Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tei 2012

Mesajde nicu has » 09 Iul 2012, 18:29

aceiasi problema si la mine cu depopularea
slab a mers
nicu has

Mesajde cristi_vidican » 09 Iul 2012, 19:30

Cred ca depopularea vine si pe o pauza destul de mare de cules inainte de tei, ceea ce a facut ca ponta matcii sa se reduca simtitor. Un cules ca cel de tei sau FS, curata repede albina culegatoare, fara a mai fi inlocuita pe masura de noi generatii.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 09 Iul 2012, 23:04

paul scrie: Am inceput extractia vineri la ora 23 si am terminat-o sambata la ora 17 ... cu 2 pauze de masa , vreo 4 de cafea si vreo 10 de tigari ... ;) Asta in 2 oameni ! Voua care aveti zeci sau sute de familii cat timp va ia ? Sigur , ceva nu am facut cum trebuie , sigur sunt eu mai cacait la treaba ... :cry: Daca aveam stupii la unii dintre voi cred ca terminam in ... 2 luni :oops:

salut Paul !
crede-ma... n-ai vrea sa fi in pielea alora cu tonele :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adrian Galofteanu » 09 Iul 2012, 23:10

La noi, dupa salcam a fost o perioada fara cules de intretinere si ponta matcii s-a redus. Asta se vede acum in stupi! Dupa ce a inflorit teiul a intervenit blocajul de cules si iar s-a redus ponta. Albina s-a consumat tare la tei pe fondul unui cules de lunga durata, cu nectar destul de putin!

Toate astea inseamna ca trebuie sa fim cu ochii mari pe familii pentru ca 1 august se apropie(daca nu cumva anul asta se va devansa si inceputul Noului an apicol!)
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde paul » 09 Iul 2012, 23:32

alt stupar scrie:salut Paul !
crede-ma... n-ai vrea sa fi in pielea alora cu tonele :lol:

Corect ... pana la un punct !
Sunt convins ca fiind lipsit de experienta am cam cacait treaba ! Prima cacaiala ... o singura furculita de descapacit . A doua ... pana s-au racorit putin ramele nu am putut sa le extrag pentru ca se rupeau . A treia ... am lasat sa capaceasca prea mult , mierea fiind foarte densa trebuia sa tot intorc ramele in centrifuga . Nu mai spun de marea gogomanie pe care am facut-o ca am facut extractia afara (era racoare) si cand au venit zorii au venit cu tot cu albine ... :lol: Mi-a luat cel putin 2 ore sa mut caturile , centrifuga si toate cele intr-un spatiu inchis . Bineinteles ca le-am mutat cu tot cu albine ... :oops: Apoi operatiunea ... stinge lumina , deschide fereastra ... :lol: Ce mai ,vorba lui Dragos ... "greseala de Tolea"! :lol:
Las ca ma fac eu marisor ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adrian Galofteanu » 10 Iul 2012, 00:10

paul scrie:Corect ... pana la un punct !
Sunt convins ca fiind lipsit de experienta am cam cacait treaba ! Prima cacaiala ... o singura furculita de descapacit. Asta e....data viitoare mai apelezi macar la un cutit de descapacit ! A doua ... pana s-au racorit putin ramele nu am putut sa le extrag pentru ca se rupeau . Nu trebuie sa racoresti ramele, din contra! extragi cat e mierea calda ca numai asa iese usor din celule! A treia ... am lasat sa capaceasca prea mult , mierea fiind foarte densa trebuia sa tot intorc ramele in centrifuga . Treaba cu capacitul nu este neaparat o greseala. Munca mai multa dar........miere de calitate! Nu mai spun de marea gogomanie pe care am facut-o ca am facut extractia afara (era racoare) si cand au venit zorii au venit cu tot cu albine ... :lol: Nici aici nu este o greseala! Poti sa extragi afara daca mai este cules, eventual folosesti un cort. Dar treaba se face ziua, nu noaptea. Si pe caldura nu pe racoare! Mierea odata "racorita" aia e motiv de cea mai mare cacaiala. Nu iese din rame, iti umple centrifuga si trebuie sa stai o gramada pana curge, etc, etc. Mi-a luat cel putin 2 ore sa mut caturile , centrifuga si toate cele intr-un spatiu inchis . Bineinteles ca le-am mutat cu tot cu albine ... :oops: Apoi operatiunea ... stinge lumina , deschide fereastra ... :lol: Ce mai ,vorba lui Dragos ... "greseala de Tolea"! :lol:
Las ca ma fac eu marisor ...

Iti doresc sa te faci mare!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde paul » 10 Iul 2012, 00:45

Adrian ... multumesc pentru sfaturi . Sunt mai mult decat utile . Ce n-am inteles ... era mai de preferat sa se rupa fagurii decat sa stau mai mult sa astept sa se scurga mierea .Primii 4 faguri pe care i-am introdus in centrifuga s-au rupt toti ,mai mult sau mai putin . Si , te rog sa ma crezi ca am invarit la centrifuga cu maximum de atentie . Dupa ce i-am lasat sa se racoreasca am mai avut rupti din ce in ce mai putini . Spre dimineata nu se mai rupeau deloc nici macar cei proaspat construiti !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Cristian IONITA » 10 Iul 2012, 06:55

vorbim de centrifuga tangentiala corect?

banuiesc ca stii cum trebuie procedat aici?

1. - pui ramele descapacite
2. - invarti centrifuga la viteza mica de 4-5 ori astfel incat sa iasa doar o parte din miere de pe o parte a ramei;
3. - intorci ramele si invarti la centrifuga la viteza normala si numarul de rotatii normal astfel incat sa scoti toata mierea de pe aceea parte;
4. - intorci ramele si repeti pasul 4

ideea este sa nu invarti de centrifuga tare cu ramele pline pe ambele parti.

nu e bine sa te grabesti la extras si daca ai posibilitatea intodeauna sa o faci in spatiu inchis .... am facut si eu multe boacane .... dar sa navalkeasca albinele peste mine nu am patit :)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Adrian Galofteanu » 10 Iul 2012, 07:43

paul scrie:Adrian ... multumesc pentru sfaturi . Sunt mai mult decat utile . Ce n-am inteles ... era mai de preferat sa se rupa fagurii decat sa stau mai mult sa astept sa se scurga mierea .Primii 4 faguri pe care i-am introdus in centrifuga s-au rupt toti ,mai mult sau mai putin . Si , te rog sa ma crezi ca am invarit la centrifuga cu maximum de atentie . Dupa ce i-am lasat sa se racoreasca am mai avut rupti din ce in ce mai putini . Spre dimineata nu se mai rupeau deloc nici macar cei proaspat construiti !

Salut Paul!

Este posibila sa vorbim de temperaturi extreme si atunci.........nu prea se mai aplica regulile. Sincer nu am patit niciodata sa mi se rupa ramele.........daca am aplicat metoda descrisa de Cristian! Deci aci este chichirezul! Prima rotire.......foarte incet! Intoarcem si dupa aia intram in normal. Desigur si centriguga are o treaba aici(plasa de sprijin a fagurelui) dar consideram ca aici totul este in regula.

Toate cele bune!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde paul » 11 Iul 2012, 19:31

Cristian IONITA scrie:vorbim de centrifuga tangentiala corect?

banuiesc ca stii cum trebuie procedat aici?

1. - pui ramele descapacite
2. - invarti centrifuga la viteza mica de 4-5 ori astfel incat sa iasa doar o parte din miere de pe o parte a ramei;
3. - intorci ramele si invarti la centrifuga la viteza normala si numarul de rotatii normal astfel incat sa scoti toata mierea de pe aceea parte;
4. - intorci ramele si repeti pasul 4

ideea este sa nu invarti de centrifuga tare cu ramele pline pe ambele parti.

nu e bine sa te grabesti la extras si daca ai posibilitatea intodeauna sa o faci in spatiu inchis .... am facut si eu multe boacane .... dar sa navalkeasca albinele peste mine nu am patit :)

Cristi ... asa am facut . Ca-n descriere ... Tocmai respectarea acestor pasi mi s-a parut marea cacaiala ...
Apropos de boacane in materie de apicultura ... Pot sa-mi dau doctoratul ... :cry: Ce-am mai patimit asta noapte la mutarea la FS ... Basca ca am amplasat stupii intr-un ... cimitir :oops: Sa ma fi vazut descarcand stupii printre cavouri ...
paul

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2012, 20:18

paul scrie:Ce-am mai patimit asta noapte la mutarea la FS ... Basca ca am amplasat stupii intr-un ... cimitir :oops: Sa ma fi vazut descarcand stupii printre cavouri ...

Cred ca aceasta e cea mai sigura vatra pentru stupi in pastoral - cimitirul :lol:
Dar, ma tem ca acel cimitr va trebui sfintit pt ca a fost „profanat” :lol:
cristi_vidican

Mesajde paul » 11 Iul 2012, 20:22

Nu am gasit alt loc pazit in apropierea lanului unde sa-i las . Acolo au paza permanent zi si noapte (Biserica si cimitirul sunt in constructie) .Stiu ca suna lugubru dar n-am avut de ales ...
paul

Mesajde leomitica » 11 Iul 2012, 20:30

Cred ca am avut dreptate cand am zis ca aveti o problema cu amplasarea. Daca ai ajuns sa stresezi si mortii asezand stupii in fata cavourilor sa le furi culegatoarea , apoi tata nu-i a buna. Spor la miere! :lol:
leomitica

Mesajde paul » 11 Iul 2012, 20:39

leomitica scrie:Cred ca am avut dreptate cand am zis ca aveti o problema cu amplasarea. Daca ai ajuns sa stresezi si mortii asezand stupii in fata cavourilor sa le furi culegatoarea , apoi tata nu-i a buna. Spor la miere! :lol:

:lol: :lol: :lol:
paul

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2012, 20:49

Pana e subiectul fierbinte ...
Paul, sa le spui cumparatorilor de miere cam din ce zona e mierea, ca poate fi mult polen de la flori de pe morminte :lol:
Radem noi de tine, dar doar cei care fac pastoral stiu cat necaz e cu locatia stupinei. Eu a trebuit odata sa-i duc de la mine din gradina din cauza vecinului.
cristi_vidican

Mesajde paul » 11 Iul 2012, 21:10

cristi_vidican scrie:Pana e subiectul fierbinte ...
Paul, sa le spui cumparatorilor de miere cam din ce zona e mierea, ca poate fi mult polen de la flori de pe morminte :lol:
Radem noi de tine, dar doar cei care fac pastoral stiu cat necaz e cu locatia stupinei. Eu a trebuit odata sa-i duc de la mine din gradina din cauza vecinului.

Cristi , daca cumparatorii de miere vor fi interesati le voi spune ... zona . In nici un caz ,locatia ... :lol: Si apropos de polen ... n-am vazut pe acolo nici un mormant clasic (pamant si flori de umbra) ci numai cavouri (piatra)... ;)
In legatura cu problema locatiei ... stii ce necaz am avut cu padurarul pentru locatia la tei ... Aseara nu m-a lasat sa plec pana nu i-am promis solemn ca ma intorc si la anul ... :idea: Nu mai vorbesc ca de fiecare data cand mergeam la stupi imi aducea nevasta-sa cate o sticla cu lapte . Bineinteles ca si eu am fost atent cu ei (un bidonas de miere , o sticla cu palinca , cate o bere )... Si uite asa se formeaza niste relatii care sunt esentiale in activitatea noastra .
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI