lucian,
mai avantajele sunt mai multe.
1. un singur tip de centrifuga, cel mai indicat reversibila tangentiala pe 6 rame,..ai spor nu gluma
2.marea problema sunt ramele dadant cand ai nevoie de ele si nu le ai...mai ales cand faci roi,..sau cand bagi la ouat in cuib,..te trezesti ca nu ai de unde scoate ca le-ai terminat,..
3.cresterea matcilor...foarte important,..nu mai strici rame multe cu puiet capacit,..folosesti direct catul 1/1...direct prin metoda starter finisor
4.laptisorul de matca la fel
5.poti avea matci calumea si sa ii stagnezi ouatul din lipsa de spatiu cand ai magazine,..dar asa...scuturi 2 rame cu puiet capacit fara sa te mai uiti dupa matca,..decat asa putin,..pui hannemanul..dai jos rame pt ouat,..sus ridici cele 2 rame cu puiet capacit,..deblochezi si cuibul care la noi in luna august sti ca blocheaza de rupe,.si familiile slabesc.
6.nu mai roiesc asa de tare,..avand spatiu de ouat,..matca isi va vedea de treaba.
7.formarea roilor,..este joaca de copil...direct rame de puiet din cat care tu le-ai ridicat deja cand ai deblokat cuibul
8.ai in permanenta familii puternice
9.capacitate aproximativ cat un MER de productie
10.construirea fagurilor artificiali se face deosebit de repede,..dar numai in cat,..dar ai grija,..cum le-au construit cum le iei,..si le bagi la ouat,..pt ca fagurele fiind proaspat el nu are rezistenta asa mare,..si de la greutatea mierii celulele se deformeaza,..(asta este un secret)
11.iernarea in "fundul gol".....cu catul dedesupt,..eu acum nu stiu ce sa spun, cu rame sau fara rame,..stiu ca tu ai folosit metoda..poate imi spui si mie,..cum a fost iernarea ta.
12.recoltarea propolisului si a veninului..nu mai este o problema...dc spun a veninului nu mai este o prb,..pt ca sti ca exista riscul ca albinele sa omoare matca,..asa...folosind colectorul de venin in podisor,..la distanta de 1 cat dadant fata de cuib,..vei folosi pt venin 90% albina culegatoare
asta fiind in mare:..dar crede-ma sunt mult mai multe,..acum iti scriu dupa 15h de munca...si nu imi mai amintesc tot...
dezavantaje:
1.greutatea mai mare...dar si aici o poti rezolva,..ori cu un carut cu scripete,ori cat cu balamale....ori usurezi catul,..iei 6-7 rame si rezolvi prb..plus ca folosind diafragma poti face o smecherie pt o familie slaba,....lasi jos 4 rame toate cu puiet de toate varstele, rama buna de ouat si matca, si sus 4-5 rame plus diafragma...ai sa vezi ca si o familie slaba iti va capaci acele 4-5 rame dadant..de te vei mira,..pe masura ce creste...adaugi rame de ouat in cuib,..simplu si usor,..iar sus ii dai un fagure artificial sau 2 la construit...
2.necesita hanneman...te sfatuiesc haneman metalic...plasticul se onduleaza la caldura...si atunci dai de dracu..ca sa incepi sa cauti matca in 19 de rame..10 cuib...9 cat...ca sa nu te complici cu rame mai late si iar sa ajungi sa lucrezi cu 10.000 de tipuri de rame,..foloseste distantierii de 9 rame costa 1,2 lei bucata...cantarita o rama 1/1 in cat de 9 rame..are 4,3 kg ..300gr tara,..restul miere..

)....
sa nu mai vorbim de roi 3 in 1 ..cu cat deasupra...sau familii ajutatoare 3 in 1....
mult spor!!...