Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Diarea

Mesajde Robi V » 20 Mar 2012, 18:54

Buna ziua azi am intervent in stupi si in unul toate ramele au fost murdare de excremente si pe fund multa mizerie.familia are hrana(miere si apifonda),puiet ,matca e in stup.Ce tratament ar trebui sa fac sau se remediaza singure.Am facut si curat e bine ?
Fişiere ataşate
2012-03-20 16.07.42 (Medium).jpg
2012-03-20 16.06.46 (Medium).jpg
2012-03-20 16.06.36 (Medium).jpg
Robi V

Re: Diarea

Mesajde Robi V » 20 Mar 2012, 18:55

alte poze
Fişiere ataşate
2012-03-20 16.37.20 (Medium).jpg
mizeria de pe fund adunata intr-o galeata
2012-03-20 16.37.12 (Medium).jpg
2012-03-20 16.10.24 (Medium).jpg
Robi V

Mesajde paul » 20 Mar 2012, 19:49

Da-le urgent sirop 1/1 cu protofil ! Cate 200-300 ml de sirop caldut in care ai pus 17ml protofil la 1L sirop !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 20 Mar 2012, 21:46

Se vede ca unii citesc forumul numai cind sunt la ananghie
si pun doar o intrebare la care asteapta raspuns urgent
Citeste ce scrie pe aici si poate o sa gasesti unde si cu ce ai gresit
Nu uita ca acolo ai un focar de infectie
viewtopic.php?f=8&t=1273
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Robi V » 20 Mar 2012, 23:03

Tin sa mentionez ca aceasta familie am achizitionat-o in toamna.A iernat cu ramele cu miere de la fostul proprietar,hranirea in iarna sa facut cu apifonda.In primavara nu am introdus nici o rama cu miere.Ma gandesc la calitatea mierii din rame si intradevar a fost si putin condens cu toate ca nu am iernat cu folie deasupra.Intrebarea mea este cum as putea inlatura focarul de infectie despre care spuneti ca exista? Va multumesc!
Robi V

Mesajde paul » 20 Mar 2012, 23:10

Robi V scrie:Tin sa mentionez ca aceasta familie am achizitionat-o in toamna.A iernat cu ramele cu miere de la fostul proprietar,hranirea in iarna sa facut cu apifonda.In primavara nu am introdus nici o rama cu miere.Ma gandesc la calitatea mierii din rame si intradevar a fost si putin condens cu toate ca nu am iernat cu folie deasupra.Intrebarea mea este cum as putea inlatura focarul de infectie despre care spuneti ca exista? Va multumesc!

Parerea mea ...
Ia un alt stup "curat", pune alte rame "curate", scutura toata albina si administreaza-le sirop cu protofil cate 200-300 ml la 2-3 zile !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde clncatalin » 20 Mar 2012, 23:14

Eu nu prea vad albine vii prin pozele astea. Cata albina mai are?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde bobby_76 » 20 Mar 2012, 23:21

sall
nu vreau sa te supar insa eu as renunta din prima la ac familie. Si nu ma refer aici doar la albina. Rame la topit, lada dezinfectata etc (albina stransa si arsa sau ingropata. Nu poti sa stii ce e acolo (poti face o analiza, pt nosema in special) dar treaba pare clara: stup ff slab din toamna, iernat pe mancare necoresp, nu a iesit la curatire (asta nu iese nici la 15 grade..). probabil si deranjat cu turte peste iarna, uzat excesiv si tot ce e mai rau pt o familie
Incearca sa nu mai bagi in iarna asa ceva. Si mai ales vezi ce cumperi. (stupii nu se cumpara toamna, eventual se vand, daca intelegi)Nu conteaza cate familii ai "pe dinafara" ci conteaza cate ai "pe dinauntru" .
Sper sa nu faci ceva atat de tragic din asta, ideea e sa intelegi unde se greseste si sa eviti pe viitor.
bobby_76

Mesajde clncatalin » 21 Mar 2012, 00:05

Daca alea din poza sunt toate albinele, n-ai ce sa-i mai faci. Eventual sa folosesti matca la vreo familie orfana.

Daca ai cateva rame de albina compacta si daca matca pare buna, le scuturi intr-o lada dezinfectata, pe cateva rame curate (cuibul strans foarte bine) si le dai sirop cu protofil. Le urmaresti sa vezi daca matca ponteaza. Le intaresti peste
2-3 saptamani cu puiet capacit gata de eclozionare de la o familie foarte buna.

Bafta!
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2012, 09:44

clncatalin scrie:Daca alea din poza sunt toate albinele, n-ai ce sa-i mai faci. Eventual sa folosesti matca la vreo familie orfana.
Bafta!

Si sa ai in vedere ca odata introdusa regina in alta familie odata cu ea introduci si sporii de nosema
Cartile spun ca o regina dintr-un stup infectat cu nosema trebuie schimbata deoarece o sa te lase cind nu te astepti
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde janese » 21 Mar 2012, 17:41

nu e nici diaree nici nosema...pur si simplu s-au c*cat pe ele!de epuizare!!...diaree e cand vei vedea o rama cacata si-ti va fi scarba!..astea din poze nu-s cacate rau!!!!
pui o cutie noua...in dreptul urdinisului faci si pui o diafragma oarba din scartiietoare de 2.5cm infasurata in panza...apoi pui rama cea mai populata cu albine...deci rama cu cele mai multe albine si cu matca...dai gaura in rama la 7 cm sub latul de sus si in centru..sa poata trece albina de pe o fata pe alta..apoi pui o diafragma de pfl de 4mm sa poata trece albina pe sub si pe langa ea,apoi pui un hranitor uluc fara fagure sub el..apoi iarasi o diafragma oarba din polistiren inbracat in panza...doua betisoare peste hranitor...apoi pui un carton peste acest pachet...zilnic ii dai 100 sau 50 ml sirop 1/1 cu protofil ..sirop la 20-25 grade...important este sa-l traga intr-o zi.....ii dai zilnic..cioca-cioca.....urdinisu cat sa iasa o albina,in dreptul ramei cu albine si matca...si apoi zici...fimi-ar capu....ce se va intampla:..matca va oua...albina va ingriji puietul...apare puiet compact...nu conteaza cat de mult....unitatea asta va vegeta pur si simplu..apoi in mai ,iunie...scuturi albina asta si vii cu o rama cu mai mult puiet capacit...si-l ,,cresti ca pe un copil"...cetinel...cetinel...important este ca acu sa ai cca doua palme de albina pe rama asta in momentul asta...bine ar fi daca pe rama cu albina ai avea si o coroana cu miere capacita...asha de trei-patru deshte...restul albinelor imprastiate pe celelalte rame le scuturi usor peste pachetul asta (rama cu matca,hranitor,diafragma din pfl)...ce ash mai face eu??ash tine o rama frumoasa ( cu un kil de miere capacita)in casa langa soba...o zi si-o noapte sa fie calda...apoi ash lua cu deshtele matca si ash pune-o pe rama asta...ash peria usor albinele pe aceasta rama...si cu asta ash forma cuibul!!implica-te ,,sa vaz"eu ce iese din mainile si mintea ta!!!!!!SEMNUL CA COPILUL ASTA ARE VANA ESTE ATUNCI CAND ALBINA VA FACE UN BURETEL SUB HRANITOR...VEI ZICEEE....NU I-AM DAT SA SUGA DEGEABA!!!
ps...apoi zici aha...fi-mi-ar capu al dracu cand o sa mai iau eu albine toamna!
si mai zi si....fi-mi-ar pretenii ai dracu!!!!
si mai du-te si pe la beserica!!!
janese

Mesajde alt stupar » 21 Mar 2012, 22:52

Robi V scrie:Tin sa mentionez ca aceasta familie am achizitionat-o in toamna.A iernat cu ramele cu miere de la fostul proprietar,hranirea in iarna sa facut cu apifonda.In primavara nu am introdus nici o rama cu miere.Ma gandesc la calitatea mierii din rame si intradevar a fost si putin condens cu toate ca nu am iernat cu folie deasupra.Intrebarea mea este cum as putea inlatura focarul de infectie despre care spuneti ca exista? Va multumesc!

cate familii ai achizitionat atunci ?
de unde le-ai achizitionat ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 22 Mar 2012, 08:45

Cu respect -Dl janese oare merita atita munca pt 2 pumni de albine :?: :?: Eu zic ca nu
(parerea mea)...folsita matca daca e tinara(schimbat la alt stup cu una batrina) si restul
unificare....parastas :lol: :lol: Salveeee!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 22 Mar 2012, 09:07

E sofisticata ma, o fi stricata ma....Sfatul meu = desfinteazal . ;)
peterneamt

Mesajde aliuta2000 » 22 Mar 2012, 10:13

gica.mosu scrie:Cu respect -Dl janese oare merita atita munca pt 2 pumni de albine :?: :?: Eu zic ca nu
(parerea mea)...folsita matca daca e tinara(schimbat la alt stup cu una batrina) si restul
unificare....parastas :lol: :lol: Salveeee!!!!

SE MERITA .
Frumos sfat colegul @janese
pentru experimentati poate nu merita pentru ca majoritatea sunt orientati pe productie/inmultire ...etc , nu pe invatat ecesiv si pe salvat un pumn de albine .
El va creste odata cu ele si va invata multe din aceasta intamplare /corelata cu salvarea unitatii , pe care daca matca este tanara si prolifica o sa poata cu sustinere tot anul sa ajunga la un stadiu acceptabil .....
di n poze se vede ca se aduna probabil mai mult de o rama buna de albina nu are albina doar pe rama unde se vede pe o parte 200 albine si pe partea cealalta 50 .
orcum va fi o treaba interesanta pentru el sa isi salveze acest stup . daca are timp si vrea cu adevarat sa invete si sa creasca odata cu ele , are sanasa sa o faca .
poate veni cu detalii suplimentare ca sa poata fi ajutat. (din pozele pe care le-a aratat , nu sunt albine moarte in exces pe fundul stupului )
A.D.
aliuta2000

Mesajde Robi V » 22 Mar 2012, 16:16

M-am hotarat sa pastrez aceasta familie si sa incerc sa o salvez.Pentru inceput am inlocuit toate ramele cu unele cu miere din toamna,inclusiv lada.Aseara am administrat 250 mli de sirop cu protofil astazi am observat ca aproape tot siropu era tras.Albinele vin cu polen matca are puiet capacit, putin dar compact.Nu stiu exact daca este tanara sau nu matca.Aceasta familie si inca una am achizitonato din Cuvin cealalta familie e ok forte puternica a iesit din iarna foate bine.Osa mai postez starea familiei peste cateva zile.
Robi V

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR