Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: mihai33

Mesajde mihai33 » 22 Iun 2012, 17:34

nea janese..respectele mele..sunteti deosebit,...umblam cu ele ca cu oul, prea mult fum strica prea putin nu ajunge, nu ridicam capacele brusc, le asezam cu blandete, ramele deabea le atingem cu clestele,...umblam foarte atent,...nu stiu ce sa spun, astazi am scapat de intepaturi dar ziua nu sa terminat..:))..diseara iar incarcam,..
eu nu bag mana in foc si nici nu intru in polemica cu nimeni, ca asa sunt toate lingusticele, eu vorbesc cu ce lucrez, ceea ce am aflat astazi, ca sefu` a incercat niste incrucisari cum si in ce fel nu stiu, dar de vreo cativa ani sunt foarte agresive,...aici mai este un "DAR"...dar de ce in toata zona asta toti se plang de agresivitatea lor?...ma rog asta este, inca 2 luni jumatate de intepaturi..:))..si se termina sezonul.
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde mihai33 » 23 Iun 2012, 01:32

daca tot am avut posibilitatea am incercat MER si aici, nu a mers deloc, am stricat 5 familii, ..deabea deabea le-am adus pe linia de plutire cu ajutor masiv de puiet capacit, familiile erau bune , din 10 rame 1/2 au bagat miere pe 7, oua si larve doar sa spun 3 rame cap coada, in C1,..aceeasi poveste si in C2 si C3,...experimentul a inceput la 1 mai si l-am terminat saptamana trecuta, trebuie tinut cont ca am avut de toate, rame cladite caturi la discretie,..absolut tot ce am avut nevoie,..
stiu ca acum ma ia de gat adi hodis dar...na...
acasa aceeasi poveste, am impartit cei 8 roi in 2, adik 4 i-am lasat pe mer, 4 i-am trecut pe dadant,...dadantul a ajuns pe 7-8-9 rame, iar mer-ul a trebuit ajutat cu puiet,...la mine nu a mers, sau lipsa mea de cunostinte temeinice, dar pana la urma daca matca nu oua pot sa fiu si doctor docent ca tot degeaba,..asa ca am ales calea batatorita si merg pe dadant...chiar daca nu imi convine deloc.
pentru ca sunt incapatanat sa folosesc acelasi tip de rama,sa iernez pe pat cald si vara in pat rece, sa ajung la capacitatea cat de cat a mer, sa pot face roi usor si sa pot da la matca spatiu de ouat serios, am sa folosesc dadant si corp 1/1...vad aici cu ce lipsa acuta de rame cladite ne confruntam, si cred ca nu suntem singurii.
mihai33

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Iun 2012, 06:51

si eu am vrut sa o iau de la capat cu albinele pe MER !!! m-am indragostit eu , asa , de MER !!! inca din toamna trecuta am fost la Adi Hodis ca sa pun mana pe niste MER-uri !!! m-am uitat si cum arata inauntru !!! aratau super si pe dinafara si pe dinauntru !!!
dar pana la urma m-am gandit , sfatuit fiind de apicultori cu experienta , sa raman pe Dadant !!!
si eu m-am gandit ca inca nu am 2 ani de cand imi bag nasul prin stupi !!! si la Dadant mai am asa de multe de invatat !!! darmite sa ma mai apuc de MER !!!
acuma mi-am comandat 10 stupi pe 10 rame Dadant si cate 3 caturi de 1/2 reduse !!! poate odata voi face o jonglerie cu cateva caturi si fac si eu un MER !!!
dar pana atunci mai este !!!
sanatate maxima tie si familiei tale ,mihai 33!!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mihai33 » 24 Iun 2012, 18:43

lucica,..lucica..de cand nu ne-am auzit..:))
mai sa sti ca, cu caturile astea de jumate este o problema, spune toata lumea ca "iei catul si fugi"..aha...asa am crezut si eu,...cat poate fi de greu?...iti spun eu ca este..eu nu ma incumet sa imi fac stupi cu magazie de jumatate,..stiu prin ce trec aici,...si cate pastile ketorol am consumat dupa o zi lunga si grea de incarcat si ridicat caturi de jumatate...este parerea mea o sustin din punctul meu de vedere...si sa nu mai vorbesc...ca cea mai grea operatiune este incarcatul in masina, indiferent de ce tip ar fi ea.
sau mai este o chestie cu caturile astea mici,...le ridici de mai multe ori pana sa le umplii.
este doar parerea mea,...la 10 stupi nu se cunoaste dar la un numar mai mare ai ce te indrepta de spate,..eu sunt "mihai patitul"...si tot ceea ce am crezut ca este cel mai usor este intotdeauna cel mai greu.
imi place apicultura, iubesc albina,chiar daca:
-stau in combinizon la 38 de grade
-chiar daca curge transpiratia prin masca
-chiar daca am dat de draq cu lingustica asta,...de rea ce este..si cativa forumisti spun ca este blanda...iar eu simt la propriu intepaturile lor multe
-apicultura pe youtube este usoara...in camp nu prea

lucian,..eu personal ma gandesc foarte mult la cat 1/1........aici folosim si asa ceva,...iti pot da cateva detalii constatate de mine daca te intereseaza.

spor in toate va doresc la toti!
mihai33

Mesajde stefanmadalin » 24 Iun 2012, 18:50

Mihai,esti primul apicultor care vrea sa treaca la cat 1/1 din pricina greutatii lui(mare).
stefanmadalin

Mesajde ves.lucian.zabrani » 24 Iun 2012, 18:55

Adi Hodis avea stupi si in pavilion !!!
are si multietajati !!!
spunea ca totul este in regula cu ME pana cand trebuia sa ia catul plin cu miere de pe randul de sus din pavilion !!!
ma gandesc ca nu era prea simplu !!! nu stiu cum o fi cun caturile 1/1 !!!
asta toamna cind am pus pentru iernat caturile sub cuiburi am avut ce ridica la ele !!! nu am cantarit nici unul dar aveau multe kilograme !!!
caturi mai usoare de 1/2 reduse nu stiu sa fie !!!
cu incarcatul este asa cum spui !!!
anul asta m-am luptat cu o lombosciatica sanatoasa de abia daca mai puteam umbla !!! nu puteam sa stau in picioare mai mult de 2, 3 minute fara sa ma misc !!!
numa bun eram sa ma incarc si sa ma descarc cu stupii !!!
pe viitor vedem cum ne va ajuta Dumnezeu !!!
sanatate maxima tie si familiei tale !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mihai33 » 24 Iun 2012, 21:23

stefan,..sunt 2 moduri de lucru cu cat 1/1...unul foarte greoi cand trebuie sa ridici catul si nu ma incumet,...sau cum lucrez aici cand folosesc caturile 1/1,...rama cu rama, periat aranjat, rujat,...fara a fi nevoie sa ridic zeci de kg, folosesc roaba apicola, la conditiile mele de acasa, este mai perfect asa,..dubita mea are o inaltime de max 50-70 cm de la nivelul pamantului daca nu ma insel, si cu carut gen apilift ma descurc de minune.
poate vei spune ca nu capaceste mierea fiind spatiul prea mare,...da oki deacord,...dar noi folosim diafragma, largim spatiul de nectar in functie de intensitatea culesului, hannemanul este obligatoriu.
mihai33

Mesajde stefanmadalin » 24 Iun 2012, 21:33

Mihai ,vor veni momente cand va trebuii sa umblii in familie(cuib) cand ai catul destul de greu,atunci nu mai iei rama cu rama.
Desigur,daca prevezi aceste momente nu vei mmai avea dureri de spate.
Sanatate multa!
stefanmadalin

Mesajde mihai33 » 24 Iun 2012, 21:41

intradevar lucian suna ciudat...adik nu vreau sa folosesc caturi de jumate din cauza greutatii lui, dar vreau sa folosesc caturi de 2 ori mai mari,....nimeni nu te opreste sa iei rama cu rama,...si intradevar adi hodish are dreptate, este foarte greu sa iei catul plin de undeva de deasupra capului sau sa il pui deasupra capului, trebuie sa incordezi si muschii vecinului ca ai tai nu te mai ajuta!!

fiecare dintre noi ne alegem modelul de stup in functie de dorinte, de mijlocul de transport pe care urmeaza sa il folosim, in functie alte "n" motive,..trebuie doar sa iti dai seama care este stupul cel mai indicat,...pt tine, si cu care crezi ca te descurci mai usor...eu alegerea am facut-o, vad mai multe avantaje.
fratele meu nici nu vrea sa conceapa cat 1/1...dar na..fiecare cu parerea lui...v-om vedea pe parcurs, materialul nu se strica, ramele se folosesc,...:))
mihai33

Mesajde mihai33 » 24 Iun 2012, 21:46

stefan stiu exact ce vorbesti,ai dreptate,...daca treci pe la stupi o data pe luna,..se ajunge in situatia in care trebuie sa tragi de ele, sunt deacord ca mai sunt si exceptii dar cum noi romanii suntem inventivi,..si din apicultori suntem si tamplari si electricieni, si hamali si sudori, si de toate...cred cu siguranta ca se vor gasi solutii si pt ridicarea catului plin fara durere de spate pt o interventie rapida in cuib.
iti doresc multa sanatate!! si mult spor!!
mihai33

Mesajde mihai33 » 29 Iun 2012, 23:42

azi noapte ni s-au furat 33 de stupi..paguba pt sef de aproximativ 6000 de euro,...stupii erau familii puternice de productie , plus caturile de pe ele,maine seara incarcam si restul de 34 daca ii mai gasim...:(.....sa ii ia naiba de hoti , si cand ma gandesc cat m-am chinuit cu ei, cat i-am carat cat i-am bibilit..mor de ciuda!!
mihai33

Mesajde mihai33 » 05 Iul 2012, 00:33

lucian,
mai avantajele sunt mai multe.
1. un singur tip de centrifuga, cel mai indicat reversibila tangentiala pe 6 rame,..ai spor nu gluma
2.marea problema sunt ramele dadant cand ai nevoie de ele si nu le ai...mai ales cand faci roi,..sau cand bagi la ouat in cuib,..te trezesti ca nu ai de unde scoate ca le-ai terminat,..
3.cresterea matcilor...foarte important,..nu mai strici rame multe cu puiet capacit,..folosesti direct catul 1/1...direct prin metoda starter finisor
4.laptisorul de matca la fel
5.poti avea matci calumea si sa ii stagnezi ouatul din lipsa de spatiu cand ai magazine,..dar asa...scuturi 2 rame cu puiet capacit fara sa te mai uiti dupa matca,..decat asa putin,..pui hannemanul..dai jos rame pt ouat,..sus ridici cele 2 rame cu puiet capacit,..deblochezi si cuibul care la noi in luna august sti ca blocheaza de rupe,.si familiile slabesc.
6.nu mai roiesc asa de tare,..avand spatiu de ouat,..matca isi va vedea de treaba.
7.formarea roilor,..este joaca de copil...direct rame de puiet din cat care tu le-ai ridicat deja cand ai deblokat cuibul
8.ai in permanenta familii puternice
9.capacitate aproximativ cat un MER de productie
10.construirea fagurilor artificiali se face deosebit de repede,..dar numai in cat,..dar ai grija,..cum le-au construit cum le iei,..si le bagi la ouat,..pt ca fagurele fiind proaspat el nu are rezistenta asa mare,..si de la greutatea mierii celulele se deformeaza,..(asta este un secret)
11.iernarea in "fundul gol".....cu catul dedesupt,..eu acum nu stiu ce sa spun, cu rame sau fara rame,..stiu ca tu ai folosit metoda..poate imi spui si mie,..cum a fost iernarea ta.
12.recoltarea propolisului si a veninului..nu mai este o problema...dc spun a veninului nu mai este o prb,..pt ca sti ca exista riscul ca albinele sa omoare matca,..asa...folosind colectorul de venin in podisor,..la distanta de 1 cat dadant fata de cuib,..vei folosi pt venin 90% albina culegatoare

asta fiind in mare:..dar crede-ma sunt mult mai multe,..acum iti scriu dupa 15h de munca...si nu imi mai amintesc tot...
dezavantaje:

1.greutatea mai mare...dar si aici o poti rezolva,..ori cu un carut cu scripete,ori cat cu balamale....ori usurezi catul,..iei 6-7 rame si rezolvi prb..plus ca folosind diafragma poti face o smecherie pt o familie slaba,....lasi jos 4 rame toate cu puiet de toate varstele, rama buna de ouat si matca, si sus 4-5 rame plus diafragma...ai sa vezi ca si o familie slaba iti va capaci acele 4-5 rame dadant..de te vei mira,..pe masura ce creste...adaugi rame de ouat in cuib,..simplu si usor,..iar sus ii dai un fagure artificial sau 2 la construit...

2.necesita hanneman...te sfatuiesc haneman metalic...plasticul se onduleaza la caldura...si atunci dai de dracu..ca sa incepi sa cauti matca in 19 de rame..10 cuib...9 cat...ca sa nu te complici cu rame mai late si iar sa ajungi sa lucrezi cu 10.000 de tipuri de rame,..foloseste distantierii de 9 rame costa 1,2 lei bucata...cantarita o rama 1/1 in cat de 9 rame..are 4,3 kg ..300gr tara,..restul miere..:))....

sa nu mai vorbim de roi 3 in 1 ..cu cat deasupra...sau familii ajutatoare 3 in 1....

mult spor!!...
mihai33

Mesajde mihai33 » 05 Iul 2012, 00:41

am facut multe fotografii cu telefonul,...asa de rau imi pare ca nu am luat cablul de date...dar cand inchei sezonul am sa vin cu fotografii si am sa postez...sper numai sa fie clare!!

suntem in plin cules de floare si castan,...floarea a inceput sa bage dar mai putin ,..in schimb la castan maine mergem sa dam al 2 si al 3 cat,...baukfastul iar face ravagii!!...astazi seful a cumparat alte 25 de regine baukfast...maine trebuie sa facem roi...of...of..si se anunta 38 de grade..:))

am gustat mierea de castan, o premiera pt mine,..sincer nu mi-a placut...:))
mihai33

Mesajde mihai33 » 07 Iul 2012, 23:54

lucian!!
doar ce am urmarit un filmulet de al tau cum montai fagurii artificiali...
frumos atelierul..imi place, am observat insarmare verticala...f f f bine, la fel folosim si noi aici...dar...cand ai pus fagurele artificial l-ai pus lipit de speteaza de sus, stiu ca asa se face pe la noi,...ca spunem de rezistenta etc,...ei bine,...aici lipim fagurele de speteaza de jos,...sus il construiesc albinele, dar..cel mai important si motivul pt care se lucreaza asa,...este observarea cu multa usurinta a botcilor de roire ..:P...apai Domnule draga cand voi trece pe la lugoj la un prieten bun de unde ma alimentez cu rachie de pruna tinuta 5 ani la butoi de stejar, special numai pt mine,...trec si pe la tine sa imi dai 3 guri de palinca la cate secrete ti-am spus..:))
mihai33

Mesajde Mishu05 » 08 Iul 2012, 00:58

Salutare,
Mihai..se vede ca lucrezi "dincolo" ai viteza si mai ales esti eficient in exprimare nu numai la ridicat caturile.. :D . ***Mare**** atentie la atata ridicat stii care e problema apicultorilor..coloana saraca.
Ai facut in postul de mai sus o pledoarie extraordinara pentru 1/1+1/1 si eu ma gandesc ca pentru stationar si culesurile intense urmate de perioade "moarte" este una din cele mai bune solutii. Singura buba este un sistem de ridicat corpul 2 de pe corpul 1 care sa fie usor de transportat, usor de calat in spatele /fata fiecarui stup si rapid de de folosit. Ceea ce spui de italiene ca ar fi rele se cam contrazice cu tot ce zice lumea si mai ales americanii care lucreaza la greu cu "galbene" si le declara blande. Poate la voi in zona s-au stabilizat niste gene 'grele' de albina rea si fara sa schimbati masiv matcile nu scapati de ele. Cat despre buckfast..este intr-adevar o diferenta dar cine sa auda... deocamdata scuipam in san si dam cu aghiasma dar cand vezi un stup cu buckfast de ce e in stare parca incepi sa faci altfel socotelile.
Mishu05

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Iul 2012, 03:05

Mihai , intre timp m-am dumirit ca este mai bine lipit fagurele de speteaza de jos !!! anul acesta numai asa am facut !!!
pentru secrete nu pot decat sa-ti multumesc !!! ti-as spune si eu secrete dar nu prea am ce sa-ti spun mare lucru !!! :P
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?