Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CONCLUZII 2011-2012

Mesajde perma » 02 Aug 2012, 10:53

@aliuta, eu am vorbit de conditiile mele, de stationar. Daca te apuci si-i plimbi, ma gandesc ca si productia de miere e mai mare, ca nu-i plimbi ca n-ai alta treaba, nu? E drept ca eu in calculul meu nu am inclus investitia initiala si n-am pus tratamentele pe care le voi aplica acum in toamna. Dar eu cred ca daca stii meserie (nu e cazul meu) si ai banii sa-ti iei stupi intr-un an/ un an si jumatate scoti investitia si in rest iesi cam la banii de care vorbeam eu mai sus. Nu spun ca e usor. Si @Dragos2006 spunea intr-o alta discutie ca intr-un an scoti dintr-un stup cam 100E daca dormi pe el, deci estimarile mele nu-mi par exagerate :).
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde octav79 » 02 Aug 2012, 10:56

Am si eu o parere, aici.
Pentru incepatori, si eu ma numar printre ei, nu prea conteaza cheltuielile. Importante sunt veniturile. Sentimentul ca ai niste bani din produse apicole iti mareste pasiunea. Eu cel putin asa fac, DEOCAMDATA.
Nu traiesc din asta, dar,... poate intr-o zi, .. cine stie?

Cu stima,
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde Adi Hodis » 04 Aug 2012, 04:14

perma scrie:Hai sa nu fim rai, ce zici? Vecinul meu a cumparat de la un apicultor din zona miere cu 20lei/kg. Nu cu 8,5 ron/kg. Mierea de mana e clar mult mai scumpa, nu crezi? Deci daca punem la 12 lei pret mediu/kg ajungem la 360+ 40lei ceara (crezi sau nu, atat am). Ca sa te lamuresc, incerc un sistem natural, fara foita si insarmare de rame, doar ce cresc albinele. Revenind la socoteala 360+40+ 400 roii ajungem la 800. N-am pus propolisul pentru ca nu stiu deocamdata cum sta treaba (chiar daca am primit sfaturi). Deci am scos aproape de 90 E/ fam. Daca m-as fi priceput si as fi avut timp as fi adunat si polen. Cred ca as fi sarit bine de 100 E/fam. E bine, e rau? Ia inmulteste matalutza cu 100 de stupi. Ies 10.000E frumosi ? Pentru perioada feb-sept deci 7 luni efective de munca. Cam 1500E/ luna. Eu zic ca-i bine, daca tu cu meseria ta castigi mai bine, tot respectul. Eu nu, si nu-s tocmai maturator.

:D
Salut draga perma !
Imi permiti sa comentez si eu un pic ( contradictoriu, pai cum altfel ... ) ca deh, candva faceam si eu socoate d'astea, stimulat fiind de ... rezultate ... care nu s-au dovedit a fi identice cu cele de pe caiet ( pe-atunci nu aveam calculator ci doar pix, caiet si ... dovleacu' care-l port si acu' :P )
Deci, toate bune si frumoase cand ... visam ... numa' ca la 100 de fam. intr-un an bun, deci BUN, plimbate in turneu, functie de distantza apar cheltuieli care fluctueaza mai mult in sus si nu doar pt. motorina, se adauga taxe si impozit ...
Apoi mai ai nevoie si de mana de lucru, aici mai poti fenta ceva daca ai familia apta pt. " fa bine ... "
Apoi mai intervine ceva care iti da matematica ... de pamant ... si descoperi ca nu intotdeauna 100 X 2 = 200. Adica, iese din iarna suta ta de familii, din care NU toate vor aduna miere in mod egal si din plin, asa ca se prea poate ca din 100, 20 - 25 de fam. sa fie alea slabe care au nevoie sa le schimbi matcile si, miere marfa ... ioc.
Apoi iar mai intervine ceva care iti da cu matematica ... in cap ! ... adica calculitu' si planuitu'. Fiind an bun, recolta e buna si ea ... obtii vre-o 5 - 7 tone de miere ... crezi ca o vinzi pe toata cu 20 lei kg-ul ??? ... mai gandeste-te, vezi pretzurile de procesator ... aminteste-ti pretzul motorinei ...
Inca una "tare" de te doare capatzana ... cel ce vrea sa traiasca din apicultura ... n-are cum sa fenteze anii rai si conditiile meteo . Aici se prea poate ca 100 X 2 sa fie = 0 s-au chiar cu minus.Viatza merge inainte, cheltuielile la fel ... dar daca nu ai pus ceva banet de-o parte, ai sfeclit-o ...
Sa mai pomenesc de ... nedorite ? ... sa zic de oarece hoti, inundatii ori foc ? ... nu zic, ca nu vreau sa te descurajez ... doar sa-ti zic ca se mai intampla si d'astea ...

Oricum, una peste alta ... se poate trai din apicultura dar trebuie investesti bani si nu putini ... si in special, sa stii bine meseria asta, repet, trebuie sa stii bine meseria asta ! ... ceea ce presupune mai multe decat ... a avea albine in stupi.

Albina insasi poate fi exemplu ... harnica/aduna, economa/nu risipeste si ... pina si ea invatza ... sa zboare ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde perma » 04 Aug 2012, 07:17

Salut Adi!
Cred ca nu m-am facut bine inteles! Eu am plecat de la aceasta afirmatie :
akmm scrie:
cristi_vidican scrie:Așadar, eu nu mă pot plânge, a fost puțin din fiecare. Ca producție stau sub anul trecut. Dar, se pare că voi intra mai bine în toamnă față de anul trecut.

Daca se inmulteste rezultatul pe familie cu 100 spre exemplu, ar fi fost o ferma cu 100 familii rentabila?In sensul ca avem de tinut copii la scoala nu de ars lumanari in loc de curent electric.......

-in continuare, am extrapolat rezultatele obtinute de mine in acest an ca si cand as fi avut 100 de familii. Rezultatul (pe hartie, bineinteles) e ca as fi avut 10.000 E frumosi :)
- ca si cand toate cele 100 de familii au facut stationar, au avut pe medie cam acelasi cules cu cele doua familii ale mele, nu s-ar fi imbolnavit si de la fiecare as fi obtinut un roi pe care l-as fi valorificat.
A fost o joaca, cu cifre. Sunt de acord ca atunci cand traiesti de pe urma insectelor/animalelor practica va contrazice hartia. Sunt boli (ale animalelor sau ale tale), tot felul de lipsuri, pretul variaza...E suficient sa ti se strice centrifuga in pastoral si ai festelit-o.
Ca sa rezum, n-am arogantza ca eu, detinator de 2 stupi, sa vin sa dau lectii despre cum ar trebui facuta treaba. Spun doar ca sunt multumit de rezultatele mele de pana acum si ca nu-mi pare rau ca am cumparat albine, si ca voi continua sa le inmultesc. Sper ca atunci cand voi ajunge la 100 de familii, intr-un an nasol ca asta, practica sa contrazica hartia doar cu plus. Adica sa scot 12-13000 E pe an :). Toate cele bune, tuturor.
perma

Mesajde redoo » 04 Aug 2012, 08:13

Pt mine cred ca a fost un an bunicel.Am iesit din iarna cu o singura familie.Pana la tei am cam bagat sirop,dar teiul si floarea soarelui au fos bine...
In momentul asta:
-30 kg miere extrasa
-8 stupi cu 6-13 rame
Vandut deja 10 kg cu 20ron /kg
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Crysty » 04 Aug 2012, 09:32

hai sa iti spun cate ceva:
perma scrie:-Hai sa nu fim rai, ce zici? Vecinul meu a cumparat de la un apicultor din zona miere cu 20lei/kg.

- chestia asta se numeste vanzare directa. intodeauna produsul aflat la vanzare directa are cel mai mare pret. Ca sa vanda acel 1 kg de miere a avut piata (vecinul) si timp (a dat-o direct de la poarta). Acum sa spunem ca acel stupar ar avea 4 tone de miere vandut. Crezi ca vecinul tau ar cumpara 100 kg ? Nu, ar cumpara tot 1 kg. Asta inseamna ca acel stupar nu mai are piata de desfacere pentru vanzarea directa . Asa ca apeleaza la procesatori care vin cu un pret de 40%. Aici apare vanzarea indirecta, fiindca el a avut cheltuieli sa produca cele 4 tone si acum are nevoie de bani sa plateasca facturile restante. Intelegi diferenta ?

Acum, ai si tu dreptate partial. Indodeauna la orice lucrare de care te apuci trebuie sa iti realizezi bugetul de cheltuieli si venituri. Este esential sa ai o imagine de asamblu a ceea ce vrei sa realizezi si sa iti vezi marja de profit. Faza asta este corecta.

Dupa calculele mele, un stupar POATE desface prin vanzare directa mierea realizata intr-o stupina de maxim 40-60 stupi. Adica timpul, cantitatea si piata de desfacere, la acest numar de stupi, toate converg optimizat spre vanzare directa. Cand ai trecut de numarul asta de stupi si tu tot calculezi mierea la vanzare cu 20lei/kg inseamna ca sacrifici ceva (ceva nu faci bine).
Crysty

Mesajde Adi Hodis » 04 Aug 2012, 22:44

perma scrie:Salut Adi!
Cred ca nu m-am facut bine inteles! Eu am plecat de la aceasta afirmatie :
...

Ba da, te-am inteles bine ... n-oi fi eu in tzara da' inca stiu sa citesc si mai ales ce-i scris ...
Mai scurt si cuprinzator ... geaba faci acasa planu' ca tziganu' pt ca nu se portiveste cu ce gasesti in targ ... iar pina la acei euroi frumosi, sta in fatza ... cunoasterea meseriei :idea:

Unul care vrea sa traiasca din apicultura, asta are de facut, sa invetze meseria si abia dupa ... se poate baza oarecum pe calcule deoarece, au in fatza factorii meteo.
In alta ordine de idei, nu are rost sa compari situatia ta, 2 stupi in stationar cu 100 de fam. ... ca se schimba calimera total. Trebuie sa produci cat mai mult posibil si asta implica pastoral, cheltuieli si riscuri ... te duci, cheltuiesti dar nu esti sigur ca poti da' cu basca-n sus pina vezi ce ai de extras. Si daca ai miere multa, nu o poti vinde cu 20 lei/kg ... decat la procesator, cu cat vrea el, ceea ce iti da un impuls sa dai cu basca, nu in sus ci ... de pamant.
Si iaca-asa euroii nu-s taman aceeasi de pe ... caiet.

Cum esti la inceput de meserie, fa bine si invatza cat mai mult posibil ... lasa calculele pina trec vre-o 4-5 ani si cel putin 3-4 galeti de sudoare prin hainele lu' matalutza ... si-o sa vezi atunci ca ... stiu ce-am citit si mai ales ce am scris. :)

Cu bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica.mosu » 06 Aug 2012, 10:30

Bade Gita ...i-mi pare tare rau de cele intimplate dar i-ti dau un sfat sa nu mai pleci la drum asa nepregatit...
adica pune in porbagaj si chei potrivite(un bidon 3-5l plin cu miere) pt baietiiiii buni sa nu se mai chinuie la
desfacut numere :lol: i-si aleg ei 3 sau 5l si iti ureaza...drum buuun si cele bune ,au patito si altii!!!!
Multumesc pt sfatul cu podisoarele din scindurele(acum fac gratar cu ele doar o parte),la stupi noi facuti in
primavara am pod monobloc+folie...Sa mai auzim shi de bine-MOSUUU :!: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde perma » 07 Aug 2012, 17:46

@ Crysty iti multumesc pentru mica lectie de economie combinata cu piata libera precum si pentru notiunile de cerere si oferta. Din pacate, daca recitesti cu atentie, o sa vezi ca in cazul meu am pus un pret mediu de 12 lei/kg de miere si nu 20 lei/kg. Daca as fi pus 20 as fi socotit 600 mierea+400 roiurile+ 50 ceara si as fi batut cu mult 100E/stup.
@ Adi sunt curios ce a facut jonny it care are si el o gramada de stupi in stationar si la fel de curios sunt de realizarile lui pupa mea in pastoral. Doua sisteme bine gandite unul in pastoral unul in stationar. Sunt curios, in acest an prost, cat a scos fiecare sistem dintr-un stup. In euro. :)
perma

Mesajde Alexu » 07 Aug 2012, 19:53

redoo scrie:Pt mine cred ca a fost un an bunicel.Am iesit din iarna cu o singura familie.Pana la tei am cam bagat sirop,dar teiul si floarea soarelui au fos bine...
In momentul asta:
-30 kg miere extrasa
-8 stupi cu 6-13 rame

Sa nu-mi spui ca dintr-o familie ai mai facut inca 7 si ai scos si 30 kg de miere:) . Le-ai dat zahar..?
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde redoo » 07 Aug 2012, 20:29

Alexu scrie:
redoo scrie:Pt mine cred ca a fost un an bunicel.Am iesit din iarna cu o singura familie.Pana la tei am cam bagat sirop,dar teiul si floarea soarelui au fos bine...
In momentul asta:
-30 kg miere extrasa
-8 stupi cu 6-13 rame

Sa nu-mi spui ca dintr-o familie ai mai facut inca 7 si ai scos si 30 kg de miere:) . Le-ai dat zahar..?

Nu :D am primit un roi si am mai cumparat 3
sa traiesti Victore !!!
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde CristiTm » 07 Aug 2012, 23:23

sa zic si eu ce " branza " pardon miere am facut :

Salcam in banat a plouat din 2-31 mai cu pauza de 2 zile maxim, deci au adunat exact cat sa nu moara de foame pana la tei, nu am mai stimulat nimic de la sfarsitul lui martie la tei am scos 40 kg cu 3 familii 2 bunicele una mai lesinata cumparata de la prieteni :P eu am fost incantat de tei mai ales dupa ploile din mai, acum am caturile e jumate pline cu poliflora cred ca mai storc vre-o 10-15 kg . si am prins 5 roi de la vecinul de pastoral pe care nu-l interesau roi, crestea matci in perioada aia pe alta vatra si spunea ca pierde mai mult daca pleaca de acolo decat daca umbla dupa 5 roi ( 5 roi din 36 de stupi nu cred ca e mult )

Mentionez ca nu am avut cheltuieli de transport am (ajutat la descarcat si carat eram curios tare cum e cu pastoralul ) nici chirie la stupi unde i-am tinut la salcam ( am dat 2 bidoane de ulei ars de 20L ceilalti trebuiau sa dea miere asa am inteles ca merge treaba pe acolo ) mi-a zis ca daca i mai dau ulei ars imi tine loc si la anu in gradina :)) are omu u650 trebuie ulei nonstop eu am service auto asadar la anu' pastoral obligatoriu .
La tei i-am avut la soacramea in gradina :D deci moca aici trebuie sa mai ai si bulan cu soacra ( vezi nea Janese :)) )
deci posesorul de stupi eu, nu apicultorul care incerc sa ajung, dupa calcul cu 3-10 stupi e foarte fain sa faci 10 borcane cu miere sa am ce imparti, un bulgare de propolis, putina ceara etc.

DAR nici vorba sa traiesti singur daca mai ai si nevasta si copii pe cap, poti sa o uiti pe aia cu trai pe vatrai, e multa munca si din nefericire sacrificile nu ti le plateste nimeni. mai pot si exemplifica dar este timp ca acus e toamna peste noi .
CristiTm

Mesajde CristiTm » 07 Aug 2012, 23:25

mega stupinica mea :)) bag si o poza cu roi
Fişiere ataşate
P1020578.JPG
CristiTm

Mesajde pescaru » 08 Aug 2012, 20:38

roi zici ,cu urdinisele la maxim ,ai albine in cutii ca nu se vede nici o albina :)
pescaru

Mesajde jenica67 » 08 Aug 2012, 20:52

Are mai nu fi rau, dar sunt timide la camerele de fotografiat. Oricum se vede un trantore mare, daca te uiti mai atent. CristiTm, sper sa nu te superi pe mine.
jenica67

Mesajde CristiTm » 08 Aug 2012, 21:37

nenorocitilor care-mi sunteti poza e din martie de abia i-am deschis dupa un transport :) aia 3 si cu trantorele au facut primele mele borcane cu miere :P
CristiTm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR