Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pot unifca acuma?

Mesajde badguy_goodguy » 05 Mar 2012, 04:11

Am 3 familii pe cate 2 rame (3 intervale) ,as dori sa le transform intr-o super familie.

Pot face acest lucru daca afara sunt 7-10 grade ziua, si -2 noaptea?

Am inteles ca acuma...daca e rece nu mai am nevoie de ziar... o familie din cele 3 s-ar fi putut sa fi ramas fara matca prin ianuarie (nu stiu sigur, oua insa nu are), banuiesc ca nu au avut inca timpul sa devina bezmetice si sa inceapa sa oua...sau nu ?

Trebuie sa protejez matca cand introduc celalte rame? Daca pun 2-3 rame sa actioneze ca si diafragma intre familia si gazda si nou venite (cele fara matca), va fi ok pe vremea asta?
badguy_goodguy

Re: Pot unifca acuma?

Mesajde bucursorinelionel » 05 Mar 2012, 10:06

Sincer, nu vad nici un avantaj major sa unifici 3 roiuri slabe ca sa faci unul bun...parerea mea e sa unifici /introduci ca auxiliar langa / la una mai buna...4,5,6 intervale...Sau sa ii tii pe cei 3 intr-o cutie, separati cu diafragma etansa..dar stransi..undeva la interior..in jur la 10 grade..Parca ceva de acest gen incercat CristiVidican...temperatura ext nu e chiar propice pentru unificari...Eu mi-as pune intrebarea daca am sau nu nevoie de matcile din cei 3..sau 2...daca totusi tii mortis ca unificarea celor 3 te ajuta...incearca intr-o incapere incalzita..astfel incat sa se dezmorteasca..poti pune intre ei foaie..de hartie unsa cu miere..problema este sa mai aiba si mancare pe rame..altfel dai punguta sau turta protejata...tu decizi ce vrei..dar analizeaza si alte variante/oportunitati...oricum..bafta...!!..si succes...!!
bucursorinelionel

Mesajde brianoo_bz » 05 Mar 2012, 15:41

da sigur ca poti asta am facut si io zilele trecute numai ca la mine la 2 stupi am ramas fara matci si am facut unificarea cu alte familii , am folosit totusi putina ceapa sa le dsperseze mirosu asta preventiv
brianoo_bz

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2012, 16:02

Daca faci unificrile acum si nu dupa ce incep sa iasa la zbor nu-i nici o chestie, albinele oricum o sa-si aleaga matca ce o sa le convina lor mai mult, nu se vor bate si matcile pot fi tolerate chiar pana la incepera zborurilor, eu am unificat toamna si am gasit doua matci in mai anul urmator care ouau impreuna...oricum sa ai roiuri asa mici nu cred ca e productiv, decat 3 lesinati care se vor dezvolta foarte greu si vor merge greu cu puietul si numarul de albine batrane va fi mai mare decat ritmul de eclozare al albinelor tinere...perioada de dezechilibru va fi indelungata si roii vor progresa greu...daca le unesti o sa ai albina suficienta cat sa-ti acopere cateva rame bune de puiet si in mai poti sa te bazezi pe un roi bun de la ea, decat 3 lesinati care o sa te rogi de ei sa mearga mai bine una buna pe care sa o poti diviza si sa obtii doua bune care vor avea timp suficient sa se dezvolte pana in toamna.
Eu as unifica lesinatii fara retineri, de regula cand ti-e mila de o matca pierzi o familie...toamna poate sa-ti fie mila de o matca batrana care vezi ca ponteaza bine, da` nu stii ce va face in primavara, mai bine unifici si esti sigur, sau ai matci tinere in roiuri mici si hotarasti sa le tii peste iarna tot din mila, iar e o greseala, decat sa ai 3 sub risc de moarte mai bine una cu o matca buna tanara care sa aiba sanse mari de supravietuire.
BUNKA

Mesajde badguy_goodguy » 05 Mar 2012, 16:25

O problema...la mine in ardeal ... albinele cam zboara...

Faza e ca din cei 3 roi voi avea maxim o rama cu albina/puiet, deci ... nu vor prinde culesul, dar daca voi avea o familie pe 5-6 rame acuma... pana la salcam pot face 2 familii "bunicele" din ele chiar inainte de salcam (daca voi avea matca).
badguy_goodguy

Mesajde bucursorinelionel » 06 Mar 2012, 10:10

Eu ti-am sugerat unificarea cu familii mai bune pe considerentul ca efectul de sinergie cumulat e mult mai mare decat sa unifici pe cei trei lesinati..de exemplu 3 fam*4 intervale+3 roiuri*2 intervale= 3 familii*6 intervale...sau 3 fam*6 intervale+3 roiuri*2 intervale=3 fam*8 intervale...decizia iti apartine...Iar incapera incalzita pe la 15 grade celsius in care faci unificarea are rolul de a asigura formarea corecta a noului cuib/ghem...tu hotarasti ce vrei...Cele expuse de mine au rol de sugestie...doar...!!
bucursorinelionel

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 10:39

dupa parerea mea ar fi o gresala sa unifici acum,ai platit deja pretul iernarii ,dupa salcam deja ai trei familii fara vreun efort suplimentar
dupa armetica urmatoare 1 mataca 8-12 rame puiet 3 matci 24-36 rame puiet,cate rame de puiet preferati sa aiba superroiul dvs?
kamy

Mesajde Badea. claudian » 06 Mar 2012, 12:07

badguy_goodguy scrie:Am 3 familii pe cate 2 rame (3 intervale) ,as dori sa le transform intr-o super familie.

Am inteles ca acuma...daca e rece nu mai am nevoie de ziar... o familie din cele 3 s-ar fi putut sa fi ramas fara matca prin ianuarie (nu stiu sigur, oua insa nu are), banuiesc ca nu au avut inca timpul sa devina bezmetice si sa inceapa sa oua...sau nu ?

Trebuie sa protejez matca cand introduc celalte rame? Daca pun 2-3 rame sa actioneze ca si diafragma intre familia si gazda si nou venite (cele fara matca), va fi ok pe vremea asta?

Ai trei " familii " pe 2rame (1 interval nu 3 )trei intervale inseamna 4 rame !....prin unificare vei obtine o unitate biologica bunicica care pana la culesul de salcam se va dezvolta bine ,astfel incat va putea sa valorifice din plin culesul ,bineanteles cu ajutorul cuvenit din partea apicultorului !...in aceasta perioada unificarile se fac foarte usor si cu riscuri nesemnificative ,o poti face in timpul zilei cand temp. depaseste un pic peste 10gr.
ps. intervalul dintre cele 2 rame cred ca este plin de sus pana jos ?... altfel lasa de dorit !... iar unificarile le vei face cu o fam. mai puternica
Badea. claudian

Mesajde Badea. claudian » 06 Mar 2012, 12:53

kamy scrie:dupa parerea mea ar fi o gresala sa unifici acum,ai platit deja pretul iernarii ,dupa salcam deja ai trei familii fara vreun efort suplimentar
dupa armetica urmatoare 1 mataca 8-12 rame puiet 3 matci 24-36 rame puiet,cate rame de puiet preferati sa aiba superroiul dvs?

Citesc si ma " minunez " !!! ... kamy ... kamy.. cum deschizi gura (bati din taste ) cum iti iese cate o prostie !... pai toata literatura de specialitate ne spune ne indruma ca la iesirea din iarna ,toate fam. de albine care au mai putin de 3 intervale cu albina trebuiesc unificate ingrijite cu atentie pentru a putea valorifica in conditii bune culesul de salcam!... iar tu vii si sustii ca omul respectiv face gresala daca unifica fam. respective care nu sunt nici macar pe 2 intervale adica 3 rame !... domnule laso incolo de armetica ,ca nu intereseaza pe nimeni numarul de fam. dupa culesul de salcam !.. toata lumea este si trebue sa fie interesata de puterea fam. inainte de inceperea culesului !... kamy !... am o intrebare !...intr-o stupina ce ne intereseaza numarul de stupi s-au puterea lor !??...
Badea. claudian

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 13:16

Badea. claudian scrie:
kamy scrie:
am scris si o alta parere si fiti sincer chiar asa va merge-n fiecare an salcamul de duduie,la mine deobicei dup-un an foarte bun nexa in al doilea,la dvs nu se mai intampla familiile bomba la salcam sa scada pe floare si viceversa,eu ma simt liber sa spun ceea ce cred chiar cu riscul de a primi verdictul de ,,prostie,, din partea nus ce autoritati in materie,si daca au rezistat peste iarna nu vad ce probleme ar mai intampina,sau ar fi mai bine sa unifice acum si sa faca roi imediat dupa salcam cu matci cumparate?haideti ca m-am prins!
ps.interesul difera de la stupina la stupina si de la stupar la stupar vorba lu lapusneanu,,prosti da multi,,
kamy

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 13:27

si daca avem numarul puterea o aduce timpul nu cred ca functioneaza viceversa!dar nu-mi permit sa afirm ca nu intereseaza pe nimeni daca nu ma intereseaza pe mine,c-altfel as fi un baubau care restrange libertatea de esprimare!
kamy

Mesajde Badea. claudian » 06 Mar 2012, 13:36

kamy scrie:
Badea. claudian scrie:
kamy scrie:
am scris si o alta parere si fiti sincer chiar asa va merge-n fiecare an salcamul de duduie,la mine deobicei dup-un an foarte bun nexa in al doilea,la dvs nu se mai intampla familiile bomba la salcam sa scada pe floare si viceversa,eu ma simt liber sa spun ceea ce cred chiar cu riscul de a primi verdictul de ,,prostie,, din partea nus ce autoritati in materie,si daca au rezistat peste iarna nu vad ce probleme ar mai intampina,sau ar fi mai bine sa unifice acum si sa faca roi imediat dupa salcam cu matci cumparate?haideti ca m-am prins!
ps.interesul difera de la stupina la stupina si de la stupar la stupar vorba lu lapusneanu,,prosti da multi,,

Acum ca te-ai prins !.. tine-te bine sa nu' cazi !..si alta data sa nu mai vi cu lectia ne -n'-vatata !...acum nu vreau sa intru cu tine intr-o polemica cu referire la cea ce a spus Lapusneanu pentru ca nu vreau sa-mi stric ziua de astazi si cred ca am devia de la topic !.
Badea. claudian

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 13:42

subscriu si sant intru totul de acord dar vorba lu lapusneanu am aplicat-o la stupi. va doresc o zi buna!
kamy

Mesajde badguy_goodguy » 06 Mar 2012, 14:52

Badea. claudian scrie:
badguy_goodguy scrie:Am 3 familii pe cate 2 rame (3 intervale) ,as dori sa le transform intr-o super familie.

Ai trei " familii " pe 2rame (1 interval nu 3 )trei intervale inseamna 4 rame !....prin unificare vei obtine o unitate biologica bunicica care pana la culesul de salcam se va dezvolta bine ,astfel incat va putea sa valorifice din plin culesul ,bineanteles cu ajutorul cuvenit din partea apicultorului !...in aceasta perioada unificarile se fac foarte usor si cu riscuri nesemnificative ,o poti face in timpul zilei cand temp. depaseste un pic peste 10gr.
ps. intervalul dintre cele 2 rame cred ca este plin de sus pana jos ?... altfel lasa de dorit !... iar unificarile le vei face cu o fam. mai puternica

Nu m-ai inteles. Sunt 2 rame pline de albine, deci albinele sunt intre 3 intervale cum ar veni....,2 rame pline cu albine si pe stanga si pe dreapta (ambele fete), sau 4 rame daca consideram si ramele marginase pe care stau albinele (doar pe o singura parte).
badguy_goodguy

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 16:21

am inteles ca nu-s chicat in cap d-acau supravietuit si-au trecut cu bine iarna inainte ca rusii ,unificatul avea valoare toamna si daca matca aleasa pentru a ierna intr-o singura familie dadea coltu,mergeai la sfatuitori dupa o alta-n martie?inainte cu tupeu da-le sa manance si la toamna cere-i domnului badea sa-ti arate familia aia a dansului si comparati rezultatele.am avut placuta surpriza sa iernez pe 2 rame(DECI 1 INTERVAL)pentru rezerva de matci si s-a facut din ea o familie de varf!
kamy

Mesajde Badea. claudian » 06 Mar 2012, 22:05

Mai pretenas hotarastete odata pe cate rame sunt familiile !... pe doua sau patru rame ?.... ce tot o aburesti aci !... daca sunt pe patru ai trei intervale ,acu' ca nu sunt toate pline cu albine este problema ta !...
Badea. claudian

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE