"Ca si supliment pentru tine ca te documentezi cauta si vezi ca Varroa nu este naturala de cand albina peste tot . Prezenta lui este destul de tardiva in zonele civilizate , el fiind scos din arealul lui natural undeva la inceputul secolului si prezenta lui la noi in tara a fost facut cam vezi mai jos pe la 1970 . Deci albina nu era natural imuna la acest parazit pe care omul l-a eliberat de acolo de unde natura l-a inchis in decursul mileniilor de evoluite .
Singura parte a lumii care inca nu este atinsa de acest parazit este AUSTRALIA .
deci cand sacrii apiculturii se stingeau sau erau deja trecuti in eternitate abia atunci aparea acest nou pericol pentru albina .
Varroa a fost găsit pentru prima dată în Indonezia, în 1904 de către Oudemans. În România a fost descoperit de Örösi-Pal în 1975.
Acum chiar nu mai postez la aceasta discutie
PS !! Deci pentru realitatile cotidiene sunt rautati .
ca sa te intreb .
cati ani de apicultura ai ??
de ce tu nu ai incercat pana acum nimic din ceea ce sustii ca e revolutia apiculturii ?? informatia era disponibila si anul trecut si acum 2-3 ani . Poate acum este mai multa , dar nu neeaparta mai bogata in informatie."
Aliuta, iti raspund pe rand...
Da Varoa provine de pe insula Java din cate imi amintesc, asa e el nu a fost prezent in toate zonele lumii dar uiti un detaliu CRUCIAL si anume, la momentul cand varoa a patruns in Europa si de aici mai departe a gasit o albina NENATURAL de MARE, deja foitele cu celula marita erau in mare voga, deja Baudoux isi impusese cu convingere teoria ca o albina mai mare e mai buna, toti dar absolut toti producatorii de foite faceau foite cu celule mari, varoa a gasit astfel terenul propice pe care sa faca ravagii.
Albina strabuna, asa cum era ea desi nu intrase in contact cu parazitul era pregatita sa-i faca fata, noi oamenii i-am furat armele si am lasat-o dezarmata in fata acestui parazit care aducea cu el nu doar intepatura sa, ci si bolile conexe foarte grave.
Deci amanuntul asta l-ai scapat din vedere.
Nu stiu de ce zici ca in Australia nu este varoa, eu stiu cu totul si cu totul altceva dar ma rog...ai timp sa te mai DOCUMENTEZI.
La care sacrii apiculturii te referi, ca sunt multi si din toate ungherele lumii!
Am inceput apicultura la 25 de ani si acum am 32..in toamna fac 33 deci calculeaza tu.
Nu sustin nicaieri ca e revolutia apiculturii...de ce nu am aplicat?...simplu cand am aflat eu adica acum un an sau doi maxim initial de Perone si mai apoi de Bush, de la Mishu05, m-am gandit ca e o govorita, si apoi am vazut ca Perone organiza cursuri si cerea bani..si am zis ca puii mei asta vrea sa-mi vanda gogosi si sa faca bani cu asta.
Apoi, am lasat-o balta pt ca mi-am imaginat ca nu se poate ca un om sa afirme ceva si automat sa fie crezut...mai multe date nu aveam la momentul acela, dupa care intamplarea a facut ca anul asta ianuarie si februarie sa stau calare pe net in oras..si sa descopar cat sunt de incuiat, si cat de neatent am fost la detalii atat de importante...si cat de suspicios si ciudat m-am uitat la munca lui Maximus chiar si dupa ce i-am citit cartea, am realizat brusc ca sunt intr-o mare eroare.
Am dat peste enorm de multe dovezi si informatie...inclusiv cu "stupul ideal"..
De ce nu am incercat pana acum?? De prost si de neinformat ce sunt!!!!!!! Si sa nu uitam IGNORANT!!
De ce sunt hotarat sunt merg pe drumul asta sa schimb ceva? Sa zicem ca m-au convins argumentele, ca am un FEELING ca o sa dea rezultate bune si Delonul, si fagurele natural, si albina mica, si hrana naturala...tot.
Nu stiu daca informatia e mai bogata sau nu fata de acum 2-3 ani, cert e ca oamenii astia au peste 25 de ani de cand se joaca cu asa ceva, si noi vorbim de 2-3 ani de cand s-a aflat in Romania...

...ce mai vrei, suntem la furat total, la fel ca restul lumii.
E un grup de cercetatori parctic din intreaga lume care au muncit in sensul asta, si care au ajuns la rezultate dupa multi ani, si si-au oferit cunostintele pe tava..de asta am aflat tarziu, de asta suntem reticenti pt ca sunt putini etc