Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde totandrei83 » 02 Mar 2012, 17:01

proapis13 scrie:
totandrei83 scrie: acum nu le mai las langa urdinis, le scot pe un carton si le arunc mai departe sau le iau ulterior cu lopata.

Cartile spun ca albinele moarte scoase pe urdinis se incinereaza sau se ingroapa :!:
salve :D

O spune ea cartea dar nu cred ca vb de o stupina unde zapada iti ajunge pana la genunchi si panatul e mai tare decat betonul care-l toarna astia.
totandrei83

Mesajde proapis13 » 02 Mar 2012, 19:24

Eu unul astazi la introducerea turtelor proteice abia putui sa intru cu cizmele
de cauciuc din cauza noroiului;s-a topit zapada si s-a muiat ,,asfaltul'' de la tara :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde lucky5strike » 02 Mar 2012, 19:45

De ce, ai asfalt din ala rosu? :evil:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicu has » 02 Mar 2012, 20:09

si eu azi am mai pus un rand de turte desi nu au iesit cum trebuie la curatit asa cum ar trebui pana in prezent nici unul pierdut
sanatete tuturor
nicu has

Mesajde balanciprian » 04 Mar 2012, 11:15

am gasit o familie moarta.mai sunt ceva albine infipte in celule dar miere mai au in acele rame, iar mai in spate rame cu pastura au portiuni de mucegai la suprafata. mai folosim ramele astea la alti stupi si cum, sau le desfiintam? multam
balanciprian

Mesajde Mishu05 » 04 Mar 2012, 21:18

Am fost si eu astazi la ai mei. Pe 6-7 ian le-am pus ceva apifonda la cei la care am considerat ca stau prost cu rezervele, pe 12 ianuarie erau foarte putin atinse, astazi doar la 2 stupi ( din aproximativ 30-35 la care am pus in ianuarie) mai erau ceva urme dar foarte putin. Am 3 morti din 121.
- un roi pe 3 rame bagat foarte slab, mi-a fost mila de matca..putina albina, trebuia sa il unific dar na..
- o familie pe 7 rame care si-a format ghemul pe 4 intervale in partea stanga , a ajuns sus si nu s-a putut deplasa pe celelalte rame din dreapta..rame ce aveau inca jumatate miere.
- pierderea de care imi pare cel mai rau, o familie bagata la iernat pe 2 corpuri dadant, 20 rame 1/1. Eu am corpurile 1/1 cu un spatiu de 6cm, pentru pivnita. Spatiul respectiv era crescut cu faguri insa nu complet, cam 50% si in toamna aveau multa miere si sus si jos, nu le-am mai restrans, am considerat ca vor urca pe fagurii crescuti in corpul superior. Din pacate nu au reusit..9 intervale pline ochi cu albina, in corpul de jos iar corpul de sus 90% plin cu miere. O imagine pe care nu o voi uita prea usor... A fost vina mea si pe viitor va trebui sa nu mai fac prostii de genul asta, familiile trebuiesc lasate strict pe rame cu miere sau pe corpuri pe care pot urca usor.
Culmea e ca multe alte familii iernate tot asa, 1/1+1/1 sau 1/1+1/2 sunt bine si voioase, la adapostul caldurii care vine de jos albinele urca in corpul superior, ciugulesc miere si apoi se intorc..
Le-am pus cam 22 kg de miere de salcam amestecata cu rapita, in pungi de 500g miere la roi in special dar si la cateva familii unde mi s-a parut ca au multa albine si rezerve mai putine. Sa vedem acum ce fel de primavara vom avea si cand se va topi zapada. In general un 20-25cm zapada tot mai e pe la mine , sper ca in 10-12 zile maxim sa se duca.
Asta e situatia, mergem inainte..
Mishu05

Mesajde nelu bizz » 04 Mar 2012, 22:42

salut la toata lumea,eu sint mai mic cu 40 de stupi si nu am nici unul mort pina acum,dar postez pentru ca un verisor cu 90 de familii a pierdut 85,azi am fost la el ca nu imi venea sa cred si toti au avut ramele patate.el a avut miere de mana si a tras tot si a completat cu sirop de zahar si cred [parerea mea]ca din cauza ca nu au avut timp sa capaceasca sa intimplat nenorocirea,pentru ca toata mierea necapacita era acra la gust.daca aveti alte pareri ascult cu placere un sfat pentru viitor de la cei cu mai multa experienta,cu respect nelu olt
nelu bizz

Mesajde Bee Happy » 04 Mar 2012, 23:38

A tras mierea de mana ca sa protejeze albina, sau ca sa o vanda?
Ce o facut varu, este genocid.
Am un prieten care ierneaza albinele doar pe mierea adunata la sfarsitul verii, in zona de munte (brad). De multe ori este mana. In afara de cateva pete pe rame, o matca trantorita si un roi mort, nu a avut pierderi iarna asta. Iar toamna trecuta stiu ca a avut cules de mana.
De multe ori, de frica ploii, ne aruncam in putz.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde paul » 04 Mar 2012, 23:46

Parerea mea ...
Problema nu a fost ca a extras mierea si a dat sirop de zahar.Problema a fost ca a dat siropul de zahar prea tarziu sau l-a dat neinvertit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2012, 01:46

Tot patitu-i priceput...eu cand mananc la ...pe aici ca inlocuitorii nu-s buni, o spun din experienta si din comparatiile cu stupine intretinute exclusiv pe miere.
Omul clar a facut o greseala pe care nu o sa o mai repete...da... nu a fost capacita zama, zaharul fiind higroscopic si in stup umiditatea ridicata de regula iarna ..a tras apa si borsul ala fermentat nu are cum sa faca bine albinei.
Inca odata...albina este un organism supersensibil, multi dintre noi chiar si eu am facut greseala asta de a tine albine fara a ne gandi ca din punct de vedere FIZIOLOGIC daca albina nu este pregatita de iernare...e PA!!
Asta inseamna, puiet viabil bine hranit cu polen in toamna, tratata impotriva varozei la timp, iernata pe miere si polen intr-un stup adecvat, si un sistem de iernare sigur si verificat.
Aicea cu stupul..eu in ultima vreme am niste preferinte dar nu le discut aici!
Pacat de albine...o sa le refaca el si cel mai corect ar fi sa nu mai extraga de la tei incolo si doar in primavara sa ia surplusul asta daca se dovedeste ca a fost intr-adevar un surplus. E unul din principiile apiculturii naturale...extrasul in primavara a mierii din a doua jumatate a verii.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2012, 01:52

paul scrie:Parerea mea ...
Problema nu a fost ca a extras mierea si a dat sirop de zahar.Problema a fost ca a dat siropul de zahar prea tarziu sau l-a dat neinvertit !

Chiar daca e invertit pateste exact la fel daca nu e capacit...exista posibilitatea sa nu fie capacit chiar daca e dat mai devreme...cel mai sigur e cu mierea capacita la vremea ei, de ce sa afumi, sa scoti rame, sa descapacesti, sa extragi sa pui rame la loc pt ca mai tarziu sa constati ca mai bine o lasai acolo, nu mai munceai si erai mai castigat din punctul de vedere al calitatii iernarii. Apoi e si munca si cheltuiala cu zaharul...dai, invarte la siroape toarna in ei si te trezesti uite asa cu o gramada de rame pline de bors cu care n-ai ce sa faci si cu ramele cacate si gazele moarte...iar munca in primavara la rezolvat problema.
Credeti-ma pe cuvant nu merita nici daca ar fi mierea de 7 ori mai scumpa decat zaharul.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2012, 01:57

Inca un lucru..stiati ca siropul de zahar este alcalin iar mierea este acida?
Hemolimfa albinei este tot acida...treaba asta cu zaharul la albine este naspa rau...favorizeaza aparitia bolilor de tot felul, sensibilizeaza corpul albinei.
Intre riscul de nosemoza la iernarea pe miere naturala si riscul distrugerii sistematice a albinei din punct de vedere fiziologic pe toata durata iernii...prefer primul risc.
Am vazut multe albine dand coltu din exact acelasi motiv ca cel de mai sus si prea putine albine care au murit consumand miere pura.
BUNKA

Mesajde jiji » 05 Mar 2012, 03:00

salut scuzati ma de off topic dar mai este topicul acela atentie tepari pe forum?
jiji

Mesajde nelu bizz » 05 Mar 2012, 09:10

Bee Happy scrie:A tras mierea de mana ca sa protejeze albina, sau ca sa o vanda?
Ce o facut varu, este genocid.
Am un prieten care ierneaza albinele doar pe mierea adunata la sfarsitul verii, in zona de munte (brad). De multe ori este mana. In afara de cateva pete pe rame, o matca trantorita si un roi mort, nu a avut pierderi iarna asta. Iar toamna trecuta stiu ca a avut cules de mana.
De multe ori, de frica ploii, ne aruncam in putz.

salut,nu a tras sa o vinda a tras de frica pentru ca alti apicultori mai batrini in meserie i-au spus sa faca asa ca de nu o sa ii moara
si da ,siropul nu a fost invertit dar cred ca nu mai conteaza acum,eu nu am tras nimic din cuiburi tot anul,si am si eu citeva pete la citiva dar in rest sint prezenti,de multe ori sint mai bune sfaturile de pe acest forum decit cele date de VECINUL APICULTOR,de care a ascultat varul meu,avind stupii la 500metri de mine si la 1km de binevoitorul apicultor.va multumesc la toti si un an cu butoaie pline la toata lumea,cu respect nelu olt
nelu bizz

Mesajde glaliona » 05 Mar 2012, 11:09

Salutari,sunt o incepatoare care incearca sa tina pasul ;) .Este regretabil ce sa intamplat, mai ales ca a ascultat invatamintele unui stupar batran :cry: .Nu toti ce dau sfaturi sunt binevoitori :twisted: .Este prima iernare(am albinele din primavara 2011) din care au iesit toti ,cred ca am avut un mare noroc. La cate emotii am avut din toamna nu speram la acest rezultat.Vreau sa cred ca greul a trecut.
glaliona

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2012, 11:12

Da Nelu..cel mai bine e sa nu mai bage in stupi hrana nenaturala...si eu am facut greseala asta ani la rand, nu mai fac...am vazxut si in stupii mei exact aceeasi chestie nu la fel de grava ani la rand...hrana necapacita si care era apoasa si da sa iasa din celule, si cand scuturi rama sare zici ca-i apa...nu e ok.
Miere si polen tata si o sa fie bine.
Succes!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR