Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rapita 2012

Mesajde stroe » 18 Apr 2012, 20:03

lucky5strike scrie:
ciptheman scrie:anii trecuti cand era rapita cat tractorul nu v am auzit sa va vaitati da acu cand nu e parca e bomba atomica asa o ponegriti :lol: eu zic ca cine nu i convine sa nu faca rapita sa se duca la culesurile astea bio eventual poate face si conversie daca elimina si floarea soarelui ca si aia e super chimizata, tot un fel de rapita
lucky5strike -anul trecut la mine in zona a inflorit pe 21 si anul asta cred ca se apropie de data asta.

Asta cu vaicareala e chiar amuzanta! Pai, vrem nu vrem, trebuie rumegata situatia in toate felurile!

Inflorirea... tine un pic de vreme, un pic de soi, un pic de vigoarea culturii, un pic de data cultivarii, ca una e august, alta e septembrie.

Nu e rau nici 21, dar eu mi-as face planurile tot pentru 15 aprilie.

Anul acesta pe 15 aprilie nu am vazut rapita inflorita. Cel mai avansat lan era un pic ingalbenit. Avand in vedere ca in primele zile se stropeste 20-21 e o data potrivita pentru aducerea stupilor la rapita. Cel putin eu asa o sa fac , sambata albinele vor fi in rapita( pline de draci si cu chef de intepat)
stroe

Mesajde adycnst » 18 Apr 2012, 20:12

rapiata inflorita la aproximativ 20km de buc pe drumul spre oltenita, mergand spre oltenita inca 10 km mai este un lan de rapita!
adycnst

Mesajde lucky5strike » 19 Apr 2012, 00:07

Si pe una din vetrele mele am polen binisor inca de alaltaieri.

Nu tu mar, nu tu papadie, nu tu urzicuta. Doar rapita.

Deschidere, 3-5%.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde pin » 22 Apr 2012, 21:46

Am vazut in seara asta rapita pe DN2 la iesirea din Lilieci spre Bucuresti pe partea stanga a drumului.
pin

Mesajde Bambucha » 22 Apr 2012, 22:16

La Dimieni langa Ototpeni ditamai lanul de rapita! Fix pe sub culoarul de avioane. A inflorit circa 5 %. Si colac peste pupaza si o satra mare de 40 autovehicule nomade ce s-au aciuat langa lan. Mancat-as fericirea! Deja au aparut si stupii, sunt curios cati vor mai aparea si eventual disparea. :D
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bee Happy » 22 Apr 2012, 22:29

Fi sigur ca vor disparea intai satrele. Haoleuuu, mancatz-as da ce mai hantzapaaaa!! :lol:
Azi, am auzit de primul tigan stupar. A cumparat un stup si nu a umblat deloc in el. Nici chiar sa scoata mierea. :o Dupa un sezon, l-a vandut la un vecin de-al meu.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde cristi_vidican » 26 Apr 2012, 14:48

Cum merge culesul la rapita? Am un prieten prezent cu ele in lan, dar albinele nu aduc nici macar polen, nectat deloc, iar zborul albinelor nu e spre lanul de rapita.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 26 Apr 2012, 20:40

La mine in zona a avut loc ,dupa caldurile din ultimele zile o explozie ... florala ! Au inflorit concomitent ciresul , visinul ,prunul ,parul iar marul intr-o zi doua "crapa".
Am trecut astazi pe linga un lan de rapita ... foarte mica ,cam 30-40 cm. inaltime si inflorita cam 5% . Teoretic ,in maximum 2 zile ...e-n toi ! Acu' ,nu stiu ce sa fac ... stupii ii am cam pe 6-7 intervale cu 3-4 puiet ! Slabuti !!! Nu prea are cine culege ... Sa-i duc la mar ??? S-ai duc la rapita ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde popageorgian » 26 Apr 2012, 21:13

paul scrie:La mine in zona a avut loc ,dupa caldurile din ultimele zile o explozie ... florala ! Au inflorit concomitent ciresul , visinul ,prunul ,parul iar marul intr-o zi doua "crapa".
Am trecut astazi pe linga un lan de rapita ... foarte mica ,cam 30-40 cm. inaltime si inflorita cam 5% . Teoretic ,in maximum 2 zile ...e-n toi ! Acu' ,nu stiu ce sa fac ... stupii ii am cam pe 6-7 intervale cu 3-4 puiet ! Slabuti !!! Nu prea are cine culege ... Sa-i duc la mar ??? S-ai duc la rapita ???

cat te costa transportul cu cei 5 stupi pe care ii ai , de acei bani iei zahar si sa vezi ce busesc stupii dupa aceea ;)
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde gabi bee » 26 Apr 2012, 22:01

paul scrie:La mine in zona a avut loc ,dupa caldurile din ultimele zile o explozie ... florala ! Au inflorit concomitent ciresul , visinul ,prunul ,parul iar marul intr-o zi doua "crapa".

marul tine o saptamana iar rapita 3 saptamani si da de 3 ori mai mult nectar decat marul asa ca daca poti , e bine sa ai duci ! numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde lucky5strike » 26 Apr 2012, 23:16

Ieri si azi, doua zile bunicele ca temperaturi, dar cuiburile sunt inca seci.

Pana acum nu ne-am pricopsit cu rapita.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 26 Apr 2012, 23:25

popageorgian scrie:

cat te costa transportul cu cei 5 stupi pe care ii ai , de acei bani iei zahar si sa vezi ce busesc stupii dupa aceea ;)

George ,daca da Domnul ,de maine am ... 10 stupi !Nu socotesc transportul ,oricum distanta este de maximum 20 km. ,dar vreau sa observ ... dinamica ! Pentru a-mi face o idee . Chiar acum am discutat la telefon cu un prieten si am hotarat sa mergem la rapita ... Imi pare rau pentru ca as fi vrut sa-i duc la mar ... Am multi prieteni care au zeci de hectare si care m-au rugat sa-i aduc la ei ,cu asigurarea ferma ca nu stropesc merii in floare ... Sunt putin ... debusolat !Nu mi-au iesit planurile ... Zona in care tin stupii este destul de bogata in pomi fructiferi . Nu stiu cum sa procedez ...
Gabi ,planul initial era marul ,apoi rapita ... salcam1 ,salcam 2 ,zmeura ,tei ,poliflora ...
M-as risca vreo cateva zile la mar ... Sunt sute de ha. de livezi cu meri in jurul Falticeniului ... Ma mai gandesc maine si sambata aleg o varianta ... :|
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 27 Apr 2012, 07:12

Aseara m-a sunat iar prietenul de la rapita. Spre seara au inceput albinele sa mearga pe rapita si stropea din rame. Probabil ca un factor important e caldura, care daca va tine, va fi si cules.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ciptheman » 27 Apr 2012, 07:28

dupa prognoza meteo in urmatoarele 10 zile nu o sa mai ploua deloc cel putin la mine in zona dar s au cam aglomerat lanurile cu pavilioane de pe la valcea si arges am vazut pe 200-300 ha pana la 1500 de stupi, unde sunt eu deocamdata suporta nu e ingramadeala asa mare au bagat si o stropire dar au anuntat si i am inchis dupa ce le am dat drumul nu au fost probleme, stupii au luat viteza mare, cei mai buni au 7-8 chiar si 9 rame puiet
ciptheman

Mesajde janese » 27 Apr 2012, 08:09

unde ma la buzescu teleorman? ca nu e nici o rapitza pe toate campurile alea!! :lol: singura rapita este intre alexandria si draganesti vlasca...cca 1000 de hectare.......pe pamantul fostului institut!...de luni misca ceva,ceva...cate 1,5-2 kile/zi....la baza florii a aparut deja pastaia...mai sunt 3-5 flori in varf!
janese

Mesajde ciptheman » 27 Apr 2012, 09:11

nea jane daca mergeai pe campuri nu pe pe sosea vedeai o gramada de loturi cu rapita spre zimnicea ai fost?dar spre turnu magurele?
In zonele de langa sosea e destul de aglomerata dar pe camp mai departe e mai bine, inconvenientul este ca daca da ploaie nu mai iesi nici cu tractorul si pa salcam eu m am riscat si vom vedea cum o iesi.
ciptheman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI