si in alte disctii ca familiile normale si care au cuibul strans urca si 1,5 cm fara probleme indiferent de temperatura de afara. Totusi eu am renuntat la "Stas-ul" cu distanta de 1,5 cm(stupi cumparati de la CA) deoarece nu intotdeauna ai timp sa bibilesti toamna si astfel exista pericolul sa moara albinele cu mierea la cativa cm de ele.
Problema la MER nu este ca trebuie sa treaca prin acest spatiu(8-10mm) pentru ca oricum daca sunt mai mult de 2-3 rame de albine trec, problema este ca trebuie sa ierneze in acel spatiu, adica acolo o sa fie in permanenta albine; acele albine in perioada de iarna se misca spre interiorul ghemului si invers, acolo apar niste probleme. ;)
jonny_it

Mesajde ANITEI » 28 Feb 2012, 14:01

Mie mi se parea ca spatiul acela dintre corpuri e un avantaj astfel albinele pot trece de pe un interval pe altul (vezi orificiul practicat de multi la rama Dadant). Eu nu am inca experienta dar ma pregatesc intensiv sa iernez pe un corp Dadant si unul mer deasupra plin cu miere.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde cristi_vidican » 28 Feb 2012, 15:13

[quote="ANITEI"Eu nu am inca experienta dar ma pregatesc intensiv sa iernez pe un corp Dadant si unul mer deasupra plin cu miere.[/quote]
Ai grija la acest tip de iernare - 2 probleme:
- risc sa nu urce albina sus. Eu am patit iarna aceasta.
- daca urmca si sansa e mare sa urce, atunci matca ponteaza in etaj si asta te incurca. Te ajuta daca vreis a treci pe MER. Este probabil modalitatea ce mai buna de trecere a unei familii de le Dadant pe MER.

Si inca ceva: daca in cuib nu ai miere, risti sa trebuiasca sa completezi prin februarie.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 28 Feb 2012, 15:16

Ioan Guist scrie:Important la Mer este ca ghemul sa se pozitioneze pe miere inaintea frigului.Sa zicem ianuarie.
Teoretic ,daca acopera5 rame de 1/2 pline , sunt 7 kg de hrana.Intr-o ianuarie geroasa , manaca 2-maxim 3 kg.Chiar daca are puiet .

Cum facem ?

Cam aceeasi intrebare am pus-o si eu, daca e indicat sa iernam pe 3 corpuri sau pe 2. S-ar parea ca iernarea pe 2 corpuri e mai avantajoasa pt pozitionarea ghemului, in care avem corpul superior plin, iar cel inferior jumatate. In felul acesta, un ghem bun urca lejer in corpul superior.
Dar, eu am obtat pt iernarea pe 3 corpuri, in care corpul de jos este un corp de tampon, ca sa nu fie afectat ghemul de curentul de aer, acolo unde e fundul cu sita.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Nebunu_R » 28 Feb 2012, 15:43

asta la stupii mei
ce am citit in carte: ghemul la ME se formeaza jos si urca in timpul iernii in cel de sus (sunt si cazuri in care nu urca, etc.)
ce s-a intamplat in practica: ghemul se formeaza de toamna intre corpuri si cand vine gerul (Bobotezii) este mai mult ca sigur in corpul doi.
Nebunu_R

Mesajde jonny_it » 28 Feb 2012, 16:11

ANITEI scrie:Mie mi se parea ca spatiul acela dintre corpuri e un avantaj astfel albinele pot trece de pe un interval pe altul (vezi orificiul practicat de multi la rama Dadant). Eu nu am inca experienta dar ma pregatesc intensiv sa iernez pe un corp Dadant si unul mer deasupra plin cu miere.

Nu trec de pe un interval pe altul. In timpul iernii(temperaturi exterioare sub 6 grade) albinele se deplaseaza doar pe verticala.
La dadant este alta poveste; se fac gauri pentru ca in momentul cand se facea frig si cuibul nu era strans albinele se puteau retrage usor catre cuib. Iar la temperaturi ceva mai pozitive permite trecerea de pe o rama pe alta.
jonny_it

Mesajde horia_ch » 28 Feb 2012, 16:12

Nebunu_R scrie:asta la stupii mei
ce am citit in carte: ghemul la ME se formeaza jos si urca in timpul iernii in cel de sus (sunt si cazuri in care nu urca, etc.)
ce s-a intamplat in practica: ghemul se formeaza de toamna intre corpuri si cand vine gerul (Bobotezii) este mai mult ca sigur in corpul doi.

Dacă îl prinde gerul (adică gerul, nu frigul) fără să fi muşcat din corpul de sus...
N-am lucrat cu ME niciodată, dar din punctul ăsta de vedere nu cred că se deosebeşte de Dadant. Am păţit-o cu un stup (era la momentul acela pe 7 rame full) care nu a trecut în corpul de sus. Norocul meu a fost că l-am descoperit la timp.
Stupii mei au distanţa între rame (sus-jos) de 1 cm. Rama are în general speteaza superioară înaltă de 2 cm, iar cea inferioară de 1 cm. 1+1+2=4 cm de sărit de pe un fagure pe celălalt. Asta în cazul fericit în care ramele de sus sunt "blat", adică fără fantă înferioară şi cu miere căpăcită până la ultima celulă. Nu cred să sară distanţa aceasta la -20 grade sau mai jos.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Nebunu_R » 28 Feb 2012, 18:48

poza facuta de nea Gica in data de 27 decembrie 2009. vremea a fost asemanatoare cu cea de anul trecut. ghemul e pozitionat in corpul de sus.
Fişiere ataşate
ok_80312.jpg
Nebunu_R

Mesajde andrei_calinescu » 28 Feb 2012, 18:50

Bambucha scrie:ca de altfel si la ME. Daca pana la sfarsit de ianuarie nu e in c2 pe miere, atunci trebuie intervenit musai. Controlul din ianuarie este decisiv!

Bine Bambucha, dar daca nu ai fereastra in ianuarie? Adica frig, ger, etc.
Noi unde avem indoieli pentru ghem, iernam numai pe corpul plin de miere(fostul cat).
Daca nu e deloc miere in catul de jos in cazul in care se ierneaza pe 2 cospuri, ghemul nu prea are incotro. Trebuie sa urce neconditionat.
Probabil ca unii colegi au lasat coronite si in corpul de jos.
andrei_calinescu

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2012, 18:55

Nenea Gica zicea "mai oameni buni! ME este pentru lenesi". Ce ziceti oare avea dreptate?

La stupul de mai jos m-am uitat de 3 ori iarna asta. in decembrie, in ianuarie si azi penultima zi din februarie. Oare am facut bine? am uitat pana sa-i pun si diafragma :oops:
Vom vedea!

PS: Am postat in acelasi timp
Da Andrei, ideea e ca acele coronite sa dispara din octombrie pana in ianuarie. Stupul vine de la FS cu c2 in care cel putin 4-5 rame sunt pline ochi (care raman doar pentru ele), si e firesc sa fie blocat, in c1 se regaseste puietul si ceva pastura, coronite etc. Important e sa nu se blocheze si c1, in acest caz intervin si extrag. Pe un singur corp iernez doar ce este sub 5 intervale (adica 4 sau minim 3). Si deobicei la astia trebuie sa casc cel mai mult ochii, fiindca imediat rontaie si speteaza. De un lucru sunt convins, la ME trebuie iarna musai 2 c in conditiile iernilor noastre cu vreme imprevizibila. La un singur corp apar mult prea multe improvizatii si manopera, care nu se cuvin iarna!
Acum, nenea Gica m-ar dojeni sigur si ca am pierdut timpul sa scot acele 3 rame din c2, sunt metehne mai vechi de care cu greu ma despart fiindca au mers foarte bine in trecut cand lucram cu diafragme si pernute.
Fişiere ataşate
IMG_19402.JPG
un ME la sfarsit de octombrie din care am scos 3 rame
SAM_18831.JPG
acelasi ME pozat azi 28.02 un pic cam "transpirat"
Ultima oară modificat de Bambucha pe 28 Feb 2012, 19:37, modificat 1 dată în total.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2012, 19:22

un Mer care a ajuns in c3, chiar si pe rame albe ( la mine e o lipsa acuta de orice tip de rama).
Eu am cam lipsit din tara si ma tot gandeam la MERi, am si pe 2c si pe 3c, e a doua iarna in care ii tin sub observatie. Deocamdata este bine, si iarna asta ma incurajeaza.
Fişiere ataşate
IMG_18701.JPG
undeva pe la sfarsit de august
SAM_18901.JPG
28.02
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2012, 19:50

andrei_calinescu scrie:dar daca nu ai fereastra in ianuarie? Adica frig, ger, etc.

Improvizatie: se cracaneaza corpurile si se baga turta! nu doresc insa la nimeni astfel de permutari!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 28 Feb 2012, 21:35

Bambucha scrie:
andrei_calinescu scrie:dar daca nu ai fereastra in ianuarie? Adica frig, ger, etc.

Improvizatie: se cracaneaza corpurile si se baga turta! nu doresc insa la nimeni astfel de permutari!

De ce va place sa le chinuiti? :(
jonny_it

Mesajde Adi Hodis » 29 Feb 2012, 04:08

Salutari fratilor !.
Probleme cu urcatul ghemului in catul de sus la ME si MER vor fi atita timp cat. Distanta dintre 2 rame/caturi suprapuse, este mai mare de 10 mm.
Problema este amplificata daca in catul II ( stupul cu 3 caturi ) exista coronite de miere si astfel ghemul se pozitioneaza sub acele coronite din catul II unde al prinde gerul in IANUARIE si acolo moare.
Am postat poze cu ghem in plina iarna, inca nu urcase total in catul de sus dar l-a cuprins.Momentan nu pot posaa poze ... regret.

Ideal este ca la intrarea in iarna ghemul sa cuprinda si partea inferioara a catului cu rezerve si astfel, urcarea ghemului este asigurata mai ales daca exista distanta aceea de 7 - 8 mm intre ramele suprapuse.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 29 Feb 2012, 11:01

Asa cum am zis este o improvizatie care nu o doresc la nimeni.
Am aplicat-o o singura data la inceputul hobby-lui meu, adica prin 90 sau 91 pentru a salva familia. Daca eram destept nu lasam atata mancare jos, dar de... omul din greseli invata!
Aveam corpuri ACA stas si turta intinsa cu facaletul a intrat fara probleme intre corpuri, am tinut-o in viata asa 3 saptamani pana la primul zbor in februarie, dupa care am ridicat cele 2 rame cu puiet manual in c2.
Sunt lucruri care nu se cuvin iarna, insa pentru a salva 1 familie din 9 cat aveam atunci am trecut peste orice. Saracele albine n-au nici o vina pentru prostia/nepriceperea apicultorului.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR