aceiasi problema si la mine cu depopularea
slab a mers
paul scrie: Am inceput extractia vineri la ora 23 si am terminat-o sambata la ora 17 ... cu 2 pauze de masa , vreo 4 de cafea si vreo 10 de tigari ...Asta in 2 oameni ! Voua care aveti zeci sau sute de familii cat timp va ia ? Sigur , ceva nu am facut cum trebuie , sigur sunt eu mai cacait la treaba ...
Daca aveam stupii la unii dintre voi cred ca terminam in ... 2 luni
alt stupar scrie:salut Paul !
crede-ma... n-ai vrea sa fi in pielea alora cu tonele
paul scrie:Corect ... pana la un punct !
Sunt convins ca fiind lipsit de experienta am cam cacait treaba ! Prima cacaiala ... o singura furculita de descapacit. Asta e....data viitoare mai apelezi macar la un cutit de descapacit ! A doua ... pana s-au racorit putin ramele nu am putut sa le extrag pentru ca se rupeau . Nu trebuie sa racoresti ramele, din contra! extragi cat e mierea calda ca numai asa iese usor din celule! A treia ... am lasat sa capaceasca prea mult , mierea fiind foarte densa trebuia sa tot intorc ramele in centrifuga . Treaba cu capacitul nu este neaparat o greseala. Munca mai multa dar........miere de calitate! Nu mai spun de marea gogomanie pe care am facut-o ca am facut extractia afara (era racoare) si cand au venit zorii au venit cu tot cu albine ...Nici aici nu este o greseala! Poti sa extragi afara daca mai este cules, eventual folosesti un cort. Dar treaba se face ziua, nu noaptea. Si pe caldura nu pe racoare! Mierea odata "racorita" aia e motiv de cea mai mare cacaiala. Nu iese din rame, iti umple centrifuga si trebuie sa stai o gramada pana curge, etc, etc. Mi-a luat cel putin 2 ore sa mut caturile , centrifuga si toate cele intr-un spatiu inchis . Bineinteles ca le-am mutat cu tot cu albine ...
Apoi operatiunea ... stinge lumina , deschide fereastra ...
Ce mai ,vorba lui Dragos ... "greseala de Tolea"!
![]()
Las ca ma fac eu marisor ...
paul scrie:Adrian ... multumesc pentru sfaturi . Sunt mai mult decat utile . Ce n-am inteles ... era mai de preferat sa se rupa fagurii decat sa stau mai mult sa astept sa se scurga mierea .Primii 4 faguri pe care i-am introdus in centrifuga s-au rupt toti ,mai mult sau mai putin . Si , te rog sa ma crezi ca am invarit la centrifuga cu maximum de atentie . Dupa ce i-am lasat sa se racoreasca am mai avut rupti din ce in ce mai putini . Spre dimineata nu se mai rupeau deloc nici macar cei proaspat construiti !
Cristian IONITA scrie:vorbim de centrifuga tangentiala corect?
banuiesc ca stii cum trebuie procedat aici?
1. - pui ramele descapacite
2. - invarti centrifuga la viteza mica de 4-5 ori astfel incat sa iasa doar o parte din miere de pe o parte a ramei;
3. - intorci ramele si invarti la centrifuga la viteza normala si numarul de rotatii normal astfel incat sa scoti toata mierea de pe aceea parte;
4. - intorci ramele si repeti pasul 4
ideea este sa nu invarti de centrifuga tare cu ramele pline pe ambele parti.
nu e bine sa te grabesti la extras si daca ai posibilitatea intodeauna sa o faci in spatiu inchis .... am facut si eu multe boacane .... dar sa navalkeasca albinele peste mine nu am patit
paul scrie:Ce-am mai patimit asta noapte la mutarea la FS ... Basca ca am amplasat stupii intr-un ... cimitirSa ma fi vazut descarcand stupii printre cavouri ...
leomitica scrie:Cred ca am avut dreptate cand am zis ca aveti o problema cu amplasarea. Daca ai ajuns sa stresezi si mortii asezand stupii in fata cavourilor sa le furi culegatoarea , apoi tata nu-i a buna. Spor la miere!
cristi_vidican scrie:Pana e subiectul fierbinte ...
Paul, sa le spui cumparatorilor de miere cam din ce zona e mierea, ca poate fi mult polen de la flori de pe morminte![]()
Radem noi de tine, dar doar cei care fac pastoral stiu cat necaz e cu locatia stupinei. Eu a trebuit odata sa-i duc de la mine din gradina din cauza vecinului.
Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator