Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 10:59

Cu mare drag incerc sa te ajut, in romana nu o sa gasesc sigur dar pot sa-ti traduc.
BUNKA

Mesajde Badea Alin » 08 Mar 2012, 11:03

ok, am văzut și link-urile de la începutul topicului, credeam că este și ceva în lb. română, însă o să rog colega de lb. engleză să mă ajute, sau încerc cu google translate. Ținem aproape!
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 08 Mar 2012, 11:05

BUNKA scrie:Cu mare drag incerc sa te ajut, in romana nu o sa gasesc sigur dar pot sa-ti traduc.

ei, ar fi culmea să-mi mai și traduci. Stai liniștit că încerc să mă descurc, nu-ți mai pierde timpul.
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 08 Mar 2012, 11:07

Mă rog, nu este chiar timp pierdut pentru că eu chiar vreau să mă alătur acestei inițiative, însă știu că timpul este prețios!
Badea Alin

Mesajde aliuta2000 » 08 Mar 2012, 11:10

@BUNKA
sa sti ca nu vreau sa te combat in ceea ce zici tu , DAR..... e un mare DAR ,,, de la voi din zona vine un bank :
Vasile striga la Ion ....
-Ioaneeee..... Raspunde baiatul lui Ion . Unde e ma tactu?
-La moara .
-Cand se intoarce ?
- Pai daca vine pe calea lunga in vreo 2 ore ... daca vine pe scurtatura .... nu stiu cand ajunge .

desi nu am experienta in apicultura , viata m-a invatat un lucru estential ....LOGICA este vitala , dar nu tot timpul ce e logic aduce rezultatele scontate si asteptate .

Iti urez bafta in revolutionarea apiculturii .... , acolo unde multi au incercat si incearca inca .... si apropos daca ajungi la rezultatele dorite de tine si de noi toti in 2-3 ani te rog frumos sa impartasesti si cu noi exeprienta ta .

Ceea ce realizeaza si fac foarte multi autori de studii Americane sunt doar de VANZARE !!!!! ca se pricep tare la asta (a vinde orice ).
Vezi ca se pare ca s-a realizat prin inginerie genetica undeva in America o specie care se pare ca TOLEREAZA /COEXISTA cu Varroa fara prea multe probleme cu oarecare instinct de autocuratire vizavi de varroa .
Bafta ca vad ca esti indarjit , dar realizeaza tu experientele la care indemni cu atata tarie si apoi daca tu ai rezultate trage si pe altii dupa tine .

Referitor la hrana naturala ..... 1000000% sunt de acord cu tine si eu asa am procedat in anisorul meu de apicultura . Am luat ff putina miere de la ele si si acum le-am dat meire inapoi desi ramele laterale cuibului sunt cu miere capacita , suficiente pentru hrana , nu am indraznit sa umblu prea tare in stupi din cauza vremii si a lipsei prea mari de experienta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 11:11

Aici se face o paralela intre Warre si Delon cu diferentele dintre ei http://warre.biobees.com/delon.htm
Aici Delon isi prezinta stupul http://warre.biobees.com/delon.pdf
Aici sarbul Slobodan Jankovic isi prezinta Alpine-ul care e tot un Warre cu rama http://pcela.rs/alpine_hive_1.htm
Aici tot Roger Delon http://ruche-warre.levillage.org/La%20C ... 0Delon.htm

Daca ai avea pe cineva sa-ti traduca ar fi super, cu google nu o sa reusesti, si eu ca sa-ti traduc o sa-mi ia mult, tre sa ma duc pe la tara..mai fac si eu ceva treaba.
Cel mai bine e sa gasesti un vecin, un elev pe cineva sa-ti traduca.
Oricum eu din ce am scris foarte mult este de pe aceste situri, nu am bagat nik de la mine.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 11:24

Aliuta...vezi ca aici ai gresit!

"Ceea ce realizeaza si fac foarte multi autori de studii Americane sunt doar de VANZARE !!!!! ca se pricep tare la asta (a vinde orice ).
Vezi ca se pare ca s-a realizat prin inginerie genetica undeva in America o specie care se pare ca TOLEREAZA /COEXISTA cu Varroa fara prea multe probleme cu oarecare instinct de autocuratire vizavi de varroa ."

Situatia nu este chiar asa cum o descrii tu, si ce s-a realizat nu e prin inginerie genetica cum zici tu...daca citeai ce ti-am dat eu pe topicul asta si ce-am mai scris la mortalitate 2012, cu siguranta ca ai fi inteles ca nu este nici o inginerie, nimic...este pur si simplu revenirea la celula naturala, la distantarea naturala intre faguri, la reinvatarea albinelor sa-si curete singure stupii de varoa, la reinvatarea albinelor sa creasca doar 10% puiet de trantore, la izolarea parazitului doar pe puietul de trantore ceea ce nu se intampla azi..etc
Ca o sa fac si eu asta am mai zis dar AI RABDARE...ca abia acu le-am aflat si eu desi ideea se invarte pe langa mine de mult timp fara sa-mi dau seama.
Am in curte un stup Layens cu ramele cu lateralele de 33mm (mi-am pus intrebarea DE CE?...si am intrebat si pe altii)...raspunsurile au fost incomplete, si acum mi-a fost dat sa inteleg mai multe dupa ce am decoperit cine au fost pionierii miscarii, care sunt realizarile lor si cat timp le-a luat sa ajunga acolo..etc
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 11:46

Alin...este enorm de multa informatie pe siturile astea, eu am stat nopti intregi pana de dimineata si am citit si tot nu am terminat, sunt situri intregi la care nu am ajuns...doar Roger Delon l-am studiat bine, si aici http://www.resistantbees.com/index.php?r=094 am citit introducerea, si managementul ceva de la inmultirea selectiva, am spicuit doar de la "miscellanea"...de exemplu am studiat asta http://www.resistantbees.com/index.php?r=43, adica de ce nu fara foita?...pt ca ma intereseaza, majoritatea nu au renuntat la foite, pur si simplu le-au folosit dar au redus hexagonul la 4,9mm, si scrie acolo ca in lume sunt putini cei care au renuntat de tot la foite...am placerea sa zic ca si Romnia are un om care a pasit pe drumul asta rar umblat in lume si acela este Maximus, urmatorul voi fi eu, mai este Perrone, si cu siguranta mai sunt dar nu-i stiu eu insa per total sunt putini...de exemplu Erik Osterlund nu a renuntat la foite, un motiv poate fiind faptul ca in Suedia este firma aceea care produce foite cu hexagonul la 4,9mm...e la ei acasa, la noi de ex nu exista asa ceva, altii si-au construit singuri propriile prese, o problema a fost faptul ca majoritatea utilajelor au o rola stanta, care alungeste foita modificand hexagonul, avand o latura mai lunga, de aici aparand probleme, cele mai bune sunt presele gen servieta care se inchid (preseaza), inca odata zic este ENORM de multa informatie de cea mai buna calitate pe siturile astea.
BUNKA

Mesajde aliuta2000 » 08 Mar 2012, 11:49

Iti urez bafta multa , dar pe de alta parte atrag atentia ca daca se obtinea ceea ce zici cu atata tarie DOAR DIN CARTI SI DIN ALTE SURSE CITITE fi tu sigur ca deja stiam cu toti despre o astfel de descoperire , acum cand ne luptam cu multe alte probleme si cred ca ar fi facut inconjurul lumii rapid .
Cand apreciezi ca eu si alti gresim vin-o cu rezultate ca la vorbe suntem buni toti si pot sa afirm multe din carti / din citite.
Tu pana acum nu ai facut decat sa deschizi un topic unde sa ne aduci la cunostinta ce zic altii pe alte site-uri , dar tu nu ai incercat la tine in stupina 3-5-7 etc ani , pt ca acum e foarte probabil ca un an poate doi sa mearga albina si cu varroa , fara nici un tratament .
Apreciei ca tottusi esti corect si spui ca tu acum vrei sa apuci pe drumul asta nou .

De ce crezi ca nu se implica mai nimeni din cei cu expreienta mare ,care fac apicultura pentru a sustine traiul de zi cu zi al familiei , in discutia ta . Crezi ca nu le-ar veni si lor bine sa nu cheltuiasca o suma destul de frumoasa pe tratamente impotriva acestui parazit , eventual sa le lase pe albine sa creasca singure fagurii fara sa ma cumpere FA , doar sa vanda ceara si sa obtina venitul pe ceara ???
Intreaba-te si asta pentru ca si ceea ce zic eu e logic .Pentru unii ca mine e doar pur hobby (eu cheltuiesc mai mult decat obtin din albine , dar nu discut pt ca ma atrag aceste fiinte ordonate ), dar pentru altii e mod de trai si orice ban scutit in investie e un ban in plus in buzunarul lui .... asta rezultatele sunt pe masura , ca daca scapi de albina nu-i a buna .

Bafta multa in ceea ce vrei sa faci , dar inainte sa tragi concluziile nu uita ca e bine sa relizezi tu experimentele .
Eu am terminat discutia asta , pe care sunt convins ca tu o sa o duci mai departe .
A.D.
aliuta2000

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 11:59

Am mai citit din Dee Lusby, accesand de pe aceeasi pagina linkurile de la "Literature"...Alin daca poti cu Google oricum o sa intelegi, eventual mai iei un dictionar langa tine si cred ca o sa te descurci...sunt si situri in franceza. Vezi ca este un grup de apicultori care au reusit sa aduca albina la dimensiunile si imunitatea de odinioara, toti au sau majoritatea au situri unde explica pasii, argumenteaza...nu cer bani pt stiinta lor, din cate stiu eu numai Oscar Perone vrea sa faca bani vanzand aceasta stiinta, restul au totul pus la vedere, nu ascund nimic. Sunt oameni cu zeci de ani de munca in spate, mai bine-i ascult pe aia decat rautatile de pe forum. Uite la Max, a scis cat a scris pe forum, dupa care s-a cam retras, isi vede de studiu si de munca, e oarecum inchis, are gasca lui de apicultori cu care colaboreaza, de ce?...pt ca pe forum sunt mereu "gicacontra" si decat sa te contrezi aici mai bine iti vezi de treaba in teren.
Inca o chestie...simpla revenire la celula naturala nu rezolva problema, mai sunt cateva chichite...care sunt detaliate pe situri.
BUNKA

Mesajde aliuta2000 » 08 Mar 2012, 12:00

Ca si supliment pentru tine ca te documentezi cauta si vezi ca Varroa nu este naturala de cand albina peste tot . Prezenta lui este destul de tardiva in zonele civilizate , el fiind scos din arealul lui natural undeva la inceputul secolului si prezenta lui la noi in tara a fost facut cam vezi mai jos pe la 1970 . Deci albina nu era natural imuna la acest parazit pe care omul l-a eliberat de acolo de unde natura l-a inchis in decursul mileniilor de evoluite .
Singura parte a lumii care inca nu este atinsa de acest parazit este AUSTRALIA .

deci cand sacrii apiculturii se stingeau sau erau deja trecuti in eternitate abia atunci aparea acest nou pericol pentru albina .

Varroa a fost găsit pentru prima dată în Indonezia, în 1904 de către Oudemans. În România a fost descoperit de Örösi-Pal în 1975.
Acum chiar nu mai postez la aceasta discutie

PS !! Deci pentru realitatile cotidiene sunt rautati .
ca sa te intreb .
cati ani de apicultura ai ??
de ce tu nu ai incercat pana acum nimic din ceea ce sustii ca e revolutia apiculturii ?? informatia era disponibila si anul trecut si acum 2-3 ani . Poate acum este mai multa , dar nu neeaparta mai bogata in informatie.
A.D.
aliuta2000

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 12:07

Aliuta, nu te opreste nimeni sa te sui in avion sa te duci la Dee Lusby in Arizona sau la Osterlund in Suedia sa ai confirmarea pe viu, eu ti-am zis, abia am aflat, este logic ce zic oamenii astia, si am zis..putina rabdare, vo` 3-4 ani macar pana ajung cat de cat sa curat albina de cacaturi..rabdare si tutun!!
Poti sa te duci mai aproape la Maximus, vezi ca are site http://www.renastereastuparitului.com/stuparit/ are grup de discutii online, organizeaza vizite in stupinele sale, are una prin Maramures, de vre-o 3-4 ani a renuntat la foite, si mi-a zis mie la tel ca l-am sunat ca a ajuns la dimensiunea de 4,9mm chiar din prima, de la primele cadre bagate in cuib fara foita. Asta voi face si eu, e cea mai simpla si sigura cale catre natural.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 12:15

Nu se baga maestrii in discutie pt ca 1- din asta traiesc si nu-si permit ca anul urmator sa bage numai cadre goale si sa piarda timpul cu construitul si reconversia unui sistem, poate dura si 2-3 ani la o stupina mare pana cand nu mai ai in stupi celule de dimensiuni mari, deci automat din punctul asta de vedere este dificil, apoi prezinta risc pentru ca parte din stupi pot sa moara, procentul este de jumatate care se cam duc, se inmultesc apoi doar familiile supravietuitoare, este munca de ani in care profitul se cam duce in cap...ori oamenii au 250 de stupi pe care-i mulg in pastorale intensive sa faca bani...nu-si permit sa faca o conversie pe acest sistem care dureaza niste ani, cu niste pierderi si fara posibilitatea de a face profit anii astia...sunt motive suficient de tari ca sa zic asa pt ca sa priveasca treaba asta de la distanta.
Dee si Ed Lusby au facut conversia asta la 1000 de colonii, doar ei doi fara ajutoare. Iti trebuie un dram de nebunie sa faci asta si tre sa te cam sacrifici..
BUNKA

Mesajde aliuta2000 » 08 Mar 2012, 12:21

BUNKA ca vad ca nu ai inteles discutia .
aducerea abinei la ceea ce ea natural are scris in codul genetic (sa se hraneasca cu miere produsa de ea si sa construiasca fagurii), celule de 4,9mm si miere naturala ... este treaba ta si nu comentez apropierea ta de ceea ce aceasta fiinta stie innascut ce sa faca.
referitor la parazitul cel mai raspandit si implicit periculos e altceva .
Rabdare am , tutun nu folosesc .
P.S. Cum bine zicea pe undeva nea GICA(sa ii fie tarana usoara) cei care sustin apicultura bio de cele mai multe ori sunt cei care face celel mai mari abateri de la ea .
Iti Urez bafta in activitatea ta si daca ai taria sa faci ceea ce sustii acum sa ne anunti si pe noi cum decurg lucrurile , Pentru ca ai descis un topic care a ajuns la un nr de pagini si nu ai prezentat NIMIC PROPRIU , ci doar ce zic si ce au facut altii . eu stiu ca daca vreau sa arat ceva , intai fac si apoi arat , nu invers , pentru ca se prea poate ca rezultatele sa nu fie cele asteptate de mine .
\
Bafta multa in activitate .
A.D.
aliuta2000

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 12:43

"Ca si supliment pentru tine ca te documentezi cauta si vezi ca Varroa nu este naturala de cand albina peste tot . Prezenta lui este destul de tardiva in zonele civilizate , el fiind scos din arealul lui natural undeva la inceputul secolului si prezenta lui la noi in tara a fost facut cam vezi mai jos pe la 1970 . Deci albina nu era natural imuna la acest parazit pe care omul l-a eliberat de acolo de unde natura l-a inchis in decursul mileniilor de evoluite .
Singura parte a lumii care inca nu este atinsa de acest parazit este AUSTRALIA .

deci cand sacrii apiculturii se stingeau sau erau deja trecuti in eternitate abia atunci aparea acest nou pericol pentru albina .

Varroa a fost găsit pentru prima dată în Indonezia, în 1904 de către Oudemans. În România a fost descoperit de Örösi-Pal în 1975.
Acum chiar nu mai postez la aceasta discutie

PS !! Deci pentru realitatile cotidiene sunt rautati .
ca sa te intreb .
cati ani de apicultura ai ??
de ce tu nu ai incercat pana acum nimic din ceea ce sustii ca e revolutia apiculturii ?? informatia era disponibila si anul trecut si acum 2-3 ani . Poate acum este mai multa , dar nu neeaparta mai bogata in informatie."

Aliuta, iti raspund pe rand...
Da Varoa provine de pe insula Java din cate imi amintesc, asa e el nu a fost prezent in toate zonele lumii dar uiti un detaliu CRUCIAL si anume, la momentul cand varoa a patruns in Europa si de aici mai departe a gasit o albina NENATURAL de MARE, deja foitele cu celula marita erau in mare voga, deja Baudoux isi impusese cu convingere teoria ca o albina mai mare e mai buna, toti dar absolut toti producatorii de foite faceau foite cu celule mari, varoa a gasit astfel terenul propice pe care sa faca ravagii.
Albina strabuna, asa cum era ea desi nu intrase in contact cu parazitul era pregatita sa-i faca fata, noi oamenii i-am furat armele si am lasat-o dezarmata in fata acestui parazit care aducea cu el nu doar intepatura sa, ci si bolile conexe foarte grave.
Deci amanuntul asta l-ai scapat din vedere.
Nu stiu de ce zici ca in Australia nu este varoa, eu stiu cu totul si cu totul altceva dar ma rog...ai timp sa te mai DOCUMENTEZI.
La care sacrii apiculturii te referi, ca sunt multi si din toate ungherele lumii!

Am inceput apicultura la 25 de ani si acum am 32..in toamna fac 33 deci calculeaza tu.
Nu sustin nicaieri ca e revolutia apiculturii...de ce nu am aplicat?...simplu cand am aflat eu adica acum un an sau doi maxim initial de Perone si mai apoi de Bush, de la Mishu05, m-am gandit ca e o govorita, si apoi am vazut ca Perone organiza cursuri si cerea bani..si am zis ca puii mei asta vrea sa-mi vanda gogosi si sa faca bani cu asta.
Apoi, am lasat-o balta pt ca mi-am imaginat ca nu se poate ca un om sa afirme ceva si automat sa fie crezut...mai multe date nu aveam la momentul acela, dupa care intamplarea a facut ca anul asta ianuarie si februarie sa stau calare pe net in oras..si sa descopar cat sunt de incuiat, si cat de neatent am fost la detalii atat de importante...si cat de suspicios si ciudat m-am uitat la munca lui Maximus chiar si dupa ce i-am citit cartea, am realizat brusc ca sunt intr-o mare eroare.
Am dat peste enorm de multe dovezi si informatie...inclusiv cu "stupul ideal"..
De ce nu am incercat pana acum?? De prost si de neinformat ce sunt!!!!!!! Si sa nu uitam IGNORANT!!
De ce sunt hotarat sunt merg pe drumul asta sa schimb ceva? Sa zicem ca m-au convins argumentele, ca am un FEELING ca o sa dea rezultate bune si Delonul, si fagurele natural, si albina mica, si hrana naturala...tot.
Nu stiu daca informatia e mai bogata sau nu fata de acum 2-3 ani, cert e ca oamenii astia au peste 25 de ani de cand se joaca cu asa ceva, si noi vorbim de 2-3 ani de cand s-a aflat in Romania... :lol: ...ce mai vrei, suntem la furat total, la fel ca restul lumii.
E un grup de cercetatori parctic din intreaga lume care au muncit in sensul asta, si care au ajuns la rezultate dupa multi ani, si si-au oferit cunostintele pe tava..de asta am aflat tarziu, de asta suntem reticenti pt ca sunt putini etc
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR