Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CUM RECUNOASTE UN INCEPATOR O MATCA BUNA

Mesajde peterneamt » 29 Mai 2012, 06:46

Draga Dane sa-ti dea Domnul cit mai multi '' gresiti " in pomul cu pricina pentru ca, sansa sa se aseze un altul in acelas loc este destul de mare, conditia fiind, sa il recoltezi fara sa ii tai crengile caisului.
Doamne ajuta ! :P
peterneamt

Mesajde peterneamt » 29 Mai 2012, 06:50

Selectia o face in primul rind Natura, apoi albinele si in final apicultorul . :roll:
peterneamt

Mesajde Dragos2006 » 12 Iun 2012, 13:34

nu ma prea pricep la rasele albinelor asa ca va rog sa-mi spuneti cam din ce rasa este aceasta regina :
Fişiere ataşate
regina 2.JPG
regina 1.JPG
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2012, 13:59

Dragos2006 scrie:nu ma prea pricep la rasele albinelor asa ca va rog sa-mi spuneti cam din ce rasa este aceasta regina :

Nici eu nu ma pricep, dar daca ar trai nea Gica si ar avea asa ceva, in secunda 2 i-ar suci gatul la matca. Motivul: inelele galbene.
Asta in varianta ca albinele sunt de la acea matca
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Jean Valjean » 12 Iun 2012, 14:30

Pentru noi, incepatorii, care-i treaba cu inelele galbene ? Sa inteleg ca nu e rasa buna?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde letsoc » 12 Iun 2012, 14:34

De ce spui ca iar sucii gatul ,lamureste-ma si pe mine ca am si eu din astea, adica nu -s bune sau cei cu ele , multumesc!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde jonny_it » 12 Iun 2012, 14:52

Dragos2006 scrie:nu ma prea pricep la rasele albinelor asa ca va rog sa-mi spuneti cam din ce rasa este aceasta regina :

De obicei la noi tot ce inseamna inele galbene este italiana si posibil caucaziana in zona de nord a tarii.
Inelele alea sunt deja portocalii, la carpatine culoarea este ceva mai inchisa, totusi probabil ca exista si mici exceptii. Dar daca ne uitam la albine sigur si matca si unul sau mai multi trantori au fost italieni/caucazieni.
Trimiti cateva albine moarte si in maxim 1 luna de zile ai masuratorile si se poate spune aproape sigur ce rasa este; te costa transportul pana la Piatra Neamt si inapoi(prin Posta Romana costa destul de putin). Asta daca vrei neaparat sa stii ce rasa este. :)

Uite o matca pentru care am si "buletin" :)

Imagine
jonny_it

Mesajde Dragos2006 » 12 Iun 2012, 14:57

Mie imi place acea regina deoarece verticalizeaza mierea . In schimb am si niste negrituri care la ora asta in corpul de jos format din 10 rame dadant 1/1 are 3 rame blocate cu miere de sus pana jos iar in cat nici o lacrima de miere .
Dragos2006

Mesajde jonny_it » 12 Iun 2012, 15:06

letsoc scrie:De ce spui ca iar sucii gatul ,lamureste-ma si pe mine ca am si eu din astea, adica nu -s bune sau cei cu ele , multumesc!

In general familiile de albine cu matci italiene sunt identificate ca "familiile de carne". In anii nefavorabili productia lor este mult mai mica decat cea a familiilor cu matci carpatine.
In anii favorabilii, caldura/seceta productia lor este cel putin egala daca nu mai mare decat a albinelor autohtone.

Daca nu ar exista carpatinele eu as prefera italienele, sunt destul de blande, roiesc rar si destul de rezistente la boli.
Carnica in nici un caz deoarece sunt mult mai roitoare decat carpatinele iar selectia este aproape zero. Carnica a intrat in vizorul unor crescatori de matci destul de recent, adica dupa ce vanzarile de buckfast au ajuns sa tinda catre zero.
Acum este bagata pe gat in loc de buckfast. La cel putin 60 de euro/matca probabil firmele alea care vand matci in toata Europa fac ceva bani, in special cand se vand tot hibrizi deoarece rasa pura nu este foarte potrivita pentru apicultura intensiva.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 12 Iun 2012, 15:14

Dragos2006 scrie:Mie imi place acea regina deoarece verticalizeaza mierea . In schimb am si niste negrituri care la ora asta in corpul de jos format din 10 rame dadant 1/1 are 3 rame blocate cu miere de sus pana jos iar in cat nici o lacrima de miere .

Esti mai batran ca mine si ca varsta si ca experienta in apicultura si sigur stii ca unde sunt matci batrane/de calitate slaba si nu se intind cu ouatul pe toate ramele de cuib sigur in cuib o sa blocheze cu miere. Cel putin bine ca au cu ce sa blocheze .. :lol:
Pe aici am avut cateva zile cu plus si ma pregateam de extractie .. dar iar se anunta ploi deci stau linistit.
jonny_it

Mesajde madnes_marius » 12 Iun 2012, 21:38

Eu am o familie pe dadant 10 rame 1/1, careia i-am pus magazie tot de 1/1 caci nu mai aveam rame de 3/4. Vineri pe 8 iulie i-am vacut o verificare , cu gandul sa formez 1 roi din acea familie. Cand ma uit in cat fratilor, 5 rame pline cu puiet capacit de sus pana jos. Ce ma nelinisteste e ca sta slab la cules nectar.
madnes_marius

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2012, 21:47

jonny_it scrie:Carnica in nici un caz deoarece sunt mult mai roitoare decat carpatinele iar selectia este aproape zero. Carnica a intrat in vizorul unor crescatori de matci destul de recent, adica dupa ce vanzarile de buckfast au ajuns sa tinda catre zero.
Acum este bagata pe gat in loc de buckfast. La cel putin 60 de euro/matca probabil firmele alea care vand matci in toata Europa fac ceva bani, in special cand se vand tot hibrizi deoarece rasa pura nu este foarte potrivita pentru apicultura intensiva.

Eu stiam ca in regiunea Carniola se selecteaza Carnica de 100 de ani neintrerupt.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2012, 21:52

Jean Valjean scrie:Pentru noi, incepatorii, care-i treaba cu inelele galbene ? Sa inteleg ca nu e rasa buna?

Citat din nea Gica, scris despre cresterea matcilor
”Am uitat sa mai mentionez, sacrific toate matcile oricat de bune ar fi daca in stupii respectivi apar albine cu un inel galben. Iar larvele provin din colonii in care nu este picior de albina cu inele galbene. Astea-s corciturile care roiesc pe la 30-35 000 de indivizi. Matcile lor oua iarna, colonia consuma mult si iarna si vara iar vara in loc de miere fac roiuri. Daca mai au si un stup de volum mic esti mancat.”
cristi_vidican

Mesajde victor s » 12 Iun 2012, 21:58

madnes_marius scrie:Ce ma nelinisteste e ca sta slab la cules nectar.

Nu cred ca e cazul sa-ti faci griji...Decat poate pentru o eventuala roire.
Si reginele mele prefera magazia de sus pentru ponta in lipsa culesului. Vor rupe-n doua floarea soarelui.
Toate cele bune !
victor s

Mesajde Alexu » 12 Iun 2012, 22:12

Stupii mei i-am gasit in padure , o familie era carpatina si cealalta . Nu stiu exact de care e , dar albinele erau foarte galbene inclusiv matca
Carpatinele , foarte agresive , nu puteam sa stau la 5 m de ele fara masca , roitoare , productii de miere acceptabile , si foarte populatii cu albine
Cele galbene , foarte pasnice! , productii de miere mai ridicate , neroitoare , mai putine albine decat cele carpatine , rezistente iarna ( si celelalte erau la fel)
Dupa ce am tinut ambele rase , dupa doi ani , le-am rupt gatu la cele negre . Nu puteam sa stau in gradina ca ma terminau . Acum am 28 de familii toate galbene , anu trecut pe cel mai zgravan stup in stationar am luat aprox 20 kg miere salcam , anu asta aprox 8-10kg . Umblu la ele fara masca , doar cu umpic de fum pe langa mine , pot sa dorm linsitit in fata lor :lol: . Albinele sunt in zona aia de zeci de generatii , pastoral nu s-a facut pana anu asta . Deci nu aveau de unde sa vina . Seamana cu cele banatene , dar totusi albinele le-am gasit in rezervatia Topana din OLT

Dc la mine cele galbene erau mai bune decat carpatina?
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Dragos2006 » 12 Iun 2012, 22:25

Dramatic este ca in Romania nu avem o sursa sigura de regine certificate si confirmate ! Daca dau un ban vreau sa stiu exact ce cumpar , problema este ca raman cu banul in buzunar deoarece la nivel de Romania nu gasesti sa cumperi regine performante atunci cand ai nevoie . Pe cale de consecinta investesc in propria crescatorie de regine pt. ca dupa cum stiti , ce-si face omul cu mana lui ... :D
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR