de BUNKA » 05 Mar 2012, 16:02
Daca faci unificrile acum si nu dupa ce incep sa iasa la zbor nu-i nici o chestie, albinele oricum o sa-si aleaga matca ce o sa le convina lor mai mult, nu se vor bate si matcile pot fi tolerate chiar pana la incepera zborurilor, eu am unificat toamna si am gasit doua matci in mai anul urmator care ouau impreuna...oricum sa ai roiuri asa mici nu cred ca e productiv, decat 3 lesinati care se vor dezvolta foarte greu si vor merge greu cu puietul si numarul de albine batrane va fi mai mare decat ritmul de eclozare al albinelor tinere...perioada de dezechilibru va fi indelungata si roii vor progresa greu...daca le unesti o sa ai albina suficienta cat sa-ti acopere cateva rame bune de puiet si in mai poti sa te bazezi pe un roi bun de la ea, decat 3 lesinati care o sa te rogi de ei sa mearga mai bine una buna pe care sa o poti diviza si sa obtii doua bune care vor avea timp suficient sa se dezvolte pana in toamna.
Eu as unifica lesinatii fara retineri, de regula cand ti-e mila de o matca pierzi o familie...toamna poate sa-ti fie mila de o matca batrana care vezi ca ponteaza bine, da` nu stii ce va face in primavara, mai bine unifici si esti sigur, sau ai matci tinere in roiuri mici si hotarasti sa le tii peste iarna tot din mila, iar e o greseala, decat sa ai 3 sub risc de moarte mai bine una cu o matca buna tanara care sa aiba sanse mari de supravietuire.