de Mishu05 » 04 Mar 2012, 21:18
Am fost si eu astazi la ai mei. Pe 6-7 ian le-am pus ceva apifonda la cei la care am considerat ca stau prost cu rezervele, pe 12 ianuarie erau foarte putin atinse, astazi doar la 2 stupi ( din aproximativ 30-35 la care am pus in ianuarie) mai erau ceva urme dar foarte putin. Am 3 morti din 121.
- un roi pe 3 rame bagat foarte slab, mi-a fost mila de matca..putina albina, trebuia sa il unific dar na..
- o familie pe 7 rame care si-a format ghemul pe 4 intervale in partea stanga , a ajuns sus si nu s-a putut deplasa pe celelalte rame din dreapta..rame ce aveau inca jumatate miere.
- pierderea de care imi pare cel mai rau, o familie bagata la iernat pe 2 corpuri dadant, 20 rame 1/1. Eu am corpurile 1/1 cu un spatiu de 6cm, pentru pivnita. Spatiul respectiv era crescut cu faguri insa nu complet, cam 50% si in toamna aveau multa miere si sus si jos, nu le-am mai restrans, am considerat ca vor urca pe fagurii crescuti in corpul superior. Din pacate nu au reusit..9 intervale pline ochi cu albina, in corpul de jos iar corpul de sus 90% plin cu miere. O imagine pe care nu o voi uita prea usor... A fost vina mea si pe viitor va trebui sa nu mai fac prostii de genul asta, familiile trebuiesc lasate strict pe rame cu miere sau pe corpuri pe care pot urca usor.
Culmea e ca multe alte familii iernate tot asa, 1/1+1/1 sau 1/1+1/2 sunt bine si voioase, la adapostul caldurii care vine de jos albinele urca in corpul superior, ciugulesc miere si apoi se intorc..
Le-am pus cam 22 kg de miere de salcam amestecata cu rapita, in pungi de 500g miere la roi in special dar si la cateva familii unde mi s-a parut ca au multa albine si rezerve mai putine. Sa vedem acum ce fel de primavara vom avea si cand se va topi zapada. In general un 20-25cm zapada tot mai e pe la mine , sper ca in 10-12 zile maxim sa se duca.
Asta e situatia, mergem inainte..