Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: vesti de la procesatori

Mesajde danut » 02 Iul 2011, 21:33

Nea Gica de data asta are dreptate .nu stii cum sa mai faci frate ;anul trecut m-am grabit si am vandut mierea si dupa asta a crescut pretul ,deci am pierdut ceva bani,anul asta n-am vandut nimic,o am in butoaie,si dupa vestile aflate aici e posibil sa mi-o fur iarasi,si poate chiar mai rau,ptr. ca dupa mine sunt 2 variante ;
1.Intelegere intre combinat si procesatori (probabil astia au uns unde trebuie pe la Buc. stiind faptul acest combinat e unul dintre jucatorii importanti in stabilirea pretului la miere pe piata romaneasca ,procesatorul neavand cum sa nu tina cont de asta ) astfel incat sa scada pretul la achizitii.
2.Exportul romanesc de miere in U.E. a afectat interesele economice ale unora si atunci baga-le la romanasi gogorita cu mierea cu urme de polen din plante modificate genetic.Pai fratilor daca noi consumam produse aproape in totalitate din plantele astea ,ministrul roman al agric. fiimd unul din cel mai mare sustinator al acultivarii lor ,atunci cum mierea asta cu urme de polen de la plantele m.g.nu e buna ?
Si in prima si in a doua varianta e rau de noi ,pretul va scadea!, eu asa vad lucrurile si bine ar fi sa gresesc!
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde lexa » 02 Iul 2011, 22:05

gica scrie:Revin,in zona mea este o cerere fantastica de colonii si roi.La voi nu este?
Luati viteza,lenesii se plang de toate.

Inca o data va dau dreptate . Diversificarea produselor obtinute de la stupi e o solutie. Pana acum ne-am axat pe
inmultirea familiilor , asigurarea matcilor din productie proprie si...miere. S-ar parea ca a venit vremea sa ne gandim si la altceva.
De exemplu eu, de la familiile cu care raman stationar as putea sa recoltez polen, pentru ca miere nu am facut niciodata aici. M-am axat mereu pe divizare pentru a asigura macar o parte din matcile de care e nevoie .
Ar mai fi si laptisorul de matca dar mie mi se pare o treaba prea profesionista si nu ma simt in stare sa o fac.
Cat despre vanzarea de colonii si roi , ,,coechipierul,, meu nici nu vrea sa auda. Poate noua situatie de pe piata mierii ii va schimba atitudinea.
Mai e si vorba ,,un sut in fund e un pas inainte,,. Ramane de vazut.
lexa

Mesajde fcvaslui » 04 Iul 2011, 18:23

lexa scrie:
gica scrie:Revin,in zona mea este o cerere fantastica de colonii si roi.La voi nu este?
Luati viteza,lenesii se plang de toate.

Inca o data va dau dreptate . Diversificarea produselor obtinute de la stupi e o solutie. Pana acum ne-am axat pe
inmultirea familiilor , asigurarea matcilor din productie proprie si...miere. S-ar parea ca a venit vremea sa ne gandim si la altceva.
De exemplu eu, de la familiile cu care raman stationar as putea sa recoltez polen, pentru ca miere nu am facut niciodata aici. M-am axat mereu pe divizare pentru a asigura macar o parte din matcile de care e nevoie .
Ar mai fi si laptisorul de matca dar mie mi se pare o treaba prea profesionista si nu ma simt in stare sa o fac.
Cat despre vanzarea de colonii si roi , ,,coechipierul,, meu nici nu vrea sa auda. Poate noua situatie de pe piata mierii ii va schimba atitudinea.
Mai e si vorba ,,un sut in fund e un pas inainte,,. Ramane de vazut.

Succes la recoltat polen. Eu stau cu 170 de colectoare in pod de cativa ani. Pietarii sunt alimentati cu polen periodic de catre marii producatori la un pret de nu-ti vine a crede. Pretul la taraba ajunge triplu sau chiar de patru ori. Ei...dupa cele citite,ce zici,mai pui colectoarele?
fcvaslui

Mesajde lexa » 04 Iul 2011, 21:49

Oricum anul asta nu se mai pune problema sa schimbam ceva, poate anul viitor, daca om mai trai.
Am vazut intr-un magazin apicol , un instrument pentru recoltarea pasturii care mi-a atras atentia. Am intrebat apoi si de pastura si stiti ce pret aveau? 50 ron /100g. Asta la comerciant, la producator cat o fi fost?
Inca o varianta ar fi tinctura de propolis dar pentru oricare din produsele astea miere, polen , pastura, propolis trebuie sa existe o piata sigura.
lexa

Mesajde gica » 04 Iul 2011, 22:08

Lexa,am impresia ca ai varsta mea.
Piata sigura era pe timpul lui impuscatu.Pretul era stabilit dinainte si erai fortat sa produci si sa vinzi la pretul fixat.De aia nu erau de niciunele.
Piata sigura acum nu exista decat pentru vreo 30 de produse.Si preturile astea sunt administate de stat ca sa nu devina monopol.
Orice produs are cel putin un inlocuitor iar alegerea este facuta aproape intotdeauna subiectiv de cumparator.
Bunurile fara inlocuitor nu au pret.Asta e lege.
gica

Mesajde lexa » 04 Iul 2011, 22:47

Nu stiu ce varsta aveti dvs dar am trait si eu niste ani pe vremea impuscatului. Vorbeam de piata sigura gandindu-ma ca nu te poti apuca de produs aiurea polen, propolis, sau altele fara sa ai unde sa vinzi. Fiecare apicultor si-a format clientela la miere de exemplu, de-a lungul timpului si incearca sa si-o pastreze, pentru celelalte produse ale stupului nu poti sa astepti sa vina nenea x sau tanti y sa cumpere , de asta spuneam ca e nevoie de o piata sigura.
lexa

Mesajde lexa » 24 Iul 2011, 16:16

Nu iese fum fara foc, zice o vorba de pe le noi, si iata ca vestile de la procesatori s-au adeverit. Pretul mierii poliflore a scazut la 7 ron initial , pentru ca dupa o saptamana in care nimeni n-a predat nimic sa mai cresca 1 leu, deci 8 roni. Anul trecut a fost 8,5 :mrgreen:
Pai daca e criza, fratilor ,si se scumpesc toate , pretul mierii la achizitie de ce nu creste?
lexa

Mesajde gica » 25 Iul 2011, 21:26

fcvaslui scrie:Succes la recoltat polen. Eu stau cu 170 de colectoare in pod de cativa ani. Pietarii sunt alimentati cu polen periodic de catre marii producatori la un pret de nu-ti vine a crede. Pretul la taraba ajunge triplu sau chiar de patru ori. Ei...dupa cele citite,ce zici,mai pui colectoarele?

Da,ai dreptate aici este o mare problema.Inca nu exista norme de calitate.
Am vazut si eu la vanzare polen cu puiet varos,polen acru,polen mucegait si alte bazaconii.Nu comentez de conditiile de uscare dar polen prajit in uscatoare de fructe sau facute aiurea iar am vazut.
gica

Mesajde Adrian Galofteanu » 26 Iul 2011, 08:48

In contextul asta a venit ideea ca apicultorul autorizat(PFA) sa-si vanda singur marfa. Cum? Imi fac niste standuri mici din lemn in care pun marfa de a mea de ex. ~ 10 Kg miere ambalata in diverse gramaje, fagure, polen, propolis, etc. Totul in valoare de aprox. 200 ron. Fac vreo 10 standuri de astea si le plasez pe la diverse magazine alimentare. Plata la vanzare. Saptamanal trec pe la magazine, fac inventar, incasez marfa care s-a vandut si completez stocul.

Calcul valoric estimativ: Se vinde 1 kg de miere si alte produse total valoare: 20 lei/stand/zi, deci 20x7x10=1400 lei/saptamana.

Calcul cantitativ estimativ: - 30kg miere/stand/luna= 300kg miere/luna + alte produse aleator, dupa piata.

Eu unul la cata miere am as scapa de ea in 3-4 luni la preturile de: 13 salcam, 10 lei poliflora.

Cum am calculat pretul la magazin?

Ex. Miere salcam - ambalat la 700g - pret vanzare cu amanuntul 15 lei.

Aici intra: pretul meu - 13 lei/kg, ambalajul - Pet 0,5 l, eticheta si adaos comercial de 20% al vanzatorului.

Ce spuneti de idee?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Liviu Began » 26 Iul 2011, 09:30

Suna bine da' sti tu vorba aia cu Potriveala de-acasa si cu targul. In plus, ca sa le vinzi in magazine specializate tip alimentari cred c-ar trebui sa adaugi TVA-ul , iar daca nu-l adaugi tu OBLIGATORIU va trebui sa-l adauge cei de la alimentara, concomitent cu obligatia acestora de a emite bonul fiscal din casa de marcat, deci... trebuie sa eliberezi si factura catre alimentara pentru ca acestia sa aibe intrare in gestiune a mierii.
Nu spun ca nu ai putea sa faci la mica intelegere si sa ti se vanda produsele fara bon fiscal dar nu stiu care ar fi patronul care s-ar risca sa plateasca amenzile astea imesnse care se dau pt neeliberarea bonului fiscal.
Nu spun astea pentru a te descuraja. Ideea este foarte buna in conditiile in care ar exista in fiecare alimentara si o persoana ANGAJATA de-a ta care sa vanda produsele si atunci nu mai trebuie sa emiti factura catrre alimentara si nici bon fiscal caci este exact persoana desemnata de catre tine sa vanda iar patronului nu-i platesti decat , eventual, chirie ( In miere ;) )

Cred ca mai bine faci standurile si le dai vreunui taran din piata, care sa le vanda impreuna cu produsele lui si bineinteles insotit de certificatul de producator aferent.

Oricum, succes si vanzare buna indiferent de solutia aleasa.

P.S. Eu unul as merge chiar si pe anunturi in ziare locale si daca as avea posibilitatea as lua un mic scuter si un tanar licean care se afla in vacanta si as livra direct la domiciliul clientilor o data sau de doua ori saptamana cand s-ar strange mai multe comenzi.
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde liviu1965 » 26 Iul 2011, 11:18

Ideea cu vanzarea prin magazine..... Cum spunea si tizul meu , magazinul este obligat sa-si puna 24% = tva plus
16% =impozitul pe profit , asta ca sa nu piarda nimic.Dar nici nu castiga nimic, castiga statul . Nu cred ca un magazin accepta un adaos mai mic de 20% , chiar cu plata la vanzare. Deci refa calculul . Daca te faci PFA , din cate stiu , ai dreptul sa emiti factura ( fara TVA ) . Eu a-si merge pe ideea tizului, si anume da la pace cu 1-2 samsari din pietele orasului tau si in rest sunt de acord cu tine: livrare de marfa/incasare/reactualizare stoc s.a.m.d.

Corectie, 16% pune la comisionul lui, si nu la pretul tau de livrare, cum era odata cu consignatiile......

In rest, daca nu merge..... vezi reteta de tuica, vad ca tot mai multi adera la ideea asta.......
liviu1965

Mesajde Adrian Galofteanu » 26 Iul 2011, 15:26

Merci de sfaturi!

Am uitat sa spun dar TVA-ul este inclus in pretul cu amanuntul.

13x0,7=9,1 lei - mierea
1 leu - ambalaj
2 lei - adaosul comersantului - 20%
2,9 lei TVA

Total - 15 lei

In rest, treaba cu comert direct am incercat. Am pus fluturasi pe la blocuri, nu a mers! Cu piata ar fi o idee......oi vedea.....

Pana una alta nu stiu daca pot sa fac treaba pentru ca la comertul prin magazine se cer niste reguli legate de ambalarea marfii, niste certificate, etc.....ma mai interesez! Daca stie cineva poate mai da un sfat..........
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde alt stupar » 26 Iul 2011, 15:32

Este o treaba care merita incercata
Adica, eu personal am dat vrac ceva miere cat sa-mi acopar cheltuiala pe vara asta, restul las-o sa stea in magazie pana vin vremuri mai bune. De venit - sigur vin ! Ca nu e marfa perisabila si nici cules de salcam in ianuarie !
Intre timp, ne ocupam putin si de partea cu vanzarea cu amanuntul. Am luat in considerare posibilitatea de a plasa marfa in cat mai multe mici alimentare, cu incasarea banilor dupa vanzare si completarea stocului periodic. Nu ma gandisem la standuri propii, ideea e buna! Zic unii cu ceva experienta in bransa ca nu trebuie nu stiu ce acte, factura si autorizare DSV pe PFA. Sa vedem, incercarea moarte n-are.
Cat despre a vinde poliflora cu 7 lei procesatorilor... ihim, la sfantu-asteapta!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde victor s » 26 Iul 2011, 21:24

Doamne in ce tara traim !!!!
graul se vinde cu 50 de bani/kg, mierea cu 7 lei /kg...prea mult domnilor procesatori, prea mult...
adica sa dau 2 saci de grau sau 2 kg de miere pe un pachet de tigari?... :lol:
nu , ca asta le intrece pe toate. vai de cel ce este NEVOIT sa vanda la preturile acestea, pentru a asigura traiul familiei lui.
ce mai tara...ce mai oameni...! :oops:
victor s

Mesajde Bambucha » 26 Iul 2011, 21:43

Pretul il face piata! Punct.
Daca se vrea mai mult trebuie asociatii! Ca peste tot in agricultura.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alt stupar » 26 Iul 2011, 21:46

deci, au fost ani intregi in care am sustinut ca "domn`le, asta e pretul la en-gros, asa o dau! cine nu poate produce sub acest pret inseamna ca e neviabil! "
Numai ca experienta 2010 cu pretul oferit de samsarii nostri pe salcam, in conditiile in care pretul la bursa mierii a ramas sensibil egal cu 2009, m-a facut sa inteleg ca valoarea de piata a mierii este cu totul alta decat se vehiculeaza acum. Si merita putina rabdare.
Sa ai marfa de calitate, cu care poti iesi oricand in lume si... las-o acolo, sa astepte... nu va ramane nevanduta :!: Recititi postarile lui Valter de acum vreo 2 ani, de pe vechiul forum ca se merita.
Parerea mea!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE